Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 4

• 35 268
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
Наистина е странно това с "комита" - за значението. Според "онлайн речник", определението е революционер и т.н.
http://www.onlinerechnik.com/duma/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0

А в Уикипедията, /в Гугъл написах "комит"/ излиза интересна статия за възникването на думата, значението й, развитието й през вековете. Май започва още от Римската империя и наистина е по-скоро управляващ и други подобни значения.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82

Но, за състезанието - не може да си учил българска история или възрожденска литература и да не знаеш приблизително значението на думата и съответно да направиш асоциацията с партизани.

# 256
  • тук, на мястото си
Май беше много сигурен в отговор " европейски депутати", а после нещо стана и поиска жокер от публиката. През времето на  нещо ставането камерата не  показа  водещия.  Кой знае какви физиономии е правил Билалов.

# 257
Ама как да направи връзка с комита,като той не знаеше какво е "партизанин"?

# 258
Комита е производство на комит "граф", с това си значение се появява през 1860-те, иначе думата идва от латинското: comes "спътник, граф"
Комитет пък си е заемка от френски - comité "орган, събран за постигане на дадена дейност"
Така че това е по-скоро неволно сходство на думите, защото cum- означава "със"
* Committo - cum "със" + mitto "пращам" - "започващ, ангажиращ"
* Comes - cum "със"+ ire "ходя"

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 12:09 от Dirkkies_cx

# 259
Точно ако си учил история, знаеш и двете думи. В История за 6 клас в момента уроците точно обясняват каква е длъжността "комит" и конкретно комит Никола.

# 260
А може пък за някои хора историята да е като математиката за други Grinning И няма значение от кой клас е просто не го помнят, а това което ти е интересно остава и много след като си завършил училище. Разбира се, има недопустими (не)знания, но мисля момчето е умно, просто е малко още. Вярно изглежда малко пренавито и по-скоро като истукано седи, но смятам е от възпитание, предпочитам го пред гаменчетата, дето ги показваха онзи ден как бият съученик.  Ако се беше явил след около 10-ина години щеше да се е окопитил и натрупал повече знания, (но кой знае предаването колко ще издържи).

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 12:39 от T.Valcheva

# 261
Точно ако си учил история, знаеш и двете думи. В История за 6 клас в момента уроците точно обясняват каква е длъжността "комит" и конкретно комит Никола.
Наистина ли учат за партизаните?!

# 262
По мое време се учеше, така че ме съмнява да е имало някаква кардинална промяна от тогава.

# 263
  • Пловдив
"ИстукАн" е съществително, мъжки род. Често се приема за прилагателно, но не е.

# 264

Тук стана като развален телефон. Някой назад писа, че не може да си учил история и да не знаеш що е комита. Затова отговорих, че и другото понятие се учи по история и то още в 6 клас. Съпоставката с партизанин е друг въпрос,който не съм коментирала.А кога и дали се учи, не зная. Но ако става въпрос за обща култура и си чел малко, дори художествена литература, партизани е имало не само в България. Сещам се за Че Гевара, например.

# 265
И Бела чао е партизанска песен - наистина ли има някой, който не го знае?
Мисълта ми е, че беше хит - ако някой я е слушал, сигурно е разбрал, че партизани има и в други страни...

# 266
Левски, Захари Стоянов, Бенковски и др. революционери не са ли били комити, преди избухването на Априлското въстание? Обикаляли са страната, създавали са революционни комитети, криели са се от властта... Има много общо с партизанската дейност.

Щях да забравя друг много известен комита – Яворов.

https://voinaimir.info/2016/10/kavala-liberty-1912/

В този, партизанския смисъл, думата произлиза от (революционен) комитет.

# 267
  • Пловдив
Има - аз допреди година или две. Като пуснаха "Корона, чао", се сетих за оригинала и ЧАК тогава разбрах, че се пеело за "партиджано".
Но пък знам какво е партизанин, аз съм от соц-поколението, дето знае. Wink И за другите страни също.

# 268
Левски, Захари Стоянов, Бенковски и др. революционери не са ли били комити, преди избухването на Априлското въстание? Обикаляли са страната, създавали са революционни комитети, криели са се от властта... Има много общо с партизанската дейност.
До 1860-те са наричани хайдути, но като цяло е каша от понятия-синоними комита, хайдут, войвода, революционер.

# 269
Има - аз допреди година или две. Като пуснаха "Корона, чао", се сетих за оригинала и ЧАК тогава разбрах, че се пеело за "партиджано".
Но пък знам какво е партизанин, аз съм от соц-поколението, дето знае. Wink И за другите страни също.
Аз в началото чувах пармиджано... и нали е италианска песен Grinning Но после разбрах де... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт