Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Невзети изпити - въпрос

 • 2 975
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 48
Здравейте,искам да ви попитам нещо тъй като не съм много наясно с тези работа.Студентка съм първи курс в ПУ.Знам че за всеки университет е различно,но тези неща са общи и се надявам все някой да ми отговори.Сега съм в сесия и ако не си взема изпитите,продължавам ли втория семестър или прекъсвам?.Ликвидацията и поправката чак Септември ли са?Също така ако не си взема изпитите трябва ли да пускам някакви молби до инспектора и да се занимавам или автоматично се явявам на поправка Септември.

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 21:17 от bubanka

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 8 896
Питай при инспектора.
Принципно и с нито един взет изпит се продължава във втори семестър. Ликвидацията е на есен.
Обаче ако не вземеш нито един изпит, си задай въпроса какво точно правиш в университета.

# 2
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 8 553
Има условия с колко невзети изпита може да се запише следваща учебна година. За втори семестър от същата учебна година няма проблем, стига невзетите изпити да не са обвързани с текущи предмети.
Обичайно, за всеки изпит има 3 възможности за явяване - редовна сесия (изпит в края на семестъра), поправителна (септемврийска) и ликвидационна (на следващата година със следващия поток/набор студенти).
Всяко ВУЗ си има правилник. Поинтересувайте се за вашите права и задължения.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 974
Всъщност редовна сесия е след семестър, поправителна сесия е в седмицата след редовната, ликвадация е преди началото на следващата учебна година. Поне аз винаги така съм чувала. Това са възможностите да се вземе изпит, докато си в съответния курс.
След това вече не се явяваш наизпити с твоя курс а се явяваш на съответните изпитни сесии, които са за по-долен от твоя курс /ако изобщо с невзетите си изпити си имал право да запишеш по-висок курс/. Ако не запишеш по-горен курс се водиш прекъснал до вземането на изпитите или до края на причината за прекъсване. Прекъснал не е повтарящ, както в училище, нищо не се повтаря, просто трябва да се вземат изпити за да продължиш, продължаваш в по-горен курс, но 1 или 2 години по-късно /т.е. не с хората, с които си започнал/. Има политика колко време при прекъсване запазваш студентски права /обикновено са 2 години/ и какво се случва, ако си изгубил студентски права, как се възстановяват /плащане, нови кандидтаски изпити, изцяло ново начало на обучение/.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 8 896
В  ПУ по едно време беше обща поправителна сесия за първи и втори семестър на есен преди ликвидация. Беше много гадно. Сега зависи от факултетите. Там някои са на три семестъра, други на два.
Затова най-точна информация се получава от инспектора.
След ликвидацията се явявш на изпит с протокол, който в някои университети се заплаща. Датата я определя преподавателят, може и извънредна да е, ако има много суденти, които не са взели изпита и са останали да се явяват с протокол.
В ПУ с два невзети изпита се минава в следваща година, поне това ми е информацията от студентка, която е 4 курс, но през есента си взе два изпита, които влачи от първата и втората година. В ТУ може и с повече.

# 5
 • Мнения: 12
Всички тези неща ги има обяснени в сайта на ПУ и в сайтовете на отделните факултетите, но все пак се свържи с инспектор. Поне за моя факултет, миналата година поправителната сесия (за първи и втори семестър) беше в началото на септември, а ликвидационната 1-2 седмици по-късно. Няма проблем за продължаването във втори семестър, невзетите изпити можеш да си ги влачиш до 3-ти курс. А има и някои преподаватели, които са по-разбрани и дават възможност да се явиш повторно на изпит с друга специалност по време на редовната сесия.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 19:14 от VermiIion

# 6
 • Варна
 • Мнения: 3 579
Въпросите ти изобщо не са общи. Различно е във всеки университет, както и през годините правилата се променят. Всичко е качено в сайта на ПУ.

# 7
 • Мнения: 48
Здравейте искам да попитам тъй като не си взех един изпит засега трябва ли предварително да направя нещо за явяването ми на поправителната сесия през септември в смисъл такъв дали има някакви процедури или просто на съответната дата се явявам и толкова. Уча в ПУ

# 8
 • Мнения: 246
Не трябва да правиш нищо . Явяваш се септември ,следейки сайта на факултета ти за датата и часа на изпита

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 252
Или се свържи с преподавателя за потвърждение,че ние имахме случай друг преподавател да ни изпитва,а тази която преподаваше лекционния курс и би трябвало да ни изпитва,въобще не знаеше,че има скъсани и не се е появила на време. Съвета ми е за по сигурно да си организираш нещата от рано.

# 10
 • Мнения: 48
Хора,искам да споделя мъката си много ми е гадно .Вече съм скъсана на 3 изпита.На единия от тях си заслужавах двойката,защото не бях учила изобщо ,но за другите два се бях подготвила и ето че пак ме скъсаха.Имам още 1 устен надявам се поне него да взема.Ако съм скъсана на 4 от 4 изпита мога ли да продължа изобщо във втори семестър?.1-ви курс съм в ПУ.

# 11
 • Мнения: 5 960
Добре е да попитате в университета - учебен отдел или на съответното място, но би трябвало да можете да продължите и да завършите академичната година. А след това, ако не си вземете изпитите през септемврийската сесия, тогава ще трябва да прекъснете. Но все пак попитайте и на място.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 3 579
Има поправителна и ликвидационна сесия. Ако и там ви скъсат, вече не знам. Трябва да проверите във вашия университет с колко невзети се продължава напред.
И честно ли сте студентка и написахте за заглавие "Скъсани изпити" ?? Скъсатата сте вие, не изпитите.

# 13
 • Мнения: 376
Това би трябвало да го пише в правилника на университета, може да се прочете. И аз мисля, че няма да има проблем да се запише втори семестър. Честно казано от моя опит в СУ правилото за позволения брой невзети изпити не се спазва, записвали са колеги и с много повече. В такива случаи се пише молба до декана, не съм чувала някому да е отказано. 

Наистина много странен израз - "скъсани изпити", да не би авторката да не е българка/да е живяла в чужбина дълго време?

# 14
 • Мнения: 2 307
Авторката да започне да чете сериозно за изпитите. Няма такова нещо да си подготвен и да те скъсат. Явно не си чела достатъчно. Имаш конспект, научаваш всички, абсолютно всички теми ,взимаш поправителните изпити и продължаваш във втори семестър.

п.с. и не ни обяснявай колко са лоши преподавателите. Тоя филм сме го играли, както се казва...

Общи условия

Активация на акаунт