Нашите орхидеи – тема 37

• 30 809
  • 763
  •   1
Отговори
# 390
Мая, цветоноси са и според мен. Булбите не са така топчести, растат тънки и остри.

Флорен, при мен булбите и цветоносите миналия сезон тръгнаха по едно и също време. Този сезон цветоносите излязоха доста по-късно, единият е още на пъпки. Стискам палци да видиш цвят Blush

# 391
Майче, ако се решиш да викаш Станхопея, свирни - може да си поделим транспорта. От много време си мечтая за такава прелест и май се престраших...

Тук я гледам и въздишам https://www.orchideen-wichmann.de/de/stanhopea-tigrina-nigriviolacea.html , но е младо растение и сайта има изискване за поръчка над 25Е не, че не харесах още няколко красоти, но място нямам и затова съм в чуденка.
Много ми е интересно да ви чета но нямам време да пиша.
Тук обаче не мога да не се включа. Не купувайте растения с 2-3 години до цъфтеж. Или купувайте възрастно цъфтяло или с цветонос ишив цъфтеж а възраст - или не купувайте въобще. По-скъпи са, но си струва вложени ето. Тези 2-3 години стават много повече при по-екзотични видове. Примерно на две мои цветя, които свърших глупостта да купя с време до цъфтеж заради цената  - едната беше с една година - цъфна след 3. Другата беше с 2-3 години, все още никога не е цъфтяла, купена е 2016.
Някъде, в последствие, четох из орхидеени те форуми че може купуваното растение да не в блестящо състояние но е добре да е цъфтяло вече веднъж. И без това може да имате проблем да го цъфнете домашно и това може да отнеме повече отколкото очаквате.
Последно си купих вандичка ( теселата, обаче аз все я наричам Триселата) от човек, която не е цъфтяла никога. Явно жената я е купила в очакване и си е останала с очакване. Няма цветоноси. Растението е гледано като му броя листата поне 3 години от нея. Аз имам успех с ванди и се надявам да се преборя. Но отчитам че може и да е загубена кауза. Затова малко повече пари за растението но да е в цъфтежна възраст.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 21:01 от _re_ge

# 392
  • София
Здравейте, дали може да ме посъветвате. Имам този дендробиум от миналата година
.
На мен ми се струва, че саксията му е отесняла. Само че изобщо не знам какво да го правя. Лятото едва не си уморих един фаленопсис и още не е сигурно дали ще оживее. Не знам кога се пресажда, в какъв субстрат. Нищо.
И втори въпрос. Тази оранжева орхидея си я купих от Кауфланд миналото лято. Дори не знам как се казва. Котката и надра листата и я счупи. Аз на шега я боднах и сега гледам, че от счупеното расте ново клонче и се чудя дали да не го преместя в нова саксия и какъв му е субстрата - пръст или стрити кори.

# 393
Дендробиума се пресажда в кори. Внимавай да не нараниш корените, много по-нежни са от на фаленопсиса.

На втората снимка е епидендрум, също се сади в кори и е с нежни корени.

# 394
Дендробиума се пресажда в кори. Внимавай да не нараниш корените, много по-нежни са от на фаленопсиса.

На втората снимка е епидендрум, също се сади в кори и е с нежни корени.
Добавям
Дендробиумът е бери ода и като го гледам хич не му е тясно, пресаждане то би му нарведило.
Епидендрумът пък и без това е в огромна саксия така че трябва да се шресадив много по-малка.

# 395
  • Варна
Вещица, Флокс, благодаря, че ме обнадеждавате. Simple Smile

Цимбито се раздвижи откакто го прибрах вътре в апартамента. Преди това на терасата цяла зима стои като замръзнал. От 2 седмици е вътре и изкарва " нещо ". Сега се чудя дали пък не е от тези по-малките компактни видове, които стават и за вътрешно отглеждане. Ще го наблюдавам, че ми предизвика интереса. Simple Smile

# 396
  • Варна
Епидендруми пускат ли в Кауфланд? Навила съм се да си взема, свиркайте, ако видите, че зареждат.

# 397
Епидендруми пускат ли в Кауфланд? Навила съм се да си взема, свиркайте, ако видите, че зареждат.
Пускат от време на време като има камбрии. Но не много често. Виждала съм и в лидл сякаш...

# 398
  • София
Благодаря. Оставям ги така. И без това хич не ми се отдава пресаждането. Фаленопсиса тръгнах да го пресаждам, защото имаше много въздушни корени. Обаче без подготовка. След това разбрах за фунгициди, мокрите кори и т.н. За две седмици всичките корени на едно прекрасно растение изгниха. Сега бере душа. Половин година по-късно има няколко коренчета. Тези дни четох, че има тор специално за корени. До офиса ми е магазина на орхидея бг и мисля да ходя да си купя. Все го отлагам, че вляза ли там, все с нещо излизам.

# 399
  • Мадрид / София
Добър субстрат е от кори, камъчета и малко сфагнум. Като преобладават корите. За доста видове орхидеи се използва, като големината на парченцата кори и камъчета зависи от вида орхидея. Някои искат по-едри кори, други по-дребни.

# 400
Добър субстрат е от кори, камъчета и малко сфагнум. Като преобладават корите. За доста видове орхидеи се използва, като големината на парченцата кори и камъчета зависи от вида орхидея. Някои искат по-едри кори, други по-дребни.
Изискванията към субстрата на различни орхидеи е различен. Дори за един и същ вид Субстратът може/трябва да е различен според съда, големината на растението и условията на отглеждане.

# 401
Относно субстрата. Моите фалчета ги тормозих бая време докато разбера какво им харесва. Пробвах различни варианти и смеси - със серамис, керамзит, сфагнум. А бе, къде каквото прочетох и видях - пробвах. Smiling Imp Включая и водно. Ами-тц! Смеси не щат. Смених само с кори и тръгнаха всички.
Азиатките и мидитата харесаха варианта - отдолу дренаж от керамзит и смес от по-ситни кори и сфагнум. Сега ако вземат и да цъфнат....Innocent Joy
Май няма универсална рецепта, всяка една си е със свой номер и предпочитания, а има и такива с цяла програма от капризи. Simple Smile

Равелото се напъва да цъфти от месец. До тук окапаха 12 пъпки. Май съм прекалила с подобренията. Два пъти вече ги поливам само с чиста вода и се надявам дори и на един цвят, че забравих вече коя какъв цвят беше. Rolling Eyes

Минитата ги уморих до една. Остана половината от една Satisfied. Бори се още, но не храня илюзии, че ще я бъде.

# 402
Аз ако сложа сфагнум, пиши ги бегАли моите фалчета. Онцидиумът и зайгото харесват една готова смеска от по-едри и много дребни кори, и керамзит, а фалчетата са изцяло в кори.  Полу-умрялото ми Нели пусна чудни корени в само дребни кори, ще я прехвърля в онцидиумната смеска на пролет. Милтониопсиса и той. Дано да се окорени достатъчно, че малко изостава и него да прехвърля.

# 403
  • Варна
_re_ge благодаря! Таман навреме те прочетох да си охладя ентусиазма, че това, което си харесах беше точно така - с 2-3г. до цъфтеж.
Е - ще почакам да го цъфнат и да го предложат Smiley

Тази си харесах иначе: Stanhopea jenischiana

# 404
И аз добре, че ви прочетох, че да не си мъча дендродиумчето повече... Всички булбести си бастисах (без онцидиумчета туинкъл в офиса), че не смеех да ги пресаждам, само преместих в прозрачна надупчена саксия с 0,5-1см по-широка и встрани сложих малко кори. Изгниха! Дендродиума си стоеше 1 година в оригинален субстрат, само нея поливам проточно... посред лято на 3-4 седмици, че все саксията тежка, все като бръкна в средата мокро... Изкарват нови растежи, засишава ги или падат като отрязани отдолу.
Днес страх - не страх изсипах я, ами то цялото една смес от нарязани кокосови влакна и торф (като за мушката!), а в средата, точно под растението нещо като мека изгнила дървесина, не кора... гнил дървесен цилиндър. Миришеше на вкиснато даже :'( поливана е преди 3 седмици, в середата на саксията е мокра каша. Май има здрави коренчета, поне отгоре по края, в средата на "брадата" здрави няма, не съм рязала, каквото падна - толкова. Доверявах се, че оригиналния субстрат е най-подходящия за този вид, да ама в този случай - не.
Накиснах с фунгицид и сложих в кори - отдолу едри, нагоре по-дребни и най-горе малко сфагнум (3-4 "клончета" по 5см), че там има малки нови коренчета.  Да видим дали ще я доубия или ще се разберем.

Общи условия

Активация на акаунт