Кралски работи и клюки - август 2025

• 74 967
  • 1 050
  •   2
Отговори
  • Някъде там
Кралски годежни пръстени - I част
Англия
Кралицата майка
Лейди Елизабет Боуз-Лайън приема предложение за брак от принц Алберт, херцог на Йорк, през 1923 г., след като преди това два пъти го отказва, поради опасения какво би означавал за нея кралският живот. Годежният ѝ пръстен от „Берти“, както е бил известен на семейството си, е с кашмирски сапфир, ограден от два диаманта. Но съществуват много малко снимки на скъпоценния камък, тъй като бъдещата кралица майка рядко го е носила.
Добиван е от хималайските мини до 30-те години на миналия век, и от тогава запасите са изчерпани. Кашмирският сапфир е известен със своите меки, кадифено сини нюанси, но Елизабет Боуз-Лайън  предпочита перли.
Тя го заменя с перлен пръстен. Централният елемент на пръстена, огромна перла, е заобиколен от ореол от блестящи диаманти.
Кралицата майка носи перления пръстен заедно със златната си уелска венчална халка, която получава след като се омъжва за херцога на Йорк през април 1923 г.
Скрит текст:

Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear Ring
Кралица Елизабет II
Годежният пръстен на покойната кралица Елизабет II е платинен пръстен с 11 диаманта, 3-каратов кръгъл солитер и 5 по-малки камъка, поставени от двете страни.Когато принц Филип предлага брак на кралица Елизабет II през лятото на 1946 г., след като получава ентусиазирана благословия от баща ѝ, крал Джордж VI, той го прави с един от най-емблематичните годежни пръстени, съществуващи днес. Бъдещата кралица бързо приема предложението на любимия човек. Пръстенът, който двойката представи на света през следващото лято, беше красив, но и значим; скъпоценните камъни бяха взети от тиара, която майката на принц Филип е носила в деня на собствената си сватба.
Скрит текст:

Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear Ring
Принцеса Маргарет
Пръстенът на принцеса Маргарет е  различен от обичайните кралски годежни пръстени.
Фотографът Антъни Армстронг-Джоунс предлага брак на принцеса Маргарет през 1960г с рубинен пръстен.
 Антъни Армстронг-Джоунс (по-късно по-известен като лорд Сноудън) проектира годежния пръстен с рубини и диаманти , който включва рубин в центъра, заобиколен от пръстен от шлифовани диаманти, направени да изглеждат като цветни листенца. Цялостният вид на пръстена наподобява розова пъпка, сладък поклон към средното име на принцеса Маргарет - Роуз.
Скрит текст:

Принцеса Ан
Kапитан Марк Филипс предлaга брак на принцеса Ан през май 1973 г.  с класически пръстен с три камъка. Централен сапфир и два диаманта. Принцесата получава още един сапфирен пръстен от втория си съпруг, Тимоти Лорънс. Пръстенът – сапфир с кабошон огранка (метод на полиране) и три диаманта от всяка страна – е малко по-нетрадиционен, но все пак не по малко великолепен!
Скрит текст:

Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring
Принцеса Даяна
През 1981 г. принц Чарлз подарява на 20-годишната Даяна Спенсър няколко пръстена от Garrard и я моли да избере любимия си. Даяна избира 12-каратов сапфир от Цейлон, обграден с диаманти и поставен в бяло злато.  Даяна харесва пръстена толкова много, че го носи дори и след развода си. Този емблематичен пръстен дава начало на мода на цветните камъни, до такава степен, че сапфирните клъстери са сега един от най-популярните варианти за годежни пръстени!

Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear RingWear Ring Wear Ring Wear Ring Wear Ring
Кралица Камила
Годежният пръстен на Камила е семейна реликва. Крал Чарлз избра пръстен от кралската колекция, който е принадлежал на неговата любима баба, кралицата-майка. Този класически пръстен в стил Ар Деко е с петкаратов диамант с изумрудна огранка в центъра и диамантени багети отстрани.
 През 80-те години на миналия век кралицата майка е била снимана да носи това бижу, но това не е бил годежен пръстен от съпруга ѝ, крал Джордж VI. Твърди се, че диамантеният пръстен всъщност е бил подарък за почит; кралят е подарил бижуто на кралицата майка, след като тя е родила кралица Елизабет II.

Катрин принцесата на Уелс
Принц Уилям, предлага брак на Катрин с годежния пръстен на майка си,  докато са на пътуване в Кения през 2010 г. На 16 ноември 2010 г. принцесата на Уелс дебютира с пръстена за първи път, когато двойката обявява годежа си в двореца Сейнт Джеймс.
По време на интервюто си за ITV Уилям обяснява, че е предложил брак с пръстена, за да почете наследството на майка си. „Това е годежният пръстен на майка ми, така че ми се стори доста хубаво, защото, очевидно, тя няма да е тук, за да сподели цялата тази радост и вълнение“, каза той. „Това е моят начин да я държа близо до всичко това.“
Вдъхновението за създаването на пръстена датира от 1840 г.: преди сватбата си с бъдещата си съпруга, кралица Виктория, принц Алберт моли британския бижутер Garrard   да създаде специална брошка от диаманти и сапфири за нея. Веднага след като Виктория получава подаръка, той се превръща в неизменна част от гардероба й. „Тя я харесва толкова много, че решава да я носи в сватбения си ден като нещо синьо на предната част на роклята си“, споделя творческият директор на Garrard Сара Прентис пред Vogue.

Виктория продължава да носи бижуто до смъртта си през 1861 г., когато кралският аксесоар се превръща в коронационна реликва – което означава, че той винаги ще бъде в притежание на управляващия британски монарх. Последващите британски владетели също носят брошката, включително покойната кралица Елизабет II.
Както вече стана ясно, преди принц Чарлз да  предложи на Даяна, той представя на бъдещата си съпруга, няколко годежни пръстена, от които да избере – един от тях е пръстенът с диаманти и сапфири от Garrard, който му напомня за брошката на майка му и който Даяна избира.

Херцогинята на Единбург
Принц Едуард предлага брак на Софи Рис-Джоунс на 6 януари 1999 г. Той прави това с впечатляващ овален диамантен пръстен от два карата, поставен в бяло злато, с два диаманта във формата на сърце от двете страни. Подобно на брат си Чарлз, Едуард се обърна към кралския бижутер Garrard & Co , който беше проектирал и годежния пръстен на принцеса Даяна.
Пръстенът често се свързва с концепцията за „трайна любов“, а дизайнът „трилогия“ се смята за символ на миналото, настоящето и бъдещето.
Скрит текст:

Херцогинята на Съсекс
Принц Хари подарява на Меган специално изработен пръстен от Cleave and Company. Трилогичният пръстен се отличава с голям централен диамант с кушонна огранка от Ботсуана, където двойката е прекарвала почивката си, а от двете му страни са разположени два по-малки диаманта, принадлежали на покойната му майка принцеса Даяна.
Няколко години по-късно годежния пръстен на Меган е променен.В чест на първата годишнина от сватбата на двойката и раждането на сина им Арчи, той претърпя редизайн от известната бижутерка Лорейн Шварц.
Златната халка на емблематичния пръстен е заменена с деликатна халка, инкрустирана с диаманти.
Следват още две промени.Към централния камък са добавени допълнителни диаманти, които служат за усилване на цялостния блясък на пръстена, привличайки повече внимание към централния камък.
„Трейлърът на „With Love, Meghan“ показва камък, който изглежда като изумруд, изрязан в центъра“ „Това е значителна промяна спрямо оригиналния диамант с "къшън' изрязване.
Скрит текст:

Принцеса Беатрис
Обявен през юли 2020 г. годежът на принцеса Беатрис с Едоардо Мапели Моци идва със зашеметяващо бижу, което не само отразява нейния кралски статус, но и въплъщава персонализиран вкус и вечна елегантност. Забележително е, че пръстенът е проектиран по поръчка от Едоардо в сътрудничество с Diamondrensu, бижутер известен със своята изработка и етичен подход към диамантените алтернативи.
Едоардо Мапели Моци избра по-модерен дизайн за годежния пръстен на принцеса Беатрис. Пръстенът с диамант е с централен камък с брилянтна огранка от 2,5 карата и две заострени багети от 0,75 карата от двете страни. По-късно Едоardo споделя, че любовта му към арт деко и любовта на Беа към викторианския стил са ги подтикнали да съчетаят двата стила, за да създадат перфектния пръстен.
Скрит текст:

Принцеса Южени
Принцеса Южени и Джак Бруксбанк обявяват годежа си през януари 2018-та година.Големият сапфир Падпарадша е централният елемент на годежния пръстен на принцеса Южени. Този рядък сапфир, поставен в клъстер от диаманти, е известен с прекрасния си розов оттенък. Джак Бруксбанк казва, че е избрал пръстена, защото „променя цвета си, когато го осветяват определени светлини, много подобно на Южени“. Сапфирът е с размер 3-4 карата и е обграден от 10 брилянтни диаманта и два диаманта с форма на круша.

Зара Тиндъл
Дъщеря на принцеса Ан и внучка на кралица Елизабет II, Зара, олимпийска състезателка по конен спорт, се омъжва за ръгбиста Майк Тиндал. Когато той й предлага брак през 2010 г., й подарява пръстен, подходящ за кралско лице. Кръгъл диамант в центъра е поставен върху разцепена лента, а допълнителен блясък придават каналите с диаманти.
Скрит текст:
Сара Фъргюсън
Принц Андрю предлага брак на Сара Фъргюсън с рубинен пръстен, през 1986 г. Бирманският рубин, е избран от Андрю, за да отива на огнената коса на Сара.
Годежният пръстен, изработен отново от Garrard, е едно от най-разпознаваемите кралски бижута, тъй като е украсен с огромен бирмански рубин, заобиколен от десет блестящи диаманта, а камъните образуват цветен мотив, известен още като клъстерен пръстен. Скъпоценните камъни са подредени върху жълта златна лента.
Въпреки че се развеждат през 1996 г тя продължава да носи скъпоценното бижу  до 2003 г, цели 11 години след раздялата .

Отъм Кели
Кралското семейство обявява годежа на Питър  Филипс и Отъм Кели на 28 юли 2007 г.
 Питър Филипс, синът на принцеса Ан, предлага брак на приятелката си с платинен пръстен с овален диамант, обграден от по-малки диаманти.
Отъм и Питър Филипс се разделят през 2019 г.
Изявлението на Джерард Франклин, направено за двойката, гласи: "Г-н Питър Филипс, син на Нейно Кралско Височество принцесата и капитан Марк Филипс, и г-жа Хариет Спърлинг, дъщеря на покойния г-н Рупърт Сандърс и г-жа Мери Сандърс от Глостършир, днес 1. 08.2025 потвърдиха официалния си годеж.

Скрит текст:

Херцогинята на Глостър
Годежният пръстен на херцогинята на Глостър, Биргит ван Деурс, е проектиран от нейния годеник, принц Ричард, и се отличава с уникална комбинация от сребро и корал. Той е създаден през февруари 1972 г., а двойката сключва брак на 8 юли 1972 г. За разлика от много други кралски годежни пръстени, той не е  от диаманти или скъпоценни камъни. Това не е традиционен диамантен пръстен, а според информациите двойката е била доста дискретна по отношение на годежа си, което предполага, че може би са избрали пръстен, който отговаря на желанието им за по-скромен подход.

Старата тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1790454

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 16:23 от daviz

# 1
Много приятен (и красив) първи пост. Heart Eyes
Благодаря за темата.

ПП. Много са готини испанките. Имам ако не същите, то изключително много подобни на техните сандали. Sunglasses

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 07:49 от TuЛи

# 2
  • София
Прекрасните принцове и принцеса през годините:

# 3
  • Някъде там
Маделин пожелава хубаво лято със снимка на сладурите им.
Чудесна снимка.

И трите испанки  ми харесват.

С  годежните пръстени на другите кралски семейства, ще продължим в следваща тема, да не става прекалено дълъг първи пост. Малко по късно ще добавя и на други дами от акс в този пост.

# 4
Да допълня поста с малко информация за видовете шлифовки на скъпоценни камъни.
Статията, за който се интересува - https://efirgems.com/koya-forma-na-diamant-da-izberem/

Схема, ясно показваща повърхностите:

Пръстена на Беатрис е моя фаворит. Тоя Моцко има вкус, въпреки че ми изглежда малко женствен.
На второ място в моята класация е пръстена на кралица Камила. Много й отива на характера  - чисти прави линии, твърдост на скала и блясък.
Пръстена на Мегън харесвам в първоначалния му вариант. Снимката от 2022 г не може да е достоверна - не е от 2022 г. , Първата промяна е в чест на раждането на Арчи (2019 г.) Тогава наковават цялата халка с мини диамантчета (варианта от 2025 г.)
Това е само дребна несъществена забележка, разбира се.
Имам пръстен с подобна форма като на Зара, само че с квадратен камък. И разбира се, не е диамант 🤣

Благодаря на съставителката за красивата и интересна тема.

ПП "огранка" е руската дума за шлифовка.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 08:06 от dariVale

# 5
  • София
София, ако не спре с разтежа скоро време ще надмине баща си. Grinning

# 6
  • Някъде там
DariVale снимката е точна. С нея показват добавянето на малки диаманти около големите, което е втора промяна и Меган се появява с повторно променен пръстен 2022-ра. Просто на колажа не са сложили снимка само с първата промяна.

Ето на тези две снимки ясно се вижда разлика и добавените малки камъни.

Ето го само с първата промяна на халката, вижда се, че няма малки камъни около големите.

Благодаря за информацията за обработка на диаманти.
Marquise,Pear,Trilliant са моето като форма.

# 7
Давиз, благодаря. Снимката от началната тема от 2022 излиза размазана на моя телефон, а аз съм си недоскив. Стори ми се, че халката е гладка, но сега, като увеличих видях наистина, че е следващата версия. 😏

# 8
Всички пръстени са много красиви и са избирани за един много специален момент в живота. За мен е малко неуважение да преправяш годежен пръстен, разбирам да е само халката, която може да стане тясна или широка с годините, но тотално да променяш стила на пръстена е малко неуважение към избора на мъжа.
Харесват ми пръстените с цветни камъни, по-различни и разчупени са. На Фърги и Южени примерно са много красиви. Макар че за мен винаги избора на класиката бял камък за годежен пръстен е перфектен.
Катрин беше споделила скоро при ангажимент и разговор с хората дошли да ги видят, че това е оригиналният пръстен на Даяна и не се е налагало промяна в размера, паснал ѝ е идеално.

# 9
Прекрасните принцове и принцеса през годините:

Сладури!

Всички пръстени са много красиви и са избирани за един много специален момент в живота. За мен е малко неуважение да преправяш годежен пръстен, разбирам да е само халката, която може да стане тясна или широка с годините, но тотално да променяш стила на пръстена е малко неуважение към избора на мъжа.
Харесват ми пръстените с цветни камъни, по-различни и разчупени са. На Фърги и Южени примерно са много красиви. Макар че за мен винаги избора на класиката бял камък за годежен пръстен е перфектен.
Катрин беше споделила скоро при ангажимент и разговор с хората дошли да ги видят, че това е оригиналният пръстен на Даяна и не се е налагало промяна в размера, паснал ѝ е идеално.
Съгласна съм, и според мен е неуважително.
Най-много ми харесва пръстенаът на Камила. Мисля и че е много удачно избран стилово, отговаря на личността и.
На Даяна/Катрин пръстенът е много красив, но покрай всичкия хайп около него вече е изгубил блясъка си. Все за този пръстен се говори и всички го копират...

# 10
Страхотна тема, благодаря на Давиз за избора и за положения труд 😘
На мен пък цветните пръстенчета не ми харесват. Имаше няколко, които изглеждат като детските по стрелбищата... Изключение е Даяниния, хубав е, голям и видимо скъп. Там пък не е ясно защо Уилям го подари на Кейт, щом в семейството явно няма традиция да се предава пръстен от свекърва на снаха.
Не знаех за предложението на Чарлз Даяна сама да си избере от няколко възможни. За мен още това би било сигнална лампичка, че нищо няма да се получи от този брак. Та той дори пръстен не се е напънал да избере... Млада, глупава и влюбена е била явно. Може би и запленена от перспективата за власт и кралица. А е трябвало да се плюе на петите и бяга надалеч.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 09:47 от птица

# 11
Много ми харесва пръстена на Даяна. Обичам сапфири.

# 12
Благодаря за новата тема, Давиз.

Аз не се впечатлявам от пръстени особено,  особено диамантените са ми много скучни Rolling Eyes
За това и вероятно на Южени ми харесва най-много.
На Даяна ми харесва синьото на камъка, но самият пръстен май не носи хубава енергия,  та дано не става годежен отново.

# 13
  • София
Благодаря за прекрасната тема, daviz!

Много са хубави испанските момичета, Летисия ми харесва най-много.

Харесвам и аз пръстена на Юджини, много е романтичен и с този розов камък.
Също харесвам на Мегън и Камила, елегантни и семпли.
Няма никакво неуважение - самият Хари е споделял, че са решили да променят пръстена. На мен с гладка халка ми харесва повече. Ама пък красиви ръце има Мегън.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 09:54 от Lana

# 14
На мен най-много ми допадна пръстенът на Беатрис.

Харесват ми испанките, само черната рокля е можело да бъде в по-светъл и летен цвят.

Общи условия

Активация на акаунт