Електронни четци - Тема 26

• 47 649
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
От двата сравнени модела по-добър е този на Pocketbook. Екранът на този модел на Kindle, макар и да има подсветка, не е достатъчно добър, колкото е този на Paperwhite. Предложих Ви модел Paperwhite 4 на Kindle от сайта на Технополис, който струва 279 лв. и мисля, че се вмества в бюджета Ви. Ако все пак държите да се купува от Рийдър и да изберете конкретно някой от посочените горе два модела, заложете на Pocketbook.

# 466
  • София
От двата сравнени модела по-добър е този на Pocketbook. Екранът на този модел на Kindle, макар и да има подсветка, не е достатъчно добър, колкото е този на Paperwhite. Предложих Ви модел Paperwhite 4 на Kindle от сайта на Технополис, който струва 279 лв. и мисля, че се вмества в бюджета Ви. Ако все пак държите да се купува от Рийдър и да изберете конкретно някой от посочените горе два модела, заложете на Pocketbook.
Не, държа да е от някъде конкретно. Просто ми хареса че е в пакет с всичко необходимо.

Не! Взимай Kindle! Те не забиват!
Няма нужда от повече ирония! Не ми помага по никакъв начин. Няколко пъти вече казах, че не търся конфликт, но ти продължаваш...

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 13:38 от Veseto*

# 467
  • София
А какво включва "всичко необходимо"?
Единственото необходимо е калъф. Ако има и друго то те са ненужни екстри.

# 468
За Veseto:
Според мен най-добрият модел електронен четец е този, с който сте свикнали. По принцип всички модели от всички марки вършат прекрасно това, за което са предназначени - да четете книги от тях. Подсветката на екрана е нещо, което четецът задължително трябва да има - главно заради четенето вечер. Регулирането на цветната температура е допълнителна екстра, но по принцип може и без нея.
Основният въпрос е да свикнете със системата на менюто на конкретния модел и с начина на "зареждане" на книги в четеца.
Освен това има една основна разлика между Киндъл и Покетбук. При Киндъл всички книги се копират в основната директория (т.е. като един списък). Ако искате да подредите книгите по някакъв начин, трябва да си направите колекции. Т.е. в една колекция да подредите книгите на даден автор примерно. И по същия начин с останалите книги.
А в Покетбук можете да си организирате книгите както на компютър - по списъци, папки, подпапки на папките и т.н. Т.е. при копиране на книгите с кабел от компютър можете да си създавате произволен брой папки в паметта на Покетбука както си искате и където си искате. За някои потребители това е по-удобно.
При Киндъл има и още една особеност (засега). Той може засега да чете книги във формат mobi и AZW3 или нещо подобно. От повечето интернет ресурси достъпните книги са във формат epub и fb2 примерно. За да четете книги в такъв формат, трябва предварително да ги конвертирате в mobi или AZW3 на компютър с безплатната програмка Calibre. И след това да ги пратите към Киндъла. Обещават скоро Киндъл да могат да четат и epub.
Така че ако се спрете на Киндъл, трябва да обясните тези тънкости на майка Ви.

# 469
  • София
Благодаря на всички!
Поръчах Pocketbook-a.

# 470
  • Стара Загора
Stilgar, Kindle вече поддържа epub.

# 471
Технически погледнато, четците на Киндъл продължават да не поддържат epub.
На практика потребителят изпраща на сайта на Амазон файл във формат epub чрез опцията Send to Kindle, след което файлът се конвертира от сайта от epub в AZW3 и се връща в четеца на потребителя.
Общо взето същата работа като използването на програмата Calibre.
Т.е. четците Киндъл продължават да не поддържат на апаратно ниво формата epub.

# 472
Общо взето същата работа като използването на програмата Calibre.
И общо взето все си го е имало.

# 473
Според документацията четците на Кобо уж поддържали най-добре само някакъв вариант на формата epub на Кобо, специално предназначен за тях. Но не се гнусят и от "обикновения" epub. Аз досега не съм имал случай Кобо да не може да отвори някакъв файл в epub или да има някакви проблеми с форматирането на страницата за четене. Същата работа е и с файловете във формат fb2, които Кобо официално уж не поддържа.

# 474
  • София / Баня
Stilgar Щом познаваш Kobo  можели един въпрос. Опитвам се когато прехвърлям файлове от компютър към четец да правя отделни папки в паметта на четата и да разпределям файловете в тях. Обаче когато отворя четеца всичко е хаотично. Какво не правя както трябва? За сведение - става дума за Кобо Либра.

# 475
За съжаление при четците на Кобо не могат предварително да се правят отделни папки. Всички файлове отиват в главната директория както при Киндъл.
Единственото решение да се въведе някакъв ред е файловете след копиране в четеца да се организират в колекции. Примерно по автори.  Това се прави през менюто на самия четец.
Ето как - от главното меню Home отиваш в My Books. А оттам - в Collections. След това цъкаш върху трите точки горе вдясно и се появява падащо меню New colection. Цъкаш върху този надпис и си създаваш и наименуваш нова колекция. И след това разпределяш книгите по колекции.

А как се присъединява книга към колекция - ето пример:

# 476
Имам въпрос относно CoolReader. Има ли настройка, която да показва колко страници остават до края на главата? Понеже съм свикнал с PB Reader-а, а там това го отчита.

# 477
  • София / Баня
Благодаря Stilgar
Така си ги сортирам, но си мислех че може да има по-лесен начин.

# 478
Имам въпрос относно CoolReader. Има ли настройка, която да показва колко страници остават до края на главата? Понеже съм свикнал с PB Reader-а, а там това го отчита.

Да, в Кулридър има настройка, която да показва колко страници остават до края на главата.
До тази настройки се стига през следните менюта:
Настройки - Настройки на страницата - Настройки на колонтитула - Показване на броя на страниците до края на главата. И тук задаваш Да или Не.

# 479

Да, в Кулридър има настройка, която да показва колко страници остават до края на главата.
До тази настройки се стига през следните менюта:
Настройки - Настройки на страницата - Настройки на колонтитула - Показване на броя на страниците до края на главата. И тук задаваш Да или Не.
Намерих го. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт