Нашите цветя - обща тема 13

• 37 803
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
Петя, нашата специалистка по кактусите отдавна не се е разписвала в темата. Ще ти кажа какво правя аз, повечето е по нейни съвети. Почвата е 1 част градинска пръст и 3 части ситни камъчета тип мозайка. Никакъв пясък или торфени смески. Аз си я смесвам сама. Ако намериш дребен бимс (уикипедия го превежда като пемза), в него също растат много добре.
Обикновено купените кактуси са в много лоша почва, някакви кокосови влакна или торф, пресаждам ги веднага. Оглеждам за вредители, в корените може да има. Ако са ми подозрителни, ползвам инсектицид. За пресаждането ако решиш кажи, има си тънкости.
Зимата не поливам изобщо. С поливане най-бързо можеш да ги убиеш. Колкото по-студено и тъмно е, толкова по-малко вода. В късна пролет започвам да поливам с капчици, примерно една чаена лъжичка на саксия.

# 541
  • София
Soft Click,малко по-нагоре аз писах как се гледа тиландзия.Ако решиш да ги потапяш,след това трябва да се остави с "главата надолу" да се отцеди,иначе загниват.Аз избрах най-мързеливия вариант като го сложих върху влажен мъх(набавих го от гората).Ако имам муза може някой път да го потопя или напръскам.Искам червено като твоето,но не успях да намеря.

# 542
Касия, за две години лилавият минзухар се саморазмножи почти покрай целия плочник, нищо специално не е правено, като трева е. Оставен е на самотек.
Имам го от години, но не се размножава така. И жълтите също. Не знам, да не би почвата да не им харесва.

# 543
Касия, и при мен се размножават, но бавно. Може наистина нещо да не им допада, или почвата, или мястото. При мен на най-слънчевото място не се размножават, даже изчезват там. На сянка са по-доволни.

# 544
Soft Click,малко по-нагоре аз писах как се гледа тиландзия.Ако решиш да ги потапяш,след това трябва да се остави с "главата надолу" да се отцеди,иначе загниват.Аз избрах най-мързеливия вариант като го сложих върху влажен мъх(набавих го от гората).Ако имам муза може някой път да го потопя или напръскам.Искам червено като твоето,но не успях да намеря.

Мерси. Четох и аз за триковете. Накиснах ги във вода, после суших и сега са в стъкло.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 20:48 от Анонимен

# 545
Здравейте, имам нужда от съвети как да спася една циклама. Вървеше добре, пусна нови листенца и цветчета, но изведнъж /буквално за 2 дни/ виснаха листата и сякаш изгниват в основата си... Какво не й хареса в грижите, трябва ли да разровя луковицата да я видя в какво състояние е? Поливам я като се засуши пръстта. Нямам никакъв опит с цикламите, личи си отдалече Head Band
Благодаря предварително за съветите Flowers Hibiscus

# 546
  • Бургас
Моята циклама загина  по същият начин.
Беше снежнобяла.

# 547
  • София/Варна
За пръв път ми оцеляват циклами, подарени ми за рожденните дни на децата-края на ноември и средата на декември. Първата почти беше умряла до средата на декември и като ми подариха и втората им махнах повърхностния слой почти до средата на грудката. Поливам смело в саксията и няма шанс да изгние грутката. Първата възкръсна,пусна нови листа и цъфти по малко, втората не е е спирала да цъфти. Като клюмнат листата поливам докато излезе вода в чинийката.

# 548
За пръв път ми оцеляват циклами, подарени ми за рожденните дни на децата-края на ноември и средата на декември. Първата почти беше умряла до средата на декември и като ми подариха и втората им махнах повърхностния слой почти до средата на грудката. Поливам смело в саксията и няма шанс да изгние грутката. Първата възкръсна,пусна нови листа и цъфти по малко, втората не е е спирала да цъфти. Като клюмнат листата поливам докато излезе вода в чинийката.

Т.е. по-скоро ще страда от засушаване и няма опасност от преполиване?

karzz, жалко Disappointed Relieved Толкова са красиви!

# 549
  • София/Варна
Идеята е да се пази да не задние грудката, тя нали прилича на чинийка един вид и не трябва да влиза вода там.

# 550
И аз имам една циклама, която оцеля и цъфти много благодарение на това, че грудката й е наполовина над повърхността. Случайно го направих като я пресаждах и ме домързя да го "оправя", защото си казах, че и без това ще умре. Като виснат малко цветовете поливам и веднага се вдигат. Интересно че този път иска много вода, а предните ми циклами, които до една умряха, бяха все влажни без почти да ги поливав. Другото интересно е, че я купих тъмно цикламена, а новите цветове излязоха розави. Тези всичките са нови, старите прецъфтяха.

# 551
А кой е този голям разсадник..
Дали продава онлайн..😄

# 552
Кой разсадник?

# 553
Ами всъщност ти си качила снимките 😁
Ти не си в България нали..доколкото разбрах от темата..🙂

# 554
  • Бургас
Софт,каква е наперена само....Много е красива и нежна!
Ще взема да разровя саксийката,да видя дали се е запазила грудката. Ако е хубава,ще я изкарам половината навън.

Общи условия

Активация на акаунт