Малта - 3

• 34 812
  • 183
  •   1
Отговори
# 150
Малтийска карта за постоянно пребиваване се нарича. Не е само онлайн, трябва да отиде и на място, в EU опашката да чака (Това се случва в офиса им в Мсида на Valley Road. За европейски граждани е залата от ДЯСНО от рецепцията (която е на входа на сградата)! - Другите чакащи са TCN и има различни гишета за други неща - да не се реди там).
Онлайн се подават документите първо, след това ви насрочват час за биометричните данни (отпечатък и снимка). На място би трябвало да отнеме минути, стига да няма 50 човека преди вас за същото нещо. Ще ви дадат А4 документ, че сте в процес на заявление за нова карта и е хубаво да си го носи в чантата или портфейла, докато дойде новата карта. Ако не говори английски добре е хубаво да има доверен човек с вашият "потърпевш".

Сайтове:
https://expatriates.identita.gov.mt/
https://identita.gov.mt/expatriates-unit-eu-nationals-ersidence- … ment-application/

Скрит текст:

Новата карта за постоянно пребиваване се взема от същата зала(от дясно на рецепцията), с валиден паспорт или ЛК. Ще им пратят писмо по пощата на зададения адрес, като то трябва да се предостави пред тях. Аз последно сменях картата за пребиваване преди няколко години, това с подаването на документи онлайн е ново и доста удобно. Аз трябваше да принтирам.. Grinning  

***Ако няма достъп до e-ID влизане в порталите, може да им пратите имейл или да им звъннете по телефон, и те ще ви помогнат за това как да успеете.

В бъдеще ще може да използвате достъпа с e-ID, подобно на нашето онлайн влизане в държавни платформи. Имат и портал за здраве, където информацията се съхранява. Може да е полезен на човека, особено ако е в по-напреднала възраст и ходи често по лекари.

Дано съм ви помогнала!

Да допълня, защото не искам да пускам втори коментар.

Gunda:
Цитат
... Дали някой има положителен опит с таксиметров шофьор българин,понеже сме за кратко в Малта с деца и ми се иска да има някой нашенец, на който да разчитам за придвижването от/до летище,а и по избраните места,пък и да получа набързо полезна информация от 1во лице.

Нямам контакти, повечето шофьори не са българи ако трябва да съм честна. В Болт имат опция за бустър столче или бебешко столче. Ако сте с МАЛКИ деца, препоръчвам да ползвате градски транспорт или да си наемете кола с детско столче. Аз не се доверявам на никой шофьор там и малкото пъти, в които ми се налагаше да пътувам с детето ми, се препотявах поне 10 пъти преди да стигнем до точка Б. Без значение колко е внимателен, не се знае дали столчетата им не са били вече в инцидент. Изглеждат оръфани и непочистени.

Бях очарована, която мъжът ми работеше в E-Cabs, тогава имаше детски столчета до 2 годишна възраст и трябваше да знаят как се слага. Сега май не е така. Коментара е стар, затова не знам дали на вас ще ви е полезен, но на друг може да е.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 11:35 от Лия В.

# 151
  • София
Много благодаря!!!

# 152
Здравейте!Мисля да организирам сама пътуването до Малта,но английския не ни е много добър. Има ли в Малта човек,който може да ни посрещне от летището и да ни разведе до някой забележителности?

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 11:26 от slan4ize76

# 153
Има, ако потърсите в гугъл "Екскурзовод Малта", излизат разни резултати от компании предлагащи подобна услуга.

Пример:
Този човек изглежда да е живял доста време в Малта. А и смятам, че щом има доволни (в коментарите на страницата), вероятно може да разгледате и да се чуете с хората.

Аз знам за друг(човека гид иначе бе сладкодумец), но няма да го препоръчам, поради лошата практика, за която знам от личен опит за тази компания.

*Също, без значение с кой се срещате, никога не казвайте, че пътувате сама. Дори това да е факт. Соло пътуванията са чести, но бъдете предпазлива, както бихте била и в друга държава, че дори и в собствената ни.

Желая приятно пътуване. Simple Smile

# 154
Здравейте! Мисля началото на май да отидем на семейна почивка или екскурзия 3-ма възрастни и дете на 5. Искам да разгледаме малко да починем малко, общо взето лежерно. Бихте ли ми препоръчали подходящ град- място за нощувка и подходящо ли е за малко дете.
П.с. Извинявам се ако задавам въпроса за 100тен път, но не съм купила билетите и още се чудя като дестинация да бъде тази или друга. Благодаря!
Ако се спра на тази обещавам да изчета всички теми назад🤗

# 155
Извинете, с какво точно, Ви привлече Малта и коя е другата дестинация?

# 156
Гледам бюджетни полети точно в определени дати и вариантите ми са Малта или Будапеща, но като се има предвид че скоро бяхме във Виена, предпочитам нещо по различно-море, аквариум, различна архитектура
Извинете, с какво точно, Ви привлече Малта и коя е другата дестинация?

# 157
Лошо няма, щом това е целта. Вече, дори и за дядо Камата "... звиздата е цината ..."

# 158
  • на село
Малта е чудесна дестинация за туризъм. През май времето е хубаво, дори става за плаж. Плажовете са кът и са малко пренаселени и отдалечени, но има начин. За забележителности - на всяка крачка.
Къде ще спите - зависи какви туристи сте. Аз бих избрала Мелиха (далеч от центъра, но близо до ферибота за Гозо и три плажа), но това е защото съм живяла в центъра и знам, че не е много готино. Обаче пък е удобно за туристи. Слима и Валета са добър избор, защо не и Гзира (това са централните). Сейнт Джулиънс е Слънчев бряг и вечер е доста шумно.

Относно питането за детето - за мен дори бебетата могат да пътуват навсякъде(и задължително настанени някъде до мен в самолета, за да ги чувам по-добре 🤣), така че не виждам защо трябва да се пита специално.

Едит: в Будапеща съм била два пъти - за мен това е един от най-красивите градове. Обаче и Малта си струва да се види.

# 159
Малта през май става за плаж, ако сте любители на къпането в студена вода. Водата се затопля бавно, първата нормална температура на водата за влизане е през юни, когато плъпват и медузите. След това се задържа дълго време топла, почти до октомври става за къпане. Така че на плаж в Малта бих пратила хора през есента, но не и през май.

За децата има много места. Където и да се позиционирате на острова, все ще има нещо наоколо. В единия край е Аквариумът, в другия - парка на Playmobil. В градините San Anton могат да гонят пауни по алеите. Градинки с катерушки има във всеки градски/селски център. Esplora също е чудесна дестинация за хора с деца. В голяма част от музеите също е мислено за децата и все има по някоя секция или атракция за тях.

# 160
За деца аз не мисля, че има нещо кой знае какво, което да буди интерес - в България съм в пъти по доволна дори от новите глупави градинки с по една люлка и пързалка понякога, за сметка на това, което е на разположение в Малта(и визирам цял остров, не определена част). И аз 8 години живях, почти 5 от които, съм била навън с дете (да не кажа в 99% от времето) и с колата сме обиколили всичко, давали по два-три шанса дори, защото нямаше какво друго да посетим. Но отлично разбирам интереса на семействата да посетят разни места. Аквариума не е нещо, кой знае какво.. Ако ви се ходи - вървете. Малък е, бързо ще го минете, снимките са скъпи, но пък малките деца се кефят и аз лично съм ходила три пъти общо, два с детето ми.

В Попай селото има вътрешен детски кът до 4 часа следобяд (последно беше), понякога с оцветяване на лица.
Има един ресторант с детски кът в Qawra, един друг, който се наричаше Zeffies (с отделна бебешка и детска част).
А, има нов ресторант в Qawra с детски кът от миналата година, в една нова сграда е, там съм виждала с топки като басейнче в което играят деца, но беше популярен и не успях да го посетя преди да си заминем.

Има две конкретни детски места за посещение в сграда (и двете с вътрешна и външна част) с нормални атъракции.
1.Плеймобил - както се разбира, място за игра с плеймобил играчки.
Проблема с това място е, че ако детето още не умее да споделя без да се муси, ще е ужасен опита ви. Децата постоянно са като разхайтени, родителите въобще не се занимават с тях (да уточня, че говоря за масовката, въпреки че не става дума за абсолютно всички - въпрос на късмет е, на какви хора ще попаднете).
*Храната в ресторанта им е отвратителна, дадох им шанс два пъти и цялото семейство бяхме с болки и неразположения цял ден. Носете си ваша, купувайте само напитки от там.

2. Есплора -детски музей на науката.
Според мен не е подходящ за деца под 5 години, казвам го защото два пъти съм ходила с моето дете и не беше интересно за нея. Единствено бих споделила за всички възрасти, че там има детско представление със сапунени балони. По-скоро навън би било интересно за по-малките, защото има триколки, игра с вода и пространство. Но и няма нищо обезопасено. Стъпала има навсякъде. Иначе е супер интересен, за деца над 5 е направо рай. Даже бих казала, между 8-12г. има какво да видят и да научат. На мен ми беше също интересно да разглеждам.

И сега за външните паркове.
3. Има парк в Ta'Qali, който беше що-годе обновен преди време. Частта към BOV парк, всъщност май беше с по-голяма точност. Има и място за пикник(силно казано), но пак казвам - много неща има, които са счупени, опасни и трябва да се внимава с малки деца. Иначе там хората ходят, за да тичат и да видят трева, да си играят на топка. Семейно място е. Има и кучета, често пуснати без каишка, имайте го предвид.

4.Сан Антон градината е хубаво място, по-затворено и интересно, защото има животинки(пауни, кокошки, лебеди и други).

5. Melita gardens също не е зле като дестинация, Kenedy Groove частта е хубава за разходка. Това е място, което по мои впечатления е често обрасло, детските атракции са малко, но може да се радват на дърветата и природата. Grinning Това само по себе си е атракция за всички хора живущи в Малта, защото малко места имат толкова много зеленина на едно място. Хората си правят пикници там когато е слънчево.

Аз препоръчвам да отседнете във Валета, има автобуси за навсякъде и обратно, по почти всяко време в денонощието.

И като Врабец - морето става от началото на Юли, до края на Октомври е отлично. През Юли ще мрете от влажност, де.. но ако ви харесва да съхнете за 5 минути, това е момента. През Август е нормално, както в България без бурно море. Септември и Октомври обикновено има вятър, но е достатъчно топло да се ходи с бански по цял ден (На плажа, моля не ходете с бански по улиците! Grinning ), докато има слънце. Иначе може спокойно да се печете още от началото на Май месец, но до края на Юни, водата е студ.

После ще пиша пак, защото ми свърши почивката. Ако не успея да редактирам, ще пиша след някой нов коментар.

# 161
  • Велико Търново
Привет, Малта мамс, утре летим натам за три дни. Има ли нещо, което е супер актуално и ново (например от последния месец), което трябва да вземем под внимание?

# 162
Питайте по-конкретно - за какво точно ви интересува дали е актуално и ново? Време, цени за нещо, друго?

По принцип за 8 години от моя живот там, нямаше много актуални и нови неща, така че зависи от темата на въпроса ви. Grinning

# 163
Не се включвам навреме, но ако сте летели на 2 март, значи сте хванали Карнавала. Това е най-голямото събитие за зимата на островите, така или иначе.

# 164
Здравейте, миналата година дъщеря ми завърши медицина в България и с нейното момче искат да се преместят да живеят в Малта. Може ли някой да ми каже, може ли да практикува лекарската професия в Малта и къде би могла да прочете по-подробна информация. Изобщо някакви подробности за българските лекари в Малта. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт