Рак на белия дроб - тема 9

• 57 116
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Още след първата терапия трябваше да се обръснат. После пак пораства като мине ХТ.
След започване на ХТ до 3-4 седмици след последната ХТ не е желателно да се приемат добавки
действащо антиоксидантно - вит,А,Ц,Е (даже и така популярния сок от цвекло,морков и ябълка не съм сигурен че е
добре),по изключение може вит,Д. Единствено добавки ,които са необходими за адекватна хемопоетеза ,за да не се налага отлагане на терапии заради ниски червени ,бели кръвни клетки и тромбоцити,но  и тях е желателно да си ги набавят с храната. Жълт кантарион , нар и грейпфрут са абсолютно забранени защото влияят на фармако-кинетиката на химитерапевтичните препарати(свързват се с един ензим ,който участва в метализирането им).Най-добре да не се приемат никакви добавки без одобрението им от онколога.За койото е на ХТ с пеметрексед - задължително фолиева киселина и вит.Б12 - но за тях ще ви каже онколога - приема им е част от протокола при лечение с пеметрексед(Аденокарцином се лекува с това).
Горното по повод ,че обсъждате и какви добавки давате/взимат близките ви.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 19:36 от whitefang

# 436
Тате и без това си беше с къса коса, най-нисък номер. Казах му да се обръсне, но той реши че няма нужда. Като цяло за жена е по-травмиращо да загуби косата си, аз не съм очаквала от него да има драма за това.
Moonreel  изследванията на вуйчо ти не са добри, ти знаеш. Дано да е само заради бактериална инфекция. Пише че е с дефер.броене, но реално няма такова на левкоцитите. Стискам палци аб да подейства бързо и да овладеете положението.
Незнам дали заради болестта може да е такава кръвната картина, на тате беше съвсем нормална. С по-завишено Суе и ЦРП в норма. Иначе показателите на вуйчо ти много се доближават до кръвната картина като при Ебщайн бар(мононуклеоза).
За витамините Д и С сега докато не е почнал терапия може да взима в тези дози. Тази добавки не я знам, за която си писала.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 20:26 от Believe's

# 437
Believes, да нямаш някое медицинско образование и ти (не че другите имат де 😃).Добре,че има повече  такива хора в темата да обясняват.❤Аз съм питала попрнякой от кръвните показатели има ли,който да показва прогресия,сега си спомням  че на мама левкоцитите бяха завишени в началото около 13

# 438
  • Пловдив
Има диференциално броене.Неутрофилите (гранулоцити) са високи. Обикновени е от бактериална инфекция, но може да са високи и заради обширен метастатичен процес. Според мен е по-скоро първото причината.Би обран мисля че може , но май не му е много оправдана високата цена.
Фани, няма специфично нищо , което да показва прогресия. Може евентуално да се гледа CEA и CYFRA-21 , спрямо предходни изследвания , но и двете може да се увеличават при инфекции на различни места.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 21:20 от whitefang

# 439
Фани нямам, знаеш че повечето пъти от лутане сме се начели на някои неща., от неволя.
Уайт да, аз имах предвид ДКК мануално, левкограма. При много ниски или много високи левкоцити е хубаво да се направи мануално броене за пръчкоядрени и сегментоядрени, както и еозонофили, базофили и лимфоцити там имат друго значение.
Но и аз мисля че е бактериална инфекция де, просто на фона на скоро спрян АБ да са такива показателите, значи не е действал. А и се сетих за мононуклеозата, че по принцип е с високи левкоцити и не се повлиява от АБ, даже в повечето случаи се влоша. Много характерно за нея е също уголемени лимфни възли. Два случая с близки хора преди да се разбере че е този вирус, лекарите предполагаха левкемия. Също срива хемоглобина.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 22:24 от Believe's

# 440
  • Пловдив
Предвид горно граничните лимфоцити, въпреки кортикостероида(от него падат много лимфоцитите), може да има и вирусна инфекция.
Нямам идея  какви са резултатите при мононуклеоза

# 441
Фани нямам, знаеш че повечето пъти от лутане сме се начели на някои неща., от неволя.
Уайт да, аз имах предвид ДКК мануално, левкограма. При много ниски или много високи левкоцити е хубаво да се направи мануално броене за пръчкоядрени и сегментоядрени, както и еозонофили, базофили и лимфоцити там имат друго значение.
Но и аз мисля че е бактериална инфекция де, просто на фона на скоро спрян АБ да са такива показателите, значи не е действал. А и се сетих за мононуклеозата, че по принцип е с високи левкоцити и не се повлиява от АБ, даже в повечето случаи се влоша. Много характерно за нея е също уголемени лимфни възли. Два случая с близки хора преди да се разбере че е този вирус, лекарите предполагаха левкемия. Също срива хемоглобина.

Благодаря, Believe's, аз също помислих за Епщайн-Бар, голяма гад, но вече бяха пуснали кръвното изследване. Не знам дали ще се съгласят точно сега да направят и вирусология. Той е с такава лоша картина от средата на януари. Днес пак е вдигнал над 38 и не мога да я свалят трайно (ползват течен аналгин). Имал е трудности и с дишането.

whitefang, този обширен метастатичен процес не е ли вероятен, предвид бързото развитие на нещата, за което всички лекари говорят? Какво може да е тази бактериална инфекция и как да я потвърдим?

Да настоявам ли за вирусология? Освен ЕБ има и други херпесни гадове -- симплекс, зостер.

# 442
А защо не го закарате в болница? От толкова време с подържаща температура, с тази кръвна картина, а и щом казваш затруднено дишане си е за болница човека. Бактериалната инфекция е потвърдена вече с тези показатели, освен ако някоя друга специфична инфекция не е отговорна за тях. Херпес симплекс и зостер си имат специфични обриви, в доста случаи болезнени, така че не вярвам да е някое от тях. Гърлото как му е? Може да покажете тези изследвания на друг лекар и директно да го попитете дали имате основание да се притеснявате за Епщайн бар. Стискам ви палци, от сърце се моля да се подобри бързо вуйчо ти!

# 443
  • Пловдив
Попрочетох.
Не ми приличаст на ебщайн-бар. Лимфоцитите там са над 50%. Ниски тромбоцити. Завишени чернодробни.
А на него даже са му високи тромбоцитите.
Аз имах повече и по-големи метастази( над 4 сме в двете надбъбречните жлези и 2 по 15 ми около основнивния от 32/28 мм,
Както и 4+ см. В мозъка и още 2 по 15-16мм там , след антибиотика преди и след операцията ми беше нормална кръвната картина, преди това левкоцитите към 16 .Но преди това имах някаква инфекция.Но всеки случай си е индивидуален .
"Напреднал метастатичен процес" е много по-напреднал от сегашното му положение. И нямаше да има толкова висока температура.
Какъв антибиотик е пил?

# 444
И според мен не е мононуклеоза (ЕБВ). При моно лимфните възли в шията наподобяват заушка (видимо с много просто око, защото са доста големи). Острата фаза отшумява за 2-3 седмици. Може да е уморен след този период, но няма да е с CRP от 170 и подобно съотношение на неутрофили и лимфоцити.

Принципно, подобно CRP (над 100) е индикативно или за бактериална инфекция, или за руптура на коремен орган. Ако беше второто (напр. перитонит), нямаше да разполагате с 4 седмици време за диагностициране, така че остава първото или нещо крайно екзотично.

Относно вирусологията - аз поне не бих се насочил в тази посока. При вирусните инфекции CRP най-често обикаля около 20-30-40-50; при ковид стига до 70-80. Стане ли трицифрено, шансът да е само вирусен проблем става много малък, а шансът да е първична/вторична бактериална инфекция скача. Освен това повечето вирусни инфекции са самоограничаващи се - минават сами след 1/2/3 седмици. Той е болен от по-дълго време.

Мисля като Уайт за метастатичния процес - не ми се вижда чак толкова обширен, че да обясни CRP и ПКК. Бих се обърнал към инфекционист, защото ми се струва, че в момента други лекари стрелят в тъмното и ви пускат по пързалката с метастазите, защото не са сигурни какво се случва.

Успех!

ПС: Може да пуснете прокалцитонин. Той е завишен само при бактериални инфекции, не и при вирусни. Не го пускат рутинно в болниците, защото им е скъп - 30-40лв.

# 445
Сега Хоуп като писа, се сетих че Moonreel каза, че има язва човека, за която не пие лекарствата. Да не би да се е спукала язвата и от там тази темп. и показатели? Но пък щеше много да го боли корема..
Зиги , Божури как сте?

# 446
Believe"s, благодаря, че се интересуваш!
Снощи излезе тестът за химиочувствителност за новото лечение - 60% е, което е доста обнадеждаващо. Този път терапията е на хапчета, така че поне няма да стои в болница. Още не съм чела страничните ефекти.

Много съм натоварена в работата, главата ми пуши и се сещам за вас или преди лягане, или като стана и няма как да пиша. Heart
Сутринта точно си мислех да пиша на Божури. Но щом и други я мислят, чакаме я да отговори направо тук. Hug

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 09:08 от zigizagi

# 447
Ей Зиги, прегръдки 🤗 за добрата новина! Това май е най-доброто развитие в този случай. ❤

# 448
Така изглежда. Не знам доколко е достоверен този тест, но се надявам да е.
Лъчетерапевтът казал, че не може повече да се облъчва тази лезия, въпреки, че е нараснала и се е сляла с втората сателитна, която не е облъчвана, и са минали година и седем месеца от последното облъчване.

# 449
Здравейте, бих искала да попитам за един странен синдром, който се проявява при баща ми от около три седмици, след последната ХТ. Има ужасно напрежение нощем, заспива нормално, но се буди след около два часа и не може да заспи. По- ужасното е, че не може да лежи, трябва да е седнал и дори изправен. Заспива чак сутрин, когато го отпуска напрежението. По принцип има силен характер и му е необяснимо това състояние. Консултирах се психиатър, който изписа Атаракс. Дали сте се сблъсквали с такъв синдром и отшумява ли с времето? През деня е много по-добре, но нощите са му много трудно. Наваксва си със сън сутрин, но той по принцип е ранобуден и не може да спи до късно. Благодаря предварително, ако имате идея как да се справим и с този ефект .    .. .  Имаше две метастази в мозъка, но прави ЯМР на 2.02 и едната беше изчезнала, а втората се е смалила три пъти, няма нови. Възможно ли е да е от лъчетерапията? Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт