Рак на белия дроб - тема 9

• 57 146
  • 769
  •   1
Отговори
# 330
Simonka1, съжалявам, че се сблъсквате с диагнозата.

Имате ли вече резултатите от имунохистохимичното изследване, което пише, че трябва да е готово на 7-ми? То ще е много важно за определяне на лечението.

Дано ковид мине леко и без последствия. Иначе консултациите с онколог и лъчетерапевт може да направите и без баща ви да присъства - въз основа на преглед на дисковете, хистологията и епикризата.

Освен скенера на гръден кош, правен ли е и скенер на коремни органи и малък таз? Правен ли е пет скенер, за да се установи дали има разсейки?

Преди всичко - кураж на вас и вдъхвайте и на баща си, има много варианти за лечение и надежда за добро развитие!

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 22:46 от Bojuri

# 331
  • Пловдив
Съжалявам ,че и вие попадате в тази тема.
Лекувайте Ковида,а през това време може да направите консултация с онколог по документи,не е необходимо да го разхождате човека.
Резултата за PD-L1 излезе ли(Пише да се обадите на 07.02)? Генетичните за EGFR и ALK не знам защо са ги пуснали ,плоскоклетъчния БК няма таргетируеми в момента мутации . Хубавото е ,че е умерено диференциран и най-вероятно няма метастази .Но все пак,като се излекува ковида е добре да направите ЯМР на мозък и ПЕТ или CAT на корем и малък таз с контраст. Не се вижда кръвните изследвания от първата снимка ,как му са креатинин и урея и дали може да се прави с контраст CAT /радиофармацефтик(при ПЕТ).
Ако няма метастази и стадия си остава IIIB , протокола е комбинирана ХТ(платина+ доцетаксел/паклитаксел)+ЛТ и при липса на прогресия се продължава с Имунотерапия с durvalumab (Imfinzi).
Но онколога,ще прецени възможна ли е и каква терапия предвид
инсулта и множеството лекарства които пие(Антиконвулсанта ,може би ще трябва да го спре -ако е възможно). Освен това трябва да уточните какво се случва в корема(черния дроб) - пише вирусен хепатит (неуточнен) и не се палпира той и слезката(да не би да има асцит?)  и да го лекувате ,защото онкологичното лечение изисква и адекватна чернодробна и бъбречна функция ,както и сърдечна.

Anti-MCV излезе ,и то е отрицателно ,подведох се по това ,че пишеше 10 дни в онлайн проверката на резултата и сега ,чак на 17 е най-ранния час за ревматолога,вчера имаше 2 часа останали за петък.

Редакция:Писали сме едновременно с Божури.
И едно питане пак за ПЕТ в Дървеница.На листа пише да нося термометър ,за какво е и трябва ли наистина да нося и какъв?

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 21:26 от whitefang

# 332
Bojuri, привет! Татко го пуска за малко, колкото да улесни дишането и после няколко часа си диша спокойно.
На нас ни казаха, че колкото и да му помага кислородът, не е много полезно да е постоянно на апарата. Стои около 5 до 10 минути. В много редки случаи е стоял повече. Мерим сатурацията преди да сложи кислорода и след това. При него много бързо от 80/85 примерно, се качва над 96/97. Веднага му се отразява и на състоянието. Няма определено време, почувства ли се не добре, слага го за малко. Общо взето като обобщение мога да кажа, че колкото по малко стои на апарата, толкова по добре за него. Според онколога, скоро няма да има нужда от кислород.
Той направи първи курс химеотерапия и се почувства много добре. След като го изписаха от болницата каза, че така не се е чувствал отдавна, но за жалост ден по късно се почувства много зле, стягане в гърдите, много отпаднал, задух, много силен, единствено апарата му помагаше да си поеме глътка вуздух. Много беше отекъл, направо двойна гуша, лицето, очите му бяха почти затворени, но това отичане беше от преди да влезе в болницата за първата вливка. Тъй като аз все още бях под карантина, казах на майка ми веднага да извика бърза помощ. Дошли са, направи ли са му ЕКГ, били са му инжекция и той се е по отпуснал. Следващите няколко дни пак беше отпаднал, но доста по добре. В понеделник му запазих час за кардиолог, защото така се бяхме разбрали с кардиолога, че след първата вливка задължително иска да отидем на преглед. В понеделник отидох да го взема да го закарам, бяха спаднали отоците и се чувстваше сравнително добре. След като му направи кардиограмата и видя и тази от бърза помощ, ни попита дали някога е прекарвал инфаркт, защото на кардиограмата има данни за исхимична болест, в следствие на прекаран инфаркт. Оказа се, че, когато да извикали бърза помощ, той е бил направил инфаркт. Даде ни направление за хоспитализация в кардиология. Закарахме го в болница Иван Рилски в Пловдив и веднага го приеха, направиха му изследвания, ехография и го вкараха за коронарография, която му направиха на момента. Изключително съм впечатлена от отношението на доктори, сестри, санитари и целия персонал, с който се наложи да контактуваме. С много внимание и към него и към нас се отнесоха, обясниха ни всичко, какво следва и то по начин като за не медицински лица. Държаха го три дни в интензивен сектор под наблюдение Днес го изписаха и си е в къщи. Няма запушване на съдове и казват, че е от стрес покрай цялата ситуация с болестта. Но в следващите от 3-6 месеца спира с химеотерапията.
Чух се с онколога, утре ще отида да занеса епикризата от болницата, за да я видят и да решат, какво лечение може да се предприеме в следващите три месеца, докато сърцето се възстанови. И отново мога да кажа, че за пореден път в негово лице срещнахме подкрепа и разбиране. Истински Човек с главно Ч! Вярвам, че за баща ми ще бъде направено най-доброто, което психически ме каре да се чувствам спокойна, до колкото това е възможно. За мен наистина е много важно, пациента и близките да имат доверие на лекуващия лекар и да се чувстват в сигурни ръце. Наясно сме, че във всеки един момент може да има усложнения, но вярваме, че психическото състояние е много важна част от лечението. Качвам епикризата от кардиология, ако някой има мнение по въпроса, ще се радвам да го чуя.
Съжалявам, че стана толкова дълъг поста, но имах нужда да споделя с Вас, през какво минаваме. Благодаря Ви! Heart

Симонка, съжалявам, че и вие попаднахте в тази тема.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 10:38 от gloriana

# 333
Благодаря ви за бързите отговори!
Взехме го изследването, то е само за PD-L1 (другите не са пускани), но до колкото разбрах - е отрицателно (прикачам го сега, заедно с кръвни изследвания от епикризата, които ми е много трудно да разбера - ужасно са описани). Този хепатит и мен ме учудва, в документите при приема в болница писахме, че е карал хепатит, но когато е бил млад (на около 20-22г).
Имаме само скенер с контраст на гръден кош направен преди бронхоскопиите в Токуда. Друго не са ни казвали да правим, очаквах че онколога ще назначи каквото трябва, но все още не сме успели да стигнем до него. По принцип съм запазила часове, но от Токуда казаха, че трябва баща ми да присъства, говоря за лъчетерапевт, защото спрямо онкокомисията е подходящ за конбинирана лъчехимио и ни насочиха към това отделение първо.  .

# 334
  • Пловдив
gloriana,
Съжалявам за това развитие при вас. Според мен обаче ,ако е имало
инфаркт ,то той е бил преди ХТ ,нали преди това се беше подул?
Не знам дали може напълно да се доверите на кардиолозите в Иван Рилски и специално на д-р Секуловска (Имам негативно мнение за нея ). Преди имаше един професор добър там ,но не работи вече.
Може би трябва и другаде да се консултирате,защото може и да няма 3 до 6  месеца баща ви ,без ХТ.Кардиограма преди самата терапия взехте ли от Парк Хоспитал да я сравнят нея с тази след ХТ и с тази от консултацията с кардиолог преди ХТ?Ако не, го направете,поне да е ясно дали се е случило след  ХТ.  Не ,че някой ще рискува толкова рано след инфаркт да продължи лечението.

simonka1
Да PD-L1 e отрицателен, Кръвните изследвания са копи/пейст от софтуера им болничния/лаборатория и текстообработващата програма с която е писана епикризата и затова са излезли йероглифи. Добре е ,с изключение на тромбоцитите -малко завишени и левкоцитите завишени също.Някакви лекарства за разреждане на кръвта приема ли(предвид инсулта)?
При Химио-лъче-терапията по-скоро онколога е водещия ,но щом са казали първо с лъчетерапевт консултация,може при тях да е обратно ,ще трябва да изчакате да се справи с ковид-а. Може би иска да види наживо състоянието му.
  Успех с лечението на  Вируса , и скорошно оздравяване и без последствия.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 22:21 от whitefang

# 335
Whitefang, здравей!
В Иван Рилски го прие доктор Тонков и се отнесе с много внимание и заинтересованост. С Д-р Секуловска не сме говорили и не знам доколко е провела лечението. Знам, че д-р Дееничена е направила коронарографията. Д-р Канарев днес ме пита кой я е правил и се изказа положително за нея. Имаме ехокардиография и кардиограма от 11.01., на която няма данни за прекаран инфаркт. Д-р Канарев имаше опасения, че от химеотерапията може при свиване на туморните клетки да се освободи място и там да се получат тромби, които да засегнат сърцето. Той е сигурен, че е от химеотерапията, в комбинация със стреса, който е изпитал татко. Да, беше подут преди да влезе за вливката, но по скоро е било от претиснатият главен бронх от тумора. Докторът очакваше да спадне след вливката и за него това е очакван резултат. Горе-долу нещата съвпаднаха, защото от Парк Хоспитал го изписаха в сряда, а той в четвъртък направи инфаркта. Майка каза, че в четвъртък се е тупал в гърдите, в сърдечната област и е казвал, че не може да си поеме въздух и, че нещо го стиска в гърдите. Тогава само кислородът му е помогнал да си вземе въздух. Затова и предполагам, че в четвъртък се е случило. Едната докторка от Иван Рилски каза, че ако подуването е заради инфаркт, то отоците по скоро са по краката към глезените и по ръцете към китките и в действителност това беше първото, което провериха преди да го приемат.
Д-р Канарев ме увери, че няма да го остави без лечение тези три месеца. Иска да види епикризата, за да измислят как да действат. Спомена за монотерапия, но не беше оптимист, че ще свърши много работа, за да задържи постигнатия за момента резултат от първата вливка, каза, че ще търсят варианти и за лъчетерапия, ако има възможност. Естествено, всичко това ще бъде съпътствано с още консултации с кардиолози. Утре ще нося епикризата, за да му я дадат, след, което като вземат някакво решение, ще ми се обади, за да ми каже какво ще се прави.

Не разбирам много от изследвания, но се надявам, това, че Anti-MCV е отрицателно да е добре за теб. Пожелавам ти добри резултати след пет скенера! Бъди здрав Flowers Four Leaf Clover Hands Pray

# 336
Глориана, надявах се нещо безобидно да е причината за това подуване на татко ти. Стискам палци да намерите решение, и да си продължи лечението, а ако не става, да си се чувства добре човека и да не му се отрази това забавяне! Кураж и късмет !!!
Симонка, аз също бих казала в най-близко време ПЕТ скенер и ЯМР. Съжалявам, че и вас това ви застигна. Но смело напред, със вяра и любов към близките ни, поне да се направи всичко най-добро за тях. А и аз вярвам, че чудеса се случват! Успех най-искренно желая!
Уайт, за термометъра наистина искат да се носи. Сега заради ковид ли искат всеки да си има личен, или заради урографина нещо мерят темп...Немога точно да ти кажа, а и съвсем забравих да попитам тате дали му е потрябвал. Вземи си в теб за всеки случай. Много са мили младите специалисти на ПЕТ Wink Ако знаеш как ще ти стискам палци за чудесни резултати 🤗
Божури постковид симптомите са много гадни понякога, и се надявам татко ти бързо да ги мине и да забрави. Иначе движение се иска з да се насити тялото с кислород. Има едни упражнения за лечебно дишане по Бутейко, ако искаш виж и малко по-малко баща ти да го прилага 🤗

# 337
Gloriana, помня, че писа за подуването и се чудехте какво да правите. Явно е било много сериозно. Дано занапред нещата са стабилни и да може да се продължи лечението.

# 338
Believe's, Bojuri, благодаря за подкрепата! Въпреки всичко оставам оптимист за момента, че нещата се развият положително и продължаваме с борбата. Heart
Относно Ковид, наистина симптомите след него, може да са ужасни и трудно отминават. Кураж и през това ще се премине.

# 339
Уайт сега видях, че си писал и за другия резултат. Браво, това означава че нямаш автоимунно, за което се опасяваше твоя лекар нали? Надявам се да се чувстваш добре! За термометъра какъвто имаш, няма значение.
Глориана естествено че ще си оптимист, правите най-доброто за баща ти и ще видиш, човека ще си изкара терапията когато се стабилизира и дано да се повлияе добре!

# 340
Здравейте
може ли някой да ми препоръча къде да се направи скенер на цяло тяло.
Оказа се, че при последният скенер на баща ми не са успели да му вкарат контрастно вещество заради висок креатинин.
От така направения скенер изведнъж той се сдоби с разсейки, които преди лечението ги е нямало. А онколожката твърди, че тумора се повлиява положително от лечението и се е свил.
Има ли някой представа до колко е вреден за тялото един нов скенер, при все че баща ми е приключил с курс на лъче терапия.

# 341
За първи път чувам от скенер да тръгнат рсзсейки?Или имате предвид, че не е разчетен правилно?Какво  казва онколожката за резултата?

# 342
  • Пловдив
Покажете снимкато на ПЕТ и решение на онкокомисия.
За 4-ти път ви пиша че няма кой да му "спонсорира" лечението с Кейтруда, ако е бил III  ти стадии
Един скенер  в повече няма да го натовари кои знае колко сравнено риск/полза  за проследяване на онкологичното заболяване.Аз не виждам обаче смисъл да правите нов. Ако имате съмнения в интерпретацията му , занесе те диска  с изображенията на друго място за повторна интерпреакция и второ мнение. Сега нормални ли са креатинин и уредя?

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 21:33 от whitefang

# 343
Dragon_fly, не пишеш в кой град сте.
В София, цените в МЦ Спектър до парк хотел Москва са добри, както и специалистите, които работят там.

# 344
Аз разбрах жената, че са направили скенер без контраст, на който са видяли някакви участъци, които са интерпретирали като разсейки. И сега тя иска да направят нов с контраст, на който да се види дали е така.
Бих направила нов с контраст. Също така вземете дисковете и там да ги погледнат и да изкажат мнение.

Общи условия

Активация на акаунт