Нашите орхидеи – тема 37

• 30 817
  • 763
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Angela61, да, има у нас диви орхидеи. В дворът ми на село има обикновена пърчовка. Като ѝ видя листата, забивам колче, за да не я окосим погрешка. Изключително интерено растение.  Попадала съм на няколко различни други вида, когато сме ходили из страната по баирите. Когато разпознаеш орхидеята и я видиш пред себе си - свободна и красива, се чувстваш благословен.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 00:45 от Raya

# 376
Попаднах на една много интересна и кратка статия Как растат корените на орхидеите На английски е, но мисля, че гугъл преводача ще се справи прилично.

# 377
  • Мадрид / София
Рая, благодаря.
Беше ми чудно да нямаме диви орхидеи при положение, че температурната вариация е достатъчно голяма за да съществуват.

# 378
Семейство Салепови е сред най-големите и разнообразните, така че орхидеи има почти навсякъде по света. Е, тропическите със сигурност са по-впечатляващи за нас от дивите по нашите ширини. Предполагам, че дори не бих разпознала някой "плевел" по поляните като орхидея. Свободно растящи съм виждала блетили в ботаническата градина на Isola Madre. Разкошни бяха.
Гледала съм по телевизията няколко много интересни предавания на Дейвид Атънбъро за орхидеите, адаптациите и хитрините им. Сигурно ги има и някъде онлайн.

# 379
  • Варна
Вещица,невероятен ринхо. Simple Smile

Да попитам тези които отглеждат цимбидиуми.
Възможно ли е по това време да избива цветонос ? И не е ли вече късно за това ?
Мислех, че до пролетта са приключили с цъфтежа.
Имам един нов израстък до стария цветонос и се чудя дали е нова булба или цветонос. Засега е много малък и не може да се определи какво е. Simple Smile

# 380
  • Варна
Според мен е булба, като са малки много си приличат.
Impala,
точно това си мислех и аз, вероятно съм виждала диви орхидеи, но не съм ги разпознала. ето и сега гледам снимки в нета - ами ако го видя на поляната няма да съм сигурна, че е точно орхидея, има толкова диви цветя с разкошни цветчета, кое е орхидея и кое не - нямам представа.

# 381
  • Бургас
Флорен докато са малки стръкчетата не може да се разбере цветонос ли е или не?! Ето го моя зеленожълт, който прибрах в къщи още не съм сигурна дали ще са цветоноси, но по това време е вероятно и да е нова булба.

В Австрия на едно невероятно красиво място видях цвете на поляната, което оприличих на орхидея , но дори и да не е обожавам да снимам диви цветя.
И гледка към езерата

# 382
Според мен са цветоноси.

# 383
  • Варна
Тези честно казано и на мен ми приличат на цветоноси, моите бяха някак по-приплеснати.

# 384
  • Варна
Мая,и според мен твоите са цветоноси. Моят израстък е съвсем нюню в момента, но и аз не бях поглеждала цимбидиума от доста време. Докато сега заради трипсите обикалям и инспектирам с лупа и фенерче всичко наред. Simple Smile
Приключих с пръскането и сега наблюдавам дали от някъде няма да се появи някоя гадинка.

# 385
  • Бургас/София
И според мен са цветоноси. Моя е заточен в неотопляема стая и днес ме изненада - цъфнал Blush

# 386
  • Варна
Katia_S Страхотен е Heart Eyes
Това с изненадата как го постигате, не знам.... Аз сутрин и вечер надничам да видя няма ли нещо ново ... Flushed

Аууу Вещи прекрасен е 😍.
До него още един ли виси? Или е Ваничка?
Купих си подобна кашпа ли саксия ли не знам как се казва от дървени летви мислех в нея да сложа Вандата, която се спомина и сега свободна стои, та си мислех Stanhopea в нея да висна 😀.
Вандата се вижда на заден план. Ако сега си купя нов ринхо или ванда, бих заложила на отглеждане в саксия. Това с тези дървении много ми хареса като гледах на картинка, но е много ангажиращо откъм поливане. На всичкото отгоре корените са неконтролируеми и ако се наложи един ден да се пресажда, ще бъде касапница.
Виж - станхопеята си иска кошница на дупки, така че предполагам ще се получи разкошна гледка като цъфне
А това австрийче си е баш дива орхидея
http://www.rodnoto.bg/2016/03/blog-post_17.html

floren При теб е по-малко светлината, така че може да се развиват по-бавно и с друг режим. Така че може и цветонос да е. А това че е при стар цветонос явно е нормално - мен ме изненадаха тази година точно така новите цветоноси.

# 387
  • Бургас
Благодаря, Вещи 🤗. Виждала съм такива висящи саксии с кокосови влакна и като/ако си взема Станхопеята ще те послушам 🤗.

Обичам изненадите на Цимбидиум, преди време си взех трети прецъфтял, но тази година няма да го видя какъв цвят е защото двете стръкчета нов растеж са булбички.

Катя голям красавец Цимб 😍

# 388
  • Варна
Майче, ако се решиш да викаш Станхопея, свирни - може да си поделим транспорта. От много време си мечтая за такава прелест и май се престраших...

# 389
  • Бургас
Майче, ако се решиш да викаш Станхопея, свирни - може да си поделим транспорта. От много време си мечтая за такава прелест и май се престраших...

Тук я гледам и въздишам https://www.orchideen-wichmann.de/de/stanhopea-tigrina-nigriviolacea.html , но е младо растение и сайта има изискване за поръчка над 25Е не, че не харесах още няколко красоти, но място нямам и затова съм в чуденка.

Общи условия

Активация на акаунт