НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 141

• 47 119
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
Аз съм правила нейното тирамису. Много е вкусно, обаче е голяма играчка. Но предполагам 2 хубав няма Grinning

# 646
  • София
Скрит текст:
Откакто съм на този режим цикълът не го усещам - нямам ПМС, подуване и болежки. Идва, минава, спира и така. Имам някои отклонения (подранява или закъснява), но ги свързвам с възръстта си - на 47 години съм, скоро ще стана на 48. Simple Smile Аз мисля, че режимът помага за регулиране на хормоните, а не ги разбърква.
Може би не е лошо да конкретизирате с какво се храните - опишете подробно, за да коментираме. Не ми се вярва от този режим да ви спре цикъла. Знам, че има жени, на които временно им се скъсява. Но после нещата се регулират.
Благодаря за мнението!
Не ми се иска да разводнявам темата с прекалени подробности, че ще стане много дълго. А целта ми не е да завъртам дискусията около себе си.
Накратко - храня се само със супер полезни храни: месо, риба, зеленчуци, малко плодове, ядки, зехтин, кокосово масло, ГХИ и т.н. Няма грешка по този параграф.
Колкото до спирането на цикъла, на някои жени режимът им се отразява точно по този начин - стига се до аменорея (описано е в много медицински статии). Да, при други действително менструацията се регулира, като минат на НВ-ВМХ, но за жалост, има и изключения. Аз подозирам, че при мен Хашимото-то също оказва влияние - при това заболяване не е добра идея въглехидратите да са твърде ниски. Възможно е автоимунното допълнително да усложнява нещата и да разбутва цикъла, като въглехидратите не достигат. Последното е ключово условие, затова е подчертано.
Иначе, това, което мисля да предприема, като следваща стъпка, е леко да модифицирам режима - протеините ще останат високи, но ще намаля количеството на мазнините (че май множко ми идват) и ще кача малко въглехидратите (от полезни източници). Ще видим дали тогава отклоненията в цикъла ще се нормализират.

Гърне,
Ако искаш пиши и в съседната тема за ИР и НВВМ хранене. Спомням си, че там съм чела за нещо подобно, може някой да помогне с мнение.
Да, правилно помниш. Simple Smile Действително зададох подобен въпрос там преди малко по-малко от година. Но към онзи момент, освен че бях на НВ-ВМХ и спортувах активно, отслабвах с около кг. / седмица. Цикълът ми почти спря, но на база голямото физическо напрежение, някак счетох, че е логично.
Сега, обаче, нещата са по-различни, защото единствено спазвам режима. Не спортувам и не отслабвам. За жалост, този месец отново започвам да отбелязвам някакви съвсем леки отклонения в цикъла (нетипични за мен), близо 45 дни от началото на режима. Затова реших да се консултирам и тук. Но както споменах, ще направя корекции, пък да видим. Wink
[/spoiler]
Гърне, прегледай видеата на Dr. Mindy Pelz в тубата. Там обяснява  за цикличността на храненето при жените според фазите на месечния цикъл и как влияе фастинга на цикъла, особено на жени в предменопауза. На мен ми бяха доста полезни. Например това  https://www.youtube.com/shorts/eQcNnj1KTas

# 647
Нещо сте ми много съмнителни, не пишете и какви ли ги вършите....
Аз минавам за наблюдение.
Тези дни съм на яйца, това ми се яде и не, не е яйчен фаст.
Гледах едно видео, мацето ядеше филийка хляб и две варени яйца на закуска и обяд, 2 яйца ( без хляб) за вечеря. И махна 2 кг и нещо  за седмица. Да, но за мен винаги е представлявало интерес маслото на филийката, а не самата филийка. Така,де. Тя е нещо като "носител".
 Сетих се за доктор Берг и неговия "хляб" от бадемово брашно и счукано ленено семе като "нещо на което да намажеш масло".
Дали да  измисля такъв яйчен фаст. Парченце ленено-бадемов "хляб ", масло и няколко варени яйца. Точно по мой вкус.
Ще докладвам.
Успех и докладвайте какви ги вършите

# 648
Таня, тъкмо за теб се сещах тия дни... Направих и аз тая напитка от цвеклото, да не остана назад Grinning
Хареса ми, обаче много солено това нещо... би ли споделила ти колко сол слагаш? Не че ми пречи да разсмивам половинката като си го разредя с газирана вода и пия "някакво розово нещо с балончета" като децата, ама все пак... Grinning Мяркала съм някъде снимки дето си слагала, твоето със сигурност не беше така разредено, та да питам за солта.

# 649
Аз бях на фаст 5 дни, имах нужда да се вкарам малко в пътя, чувствах се уникално. Смао дето спя по 4-5 часа и се ококорвам.
1.5 кг са паднали на то вода:)
Захраних се с кисело зеле със свинско, ма се напуках юнашки в 16 часа, утре пак🤪😅

# 650
И сол ли се слага?
Аз къде съм гледала (срам,срам) и се чудя защо ми сладни.
Ще се поправя. Значи викаш по-малко сол да се слага. Много полезна напитка за черен дроб.
Тази сол все я забравям навсякъде, но стриктно си правя гаргара със сол всяка вечер.
Заредих джинджифиловата "лимонада " за близките дни. Не мога да чакам ферментация, а и студ идва. Баш за кисело зеле, а се бях притеснила , че му е минало сезона.
И магданозено песто направих, но прекалих с чесъна и направо люти, но ще се яде, де.

# 651
И сол ли се слага?
Аз къде съм гледала (срам,срам) и се чудя защо ми сладни.
Ще се поправя. Значи викаш по-малко сол да се слага. Много полезна напитка за черен дроб.
Тази сол все я забравям навсякъде, но стриктно си правя гаргара със сол всяка вечер.
Заредих джинджифиловата "лимонада " за близките дни. Не мога да чакам ферментация, а и студ идва. Баш за кисело зеле, а се бях притеснила , че му е минало сезона.
И магданозено песто направих, но прекалих с чесъна и направо люти, но ще се яде, де.
Хахахаха, добре тогава, поне ми отговори на чуденето ще стане ли с по-малко сол или няма да стане Joy Определено ще я намаля другия път, сигурно утре  ще заложа нова партида.
45 грама сол на литър и половина вода и ми се видяха много още отначало, ама нали така пише в рецептата... и после се чудя защо сума време втасва моето и цвеклото така и не изплува ами си беше все на дъното.
Ще пробвам и малко джинджифил да му сложа, интересно ми е какво ще стане така.

# 652
Таня, и аз бях уж на яйца днес, преди малко дояждах със сельодка
голям глад са ми тия яйца, хем с майонеза ги ядох

# 653
natka
Разбрах от къде идва разминаването. Рецептата, с която започнах няма сол, но е толкова дълго и досадно видеото (сеанс психотерапия), че не го споделям. Гледах го сега (за втори път) заради солта и се заклевам, че няма да си го причинявам повече и за никой и за нищо.
Тук няма сол
 https://youtu.be/m_MOKn4UnA0
Но и за слаби сърца не е за гледане.
Херци и на мен не винаги ми държат сито яйцата. Мислех, че зависи от начин на приготвяне, но не е. Настройка ли е или нещо друго, но е различно. С омлет от 3 яйца на обяд не съм се сещала за храна до следващия ден преди 2 месеца, а  преди няколко дни направо бях гладна и вечерях.
Сега варени яйца ми държат сито, а преди - не.
Луда работа, но аз глад не търпя. Нормално и ти, нали при нас телците стомаха е над всичко.

# 654
Ами аз правих по рецепта за Квас от червено цвекло от NoSugar, то даже май тук някъде съм я видяла. Ще изгледам и това когато имам време де, но щом става и без сол значи със сигурност ще стане с по-малко, това ми е достатъчно за сега.

Само яйца и мен рядко ме наяждат. Е, не съм пробвала да ям много яйца на едно ядене, но да кажем на омлет или варени 3 броя, за предпочитане L. Това плюс салата, в нея там зехтин, маслини също.  Бъркани мога повечко да изям, хем с доста масълце, сиренце също им слагам понякога.

# 655
  • София
Джаки, 5 дни на течности? Д-р Берг казва в едно видео, че след по-дълъг фаст (72) захранването трябва да е внимателно, с малки порции.

Аз от началото на седмицата го карам на OMAD - яйца или риба със салатка. Обядвам към 3-3.30 и то не ми се вечеря после.

Този квас откога му се каня... Имам цвекло, ям си го на салатка. Но ми е много изкушителен кваса - тия дни ще си спретна за проба.

# 656
Лютото магданозено песто се разрежда с още магданоз и няма да се усеща лютивината от чесъна. Simple Smile

# 657
Досетих се за друга полезна и приятна ферментирала напитка: от шипки.
Нямам точна рецепта, но беше много популярна напитка. Става и с изсушени шипки, но трябва предварително да се леко счукат/натрошат.

# 658
Пробвала съм нещо като шипково вино преди време, но бяха му сложили доволно захар и не можа да ме впечатли. Ако става без захарта, бих опитала и това че звучи интересно.

# 659
Е, ти пък сега тръгна към другата, алкохолната ферментация.
Там вече разчитам на професионалистите и не се бъркам.
Рискът при шипките е, че ако не се изпие бързо и се държи на топло ще стане на оцет.
Една приятелка е специалист по ферментация на напитки от горски (не сладки) плодове. Тя ми каза това, че имала вече голяма гама от натурален оцет.
Слага се малко/мед захар за храна на бактериите.
Май и Кам казваше, че ако се настърже червеното цвекло отива към алкохолна ферментация.

Общи условия

Активация на акаунт