Нашите орхидеи – тема 37

• 30 774
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
И лиодорото цъфна. Само две цветчета, но колкото - толкова Grinning

# 541
  • София
Не мога да я отворя снимката

Ако става дума за линка на Angela61, то това е клипче и може затова да не успявате. Показано е шише от 1,5-2 литра, в което е сложена орхидея. Самата орхидея е прикрепена към дълга, дебела тел, така че да не достига до дъното. Телта е като люлка в шишето. Горе е закачена за друго парче тел напречно на гърлото под капачката. На дъното има вода, капачката е затворена.

# 542
Дами, според вас мога ли да отделям вече това бебешорче? Най голямото листо е около 6-7 см дълго, другите са по малки. Корените също са над 5, но пък само два. Като гледам обаче няма изгледи да пусне още.

# 543
  • Мадрид / София
Видео е, обаче не ми позволява да го кача като видео и затова го дадох с копиране на линка.
Рая добре го е обяснила, но би било хубаво и да се види, на който му трябва. Метода действа в повечето случаи.

Момичета да ви кажа, днес бях грабнала една Катлея, жълта с червенко в средата, хубаво растение и тъкмо правя планове на ум къде да я сместя, че място няма и гледам... една трипса изтипосала се в цвета. Веднага върнах орхата на мястото ѝ и си реших проблема. 🤣🤣

# 544
Секънд, аз бих го отделила. Изглежда достатъчно пораснало. Аз имах едно такова, докато чаках да пусне трети корен, първите два пораснаха над една педя, после се чудех как да ги намествам в саксията.

Месечинке, този епидендрум се гледа като фалче, не е претенциозен Grinning

# 545
Видео е, обаче не ми позволява да го кача като видео и затова го дадох с копиране на линка.
Рая добре го е обяснила, но би било хубаво и да се види, на който му трябва. Метода действа в повечето случаи.

Момичета да ви кажа, днес бях грабнала една Катлея, жълта с червенко в средата, хубаво растение и тъкмо правя планове на ум къде да я сместя, че място няма и гледам... една трипса изтипосала се в цвета. Веднага върнах орхата на мястото ѝ и си реших проблема. 🤣🤣
Не е била твоята. Добре, че си видяла бубата.
Моят аеренгис котсчиана май ще предаде богу дух. Disappointed Relieved
Има гниене на стъблото, от това което успявам да видя. Опадаха му листата, остана само най-новото. Пръсках с фунгицид няколко пъти, но май-май си заминава. Мислите ли, че има шанс? Повечето люспи са от опадалите листа, но се вижда и жълтеещите в основата части от корени, което не е изобщо обнадеждаващо.
Скрит текст:

# 546
  • Мадрид / София
Миоки, тръгнала е твойта мини. Не виждам спасение. Аз имах един епидендрум мини дето изгни и едно мини фалче Паришии ( Phaleanopsis parishii) дето и то си заминава лека-полека. Второто ( доста по-развито) обаче напредва добре.
Катлеите имат огромни цветове. Жалко, че са за кратко време. За сега няма да взимам друга орхидея, че наистина нямам място.

# 547
  • София
second и аз бих го оделила. Ако има опция - с парче от цветоноса. Гледах една снимка, на която кейкито беше засадено във висока чашка от кафе, а парчето цветонос, към който беше закрепено, минаваше през дупка в чашката и влизаше в друга чашка пълна с вода. Така хем продължава да се храни през цветоноса, хем е насадено в кори Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 17:30 от Raya

# 548
Миоки, тръгнала е твойта мини. Не виждам спасение. Аз имах един епидендрум мини дето изгни и едно мини фалче Паришии ( Phaleanopsis parishii) дето и то си заминава лека-полека. Второто ( доста по-развито) обаче напредва добре.
Тя дойде подозрителна. Едното листо леко жълтееше в крайчето, ама явно аз я доубих с прекалено много влага май. Ще я подържа докато съвсем се спомине. Ех... жалко. Първото ми убийство на орха Triumph

# 549
Момичета, 2 от 3-те ми орхидеи се разболяха, по листата им се появиха ей такива черни петна, които постепенно се разрастват:

Имате ли идеи какво е това и най-вече - какво да  го правя? Да ги изрежа тия листа? На едната орхидея има петна по всички листа, ако ги изрежа всичките да не загине съвсем? 😢

# 550
  • София
Щом така се разпространява, вероятно е бактериална инфекция. Имах лятото подобно преживяване, когато ми се развали вентилаторът и 3-4 дни цветята стояха без движение на въздуха и на 34 градуса. Отрязах засегнатите петна по на 2-3 см. в здравата тъкан. Някои места на полукръг, някои листа до основата. Срезовете намазах с Гранофурин /от ветеринарна клиника/.  Опръсках всички растения с Шампион /медсъдържащ препарат/. От 4 заразени две умряха, две оцеляха.

# 551
  • Мадрид / София
Листото от първата снимка направо го махни (отрежи) и дезинфекцирай отреза поне с кислородна вода и после леко го напудри с канела. Другите листа ги третирай с фунгицид. Внимавай с влагата.

# 552
  • Мадрид / София
Извънземното цъфна 😃🙈

# 553
# 554
Чудесно извънземно.
При мен цъфна още една.

Общи условия

Активация на акаунт