Рак на белия дроб - тема 9

• 57 152
  • 769
  •   1
Отговори
# 300
Не е по темата за бял дроб, но е хубава новина. Нека да започнем седмицата с надежда!

https://stolica.bg/zdrave/biologichnata-terapiya-navliza-pri-rak … a-debeloto-chervo

# 301
Здравейте. Ако може малко повече информация от запознатите как да нормализирам стойностите! Благодаря предварително !

# 302
Здравейте,
На баща ми му откриха рак на белия дроб есента миналата година. След проведена химио и лъче терапия получи епикриза, която прилагам като снимка.
В началото рака беше трети стадий без разсейки, сега виждам, че пишат за разсейки. Водещият онколог казва, че се повлиява добре от лечението. Дали може някой да ми каже до колко това е вярно при все, че са тръгнали разсейки
Предварително благодаря!
Желая здраве и добри новини на всички!

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 18:01 от dragon_fly

# 303
  • Пловдив
Червено месо,черен дроб,яйца, гъби ,спанак,мента . С храна ще се оправят ,не са толкова ниски ,че да трябват добавки.

Редакция:

Lucky95, изпуснах риба ,желателно морска/океанска, сирене,кашкавал. С по-малко/без подправки да не му дразнят
и без това раздразнения от ХТ стомах.

dragon_fly,
Според мен,след интепретиране на тази епикриза ,сте останали с погрешна представа ,че баща ви е в 3-ти стадии.
За съжаление е бил в IV-ти още при поставяне на диагнозата.
1. Стадирането е с M1 - метастази.
2.В описанието на скенера пише "персистират" - т.е ги е имало и на предния скенер метастазите в надбъбречната жлеза и костите
3. Кейтруда не се прилага в първа линия при III-ти стадии с коминирана ХТ+ЛТ. Друг препарат за имунотерапия е
е одобрен за този протокол.
4. Имал е първоначално болки в кости/стави? Погрешно класифицирани като "паранеопластичен синдром" ,той
е характерен за невроендокринни карциноми ,такъв е дребноклетъчния белодробен карцином ,не и недребноклетъчните БК,в това число и аденокарцином.Къде е костната метастаза ,в прешлен ли? И къде му беше
първоначално болката ,за която е потърсил лекарска помощ.

Лечението си е съвсем стандартно - комбинирана ХТ+ИТ(Кейтруда). Не разчитам в края на анамнезата какво е лъчелението ,за което пъстъпва и е облъчван медиастинум. "Консолидиращо" ли пише?
Не са описани размери на лезиите,но пише за смаляване на тумора в белия дроб ,и заключението ,че е добър отговора може би е вярно .

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 23:15 от whitefang

# 304
  • Бургас
Ние оставаме в Анадола - баща ми като чу диагнозата дребноклетъчен белодробен карцином, 3 стадий, ограничен, агресивен и няма второ, няма трето мнение...Съгласи се на лечението на секундата, даже искаше още днес да започне.
Предложиха ни - 3 дневна ХТ (цисплатина и етопозид), едновременно с 20 дневен курс ЛТ - хиперфракция - лъчението е два пъти дневно, сутрин и вечер - много добре се повлиявало, курсът от 33 дни е съкратен на 20 и облъчването било по - слабо. Съответно на 21 - ят ден, започва втори 3 - дневен цикъл ХТ и след това почивка. Ще се приберем Simple Smile В цялата схема, изпуснах кога беше контролният скенер и ЯМР, но правих записи и по - късно ще ги прослушам, че днес цял ден в болницата, при различни лекари, планирания и вече блокирах. Попитах и за ИТ - казаха, че за момента ЛТ е по - важна и ще я включат в последствие, след ЛТ като допълнителна.
Искам и второ мнение, изпратихме документите и в Аджибадем, дано съвпаднат....

# 305

dragon_fly,
Според мен,след интепретиране на тази епикриза ,сте останали с погрешна представа ,че баща ви е в 3-ти стадии.
За съжаление е бил в IV-ти още при поставяне на диагнозата.
1. Стадирането е с M1 - метастази.
2.В описанието на скенера пише "персистират" - т.е ги е имало и на предния скенер метастазите в надбъбречната жлеза и костите
3. Кейтруда не се прилага в първа линия при III-ти стадии с коминирана ХТ+ЛТ. Друг препарат за имунотерапия е
е одобрен за този протокол.
4. Имал е първоначално болки в кости/стави? Погрешно класифицирани като "паранеопластичен синдром" ,той
е характерен за невроендокринни карциноми ,такъв е дребноклетъчния белодробен карцином ,не и недребноклетъчните БК,в това число и аденокарцином.Къде е костната метастаза ,в прешлен ли? И къде му беше
първоначално болката ,за която е потърсил лекарска помощ.

Лечението си е съвсем стандартно - комбинирана ХТ+ИТ(Кейтруда). Не разчитам в края на анамнезата какво е лъчелението ,за което пъстъпва и е облъчван медиастинум. "Консолидиращо" ли пише?
Не са описани размери на лезиите,но пише за смаляване на тумора в белия дроб ,и заключението ,че е добър отговора може би е вярно .

Благодаря за отговора!
Нямам копие от първите епикриза след първия скенер, но там беше T3N2M0.
След химиотерапията лекарката е казала, че тумора се е свил. Бил е 7 см., но не е казала колко се е свил.
Баща ми имаше оплаквания в продължение на една година от болки в ставите на лактите, глезените и коленете, който са били и отекли. Имаше диагноза за автоимунно заболяване и за псориазисен артрит. Не знам цялата история защото бе съм в България, но в един момент след година неуспешно лечение са го насочили за скенер на бял дроб и по този начин откриват тумора. В първата епикриза беше описан като стадий IIIb T3N2M0.
За това се и шокирам когато хем казват, че лечението работи, хем аз го виждам като да не работи особено след като започват метастази. След първия скенер нямаше метастази никъде.
Нямам представа къде е метастазата, за съжаление. Не са дали информация.
Освен, че са му излезнали обриви по ръцете и краката и е отслабнал след химиотерапията. Други оплаквания не съм чула да има. Продължава да пуши, не колкото преди, но няма воля да спре.
Казали са, че продължава на имунотерапия за сега и след три месеца щял да бъде на нов скенер.
Може ли първия скенер да е разрешен грешно?
Сравнявайки резултатите, с тези метастази, на мен ми изглежда като рака да прогресира.
Трябва ли да чака за нов скенер...
Съвсем се обърквам.
Благодаря за помощта!

# 306
  • Пловдив
Преди този е имало друг скенер ,на който са се видяли метастази в надбъбречната жлеза и кости ,щом пише за тях "персистират" . Първо са направили само  на торакс (бял дроб) -за него е насочил ревматолога(най-вероятно защото автоимунните засягат и белия дроб -да се види до къде е прогресирало освен в ставите) ,без абдомен ,а в последствие да е правен още един за завършване на стадариането.,вече от онкологията/гръдния хирург който е направил торакотомията.
А автоимунно заболяване може и да си е имал преди това и от него да са били  болките в ставите.То лекувано ли е с някакви имуносупресивни лекарства - кортикостероиди,метотрексат? Имунотерапията може да му обостри това заболяване.
Описание и диск от скенерите са длъжни да му дадат. Потърсете си ги ,ако не са му дали такива.
Там трябва да са описани всички лезии с размери.
Освен това протокола при IIIB стадии с имунотерапия е с друг препарат- durvalumab ,не с Кейтруда(пембролизумаб) - Освен ако той не си я e плащал (НЗОК не  я заплаща при такова off-label приложение ) и ИТ се стартира след приключване на комбинираноото лечение ХТ+ЛТ и липса на прогресия. Т.е. Едва след ЛТ се включва ИТ.А при него е прилагана Кейтруда с ХТ преди ЛТ.
Лечението ,което му прилагат е оптималното , при липса на мутации в EGFR и ALK (а те са изследвани и ги няма). Може да направите генетично изследване за други мутации , за които има таргетна терапия,която не се заплаща от НЗОК(цените им са от порядъка 23К-25К евро /месец). - NTRK, KRAS G12C, HER2(Erbb2),RET,MET, BRAF-V600E,редки мутации в EGFR -ако са изследвани само двете които касата реимбурсира.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 21:47 от whitefang

# 307
Whitefang
В началото са направени всички възможни скенери, за да се установи дали има метастази. Глава, кости, ПЕТ
До колкото знам това е втори или трети скенер.
Иначе, всичко тръгва от един прекрасен пролетен ден когато баща ми решава да ползва култиватора, машината добре го разтриса и лактите му отиват. Отока не отшумява, напротив, глезените и коленете отиват също и се тръгва по лекари. Няма представа какви лекарства е пил, наистина, но не се повлиява от тях в рамките на една година. В един момент се стига до професор ревматолог, който предлага, че може да става въпрос за рак на белия дроб и назначава изследвания.
Иначе баща ми и до ден днешен няма други оплаквания. Не е отпаднал, няма задух, няма загуба на апетит.
Професора ревматолог е казал, че отоци в ставите са много рядък симптом при този вид рак, това дословно.
Последната епикриза са получили от лъчетерапевта. Предстои разговор с онколожката. Искрено се надявам някой, някъде да е сгрешил нещо по веригата, защото на мен не ми изглежда добре.

# 308
  • Пловдив
Рядък при дребноклетъчен БК . Това го е казал най-вероятно преди хистологията.
Така или иначе по-добро лечение няма, и да не работи ,няма с какво да го сменят . Но според мен си е бил IV-ти стадия преди назначаване на лечението от онко-комисията.Намерете си епикризите/описанията на другите скенери,който включат и корема(абдомен).

# 309
Whitefang
Благодаря за отделеното време.
В интерес на истината, щом друго лечение няма, няма и значение какво пише на предишните епикризи. Аз самата няма как да ги разчета, губя се в морето от информация.
Последният скенер би трябвало да показва актуалното състояние към момента.
Остава да се надявам на положителни резултати.

# 310
  • Пловдив
[Принципно има 2-ра линия ХТ, но тя е в повечето случаи по-малко ефективна. Освен това дълготрайна ремисия или стабилно заболяване (без прогресия) само имунотерапията може да му осигури.

# 311
При рак на белия дроб само две линии химиотерапия ли има (НДБК)

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 08:12 от Fani0101

# 312
  • Пловдив
Не ,но при всяка следваща вероятността за отговор се понижава.
По-точно първа се избира да е тази с най-голяма вероятност за отговор,втора втората по-вероятност(съобразена с използваните средства при първата) и т.н.

# 313
А когато си на таргетна терапия и туморът мутира,отново ли се прави биопсия за нови мутации или директно се минава на друг препарат, който е за същата мутация ,имам предвид мама сега като е на афатиниб след прогресия ще се изследва ли тумора пак за нови мутации?Благодаря предварително

# 314
  • Пловдив
При продължителна терапия е желателно преди всяка смяна на лечението да се правят нови хистологични ,ИХХ и генетични изследвания. Ама в БГ ...

Общи условия

Активация на акаунт