Име за момиченце с Й 🎀

• 7 384
  • 162
  •   1
Отговори
# 75
  • SF
Йована е Ивана на сръбски. Не разбирам защо трябва да се вземе сръбският вариант на името? По-звучен ли е, по-модерен, по-какъв е?
Йоана, Хана, Яна, Жана, Джоана, Джейн, Хуана... все са Иванки на различните езици. Някои от тях звучат чудесно на нашия език - Яна, Жана... Но,  за да се избере варианта Хуана, според мен трябва да има сериозна причина от хилядите имена да се "грабне" точно това.

Същата работа е с Джордана.

# 76
Да, съгласна съм абсолютно. Става дума просто за произношение на чуждо име, което на БГ звучи по-така.

За Яна, обаче, може да идва от Еньо, не съм съвсем сигурна, как мислиш  - нещо като променливо Я
И тогава празнува на Еньовден.

# 77
Яна по принцип съм виждала да я пишат и на св. Ана да празнува. А колкото до Йована и Иванка, на мен лично Йована ми звучи много по-нежно и красиво от Иванка.

# 78
Яна си е отделно име в българската традиция, значи  "река" , повечето празнуват на Еньовден.

# 79
  • Wonderland
За да е на баба, може да е и Дана (много красиво, познавам младо момиче с това име, може би правя асоциации), Бояна, Божана. Все хубави!

# 80
Бояна и Божана пък съвсем нямат общо с Йорданка . Свързва ги само общия им празник .
Явно авторката ще трябва на избира , дали ще се води по общи букви , или общ ден .
Понякога е много трудно да се измисли име , което хем да ти харесва , хем да не е измислица , хем да е съобразено 🤷♀

# 81
Наистина не разбирам защо хората пускат тема и не се вясват повече. Аз познавам момиче Ирина кръстена на дядо си Мирослав.

С Й има много малко хубави имена. Ако се казва Йордана, по-добре мисли или нещо с Д или нещо с И. Ако заложиш на Й имаш два варианта според мен. Йоана к Йордана. Другите ми звучат измислено. Само Йонона ми допадна, но пак мисля, че с Д са много по-подходящи. Иначе на мен Йоана ми е фаворит за дама.

# 82
Имам близка Йорданка, дори е по-малка от мен. За дете и то момиче не бих го ползвала, въпреки че ми е неутрално. Познавам и Йоана кръстена на баба си Йорданка.
Тъй като на Йорданка викат Дана, Дани, Данка, бих ползвала буквата Д и дори галеното име. - Дана, Даная, Даника и най-вече Богдана. Но това съм аз.

# 83
Само Йо - като героинята от древногръцката митология. Лично на мен ми идва твърде нестандартно, но разни хора - разни идеали.
 Йордана или Йоана са ми единствените приемливи, като и двете не ми харесват особено.

# 84
  • SF
Е как само Йо. По-добре Йоко. Simple Smile

# 85
Мир и любов да има -  Йона от всички предложени има по нещо.

# 86
Дъщеря ми е Йоанна, кръстена на баба си Йорданка. Толкова бях забила на първата буква, че хич не се сетих, че можеше да е Даная, Даниела. Но не съжалявам, държах само да е с двойно Н, звучи ми като име на принцеса. Радвам се,че се среща навсякъде по света като варианти. На галено й казваме Ани в семейството, но тя пък обича приятелите й да й викат Йони. Не ме дразни, нямам проблем с това. Само понякога изумяваме непознатите на улицата като започна да викам " Ани, Ани....Йоанна", никой не подозира какво е цялото й име Grinning

# 87
Йоана ми харесва много, не знам защо търсим нещо освен него изобщо.
Йоланта е другото, което се сещам (сигурно е предложено вече).

# 88
с Й няма много избор. Бих избирала между Йоанна и Йована. Само Йоана с едно "н" лично на мен не ми допада.
Имах преподавателка Йовина

# 89
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Абе ще предложа нещо, дето няма нищо общо, но познавам дама, към 70 годишна, която се казва Йоника.
Да - странно е, да - напомня за музикален инструмент, но все пак съществува, и е вариант...

Общи условия

Активация на акаунт