Трансформиращи дневници - Хранене/Тренировки 9

• 68 747
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Силовите тренировки не горят почти никакви калории.
Това и мене от години ме сърбяха ръцете да го напиша Simple Smile
Участват в общия процес, спор няма. Но истинско отслабване се постига с кардио, и то когато тялото само работи, не с машини.

# 316
За да изгориш 1 калория със силови тренировки трябва да вдигнеш (по спомен) 400 кг с 1 метър височина.
Да речем сме изключително силни Grinning и правим мъртва тяга с 400кг, за 10 повторения  ще изгорим 10 калории.
Силовите тренировки са изключително важни разбира се, но те са мускулна маса, не за горене на калории. За да се изгори прилично количество калории трябва да се измине някакво разстояние. Когато бягаме, скачаме, катерим стълби, ходим и т.н. освен че добавяме разстоянието което е нужно, ние вдигаме и тежеста на тялото си.

# 317
Това, което аз съм чела е, че ефектът на силовите тренировки е по-дълъг спрямо този на кардио тренировки. След силова тялото гори по-дълго калории в покой от колкото при кардио, при което гори повече в активността, но след това бързо спада ефектът.
Силовите влияят на инсулиновата чувствителност на рецепторите на клетките и я подобряват.
Но като цяло и аз смятам, че се отслабва с хранене и не хранене.

# 318
Малко са калориите, които изгаряш след това.
Ако говорим за изгорени калории заради силови тренировки, най- важното е че натрупаните ти мускули ще горят калории дори и когато тялото ти е в покой. Засилва ти се метаболизма заради активната мускулна маса.
За това най- добрата комбинация си остава кардио+силови+правилно хранене (разбира се).
И да не забравяме че кардиото тренира най- важния мускул в тялото ни.

# 319
  • Велико Търново
Това, което аз съм чела е, че ефектът на силовите тренировки е по-дълъг спрямо този на кардио тренировки. След силова тялото гори по-дълго калории в покой от колкото при кардио, при което гори повече в активността, но след това бързо спада ефектът.
Силовите влияят на инсулиновата чувствителност на рецепторите на клетките и я подобряват.
еНо като цяло и аз смятам, че се отслабва с хранене и не хранен.

Това е абсолютно вярно, но тук нали сме вече няколко нива по-високо от просто да отслабнем.
Преди години ми беше важно да съм слаба, след това вдигнах летвата-исках преса, видим бицепс, трицепс, да не ми виси нищо, а понеже от много малка/10 годишна да съм била/ започнах да се интересувам от мода и красота, та си купувах всяка седмица един вестник "Хубава жена" и гледах една рубрика на Евгени Минчев по телевизията/преди около 30 години е било/ и тогава той каза, че ако на една жена ѝ се тресе ръката при ръкостискане по-добре да забрави за дрехите без ръкави.Това така ми се е набило в главата, че ми е станало като фикс идея-дори да видя някоя страхотна мадама с невероятни крака/каквито аз никога няма да имам/ виднага погледжам ръцете ѝ.
Та така хората сме различни!

И да не забравяме че кардиото тренира най- важния мускул в тялото ни.

Без сърце сме за никъде- в буквален и преносен смисъл!

# 320
Абсолютно, Сисе, тя за това и темата е в под форум спорт. Вярвам, че никой тук не иска да е просто слаб. Аз се радвам, защото от както засилих спорта нямам някакво уау намаление на килограми, най много един да е. Н о забелязвам леко оформяне на мускули тук там. И полагам много усилия, не мога да го отрека. Сега пак готвих с 300 зора за мъжа и детето и за мен отделно с точно премерени грамове на всяко нещо. Те се наядоха, аз още дори не съм седнала да се храня.

Днес няма да тренирам, защото се усещам преуморена и психически и физически, но съм си поставила за цел 1000 калории от чиста храна. Това ме посъветва и фитнес експерта от Strong by since, явно докато намерим грешката и къде бъркам в броенето, ще трябва ударно да правя дни с много ниски калории, според него не съм на реално 1200-1300 за това каза, че като сложа 1000 ще съм горд долу около 1200. Сигурно е прав, ето вчера си написах храненето, имах доста сериозен енерго разход и днес не съм с нещо уау надолу. Даже май изобщо не съм. Така че днес малко повече глад ще мобилизирам.

За обяд пилешка пържола от бутче със зеленчуци на тиган (лук, гъби, морков, тиквички и зеленчуков микс). Надявам се да пропусна следобедната закуска. За вечеря се надявам да успея да си купя риба.

Аз нали съм малко скарана с протеините, та започнах да си измислям неща, които са ми вкусни и ако станат добре си ги записвам за в бъдеще. Това се получи доста вкусно, споделям вид и макроси, ако има интерес ще споделя и съставките. Смятам, че мазнините са драстично по-малко, защото пържолата от бутче беше без кожа, но понеже вече съм дроб и не ми се занимава я записах така.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 13:08 от Дух (:

# 321
От силовадо силова има разлика. С моите силови вдигам пулса високо, в анаеробна зона. Не рядко 160-170 bpm. Или пък съм с кратки почивки. 400 калории не ми мърдат на час, често и повече. Като добавим и малко кардио преди и след тренировкатаи съм яинаги около 400-600 надолу. Доста добре си горят силовите.

# 322
  • София
Силовите тренировки не горят почти никакви калории.

По-голяма глупост не бях чувала. Особено базово упражнения - клек, тяга...

# 323
  • Бургас/Пз
От силовадо силова има разлика. С моите силови вдигам пулса високо, в анаеробна зона. Не рядко 160-170 bpm. Или пък съм с кратки почивки. 400 калории не ми мърдат на час, често и повече. Като добавим и малко кардио преди и след тренировкатаи съм яинаги около 400-600 надолу. Доста добре си горят силовите.
Аз не вдигам чак толкова при силовите. Обикновено държа в зоната на 120-140, и пак имам около 400 калории за час.
Според мен няма начин да тренираш и да не гориш калории. Че то едно просто ходене гори, та какво остава за силова тренировка.

# 324
  • София
"Базовите упражнения правят чудеса за метаболизма ви, защото най-лесният начин да горите повече калории е като натрупате мускулна маса. За всеки допълнителен килограм мускулна маса тялото гори с 100-150 калории повече на ден. Тоест, ако увеличите мускулната си маса с 5 килограма, автоматично горите 500-750 калории повече на ден. Казано просто, ако искате да изгорите мазнините, базвите упражнения трябва да присъстват в тренировъчната ви програма."

https://fitbg.net/blog/training/mitove-trenirovki-s-tejesti-dami

# 325
Е то зависи от силовата , мускулните групи и продължителността  .Вчера на  изолирана тренировка за рамо имам 80 калории ,днес на крака 350 ....

# 326
  • София
Indeed. Затова написах базови упражнения, защото с тях се горят най- много мазнини. И в нета има стотици статии що е то базово упражнение и как то оказва влияния, когато сме в режим на отслабване.

Естествено, все знае, че ако иска да отслабне, то трябва да тича и да не яде. И да, ще отслабне.

Несериозно е обаче да се каже, че силовите тренировки не горят мазнини.

Още повече зависи какво искаме да постигнем. Просто да сме слаби или и да сме оформени.

Сетих се за една картинка в тая насока Wink

Вчерашната ми тренировка с базови упражнения и то не с кой знае какви тежести. Wink

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 14:37 от Щaстливка

# 327
https://www.yulisgym.com/trenirovki-kalorii/
Тялото има способност да се адаптира към всичко, колкото по ефективно става в нещо, толкова по малко енергия изисква. Напълно е възможно Пенка, която всеки ден тренира 1 час, да изразходва толкова калории, колкото Иванка изразходва без да тренира. Просто са пренебрежимо малко калориите, които се изразходват при тренировка. От Румяна Илиева знам, една ябълка или една малка вафличка в най-добрия случай компенсират изразходените калории при тренировка, за това и няма смисъл въобще да се броят към дефицита. А за хората, които тренират професионално, ами те трябва да са се свършили при такива енергоразходи за каквито се пишат тук... Пък то точно обратното - налага им се да броят всяка хапка и често са на някакви много ниски калории.

# 328
"Базовите упражнения правят чудеса за метаболизма ви, защото най-лесният начин да горите повече калории е като натрупате мускулна маса. За всеки допълнителен килограм мускулна маса тялото гори с 100-150 калории повече на ден. Тоест, ако увеличите мускулната си маса с 5 килограма, автоматично горите 500-750 калории повече на ден. Казано просто, ако искате да изгорите мазнините, базвите упражнения трябва да присъстват в тренировъчната ви програма."

https://fitbg.net/blog/training/mitove-trenirovki-s-tejesti-dami
Само че това не е вярно. Интернет изобилства от дезинформацията. https://strongby.science/infografika/kolko-kalorii-gorqt-muskulite/

И между другото, без да искам да засегна никого нито да съм груба, но в тази тема има култура на общуване. Нека не дефинираме нещо като голяма или малка глупост, никой не кара насила друг да се съгласява с него.

# 329
  • София
Именно. Изразих несъгласие с това твърдение, че със силови упражнения не се горят мазнини.
И няма експерт в тази област, който да ви потвърди това.
Факт, кардиото гори повече, но да твърдиш, че силовите не го правят е несериозно и невярно.

Все си мисля, че успявам да сортирам коя информация в нета е вярна и коя не.

Ето още една полезна статия отново в тази насока: https://www.popsugar.com/fitness/What-Strength-Training-Exercise … ght-Loss-46310091
И още една: https://lubomirivanov.com/3049/

Разбира се, най- доброто си остава Силова тренировка + кардио, но все пак трябва да се знае каква е крайната цел, както писах по-горе.

Последна редакция: нд, 14 авг 2022, 20:50 от Щaстливка

Общи условия

Активация на акаунт