Електронни четци - Тема 26

• 46 767
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
Интересувам се конкретно от модела Onix Boox Note Air 2 Plus, който има и стилус с възможности за водене на бележки (включително и върху текста на електронна книга, която четеш).
Т.е. интересува ме какво е качеството на екрана, бяло, контраст, ясно изписване на шрифтовете и т.н.

Нямам го. За мен е доста нишов продукт, повече за бележки. Но виж ревюто на един блог, който следя:

https://goodereader.com/blog/reviews/hands-on-review-of-the-onyx … x-note-air-2-plus

# 646
Очевидно съм единствения със стъклен протектор. Нямам проблем с отблясъци и си чета съвсем нормално с и без подсветка.

# 647
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Моля за помощ - имам киндъл и един допотопен Сони четец. Последните 2 години обаче само слушам и чета Сторител. Има ли начин да сложа някак Сторител книги на някой от наличните четци? Ако не, от къде мога да купя Сторител четец?

Няма да се връщам към Амазон и Audible, само две книги на месец са ми малко.

Търсех с разни комбинации ключови думи отговор на питането ми, обаче нищо не излезе, извинявам се, ако е обсъждано.

Какво имате предвид под Сторител четец?
По мое наблюдение (може и да греша) сравнително малко книги в Сторител имат и "книжен" освен аудио вариант,
ако е за тях - според мен не си струва да търсите специален четец.
А иначе Сторител си е с идеални приложения за андроидските и ябълковите телефони и таблети.
На мен ми липсваше възможността да го ползвам на компютъра, но си проблема, като инсталирах андроид емулатор (BlueStacks) и инсталирах Storytel през него.

Редакция:

Имало и такова устройство! Grinning
https://goodereaderstore.com/products/storytel-e-reader-gen-3
Ето и малко разяснения какво представлява:
https://www.youtube.com/watch?v=amz4TtTbBq0

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 22:01 от LemonDesi

# 648
Да, да, знам, че има, въпросът е, не бях намерила тая опция с доставка до България или с доставка до държави, в които има превозвачи до България.

Иначе чета не на български, а основно на холандски и испански, тук таме английски. Има много избор на електронни книги на тези езици в Сторител и искам да ги чета удобно, но не знам на кое устройство.

Горе прочетох за Onyx Boox, това ми е опция, ако си сваля на него сторител апликацията, а има андроид. Някак много висока ми се струва цената на Storytel четеца, обвързващ много… докато един четец с андроид ОС може да се ползва вместо киндъл, сторител или всеки друг ап.

# 649
Onix Boox имат три основни моделни линии на четци с e-ink дисплей и операционна система Андроид - Poke, Nova и Note. Основната разлика е размерът на дисплея - с диагонал съответно 6 инча, 7.8 инча и 10.3 инча.
И трите вида четци са с Андроид (най-новите с Андроид 11) и с Google Play.  Т.е. могат да се свалят всякакви приложения.
На практика това са нещо като хибриди между обикновен Андроид таблет и електронен четец с e-ink екран.

# 650
Благодаря за информацията, много ми е полезна. Има ли други такива продукти (Андроид с eInk)? Поне да си направя списък за какво да дебна на черен петък. Simple Smile

# 651
Има един чисто нов модел на Huawei  с E-ink - Matepad Paper. Но при Huawei има един основен проблем - отрязани са от Google и операционната им система е аналог на Android, но не е Андроид. Нарича се Harmony. Основният проблем е, че нямат Google Play, т.е. нямат поддръжка от Google Play. По заобиколен начин може да се качват приложения от Google Play, но не е същото.

# 652
Здравейте!
От две седмици ми се върти в главата да си купя четец за ел. книги. Разгледах няколко марки и съм се спряла на Kindle, но ми казаха, че и новия модел разчитал книги само от амазон. Дали е вярно? В параметрите е показано, че мога да му кача и няколко видя документи ( студентка съм и искам да си чета и лекциите, а и документи от работата). И другия ми въпрос е от бг ли да си го взема или от чужбина? Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 13:40 от bebolini99

# 653
Не е вярно, аз имам последния модел и качвам всичко.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 16:30 от ioana_g

# 654
Здравейте!
От две седмици ми се върти в главата да си купя четец за ел. книги. Разгледах няколко марки и съм се спряла на Kindle, но ми казаха, че и новия модел разчитал книги само от амазон. Дали е вярно? В параметрите е показано, че мога да му кача и няколко видя документи ( студентка съм и искам да си чета и лекциите, а и документи от работата). И другия ми въпрос е от бг ли да си го взема или от чужбина? Благодаря предварително!

Електронните четци на Киндъл четат електронни книги основно във форматите, поддържани от Киндъл, т.е. от Амазон - mobi, AZW2, AZW3. Обаче вече е достъпно и четенето на книги в много разпространения формат EPUB, ако през регистриран Киндъл изпратите книгата в Epub до сайта на Киндъл (Амазон). Там ще я конвертират автоматично в AZW3 и ще я качат на Киндъла Ви .
Това става чрез програмата Send to Kindle от мобилен телефон, таблет или компютър.
Вторият вариант - инсталирате на компютър безплатната програмка Calibre, конвертирате книги от какъвто и да е формат във AZW3 и чрез кабел ги копирате директно в Киндъла.
За лекции и документи - трябва да са сканирани в PDF. Май ставаше и с документи на Word, не съм сигурен. Обаче има един проблем. Документите обикновено са във формат А4. Дисплеят на Киндълите е 6 инча, а на новия модел - 6.8 инча. Т.е. той е много малък за документи във формат A4, които са с размер на листа 210х297 милиметра. На практика шрифтът ще е много дребен (със ситни букви). А PDF на електронен четец не се зумира лесно. Т.е. четенето на PDF ще е мъка.
Накратко - трябва електронен четец с много по-голям екран. Най-добре 10.4 инча. Обаче цената на такива четци е солена.

# 655
Съгласна съм с последното мнение. Но може би става дума за "последния" модел Kindle Scribe. Не съм видяла подробни ревюта за него.

За работа и училище са главно PDF документи. Много по-удобно е да се четат на таблет или на лаптоп със стайлъс/електронна писалка. Може да се подчертава текст в PDF,  да се пишат бележки върху него директно с писалката, да се оцветяват параграфи в друг цвят и т.н.

Поне при мен Киндъл е само за художествена литература, с която се забавлявам.

Проучвам Kobo Sage и мисля, че неговият стайлъс може да се използва върху книги, но не знам колко е добър с PDF документи.

# 656
  • София
Аз не ползвам програмата Send to Kindle, всъщност не знаех за нея, изпращам файла от имейла си до имейла ми в Kindle, получавам обратен за потвърждение след което книгата се появява в четеца.

# 657
Тоест колко мейла трябват за да се ползва Киндъл. Регистрира се с .abv или Gmail мейл. След това от кой на кой адрес пращаш. Това с конвертирането и най вече регистрацията не го разбирам.

# 658
  • София
В профила ми в Amazon:
Manage Your Content and Devices/Preferences

Аз имам регистрирани 4 четеца, всеки си има персонално име (Name) и свой е-mail адрес, който Amazon му дава, завършващ с @kindle.com.
Отделно от това, аз си регистрирам моите e-mail адреси, от които си пращам книгите към всеки четец, на адpеса му ....@kindle.com. Моите адреси са ....@abv.bg, регистрирам си ги в профила в Amazon и от тях мога да си пращам книги към всеки четец, на неговия си адрес.
Това е.

# 659
Онзи ден се обзаведох с електронен четец с 10.3 инчов eink екран, със писалка (stylus), работещ под Android 11. Моделът е Onix Boox Note Air 2.

Още го разучавам (ръководството на английски е 174 страници), но първите ми впечатления са много добри.
Дисплеят е безупречен, има регулиране на осветеността и на цветната температура. Дисплеят е защитен с бронирано стъкло, а отгоре има залепено фабрично фолио, което подпомага писането и рисуването със стилуса, като усещането при писане и рисуване е като от леко грапава хартия. Отдолу има и чувствителен за стилуса слой по технология на графичните таблети Wacom. Стилусът е без захранване по технология на Wacom и поддържа 4096 степени на натиск на перото. Продават се резервни накрайници (пера), както и няколко модела съвместими стилуси.
Писането върху документи става във вградената програма Onix Neo Reader, която се използва и за четене на електронни книги във всякакви формати, включително и PDF. Тази програма има и уникалната функция за водене на бележки, подчертаване и т.н. не само върху документи в PDF, но и върху електронни книги във всякакъв друг формат, примерно EPUB.
Има и вградена програма за цифровизиране на ръкописен текст и сканиран текст (OCR), но още не съм я разучил.
Също така още не съм разучил премъдростите за програмата за водене на бележки и т.н.
Май има и опцията екранът да се раздели на две при хоризонтално разположение на четеца -режим пейзаж, като в едната половина е текстът, който се чете, а в другата е празен лист да си водиш бележки.
За четене четецът е страхотен. Може да се качват всякакви допълнителни шрифтове във формат TTF. Може да има и други формати за шрифтове, не знам. Шрифтовет се качват по малко особен начин. В главната директория на паметта на четеца се създава ( чрез компютър) нова папка със заглавие fonts ( с малки букви) и шрифтовете се копират там. После трябва да ги търсиш в настройките в Fonts в подпапка System ( системни шрифтове). Вградената програма за четене има супер широки настройки за шрифтовете. Освен големина има още и контрастност на шрифта, дълбочина на черния цвят и острота на изписване на шрифта. Плюс куп настройки за форматиране на страницата - междуредие, полета, дали да се изписва на всяка страница името на книгата, текущата глава, степента на прочитане на книгата в проценти, часът и т.н. Текущата страница си излиза по подразбиране. За да се запазят тези настройки за всички книги, а не само за текущата, трябва да се чекне съответната опция в дълбините на настройките.
Стандартната програма за четене чете всичко, дори и AZW3 файлове (Киндълски формат).
Тъй като това е Андроид устройства, от Гугъл Плей може да се свалят и инсталират всякакви приложения, включително и разни програми за четене от сорта на Cool Reader, Allreader, Pocketbook reader app, Kindle app и т.н. и т.н.
Общо взето от тях няма голям смисъл, защото в тях стилусът не е активен за водене на бележки.
Иначе стилусът е активен за драскане върху PDF и във средата на програмките WPS, Evernote и т.н.
Накратко - харесва ми четецът. И то много.
Единственият проблем е сложното меню, което се пуска от няколко места , с много подменюта и подменюта на подменюта , с много икони и т.н. Т.е. трябва си изучаване.

Ето примерна снимка от от страница на книга в EPUB. Книгата е "В сянката на меча" от Том Холанд. Тъпият телефон променя цветовете и дава една синкавост на страницата, която реално не съществува.

Ето и снимка отблизо на част от екрана да видите доколко е ясен и контрастен текстът (при предишната леко съм мръднал и не е съвсем ясна):

На фокус е центърът на изображението  (зоната около подчертания текст).

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 16:44 от Stilgar

Общи условия

Активация на акаунт