Нашите орхидеи – тема 37

• 30 811
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
Тапата. Аз за това пресаждам при първа възможност. Повечето орхи, ако не са от специализирана оранжерия, са винаги с тапа, в която са били засадени когато са били разсад.

# 406
  • Бургас
Ре-ге и аз ще те послушам, няма да бързам с покупката на младо растение. Нали си взех две едното е Онцидиум, а другото Милтония, нека да видя ще се развият ли/оцелеят и цъфнат до година две. Ще гледам за зряла Stanhopea 🤗

Пенева като го видя тоя субстрат един ситен като слама сбит предимно Камбриеви  и някои Фалчета слагат от големите вериги магазини направо ги подминавам. В него каквото и да съм имала е заминало много бързо. Много уроци с практика и проба грешка научих.

# 407
Мини Марк купих миналата пролет без цвят "в готовност за цъфтеж" според сайта. Simple Smile При мен пуска нови корени и листа, за цъфтеж няма и изгледи до момента. Simple Smile Изръсих се с 50 лв. за него. Преди месец имаше с три цветоноса за около 30 лв. Ама кой да знае тези подробности. Smirk
Направо убихте детското в мен. Rolling Eyes

# 408
като го видя тоя субстрат един ситен като слама сбит предимно Камбриеви  и някои Фалчета слагат от големите вериги магазини направо ги подминавам. В него каквото и да съм имала е заминало много бързо. Много уроци с практика и проба грешка научих.
Точно в такъв бяха и моите Нели и милтониопсис и двете орхи с изгнили корени. Зайгото беше в смес с кори и беше добре.

# 409
Тапата. Аз за това пресаждам при първа възможност. Повечето орхи, ако не са от специализирана оранжерия, са винаги с тапа, в която са били засадени когато са били разсад.
Изобщо не изглежда като онова пресовано нещо, което изчегъртвам винаги от феланопсисите, направо си е гнило "пънче", парче дърво, което се разпада, като пъна на брезата пред входа Thinking

# 410
  • Пловдив
Здравейте, и второто мини цъфна. Чакам още 8
Скрит текст:

# 411
Изобщо не изглежда като онова пресовано нещо, което изчегъртвам винаги от феланопсисите, направо си е гнило "пънче", парче дърво, което се разпада, като пъна на брезата пред входа Thinking
Има различни материали, но пак си е леглото на разсада. Вместо да си играят да ги махат, направо бучват в дург субстрат и хайде, клиентът да се оправя.

# 412
  • оттам, откъдето започва България
jujasol , прекрасно е твоето мини.
Би ли споделила, винаги ли е било в кашпата, в която си го снимала?

До момента две минита се реших да спася, но все гледам да ги изкарам от кашпите (нали уж трябва да са на светлина).
Първото мини отиде в цветния рай, а второто още го мъча. Worried

# 413
  • Пловдив
Имам 10 бр. мини орхидеи. Три от тях са в такива керамични кашпи, а другите в малки чашки и бурканчета. Винаги са били в кашпите, но когато ги поливам може и да съм ги разбъркала т.е. някое, което е било в кашпа да съм го сложила в чашка и обратно (особено, когато не са цъфнали).
Аз искам да питам какво да правя с тези толкова много въздушни корени?

# 414
Jujasol, кралицата на минитата Hug Да не забравиш да се похвалиш и с осемте! Корените са си добре, какво искаш да правиш с тях? Само да не решиш да ги режеш...аз спазвам правилото, каквото си е пуснала орхидеята, значи и трябва и не пипам Grinning

Аз съм купувала също млади растения, с обявена година до цъфтеж. Някои цъфнаха след 3-6 месеца, но повечето още ги чакам, а вече са минали поне 18 месеца оттогава. Не ми пречат, някои си намериха мястото у нас и виждам, че нещо се развива там, листенца, корени, има надежда Grinning
Огромният ми провал са булбестите, те у нас не виреят. Мислех, че ако взема млада орхидея ще можем да свикнем една с друга, но пак не се получава.

# 415
  • Пловдив
Благодаря, няма да ги пипам въздушните корени, нека си растат.
А иначе задължително ще ги снимам и покажа и десетте 😉

# 416
_re_ge благодаря! Таман навреме те прочетох да си охладя ентусиазма, че това, което си харесах беше точно така - с 2-3г. до цъфтеж.
Е - ще почакам да го цъфнат и да го предложат Smiley

Тази си харесах иначе: Stanhopea jenischiana
Вещи, що да откриваш топлата вода, като вече е открита. И мен да ме беше посъветвал някои би било добре. Друг е въпросът дали щях да му повярвам. А така си изядох и боя и солта. Хем не платих малко, хем да не остана капо поръчих младички растения , хем доста време мина докато цъфне едното. Ако се излъже и другото ще.добре, ама 6 години ще станат на есен.

Мале, сега проверих, 2015 са поръчвани, значи ще станат 7 години, минус 3 колкото са ми обещалида отнеме за цъфтеж, значи 4 години отгорена тези 3  не се случва цъфтежа...  Ето другата която цъфна след 4,5 години. А трябваше да цъфне след една. Обаче след като цъфна един път, точно както четох че ще Стане, почна да пуска цветонос от всяка нова булба. Затова и казах растения цъфтял поне веднъж...

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 22:32 от _re_ge

# 417
  • Бургас
Ре-ге от чисто любопитство какъв вид орхидеи са въпросите, който още не са цъфнали при теб?

# 418
  • Варна
Минитата ми са в кашпи, даже сега съм се заела да купя кашпи на всички орхидеи. Нищо им няма, тъкмо не зеленясват саксиите.

# 419
Нищо им няма на фалчетата, ако не са в прозрачни саксии. Фотосинтезата през корените, ако има достатъчно листа, не е живото необходима.

Общи условия

Активация на акаунт