Отговори
# 90
Да обичаш някого, който ти причинява зло, или самият е зло, наистина е диагноза. Това не е любов. Това е травматична връзка, това са нездрави модели на привързаност... Липсата на условност не говори никак добре. Каквито и духовно-възвишени връзки да имат хората, безусловно не е думата, която ги описва. И не трябва да е.
Точно за това говоря - към злото и изобщо към зъл човек, злонамерен и зло творящ няма как да изпитваш безусловна любов, нито към такъв, на който му липсва емпатия.
Не е коректно да обръщаш думите ми в такива, каквито не съм казвала.
Пак уточнявам, изобщо не става въпрос за фундаментални различия, за насилие и пр. гадости. Зле може да ме накара да се чувствам нещо, което съвсем не е било свързано със зло.

Лъвица, интересна ми е реакцията ти, някак гневна. Защо те дразни нещо толкова безобидно и ненатоварено с негативни емоции, спомени и преживявания?
Странно ми е отричането на безусловната любов, осъждането й, сякаш става въпрос за нещо мръсно и греховно. Странно е и това, че не вярвате и не можете да допуснете, че и вие сте способни да обичате или да бъдете обичани по този начин.

# 91
На такъв дори не можеш да простиш, камо ли да обичаш пак... След време виждаш каква жертва си била на всички манипулации и собствените си слаби места, които някой умело е напипал и използвал по всякакви начини. Такова нещо трудно се прощава, дори да разбираш, че до някаква степен и той самият не осъзнава действията си.

О не, Liq-m, аз мога и съм обичала до такава степен, просто не съм сигурна, че е било най-доброто за мен. Затова в момента гледам да имам поне минималното условие да се държат с мен достойно. Изгарящи любови само мога да предложа, но не и да изискам от някой.

# 92
  • София
Любовта винаги е с условности.
Може да обичаш от душа, но тялото живее в материалното.
Отатък вала може и да може.

# 93
  • София
Лия-М, няма гняв в реакцията ми. Ако нещо ме гневи, то е че ми е ясно как такива концепции вменяват вина и карат хора да стоят в токсични отношения, защото иначе излизат лоши и неспособни на "любов".

Аз не желая да бъда обичана безусловно. За мен това не е здравословно, защото има хиляди неща, които би трябвало да убият една любов на секундата. А и някак обезценява всички прекрасни качества, които наистина заслужават любов. Ако някой ме обича, искам да съм го заслужила.

# 94
Мисля, че не си прочела някои от постовете ми.
Няма вменяване на чувство за вина, къде видя такова? Написах няколко пъти, такъв вид любов не задължава никого за нищо. Тя не е окови, нито затвор. Човек е свободен да взима решения според преценките си за разумно, правилно и мъдро. Различното е в това, че каквато и да е развръзката на отношенията, раздяла, брак със друг и пр., сърцето продължава да обича. И не, не става въпрос за токсични отношения.

# 95
И беше ли любов? Би ли "обичала" отново такъв?
Не. Но не виждам това, какво общо има с безусловната любов??

# 96
  • София
Мисля, че не си прочела някои от постовете ми.
Няма вменяване на чувство за вина, къде видя такова? Написах няколко пъти, такъв вид любов не задължава никого за нищо. Тя не е окови, нито затвор. Човек е свободен да взима решения според преценките си за разумно, правилно и мъдро. Различното е в това, че каквато и да е развръзката на отношенията, раздяла, брак със друг и пр., сърцето продължава да обича. И не, не става въпрос за токсични отношения.

И пак повтарям, за мен е изконно нередно да обичаш някого без оглед на това какъв е, дори ако е ужасен човек. Защото това значи безусловно. Всичко друго са гимнастики да се нагоди термина към значения, които не отговарят.

Ейнджъл, ако безусловна любов съществуваше, отговорът ти щеше да бъде "да".

# 97
  • София
Безусловната любов на Ейнджъл има само едно условие - и от другата страна да има същото. Което хич не е малко всъщност.

# 98
Много красиво и романтично, но... всичко има нужда от някакви условия, за да живее и съществува. Няма нещо в тази вселена, което просто си съществува, независимо от всичко останало.
Не падам от луната, знам добре какво е да обичаш, но ако някой започне да прави неща против мен, тази любов започва да се пропуква, първо неусетно, а после не толкова неусетно. И това е нормално.

# 99
Условия и правила се поставят в отношенията и връзките, но не и в чувствата.

Условията ги поставя разумът, не и сърцето.

# 100
Ако се случва нещо неприятно във връзката, и чувствата не се променят, значи чувството за самосъхранение нещо не работи. Ясно ми е, че до безкрай можем да разбираме и съжаляваме някой за тежкото му минало (защото обикновено такова не липсва на хората, които се държат зле), но в някакъв момент все трябва да заработи нещо и в наша полза, не само чуждата. Ако не заработва... лошо. Има си цена това.

# 101
В смисъла на "неприятно" всеки има свободата да използва своето въображение. То граници няма. Условности също.

# 102
Мисля, че вече няколко пъти уточнихме за кои неприятни неща става дума.

# 103
Може, да, но рано или късно ще се разпадне.
Ще се разпадне, ако го допуснем.

# 104
Условия и правила се поставят в отношенията и връзките, но не и в чувствата.

Условията ги поставя разумът, не и сърцето.
Наивно звучи това.
Да допуснем, че е възможно да обичаш някого и след раздяла. Обаче не е споделено, нали? Иначе изобщо нямаше да се разделите.
Излиза, че безусловната любов може да бъде само едностранна, което и споменах по-горе. За несподелената любов бих могла да напиша многотомен роман, не ми я хвали.

Общи условия

Активация на акаунт