Малта - 3

• 34 800
  • 183
  •   2
Отговори
# 135
Врабец, благодаря! Прибираме се обратно в България. Най-сетне далеч от трафик, прах, хора, без съседи, но се надявам да бъде готино и за детето. Нямам търпение за светулките, за щурците, тревата, липите и градината.
Надявам се мъжът ми да свикне, че за него ще е нещо супер ново и различно.Аз сигурно няма да ходя вече до Малта често. Но пък има вероятност да ходя честп до Ирландия, което ми е още в листа с места за посещение. Grinning

zaek, зависи за какво точно питаш. Ако става въпрос за медицински лица, адвокат, учител или някакъв подобен високо-квалифициран персонал - да. Изискват да имаш образование, език (понякога изискват ниво на местен език, освен английски), дори дълъг опит, да приравняваш диплома чрез изпити и прочее. Лично не съм имала допир с подобен процес, така че не мога да помогна.

# 136
  • В центъра на моретата
Врабец, Лия В., благодаря! Лия В., успех! Много се надявам да не се разочароваш от България!
Питах, защото на дъщеря ми й предстои след година и нещо, кандидастване в университет и заглеждаше Американския и Малтийския университет.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 13:36 от zaek

# 137
Лия, радвам се за теб! Помня какъв рай ми се видя Сицилия с тревата и дърветата, когато отидохме веднъж след твърде дълго заседяване в Малта. Слагам този цитат като пожелание за попътен вятър. Няма да търся превода, защото ще се изгуби смисълът:

Скрит текст:
“Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving.”
― Terry Pratchett

# 138
Здравейте, обмисляме пътуване до Малта началото на октомври месец. Чудя се къде е по-удачно да търся място за настаняване.  Първо се ориентирах към района на  Слима, но после  познат на познат, който живее там препоръчал северната част. Аз искам да съчетая и с плаж и от тази гледна точка питам къде е по-удачно да се насоча. А и финансовият фактор не е за пренебрегване. Благодаря предварително за коментарите и насоките.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 18:23 от gigina

# 139
И ние ще пътуваме до Малта началото на декември с цел разходка. Интересува ме има ли транспорт от летището до Qawra Coast Road, Сейнт Полс Бей, след полунощ и такси дали е удачен варянт?

# 140
  • София
Поръчайте си такси - Bolt или Uber чрез апликациите им.

# 141
Транспорта е такси, ако нощен автобус не минава през вашият район(имат индикация буквата N преди номера - N1, N3 и прочее). Последните дневни* автобуси са около 10-11ч. по спомен. Вижте в сайта на Tallinija, там пише всичко и дава маршрутите. Иначе такси - Bolt, E-cabs, Bonju са най-популярните. По никое време ще ви излезе над 20ерво до SPB, със сигурност. На мен само до Santa Venera ми излезе толкова през ноември, а се прибрах около 12-1ч. Имайте го в предвид.

Според мен Валета е най-удачно - може да се пътува малко повече, но винаги има автобус от и до там, от всеки край на Малта. Или поне около Валета, примерно Мсида или Пиета. В Слима може да е шумно. Но ако вали - със сигурност внимавайте във Валета, че е много хлъзгаво.

Октомври е супер за плаж, ако търсите това, може и по-далеч да отседнете. Аз обичах да ходя на плажа в Мелиха (дясната част) по това време, защото е спокойно и тихо, има малко хора, изключително топла вода. И е единственото място с вътрешна баня, където можеш да си теглиш един душ като хората след цялото висене в солената вода(с жетони е, по 1 Евро за 1 душ, понякога дават два жетона за 1 евро). Има и тоалетна за вас и децата ви. Напитки и храна, които са окей като цена също.

# 142
Лия В., благодаря за информацията.  Мисля, че ще се насоча към Слима заради по -централно разположение. Един ден ще отидем на север до Мелиха, друг ден на юг -до Марсашлох и околностите. Чудя се дали настаняването в Слима  да е в близост до  Балута бей или на-юг до Мсида и Пиета.

# 143
Цялата "слима" по "коуст роуд" се минава пеш за има-няма 30 мин. Внимателно по нощите, защото снощи намериха висш партиен деятел във Валета - т.н. столица, малко озъбен!

# 144
Какъв празник е днес Малта и защо има фойерверки навсякъде?

# 145
В Малта има фойерверки навсякъде, по всяко време. Точно за днес нямам идея какво има. Някоя местна феста, някой празник, някой мач, някой фестивал на фойерверките, концерт, кой знае.

Ако и утре сте в Малта - утре е Notte Bianca във Валета!

# 146
Четох, че има представления и танци по улиците на Валета, а като час ориентировъчно кога започва 7, 8 или по-късно.

# 147
Ето от тук може да се свали цялата програма:
https://www.festivals.mt/nb/en

Ако не можете да се ориентирате в програмата, най-отдолу на този сайт има карта с локациите из Валета. Като гледам, всичко започва около 19:00-20:00 часа. Вероятно ще има събития до късно през нощта. Също така е възможно не всичко, което ще се случва из Валета, да е отразено на картата. Някои бизнеси или артисти просто се включват с по-малки неща. Лудница е, но е събитие и си заслужава. Има и информация за градския транспорт - кои автобуси и ферита ще се движат до късно.

# 148
Мили хора,Благодаря за темата и полезната информация! Дали някой има положителен опит с таксиметров шофьор българин,понеже сме за кратко в Малта с деца и ми се иска да има някой нашенец, на който да разчитам за придвижването от/до летище,а и по избраните места,пък и да получа набързо полезна информация от 1во лице.

# 149
  • София
Здравейте, моля за насоки как се подновява малтийска лична карта, че вече процедурата май е изцяло онлайн а "потърпевш" е по-възрастен човек
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт