Електронни четци - Тема 26

• 46 678
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
А някои не натискаме бутони, а просто леко докосваме дисплея на произволно място със същия този палец. Simple Smile
Старият ми четец – Нук – имаше и тъч скрийн, и бутони. Много по-удобно и по-малко изморително беше използването на тъч скрийна.
Разберете ме правилно – нямам нищо против всеки да си управлява четеца както му е удобно. Но не съм съгласна да се твърди, че даден начин е по-добър от друг. Колкото хора, толкова нужди, навици и анатомични подробности.
Това последното – за анатомичните подробности – го споменавам, защото аз например имам малка длан и големите четци не са ми удобни. Но пък са идеални за мъжете с големи лапи, така де, длани. Simple Smile

# 676
По принцип ми е интересно ако държиш четеца в лявата ръка, а с другата се държиш за да не паднеш, т.е оперираш с четеца само с една ръка... как точно ще стане? Моят палец явно не е достатъчно дълъг за да стигне до зоната "за напред"
Нито карам някой да харесва нещо, нито се опитвам да убедя някой  в нещо, само информация търсех за нещо което на мен ми е удобно Wink

# 677
Сторител само платено ли е?

# 678
Настройваш тъчскрийна както ти е удобно. Примерно искаш да държиш и управляваш четеца с лява ръка. Настройваш - примерно лявата долна част на екрана при докосване да сменя страница напред, а лявата средна част на екрана - страница назад. Производителите обикновено делят тъчскрийна на девет зони - три горни, три средни и три долни. И всяка може да се настройва отделно какво да се случва, като докоснеш съответната зона.

А за Сторител - днес нали си играх с него.
След инсталация, като искаш да го пуснеш (т.е. да дръпнеш книга и да я пуснеш със звук), направо те праща на екрана за правене на абонамент. 15 лв. месечно за един акаунт или 30 лв. месечно за фамилен абонамент - т.е. два акаунта.
Няма други възможности. Та явно Сторител е само и единствено платен.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 23:01 от Stilgar

# 679
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Странно, през сайта им е 13 и 19.50 лв. съответно за единичен и фамилен профил. Има и възможност за 7 дни пробен период (спомням си, че преди две години беше 14 дни). Има и вариант за студентски профил - 6.50 лв.

Stilgar, страхотно ти е устройството!
Изкушава ме, ама накрая ще ме изхвърлят с всичките ми устройства от вкъщи... та ще гледам да ги изпрошна от използване и тогава ще мисля за ново (имам и четец, и айпад и професионален WACOM - ще си ги ползвам поотделно и ще си трая Grinning ) Признавам, много ми харесва възможността за подчертаване и писане на бележки...
А като се изполват функциите, които са по-типични за таблет предполагам, че батерията издържа по-малко?

# 680
Ако си купя четец за 500 долара едва ли ще го чета в автобуса и да го държа с една ръка Rolling Eyes И най-важния въпрос, чупливи ли са? 😁Иначе гледам много го хвалят това китайското чудо.

# 681
Ефибуш, това чудо е голямо и тежичко - 420 грама или нещо подобно. В същото време е тънко (само 5 милиметра и нещо) и хлъзгаво - корпусът е метален, а екранът е стъклен.
Т.е. според мен този четец не е много подходящ за разнасяне насам-натам. Утре ще му търся подходящ калъф тип папка. Всички четци са нежни и не търпят падане или изпускане.
LemonDesi, и аз съм любител на Wacom. Имам два броя -  Wacom Intuos Pro M, и  Wacom Cintiq 16...
За живота на батерията на новия четец - аз го имам от 3-4 дни, зареждан е 1 път, а в упътването пише, че батерията достига пълния си капацитет след.поне 3-4 цикъла заряд-разряд. Т.е. рано е да кажа колко издържа батерията. А по принцип - естествено, че такова устройство гълта повече ток от "обикновен" четец, който не е с Андроид. Това чудо е с осемядрен процесор на 2 GHz или нещо подобно, с 4 GB RAM и т.н.
Четох, че ако се изключи WiFi и се ползва само като четец, издържа поне 2-3 седмици. Но ако включиш интернет, отвориш две-три приложения, браузър, четеш огромни PDF-и и си водиш бележки и драскаш, батерията може да свърши и за 2-3 дни...
Ще видим.

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 01:45 от Stilgar

# 682
  • Монтана
Здравейте, като пълен новак в темата четох и се спрях на два четеца. Kindle paperwhite 2021 или някой модел на Pocketbook. Първи ще ми е, до сега не съм ползвала. Искам да поддържа повече формати, за да е лесно качването на книги, не държа да е цветен тип таблет, ще се използва само за четене. Колебанието ми идва от размера на дисплея - 6.8" ми се струват малко. Моля препоръчайте ми модел на PB? И също като здравина кой е по-добър?

# 683
Здравейте, Киндъл е чудесен четец на книги, но реално поддържа ограничен брой формати на книги - основно AZW3. Това не е беда, но трябва предварително да си конвертирате на компютър книгите с друг формат - примерно EPUB или FB2, във формат AZW3 с програмката Calibre. Или като алтернатива - да регистрирате четеца на сайта на Амазон, да си направите акаунт и да изпращате файловете във формат EPUB до акаунта си с помощта на програмата Send to Kindle. Там книгата ще се конвертира автоматично в AZW3 и ще ви я изпратят (качат) в четеца по WiFi.
Повечето от пишещите тук в темата ползват Киндъл и за тях това не е проблем. И най-вероятно ще ви препоръчат четец на Киндъл.
За Покетбук - тези четци поддържат четене на книги от много повече формати и на практика не се налага предварителна подготовка на книгите.
За големината на дисплея - аз харесвам по-големите дисплеи и да чета от такъв дисплей ми е по-комфортно.
Покетбук предлагат модела Pocketbook InkPad 3, известен още и като PB 740, който е с екран с диагонал 7.8 инча. Колкото и да е странно, един инч (2.54 сантиметра) повече в диагонала на екрана (7.8 срещу 6.8 инча) се усеща веднага и четенето според скромното ми мнение става по-комфортно.
За здравината на електронните четци. Тук в темата битува мнението, че четците на Покетбук са по-нетрайни и по-лесно се чупят. Със сигурност има такива отделни случаи и хората се оплакват. Обаче аз имам няколко модела на Покетбук (имам и Киндъли, и Кобо),  някои вече са десетина години, а досега нямам случай някакъв четец да ми даде дефект, да се повреди дисплей и т.н. Естествено задължително е четецът да се използва с подходящ защитен калъф тип папка.
Не искам да натрапвам мнението си, изборът е ваш.
Поздрави.

# 684
Да допълня, че на Kindle може да се пращат и директно от телефона през имейл.

# 685
Stilgar, аз ползвам киндел от 12 години и така описано от вас, чак на мен ми изглежда сложно. Значи това което се прави, е - еднократно се инсталира calibre на компютър. Отваря се книгата през компютъра, маркира се и се избира send to main memory. Отнема точно 2-3 секунди. Не трябва нищо да се преформатира преди това, киндела сам си го прави. Другия вариант е директно да се изпрати на мейла на киндела, и тя се появява в четеца.

# 686
Извинявам се, ако описанието ми за работата с Киндъла изглежда сложно и объркано.
Всъщност исках да кажа, че качването на книги на Киндъла изисква едно-две допълнителни действия.
Всъщност като се използва Calibre, еднократно се настройва какъв да бъде изходният формат на конвертираните книги - примерно AZW3. След това като се отвори книга в Calibre, която е форматирана в произволен формат, и се изпрати към Киндъла, книгата се преформатира автоматично от програмата и чак тогава се изпраща към Киндъла. Т.е. Киндълът реално нищо не преформатира, защото не може да преформатира. Иначе нямаше да има нужда от програмката Calibre.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 13:11 от Stilgar

# 687
  • София
Колкото и да е странно, един инч (2.54 сантиметра) повече в диагонала на екрана (7.8 срещу 6.8 инча) се усеща веднага и четенето според скромното ми мнение става по-комфортно.
Зависи къде четеш и как го пренасяш. За дамска чанта големия четец не е най-подходящ.
Придвижвам се с обществен транспорт и чета докато пътувам. Голям четец нито ще ми е удобен за пренасяне в чантата, нито да го държа с една ръка в пълното метро. Точно днес за малко да замине при релсите, но не е прекалено голям и успях да го задържа, когато ме блъснаха.     
Затова комфорта има различни страни и когато се купува трябва да се съобрази къде и как ще се ползва.

# 688
Мда, големите четци не са удобни за разнасяне и четене с една ръка. В това отношение най-удобни са четците с 6 инчов екран. Според мен тези с 7.8 инчов екран са на границата, но за нежни дамски ръце в повечето случаи ще са неудобни, признавам. Евентуално ако четецът има широка ивица от едната страна на екрана (понякога и с два бутона - напред и назад), ще е доста по-удобен за четене с една ръка, независимо от по-големия си размер. Пример - Киндъл Оазис или Кобо Форма.

По-големите от 7-8 инча четци просто не са за разнасяне.
Примерно моят нов четец Onyx Boox Note Air 2 е абсолютно непригоден за носене (в дамска чанта) и за четене с една ръка. Той е с 10.3 инчов дисплей и тежи 420 грама (без калъф!).
Независимо че има широка ивица от едната страна, въобще не става за четене с една ръка.
Засега имам една-две забележки към него.
Първо, кой знае защо вградената програма за четене Onyx Neo Reader не отваря някои книги във FB2 формат, а други отваря. Не съм проверявал, но подозирам, ме книгите, които не се отварят, са във формат FB2.zip, а не "чист" FB2. Има и така форматирани книги, които ако ги качиш на Покетбук четец, се отварят директно, без предварително разархивиране на компютър примерно.
Тъй като Ониксът е четец под управлението на Андроид, може да се инсталират всякакви програми за четене. Инсталирах Coolreader и с него се отварят всякакви FB2 файлове, включително и проблемните за Neoreader.
Така че това не е проблем.
Второ, оказа се че в момента няма откъде да се купи предпазен калъф тип папка за този модел в България. Чакали доставка, която можело да се забави месец два.
Това също е бял кахър, но е досадно, защото четецът е голям, много тънък, тежък и с хлъзгав метален корпус

# 689
Здравейте! Търся евтин четец за синът ми, досега той имаше стар trekstor или нещо от рода, десетина години издържа, но започна да му прави проблеми и съм му обещала да му купя нещо бюджетно което да му върши работа. Сега чакам намаленията за black friday, и се чудя на тези Киндъли и Покетбуци за по 200 лева дали ще може да чете книги в epub формат или трябва да се конвертират (и евентуално да се прецакват) или поддържат тази файлова система, също така кой модел бихте ми препоръчали да му взема. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт