Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 196
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 125
По колко пъти ще го карате този ковид, бе хора? Нали се пазите?
Ето тук е иронията и това ме вбесява най-много. На всичкото ни пазене и ваксини - отново ковид. Да, съвсем сериозно и аз имам чувството, че едни и същи боледуваме. Колкото повече се пазиш, толкова повече съдбата ти се хили насреща. Това е.
Факт. Голямото пазене и дезинфекциране изнежва много.
Нищо не искам да кажа - само лично наблюдение. Около мен най-стриктните и увити в маски и ръкавици боледуват най-много. Може би и стресът оказва голямо влияние.

# 1 126
  • София
Стрес, генетика, изнежване... Знам ли.
На мен ми е първа среща... От разговора във ВМА с лекаря разбрах, че като цяло в първите три дни на симптоми повечето деца не позитивират никакъв тест.
Фактите у дома - понеделник - плюнки - отрицателни. Във вторник след 15 часа каза, че не му е добре (аз вече бях доказано контактна (некарантинирана, писах нагоре) с два поредни отрицателни теста), правихме пак тест - отрицателен, при Т 38.4. Сряда сутрин - аз отново на антиген - положителен. Тогава ми обясниха, че вероятно детето с антигенни няма да позитивира изобщо и да направим пср, но най-рано на следващия ден - и така от снощи и той е позитивен. От 24 часа преди теста няма никакви симптоми (Т беше за около 16-18 часа). Моето гърло е със симптоми "имах шест лекционни часа" - нищо невероятно за мен. Във всяка друга ситуация не само не бих търсила лекар, а и в къщи не бих останала, а детето щеше да пропусне един ден училище и да си завърши срока... Със сигурност ще направя тестове на десетия ден - от любопитство най-малко.
Относно мерките - нося маска в затворени обществени пространства, дезинфектант не ползвам. Не ходя по молове и кръчми (и от преди короната), пропускам театъра, защото ми омръзна да презаверявам билети, пътувам ежедневно пътувам с градски надземен транспорт с поне три превозни средства.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 22:30 от magi_sveta

# 1 127
Защо да е пазене? Първо е няма вирус, после следва разболяване, след това голямо затваряне, защото никой не мисли за тях. Минава се през аз имам такъв естествен щит и не можете да ми стъпките на антителата. Никакви ваксини и ограничения.
Действителността е малко различна от очакваното, за съжаление.
В крайна сметка, да минава бързо и без последствия и при сефте, и при преболедували, и при ваксинирани, и при всякакви комбинации. По възможност децата да са минимално по домовете си, а лекарите да не прегреят.

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 22:37 от рони

# 1 128
  • Ямбол
Защо да е пазене? Първо е няма вирус, после следва разболяване, след това голямо затваряне, защото никой не мисли за тях. Минава се през аз имам такъв естествен щит и не можете да ми стъпките на антителата. Никакви ваксини и ограничения.
Действителността е малко различна от очакваното, за съжаление.
Не е точно така. И децата си спираха от училище и пак са болни. Ако има нещо вярно в това, че силното пазене, особено затварянето в дома изнежва, то няма смисъл от ДО, освен ако учителите и учениците не надвишат някакъв критичен процент болни. Аз се пазя умерено, повече околните, себе си не толкова. Семейството ми също и нямаме досега разболяване, даже друго каквото и да е ОВИ. Но имам познати, които дезинфекцират всичко и в момента го карат за втори път, а бяха с над 700 антитела. И тук се вижда, че пазенето не дава особени резултати.
Една от ученичките ни, която не се върна след като започвна тестването, в момента е болна. Над месец не е стъпвала в училище. Друго дете пък - бяха под карантина класът им и в първия ден, в който изтича карантината му, то дава положителен резултат. Изобщо всичко трябва да е умерено, не фанатично. А задържането вкъщи в изолация на деца е ужасно, но ще го осъзнаят някой ден самите деца и няма да им е леко.

# 1 129
Нищо вярно няма в теорията за изнежването и пазенето, я колко спортисти докопа и то не по веднъж.

Жалкото в случая е, че явно няма имунитет.

# 1 130
Може би имат причина да си задържат децата, ето аз съм бременна в 9ти месец. Голямото дете само ми влачи вируси,  от септември е боледувал 4 пъти. Защото за другите родители малко сополи и лека кашличка не са проблем. За пореден път съм болна след него. Ами разбира се, че ще го спра, аз поне мога да пия парацетамол и авирон, но после новороденото и това не може. Сега ме е яд, че не го спрях по-рано. До миналия петък беше на училище и в неделя вече беше болен.

# 1 131
И за мен хремата и прикашлянето не са проблем. За такива дреболии не съм спирала нито децата, нито себе си. Досега. Сега само да кихнеш и разни превъртели лелки те гледат като терорист. Ама че времена доживяхме.

# 1 132
  • София
По колко пъти ще го карате този ковид, бе хора? Нали се пазите?
Ето тук е иронията и това ме вбесява най-много. На всичкото ни пазене и ваксини - отново ковид. Да, съвсем сериозно и аз имам чувството, че едни и същи боледуваме. Колкото повече се пазиш, толкова повече съдбата ти се хили насреща. Това е.
Факт. Голямото пазене и дезинфекциране изнежва много.
Нищо не искам да кажа - само лично наблюдение. Около мен най-стриктните и увити в маски и ръкавици боледуват най-много. Може би и стресът оказва голямо влияние.

Замисляла ли си се, че може да е точно обратното - да гледат да се пазят, защото си познават проблемите и себе си и с висока вероятност знаят, че ще имат проблеми, ако се развяват без мерки.

Лиляна, тази ученичка вероятно има родители, които ходят на работа, а в трудовите колективи обичайно нищо не се спазва, защото стадното надделява също като в училище - да не се цепим, всички сме ок, не ни трябват маски, пречат ни да работим. И после цъфне някой от офиса и покрай още няколко, ама "то е друг вирус, не е това". В едно семейство всеки може да го довлачи отнякъде.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 07:39 от Andariel

# 1 133
  • София

Замисляла ли си се, че може да е точно обратното - да гледат да се пазят, защото си познават проблемите и себе си и с висока вероятност знаят, че ще имат проблеми, ако се развяват без мерки.
Именно. Който не е имал болнаво дете не може явно да схване, че има и такъв вариант. При имунитета има и генетика, и други фактори. Да не говорим, че много хора пазят децата, заради рискови близки в семейството.

А карането по няколко пъти – и в класа на сина ми някои боледували октомври сега ги повтори. Вече и ваксинираните започнаха да го хващат, та недейте така. На чужд гръб и сто тояги са малко, а в България има един рефлекс на някой като му има нещо и веднага да му бъде обяснявано как сам си е виновен, особено ако постъпва по-различно от нас. Това е много гадно.

# 1 134
Не ходим никъде другаде, освен на химиотерапия, а там не може да не ходим. На прибежки до магазина и никъде другаде. Пак сме хванали Нещо, вчера бърз домашен тест от аптеката отрицателен, отрицателен и за грип А и В. Продължаваме тестуването ежедневно до края на симптомите или до позитивиране на теста.
Боледувала, ваксинирана съм, мъж ми с пресен бустер.
Мернах статия за % фалшиво отрицателни проби бързи тестове, сравнени с ПСР при деца- 45% от асимптомните фалшиво отрицателни, 20% при симптомните също. Не знам колко е съизмеримо с възрастните. Не намирам друго.

# 1 135
Ние не сме вманиачени в пазене и дезинфекция. Спазваме необходимото, минимизираме доколкото можем някакъв риск от типа на - избягване на ГТ (ама ние сме с коли и преди пандемията, защото в София адекватно поркитие на града от метро например няма, а автобуси се чакат по над 20 минути). Спортуващи деца много преди пандемията, калени и неболедуващи, през всеки един ден от ДО са били навън, не са затваряни. И никой около тях от съучениците не е бил затварян по време на ДО  - излизат си навън. Това е много далече от изнежване. Ами мина си ги, повтаря си ги и така. Ще се въртим омагьосано още време.

ra - чета в съседната тема, че позитивира чак на трети ден сега и то евентуално. ИЗчакай на трети ден от симптомите и виж пак.
моето диспансерно дете в момента е лишено от някои нужни неща във връзка с диагнозата и, защото липсват лекари - болни. Ами...пазете се, това е.

ПП  "Айде да не генерализираме кой е изнежен и кой не, защото ей колко случая имам около мен на изкарали ковид много тежко - млади хора, спортуващи и живеещи активно и непазещи се вманиачено, с последствия, възстановяване, ваксини и пак ги повтаря.
Като една бабичка тук ще кажа на всички лековерни и заклеймяващи-чукайте на дърво само...

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 09:01 от 705966

# 1 136
  • София
Не ходим никъде другаде, освен на химиотерапия, а там не може да не ходим. На прибежки до магазина и никъде другаде. Пак сме хванали Нещо, вчера бърз домашен тест от аптеката отрицателен, отрицателен и за грип А и В. Продължаваме тестуването ежедневно до края на симптомите или до позитивиране на теста.
Боледувала, ваксинирана съм, мъж ми с пресен бустер.
Мернах статия за % фалшиво отрицателни проби бързи тестове, сравнени с ПСР при деца- 45% от асимптомните фалшиво отрицателни, 20% при симптомните също. Не знам колко е съизмеримо с възрастните. Не намирам друго.
Два независими източника – лекарят на сина ми и близката лаборатория – ми казаха, че при ваксинирани и сега с Омикрон трябва да се чака 2-3 дни за ПСР и 5-6 за антиген, защото излизат фалшиво отрицателни.

# 1 137
Ох. Бояна, при ваксинирани, а и сега нали омикрон минавал "бързо", на 5-6 ден си без симптоми, кой ти ще се тества тогава..

# 1 138
[video][/video]
Стрес, генетика, изнежване... Знам ли.
На мен ми е първа среща... От разговора във ВМА с лекаря разбрах, че като цяло в първите три дни на симптоми повечето деца не позитивират никакъв тест.
Фактите у дома - понеделник - плюнки - отрицателни. Във вторник след 15 часа каза, че не му е добре (аз вече бях доказано контактна (некарантинирана, писах нагоре) с два поредни отрицателни теста), правихме пак тест - отрицателен, при Т 38.4. Сряда сутрин - аз отново на антиген - положителен. Тогава ми обясниха, че вероятно детето с антигенни няма да позитивира изобщо и да направим пср, но най-рано на следващия ден - и така от снощи и той е позитивен. От 24 часа преди теста няма никакви симптоми (Т беше за около 16-18 часа). Моето гърло е със симптоми "имах шест лекционни часа" - нищо невероятно за мен. Във всяка друга ситуация не само не бих търсила лекар, а и в къщи не бих останала, а детето щеше да пропусне един ден училище и да си завърши срока... Със сигурност ще направя тестове на десетия ден - от любопитство най-малко.
Относно мерките - нося маска в затворени обществени пространства, дезинфектант не ползвам. Не ходя по молове и кръчми (и от преди короната), пропускам театъра, защото ми омръзна да презаверявам билети, пътувам ежедневно пътувам с градски надземен транспорт с поне три превозни средства.
На изхода пак трябва да направите пи си ар, защото тези бързите ловят само когато си искат. Или сутрин и вечер, няколко дни, бърз тест. Те просто не са надеждни

# 1 139
  • София
Ох. Бояна, при ваксинирани, а и сега нали омикрон минавал "бързо", на 5-6 ден си без симптоми, кой ти ще се тества тогава..
На 2-ри–3-ти ден ПСР. Вече има направления електронни и всеки може да си пусне. Не казвам, че хората го правят, но ако е нужно е хубаво да се знае.

Общи условия

Активация на акаунт