Нашите орхидеи – тема 37

• 30 768
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте!
Отрязала съм грешно орхидеята преди няколко месеца. Не съм оставила пъпки, от които да се развие нов цветонос. Отрязаното стебло оставих във вода и има нов цветонос, но няма корени.
Моля за помощ!Какво да направя, за да ги спася и двете? Прилагам и снимки.[/img]

# 556
  • на последния етаж
Знаете ли как се казва тази красота:

# 557
В орхидеи бг пишат, когато има определено име

# 558
VaniaSSh,
Нека уточним първо някои основни неща.
Отрязаното в бутилката е цветонос. Орхидеята го развива, за да цъфне, после той пожълтява, изсъхва, режем го. Следващия път пуска нов, цъфти от него и т.н. Така че не се притеснявай, нищо страшно не си направила.
Цъфтеж очакваме от растението - онова с листата в саксията. То ни е по-важно. За него вече бих искала повече информация, за да проверим и направим някои неща.

Лита,
Phal. Tiny Melissa

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 16:51 от Impala

# 559
  • Мадрид / София
Днес се сдобих с две миниатюри (само  с по няколко листенца са): Trichocentrum tigrinum (снимката е от Интернета)

и Pleurothalis grobyi (от интернета)

Сега правя таблица с различните видове орхидеи за това колко влага, светлина, топлина и кога цъфтят, че да има ред 🤣

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 17:59 от Angela61

# 560
Включвам се към тази тема. Искам много да цъфне моята орхидея. В спалнята се държи орхидеята до прозореца. Като я гледам, стои си на едно и също положение. Няма изгледи скоро да цъфне. Поливам я с чеснова вода, с кора от банан, престояла във вода за 2-3 дни.

# 561
Здравейте!
Отрязала съм грешно орхидеята преди няколко месеца. Не съм оставила пъпки, от които да се развие нов цветонос. Отрязаното стебло оставих във вода и има нов цветонос, но няма корени.
Моля за помощ!Какво да направя, за да ги спася и двете? Прилагам и снимки.

Редактирам поста, че да се видят снимките и... Моля, прочети как се гледа феланопсис (phalaenopsis) на първа страница има информация. Поразрий я малко, че много е загърлена. Изглежда ми посадена в кашпата направо, а затворена система за начинаещи не бих препоръчала.
От цветоноса корени няма да пусне. Така във вода най много да удължи, но я цъфне, я не, а може и кейки (бебе да направи) но много малко вероятно. Impala ти е написала основните неща.

Angela61, извънземното е Misc AlienBlue Heart

# 562
Днес се сдобих с две миниатюри (само  с по няколко листенца са): Trichocentrum tigrinum (снимката е от Интернета)
Скрит текст:
и Pleurothalis grobyi (от интернета)
Скрит текст:

Сега правя таблица с различните видове орхидеи за това колко влага, светлина, топлина и кога цъфтят, че да има ред 🤣
О, аз вече имам такава Laughing
Честити придобивки! Ако имаш успех с плеуроталиса, свирни как. Моя нещо не мога да го уцеля. Все още е жив, но не ми харесва колко е муден.

# 563
Момичета, идвам да споделя нещо много специално. Това е първият ми цимбидиум, заради който открих тази тема преди години. С неправилно отглеждане почти го убих, беше останала половин почерняла булба, щях да го изхвърля. Тук намерих мили съфорумки, които ми дадоха и продължават да дават ценни съвети. И тук се заразих с тази краста, орхидеите. Благодаря ви мили, прекрасни хора Purple Heart Purple Heart Purple Heart

# 564
  • София
Прекрасен цвят!

# 565
  • София
Извънземното е УАУ!

VaniaSSh, цветоносът сте го отрязали над втората спяща пъпка. Спящите пъпки се намират под мястото, което прилича на ставичка/колянце/ на цветоноса и е покрито с люспа /понякога люспата се развива като листенце и се нарича прилистник/. Не сте направила нищо грешно. Дали ще изсъхне цветоносът или не, дали ще развие разклонение или кейки - няма как да се контролира. Орхидеята сама решава Simple Smile

# 566
Благодаря Ви много момичета!

# 567
  • Бургас
Флокс, отблагодарява ти се цветето. Много красив цвят. Догодина по здраво и цъфтеливо да е Цимбито ,🤗.
Анджи извънземното е направо Извънземно 🤩.
И фотка от Цимб

# 568
  • Варна
Angela61 извънземното е.... леле Heart Eyes

А цимбитата на Мая и Флокса направо късат! Флоксче, от нищото си създала тази красота - божествена искра има в теб Hug

Аз ще изчакам вашите да прецъфтят и тогава ще се включа Grinning
Засега само с Черната перла мога да се похваля. Ама пък тя се раздаде тази година много.
Скрит текст:

# 569
  • Русе
Ох, Вещи, чудна е тази твоя Черна перла!
И всички показани извънземни, цимбидиуми, фалчета, всички са супер!

Общи условия

Активация на акаунт