Нашите орхидеи – тема 37

• 30 771
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
Вещи, дай малко съвети как го гледаш този катасетум, че всяка година ти цъфти. Субстрат, изложение, торене… че аз имам един розов, но до момента не е цъфтял. Сега тъкмо отвори оченце пак и се чудя къде бъркам, че не виждам цвят 🙄

# 571
Дами, това дали е green apple? Грабнах я от хоуммакса на 6,50 доста прецъфтяваща, но има още 5 пъпки за разпукване..

# 572
  • Мадрид / София
Вещи, дай малко съвети как го гледаш този катасетум, че всяка година ти цъфти. Субстрат, изложение, торене… че аз имам един розов, но до момента не е цъфтял. Сега тъкмо отвори оченце пак и се чудя къде бъркам, че не виждам цвят 🙄
Не съм Вещи, но имам едно напътствие за Катасетумите. Може да ти е от полза. Част е, не е цялото:

# 573
Дами, това дали е green apple? Грабнах я от хоуммакса на 6,50 доста прецъфтяваща, но има още 5 пъпки за разпукване..
Скрит текст:
И на мен ще ми е интересно да науча, имам същата от няколко години - жълта с леко биещи на зелено цветове и същото разпределение на цветовете на устните.

# 574
Angela61, Благодаря Hug

# 575
  • Варна
Анджела ме е изпреварила и е пуснала подробности. Като цяло освен написаното, което потвърждавам, мога да добавя няколко неща:
- не оставям булбите съвсем без вода през периода на почивка; не поливам обилно, а леко проточно или пръскам, но сбръчкана булба не позволявам да се получи - виждала съм снимки на булби съвсем изсмукани  - такава не мисля, че има сила да храни каквото и да е; не го правя в някакъв режим (всъщност никоя от орхидеите не поливам на точен период) - наблюдавам, и когато забележа омекване на булбите, тогава се намесвам
- като се появят новите прирасти също не спирам с пръскането - вярно, правя го предпазливо и леко, но целта пак е да не се сбръчва докрай старата булба; обилно поливане започва когато новото стане поне 15см високо, с добре оформени листа, иначе има висок риск от заг(н)иване
- лятото - много вода и топлина, за да може да узрее новата булба
- държа на светло, на перваза на прозореца, докато се оформят цветоносите, после малко навътре от прозореца слагам, за да не формира женски цветове
- пресаждала съм само червения катасетум, пристигна изцяло в сфагнум, пресадих го в смес с дребни кори, но сякаш перлата се чувства по-добре в сфагнума(все още е в транспортната саксия, вече трета година) - червената ми е по-голям ангажимент с поливането лятото (уточнявам, че при мен е много топло)
Друго сякаш не се сещам засега.

Не съм се престрашила още да деля - това не знам как би трябвало да стане и ще бъда благодарна, ако някой ми помогне с насоки....

А какво се случва с твоя? Снимай и покажи

# 576
  • Пловдив
Здравейте, още две минита цъфнаха. Не успях да ги снимам на дневна светлина
Скрит текст:

И две нови
Скрит текст:

# 577
Да споделя и в тази тема новата ми лиодоро:
Скрит текст:
Предните дни беше изкарала няколко капчици медена роса - това беше ли признак на проблем?

# 578
  • Мадрид / София
Не е задължително да е проблем, но я наблюдавай.

# 579
  • Варна
И моето лиодоро има медена роса. Не смятам, че е проблем.

# 580
"Ревливо" е Лиодорото, както и някои видови. Приемам го за тяхна особеност и не се вглеждам повече.

# 581
  • Варна
Ден. фал. ( не му зная наименованието). Simple Smile

Ден фал." Pink party".

Милтониопсис " хер Александър".

Гастрохилус-а почти отвори първия цветонос.

От фаленопсисите нямам все още цъфнали.Пък на някои тепърва избиват цветоноси.

# 582
Похвалвам се с една току-що купена от Лидл. Двете миналогодишни са добре, затова реших да си я позволя:

# 583
Флорен, прекрасни са. Милтонопсиса го имах и аз точно същия, едно от най-любимите ми цветя е Purple Heart

# 584
  • Варна
Флокс, благодаря. Пробвай отново с милтониопсис. Избери си здраво растение ако имаш възможност и му се радвай. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт