Рак на белия дроб - тема 9

• 57 148
  • 769
  •   1
Отговори
# 315
Blue Heart
При продължителна терапия е желателно преди всяка смяна на лечението да се правят нови хистологични ,ИХХ и генетични изследвания. Ама в БГ ...
whitefang, много красиво куче имаш.. Обичам много животинките. Живея в частна къща с двор и имам обикновено куче (непородисто), което правя много щастливо...Това са божии създания! Blue Heart

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 22:45 от emma1_

# 316
  • София
здравейте, и аз да се включа с последната епикриза на баща ми. От появилата се остеопороза (в скенера пише, че е по вероятност от ЛТ) и фрактура на 3 прешлена, му беше направена вертебопластика на тях ("циментиране") в болница Св.Иван Рилски в София, с пълна упойка.  (ако на някой му трябват подробности за операцията/интервенцията - мога да дам на лични или тук, при нужда). Уж говорихме да вземели биопсия да се изследва дали е метастаза, но не са го направили, защото според тях е било остеопороза, а не в следствие на метастаза. Вече си е вкъщи и се надявам да се да се стабилизира повече и да може да се движи, а не само болка непрекъснато да изпитва (както казват д-рите - да му се подобри качеството на живота) и да си продължи ИТ. Ето я и самата епикриза:
Скрит текст:

От кръвните изследвания прави ли ви някакво силно впечатление на нещо?
Искам да се консултирам с вас и за следващите стъпки предвид комплексно лечение на остеопорозата и рака. Спомням си, че като говорих с онколога (който ме насочи за това циментиране) преди операцията каза, че той може да добавя някаква инжекция към ИТ. Аз тогава не питах каква е тази инжекция, сега си мисля да не би да е Пролиа? На някой така изписвали ли са му? Все пак ще отида да го попитам, след това ще отида с дисковете на ревматолог. Но той сигурно само с тях няма да може да изпише Пролиата, нали? Предполагам ще искат да ходи на изследвания на костна плътност или др. - но необходимо ли е това? ... опитваме се да му спестим колкото можем разкарване по болници и прегледи.
И спря дексаметазона, но дали затова започна да се задъхва повече, или е заради операцията? Сатурацията му е между 80-92 (не знаем колко можем да вярваме на уреда вкъщи), така че освен с онколог и ревматолог, трябва и с пулмолог да се консултираме ... но той беше казвал да си пие дексаметазона докато е жив, но нали кортикостероидите пък влошават остеопорозата... ами въртим се май в порочен кръг ... ама такава е болестта.

# 317
При спирането на дексаметазона е нормално да се появи задух,изчезва до седмица,трябва да ви е дал схема за спиране,в никакъв случай  изведнъж.Това за цял живот пиене на дексаметазон,досега не съм чувала,но не съм и наясно с,вашия случай,знам че и на мама това е любимото хапче,вълшебното както му казва,но винаги са казвали за съжаление  не може да се пие постоянно.Разбира се във вашия случай може да е друго ,успех !

# 318
  • Пловдив
Питайте онколога дали могат да му слагат XGEVA ,нали той е предложил , а и го водят ,че има метастаза в единия прешлен. За което ви писах ,че е много смнително и да направите SPECT/CT преди да го облъчват. Ако в онкологията няма да му слагат denosumab(XGEVA)на 4 седмици - там ще е безплатно,другия вариант е denosumab(Prolia) при ревматолог ,на 6 месеца.При доказана остеопороза с измераване на костната плътност ,НЗОК заплаща половината от цената.Не знам дали да няма да ви признаят остеопорозата само от епикризите,без изследване на костна плътност,това ревматолога ще каже. И при двата варианта ,ако има хипокалциемия и дефицит на Вит.Д първо трябва да се коригират поне 2 седмици преди приложението на denosumab ,и със и без липсата им се взимат постоянно калции и вит Д (желателно е и вит. К2 и магнезии) и им се следят нивата.
Хубаво е да направите и консултация с ендокринолог и да изследвате функцията на щитовидната жлеза,и особено на паращитовидните и нивата на парщитовиден хормон(той участва в костния метаболизъм също).

С тези ниски лимфоцити ,задух и ниска сатурация ,да не би да е изкарал ковид? Колко време е минало от спирането на дексаметазона(за да се възстановят лимфоцитите).
Фани ,от кортикостероидите може да има задух при приема им ,за пръв път чувам за задух след спирането им. Рязкото спиране може да доведе до кортикална недостатъчност ,защото докато се приемат се подтиска нормална секреция на кортизол от надбъбречните жлези и трябва време за да се възстанови. Пък може и задуха да е следствие на тази недостатъчност.Кортикостероиди,но по-слаби и с по-кратко действие(преднизол примерно) и в ниски дози -4-5мг , може да се пият и много продължително време при автоимунни заболявания.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 21:31 от whitefang

# 319
galita от сърце се моля тази операция да помогне на твоя татко и да се чувства по-добре, без болка. Той още ли е в болница, как се чувства?
Фани, как е майка ти, възвърна ли сили?
Аз искам да попитам плоскоклетъчен и сквамозен карцином едно и също ли е? Що и неща изчетох, а никъде нищо ясно не пише.

# 320
Белийв,благодаря  по-добре  доста,защото е на дексаметазон. Последните дни имаше и световъртеж  и запитвания на работа.Обадихме се и изтрглихме ямр с един месец за 1 март.Тя просто не иска другаде да ходи.Ще поговорим и за нещо за депресия,защото когато не се чувства добре изпада в голяма такава,за сега не иска на психолог,защото последните пъти мин.година нищо не й били помогнали,макар че тогава каза друго.Сестра ми се опитва да я убеди.Тя разбира се като чу за дексаметазона веднага скочи усмихната,дойде и сила,почна естествено много да яде и тя веднага се усмихна,снощи си говорехме до късно по телефона, иначе последните дни даже не ми отговаряш по месинджъра,или само палци...Истината е,че и аз сега малко ще си почина,защото тези седмици имам много ангажименти и покрай сина ми домашни,ортопеди,че го борят краката ,работа,на сестра ми подготвяме изненада предлагане на брак с нейния мъж и просто и аз малко егоистично да си отдъхне,знам,че е временно решение  ,но все пак .

# 321
Фани разбирам те, а и понякога наистина имаме нужда от такова "временно решение" . Радвам се, че са ви дали по-скорошен час за ЯМР., дано всичко е наред.
Уайт, ти направи ли изследванията при ревматолога?

# 322
  • Пловдив
Плоскоклетъчен=Сквамозен.
Едното не го правеха в имунологията на  ВМИ - anti-MCV ,в Пловдив май-само в Рамус и уж за 5 дни става,ама на онлайн резултатите пише "за 10 раб.дни" Та си чакам това антитяло още.
Ревматоиден фактор - IgM - 2.4 (над 20 е положителен)
Anti-CCP - отрицателен.
Кръвната картина ми е идеална ,както и калции,фосфор,магнезии и вит.Д,
само CRP  е високо.

# 323
  • София
..., а и го водят ,че има метастаза в единия прешлен. За което ви писах ,че е много смнително и да направите SPECT/CT преди да го облъчват.
да, те му правиха КТ преди да го облъчват и после пак като го маркираха за ЛТ ...нали това говорихме, че уж професори го гледат ... Но, Уайт, каквото си ми написал до сега все е било така. След тези 4 ЛТ ноември все по-зле ставаше като че ли...
С тези ниски лимфоцити ,задух и ниска сатурация ,да не би да е изкарал ковид? Колко време е минало от спирането на дексаметазона(за да се възстановят лимфоцитите)...Рязкото спиране може да доведе до кортикална недостатъчност ,защото докато се приемат се подтиска нормална секреция на кортизол от надбъбречните жлези и трябва време за да се възстанови. Пък може и задуха да е следствие на тази недостатъчност.
за ковид и ние също си мислихме дали не кара, но освен сатурацията той няма други симптоми (без бустерна е, но няма значение). Преди да влезе в болницата и по време на престоя там му правиха тест за ковид (чухме, че имало там други в отделението излезли с ковид, но на нас щом не са ни казали, приемем, че не е бил положителен). Иначе дексаметазона наистина се оказа, че е спрял рязко - от 9 дена вече е без него - от както влезе в болницата. На третия ден тогава са го оперирали и на операционната са го качили с 85 сатурация. Като го приемаха в болницата и диктувахме какви лекарства пие, той спомена дексаметазон и сестрата го прекъсна и каза нещо от рода "това няма нужда да го пиеш, ние ще те обезболяваме". Аз наистина си помислих, че те ще му вливат, но като чета епикризата - антибиотици и разни др.неща, но не видях кортикостероид. Сега как да го коригираме това, пак ли да ги почне кортикостероидите? Значи сега първо май да му се вземе кръв за паратхормон, Д и калций и тогава при ревматолог и ендокринолог, нали така да действаме? Междувременно със сатурацията не знам какво да правим, пулмолога беше казвал на майка - че така ще е. Към момента за постъпване в Онкологията и продължаване на ИТ и дума не може да се отвори при него. Да не би от плевралния излив да се задъхва, имаше го описано в КТ. Ако трябва пак да се източва течност той НИКОГА няма да иска да постъпи пак в Токуда, дето го правиха това без никаква упойка (и на други съм чула, че така правят, но тях не ги боли, а татко е пищял от болка, няма как да го навием пак), и уж не беше много - 900 мл беше изтекло предния път. Освен да отида в диска пак при някой гръден хирург.Pensive Ох, едно по едно.

Believe's, изписаха го вчера и сега си е вкъщи. Само лежи и майка го обслужва за всичко Sad Сега болката от болестта се е изместила от задъхването ... а той само лежи, не иска да става... то и главата взе да му се върти Head Band

Фани, и татко е с депресия мисля, даваме му мента, глог и валериан, и някакви добавки за спане с мелатонин и маточина, но колко помагат - това за наше успокоение.

Уайт, тези изследвания за ревматолога ми се щеше да отидем с тях готови направо, но като гледам не стават бързо.

# 324
  • Пловдив
Ревматолога ще ви назначи изследвания.Повечето стават в същия ден, само паращитовидния хормон може да се забави. Освен калций и вит.Д трябва, фосфор, магнезий а и желязо, алкална фосфатаза, Има два показателя за активността на остеокластите и на остеобастите , които е хубаво да се направят преди започване на лечението за да има критерии дали действа лечението в краткосрочен план , а не да се чака да се повиши костната плътност за да се заключи че работи.CTX  за остеокластите , трябва да спада при действащо лечение и нормален PINP ( за остеобластите-формиране на костна тъкан)
Обаче първо говорете с оноколога,дали ще му слагат XGEVA ,и да му назначат дата за следващата ИТ. Онкологичното заболяване си е там ,трябва да си продължи лечението. Дори и те да му слагат
XGEVA,пак се косултирайте и следете остеопорозата при ревматолог.  Плервралния излив ,ако му причинява задух трябва да се източи ,а ако не се лекува рака с успешно намаляване на тумора в БД ,ще се появи  пак или ще се увеличава.Ако го е страх ,че ще боли ,помолете гръдния хирург да
е с упоика.Трябва и да започне да става да се движи ,възможно е и излива да е заради залежаването също.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 13:50 от whitefang

# 325
Дексаметазонът се спира с дни,така изведнъж може да доведе до животозастрашаващи фактори или до влошаване на първоначалните проблеми,за които е бил пит...

900 мл нз малко ли е или много,на мама веднъж са й водили вТокуда 240 мл.,но сега има от другия край на дроб и се чудя не е и хубаво пак да се поизточи. В Хасково със спринцовка и теглеха част от течността за цитолигия,каза, че не яе боляри,но май вТокуда изтеглиха останалото и според нея е било под пълна упойка  и затова пак не искала,а според мен се бърка,но е възможно като са й взимали проба от тумора,да са източили и излива  не помня вече. Но той определено прави задух

# 326
Galita, и при татко заради тумора се появява на моменти много силен задух  и невъзможност да си поеме въздух, но му наехме кислороден концентратор и с него определено нещата са по спокойни. Попитайте при вас дали би свършил работа.
Пожелавам Ви здраве и скорошно подобрение!

# 327
gloriana, баща ти по колко време на ден използва концентратора? Питам, защото и ние взехме за татко. Той няма излив и размерът на останките от тумора в белия дроб е много малък, но след повторното ковид заболяване е изключително отпаднал и от най-малкото движение се изморява много. Сатурацията пада при движение до под 80 и после при покой след няколко минути се нормализира. Кръвното му остава трайно много ниско. Според пулмоложката в Токуда концентраторът би следвало да се ползва поне 13 часа на денонощие, което си е много. Татко май го ползва по около три часа на ден.

Получава се един затворен кръг от силна отпадналост, заради която само лежи, оттам няма никаква енергия, много малко се и храни и отслабва.

# 328
  • София
да, и ние сме му взели кислород има и си пуска и така се поуспокоява. И на него кръвното му е ниско (а иначе е хипертоник). Наистина се получава порочен кръг с това залежаване.

# 329
Здравейте,
В последните месеци и моето семейство се сблъска с тежката диагноза. Чета от известно време темата, виждам че тук наистина се подкрепяте и си помагата, затова реших да се допитам и аз.
След появила се от нищото пневмония и неспираща кашлица с баща ми тръгнахме по лекари. Имаме 2 бронхоскопии в Токуда(първата неуспешна) и краен резултата плосколетъчен карцином. Взех и материал за второ мнение, но от Трансхеликс лаборатория след дълъг разговор и преглед на епикризита, казаха че шанса да има грешка е много малък и няма смисъл да правим допълнително изследване на материала. Запазила съм онлайн консултация с д-р Тимчева (благодарение на проченото тук). Естествено сме много притеснение, той има и тежък инсулт преди години, след него спря цигарите, сякаш ги беше забравил, но явно е било късно. В момента е и с ковид и не можем да започнем дори с прегледи от онколог или лъчетерапетв, това много ме тормози, защото нищо не правим в момента за състоянието му, затова ще бъда благодарна за всякакви мнение. .

Общи условия

Активация на акаунт