226 ранобудни птички чуруликат в НЕМСКАТА тема

• 22 666
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Катерица,
При вас има обмен на ученици в училище? Браво. При дъщеря ми вече втора година всичко е само дигитално. Тя затова се ядосва, защото миналата година трябваше да бъде обмена с Канада, тази с Франция, ама няма. Имаше идея за обмен на място с Испания за учещите испански, но писаха, че и той ще е дигитален. Въобще короната съвсем обърка плановете на детето - пропадна 2020 г. скиучилище, после 2021 -Канадата, сега - няма Франция. Нищо. 🙁

# 676
Ми сега по Коледа заминаха децата. За целия 2 срок.

# 677
# 678
Явно при вас е по-различно, при нас ставаше обмен само за няколко седмици, не цял срок.

# 679
Явно при вас е по-различно, при нас ставаше обмен само за няколко седмици, не цял срок.
Това, което е за няколко седмици е друг вид обмен. Беше включено в училищната програма , децата ходеха на обменен принцип за по няколко седмици, организирано от гимназията и се акцентираше на езиково- културния обмен. До конкретни страни. При нас това бяха Франция, Индия и Русия. Покрай Ковид и при нас всичко се преустанови.
Сега от училището е позволено децата да участват в тауш програми, но е организирано на частно, т.е. от родителите на детето и не е само езиков обмен, а за цял срок, със записване в тамкашна гимназия. После, в края на учебната година, детето се връща тук, в своя клас и продължава нататък, като му се признава обучението там.

# 680
  • Пловдив
Папурче, дъщеря ми дойде в Германия след 9 клас. Но знаеше немски, повтори една година и въпреки това я взеха кото гост-ученик до доказване на нужните резултати. Нямаше и навършени 16 години. Та от нашия опит вашата ситуация ми се струва почти неразрешима. Помислете си и каква документация ви чака, ако скоро навършва 18 и не учи и не работи.

# 681
и отделни здравни вноски за тяхна сметка ако не учи и не работи . или бъркам нещо.

# 682
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дени, бързо оздравяване на сина ти, дано е без последствия.
Колкото до теста, скоро Синьо мисля се възмущаваше, че при тях не е така.

Папурче, съвет не мога да ти дам.

# 683
Хора, спасете ме от самоубийство, моля ви 🥺 Дъщерята на Мм е твърдо решила да дойде да живее при нас. На 17 е, учи в обикновена гимназия в София с ...компромисен успех така да го кажа. Не знае дума немски. Та възможно ли е някак да я запиша на училище? Дали има училища с английски (владее го отлично), които да й дадат статут на немски ученик? И изобщо...каквото ми кажете, ще ми е полезно.
Направо се чудя дали да се нафиркам безпаметно, да емигрирам или да скоча от 9-я етаж
От личен опит!Нека си завърши в България, 12 клас.Малко и остава.Обяснете и , че тук ще има повтаряне на класове, тежки абитури...Вариант е частно училище, но пак дали има смисъл...

# 684
Помислете си и каква документация ви чака, ако скоро навършва 18 и не учи и не работи.

Каква документация?

До 25 години здравната осигуровка е към тази на родител независимо от всичко.

На наши приятели синът дойде тук на 16 години. Записаха го в реалшуле, после отиде в беруфшуле, сега прави аусбилдунг. Не знам как стана, но и езика научи бързо, и се чувства добре. Зависи от детето явно. Родителите му далеч не се справят добре като него.
На приятелка синът й дойде на 18, защото баща му не го пускаше преди това. Мъчи се почти три години и се прибра обратно. През цялото време никак не му харесваше в Хамбург и беше направо депресиран.

Има варианти в някои градове да се учи на английски, но са частни училища, в които има изцяло деца на западняци работещи в Германия. Те рядко си пускат децата в немско училище.

# 685
  • Пловдив
Синът ми е на 19, учи за професия и си има собствена сметка, не е към мъжа ми. Дъщеря ми е студентка и тя е към него. Синът ми е явно по-особен случай, защото учи чрез бюрото за труда, но и на Папурче близката също ми се струва, че ще е заплетен случай. Тя трябва да почне да учи, ами ако не почне веднага? Обучението има и пробен период, ако не се справи-прекъсва и тогава се включва трудовата борса.

# 686
...До 25 години здравната осигуровка е към тази на родител независимо от всичко.
...
не знам дали е независимо от всичко. ако не учи, не е на някаква рограма и пр. май е получава.
аз не знам от къде успях да докарам при разчистване на шкафчета 2 торби с еденични чорапи. Ясно сокенмонстер , ама чак толкова гладен като нашия май никъде няма

# 687
PAPURCHE,
Спасяваме те веднага! 😇
Ще видиш, че всичко ще се реши много бързо. Както Зиги написа кимаш и за домакинската работа изискваш.🤩
От опит ти казвам,даже трябва да се радваш! 😉
По-добре сега с тези условия, отколкото после с други !☝️
И да, училището и езика ще са й най-малкия проблем.😆😂

# 688
Напротив, училището ще е най-големия проблем, ама... "Всеки сам си преценЯ".

Както вече са казали, вариантите са:
- нулева година в интеграционен клас/училище (кофти среда!) за учене на езика и после беруфшуле, едва ли на 18 ще позволят Реал (защото е късно) или гимназия (защото е трудно към невъзможно)
- частно училище тип "Европашуле" в клас с английски - сериозно скъпо ако се поема от семейството и обикновено с определени академични изисквания. Евентуално работодателят на бащата може да поеме таксите, според обстоятелствата конкретно (компания, позиция, договорки).

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 10:53 от Mößbauer-Effekt

# 689
  • Germany
Папурче, подкрепям всички останали. Не е добър вариант да се мести дете на тази възраст тук. Ако зора е да дойде при вас, да я направят частна ученичка и да се прибира до БГ само за изпитите.

Общи условия

Активация на акаунт