Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 256
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 065
Не смятам, че в София ще има вечерен час за ученици, изобщо дори не е обсъждано и е извън здравия разум, с оглед на световните тенденции.
За ДО важи същото, не вярвам да обявят всеобщо такова, ще си карат локално.
Кунчев може да си предлага абсурди, но няма да минат.

# 1 066
  • София
Моята дъщеря също се прибира след 20 чася когато е втора смяна.
На сина ми тренировките приключват в 21 часа.
Моето възмущение е от това , че този час се изисква само от лицата под 18 г.
Т.е. аз като възрастен мога да си ходя цяла вечер и нощ по кръчмите. Ами аз вирус не разнасям ли.
Целта не е ли да се намали разпространението на вируса.
Обаче пак ако може да го постигнем за сметка на децата.
Като задължително оставим възможност възрастните да пълнят кръчмите. Щото както трета година виждаме кръчмите са по -важни от децата.
И не че се притеснявям , че в София ще го въведат , просто е много дразнещо пак само училищата да го отнасят  и приема в болниците.

# 1 067
  • София
Дидева, голямата учи в в НЕГ. Сега е втора смяна (вярно тя вече и пълнолетна, но 11 клас не са). Часовете свършват в 19:30. Поне до 19:40 се напуска училището... Около осем се прибира... Тренировки?!?! А да, те на децата не им трябват... Важно е, че някои които ходят по кръчми ще ги спрат (вероятно).
Кати, с твоите варианти да вземем да те предложим за съветник където трябва, току виж сме дали идея на света как да се справим...

Не, благодаря. От политика се отказах сама и осъзнато.

Все пак не ми стана ясно на кое държиш - на ПО или на тренировки? Примерно... ще ограничим нощните заведения до 24, кръчмите - до 22, децата в кое да ограничим (според теб лично) - от ПО или от тренировки? Кое е по-добре - да се намалят часовете на онези, които са до по-късно, така че да се прибират до 20 и да се спрат тренировките, или пък да се спре ПО, да минат на ДУ, но за сметка на това да могат да се движат свободно в позволените от закона часови граници, да имат тренировки и извънучебни занимания?

Щото то някак много лесно да измислиш мерки, засягащи само Другите, обаче... Другите пък не щат да са вечните прецакани. И не са навити да поемат цялата тежест, ако и Ти не си склонна да поемеш една част те май по-скоро предпочитат да минат на варианта Кой Оцелее Оцелее.

И, впрочем, просто за да е ясно кой какво защитава - този вариант урежда ли те? Теб, лично. Никакви мерки, всичко си работи както винаги, болниците се оправят както могат, ако могат и докато могат, леглата в интензивните отделения са най-вече за медицински служители... с връзки, понеже, логично, те пък по-скоро ще откажат на непознат, отколкото на колега... Е, разбира се, и за звездите и там разни политици. Това е тезата на Възраждане, на Жасминката... Доколкото си спомням това е стратегията в, примерно, Туркменистан и Северна Корея. Т.е. все някъде... работи. Един вид.

jet, разбира се, че и ти разнасяш. Това е компромис на медицинската с икономическата логика. Ти ще оставиш значително по-сериозна сума и в кръчмата, и в мола, и в магазина и... където и да влезеш след тези часове, ако е кръчма - и бакшиш, може би ще се прибереш с такси... За сметка на това е малко вероятно да се мляскаш с някой от друго домакинство в някое ъгълче.

Все пак, за собствениците на кръчми е важно да могат да си платят тока и парното, за непълнолетните далеч не е толкова важно да са в кръчмата от 20 до 22.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 00:48 от katiABV

# 1 068
  • София
За какво е спорът в момента? Има ли изобщо и дума продумана за вечерен час в София или вече го въведоха?
Имам един въпрос - при дете, кото е карантинирано с класа, то може ли да посещава извънкласни занимания, които не са в училище?

# 1 069
...
Имам един въпрос - при дете, кото е карантинирано с класа, то може ли да посещава извънкласни занимания, които не са в училище?
Никъде не може да ходи, адресите на класа се дават на РЗИ. Това си е нормална карантина. Моите и те са така до вторник - само в къщи стоят. Добре, че ги спряха другата седмица, иначе можеха да се окажат и за ваканцията в нова карантина.

# 1 070
  • София
Включително, когато неговият плюнчен тест е отрицателен, нали така? Самото дете е отрицателно, но класът е карантиниран заради положителни тестове на други.

# 1 071
Ами така им казаха. Само едно има пол PCR. Плюнките всички са отрицателни. Но понеже детето е било цял ден в клас и вечерта му излиза PCR, класът се карантинира.

# 1 072
Явно неваксиниран, но не стигнал и натоварил болница, също се явява отговорен член?

Ние сме присъствено. Учителките го изкараха декември, 4 клас. Нищо не се чува още за ДО.

# 1 073
  • София
За какво е спорът в момента? Има ли изобщо и дума продумана за вечерен час в София или вече го въведоха?

Не може да ходи никъде, в карантина е. Само на прегледи / изследвания, яко в някакъв момент станат необходими, след обаждане на РЗИ и кварталния, като се декларира часът, в който лицето излиза и после отново се обажда, за да потвърди в какъв час се е прибрало обратно на адреса на карантината.

Включително, когато неговият плюнчен тест е отрицателен, нали така? Самото дете е отрицателно, но класът е карантиниран заради положителни тестове на други.

Мисля, че карантината МОЖЕ и да бъде свалена, ако 5 дена след началото й е дало отрицателен PCR, макар да не мога да си представя какъв би бил смисълът и зорът да се спестят 2 деца от дете. Така или иначе това не става автоматично, трябва да получи предписание от РЗИ... което при сегашните обстоятелства би се случило доста след изтичане на 2-та дена.

# 1 074
  • София
Аз лично предпочитам да има тестове за всички, където някой е решил, че достъпът следва да е контролиран. В момента всички болни колеги еднакво товарим системата с по 10 дни болнични (дай боже така да остане за всички). Но четирима нямаше да сме точно в този кюп, ако се тествахме всички.
В класа на дъщеря ми ситуацията е същата, ваксинирани със симптоми деца не се тестват, но ходят на училище, защото е краят на срока...
От другата страна е една напълно неадекватна система на прегледи, лечение, контрол, отчет.
 ,
Скрит текст:
досега само слушах разкази от първо лице, сега имам собствен опит и виждам, че просто не работи механизмът и съответно нито карантината се случва навреме - ако си случи изобщо, нищо, нищо... и това е само на входа на проблемите... а нататък.
За прегледи и лечение не ми се говори - ВМА ковид зона, пациенти общо двама, единият "прегледан" и аз. Установява се положителен тест, оплакване - дрезгав глас и схванат врат. Стоя си с шал, шапка, ръкавици и маска. Получавам лист от преглед, на който пише 97% сатурация, кръвно налягане 128/85, пулс 78, корем мек, не се палпират незнам какво си, крайници без отоци... Няма въпроси за придружаващи заболявания (камо ли да палпира увеличен чирен дроб и далак), алергии, за приемани лекарства... Получавам лист с терапия по дни, до 7 ден, от 7-10 ден, над 10 дни при белодробни усложнения. Започвам с първи етап и указания - при сатурация под 93 отивам със собствен транспорт при тях. Толкоз ...

След мен не чака никой.

# 1 075
Аз лично предпочитам да има тестове за всички, където някой е решил, че достъпът следва да е контролиран. В момента всички болни колеги еднакво товарим системата с по 10 дни болнични (дай боже така да остане за всички). Но четирима нямаше да сме точно в този кюп, ако се тествахме всички.
В класа на дъщеря ми ситуацията е същата, ваксинирани със симптоми деца не се тестват, но ходят на училище, защото е краят на срока...
От другата страна е една напълно неадекватна система на прегледи, лечение, контрол, отчет.
 ,
Скрит текст:
досега само слушах разкази от първо лице, сега имам собствен опит и виждам, че просто не работи механизмът и съответно нито карантината се случва навреме - ако си случи изобщо, нищо, нищо... и това е само на входа на проблемите... а нататък.
За прегледи и лечение не ми се говори - ВМА ковид зона, пациенти общо двама, единият "прегледан" и аз. Установява се положителен тест, оплакване - дрезгав глас и схванат врат. Стоя си с шал, шапка, ръкавици и маска. Получавам лист от преглед, на който пише 97% сатурация, кръвно налягане 128/85, пулс 78, корем мек, не се палпират незнам какво си, крайници без отоци... Няма въпроси за придружаващи заболявания (камо ли да палпира увеличен чирен дроб и далак), алергии, за приемани лекарства... Получавам лист с терапия по дни, до 7 ден, от 7-10 ден, над 10 дни при белодробни усложнения. Започвам с първи етап и указания - при сатурация под 93 отивам със собствен транспорт при тях. Толкоз ...

След мен не чака никой.
При вас има добра новина. Имате ковид зона. В моя областен град и такава няма.
А по повод мерки и отговорност. Позната в момента в болница, неваксинирана, много зле.  Работи в близък контакт с хора. Толкова близо като зъболекарят, но с ръцете, голямо натоварване. Не ползва дори маска, защото тя е здрава и от вирус не я е страх. Да, но се зарази и разболя. И сега болниците при нас са пълни, детските легла също и от понеделник децата са ни ДО. Пък някои са ваксинирани и маски носим. Поне нещо сме се опитали да направим,бза да може децата да са в училище. Уви, за моята област сме много малко такива.

# 1 076
  • Пловдив
Аз гледам примера на Европа, която много често се цитира в темите. Очевидно тяхната стратегия работи по-добре от нашата. И хората се завръщат към нормалния живот, докато ние тук все още търсим топлата вода. Волът ще роди теле, но дебатът от пусто в празно, не. Вместо да вземем наготово изпитаната стратегия на другите страни, без да сме преживели локдауни, тестове за гащи и прочие, ние оплакваме нашите деца. Е, върнете и разберете защо там децата ходиха на училище, а тук не. С толкова къса памет и балканско твърдоглавие, няма никакво право да се оплакваме от ДО. Просто е. Заради егоцентризма на възрастните, страдат децата.

# 1 077
  • София
Пълни глупости! При нас кризата мина без никакво управление...
И продължава... Управляват само училищата, нищо друго. И не е като да нямаХ самосъзнание, понеже мога да говоря за себе си.

И понеже, без друго вече започва да ме влече към неподчинение и агресия, тази статия от днес направо ме вбеси:
https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/699932

И аз мисля този път да сложа кръст на всичко, защото ситуацията придобива все по-налуден вид.
Бас ловя, че от понеделник само учениците ще са на ротация. Заведенията дори и да ги ограничат на документ, няма кой да ги затвори на практика. Не, че ми е зор, напротив...

# 1 078
Този дългокосият с мазна коса е малко "видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак".
В УК имат 63,8% бустер или 3-та ваксина за население над 12 години. А пък статистиката за смъртност и заболели няма да я цитирам. Разбира се сравнена с тази на БГ. Няма смисъл.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 11:37 от Fancy

# 1 079
  • Пловдив
Ами да, налудничаво е. Сега ли чак го забелязваме. В другите държави не разчитаха само на самосъзнание, защото както показва опита, това не работи......

Общи условия

Активация на акаунт