Малта - 3

• 34 798
  • 183
  •   2
Отговори
# 165
Първо проверете, как ще и приравнят дипломата, след това по етапно.

# 166
Здравейте, миналата година дъщеря ми завърши медицина в България и с нейното момче искат да се преместят да живеят в Малта. Може ли някой да ми каже, може ли да практикува лекарската професия в Малта и къде би могла да прочете по-подробна информация. Изобщо някакви подробности за българските лекари в Малта. Благодаря!
Може да се обърнете към тази институция за информация относно как да се регистрира, какви са приравнителните за дипломата и каквото друго ви интересува: https://medicalcouncil.gov.mt/en/registration/application-forms-and-procedures/
Данни за контакт: https://medicalcouncil.gov.mt/en/contact/#:~:text=Malta%0APTA%20 … -Direct%20Contact

Знам само, че английски трябва да се владее на добро ниво, изискват сертификат за владеене на езика:
Цитат
International English Language Testing System (IELTS) Academic with a global band score of 7.5 and not less than 6.5 in the individual examination components;
Or
Occupational English Test for Medicine (OET Medicine) with a Level B in all components of the test.
Тук прочетох доста обстойно написана информация по темата и прецених, че ви трябва точно това. Дано ви помогне с процеса: https://medicalcouncil.gov.mt/wp-content/uploads/2024/04/01-MCMS … ent-July-2021.pdf

Подробности за българските лекари не мога да ви кажа, аз съм имала допир с точно две жени за консултация по болест и после бягах като дявол от тамян. Препоръчвам да внимава с кой нашенец ще бъде в компания там. Не всички мислят доброто. Simple Smile

# 167
Скоро ще посетим Малта. Моля за препоръки - относно това къде е удачно да се нощува с деца /12-15 г/  с оглед на това да има близък достъп до спирки , магазини за храна и да не е отдалечено много от да речем централни части / Валета или??/

Кои са тези трите града и могат ли да се минат за един ден

Препоръчайте места за хапване и какво не трябва да изпускаме да опитаме  или посещение на конкретно място

Има ли забележителности за които трябва от сега да видя за билети и през кой сайт мога да ги купувам или сравня цените

Благодаря Предварително.

# 168
Трите града (има всякакви линкове в гугъл с информация, това е първия - може да си потърсите повече, ако наистина ви интересува) : Линк
Могат - един ден е достатъчен, ако няма мрънкачи и супер бавно вървящи. За мен никога не са били нещо интересно, но на други им харесва повече - преценете си кое ви е важно и отидете там. Обаче мога да кажа, че са супер спокойни улиците, няма много хора (освен в сезон) и можеш да си похапнеш вкусна храна в ресторантите. Цените обаче са доста високи, за разлика от други местенца. (Моите впечатления са от Биргу специално, защото там съм спирала със семейство да ядем.)

Валета е най-удобна за престой, защото всички автобусни линии започват и завършват там, депото им е там. Но зависи какво искате да посещавате, с колко време разполагате и прочее.

Върнете се няколко страници назад. Вече има доста предложения за ресторанти, много планове на хора и коментари по техните дневни графици, с предложения кое как да се наложи за оптимално посещение на повече места или удобно пътуване.

Във всеки хотел е удачно да се нощува с деца под 18г. Не препоръчвам да се остава в центъра/до марината на Слима. Много трафик има, затова няма спокойствие. Техните прозорци и изолация са 0, така че, ако спите леко, ще бъде някакъв ужас. Има много шумнби барове и другата част е предимно местност с живущи. Пезастроено, почти няма дървета или изцяло отделени пешеходни зони. Има един мол и малък площад и това е атракцията там.. може би и старбъкс-а им, който е на пешеходно разстояние. Аз никога не съм оставала там в хотел, защото живеех на 10 минути от Валета с кола, затова не мога да препоръчам нищо особено, освен масажите в един бутик хотел. Grinning
В близост е и студентския град (дискотеки и нощен живот), който според мен е едно грозно място. Колкото и пъти да съм се насилвала да ходя там след 2017-та, все ми е било скучно и ако трябва да съм честна - некомфортно. С изключение на мини-мола, в който си пазарувах. Ходехме на разходки само покрай Спинола и Балута заливите, но рядко спирахме за нещо, освен за ядене в любим ресторант(азиатски храни).

Валета от друга страна е поне интересна, има места за посещение, през лятото се намират по-прохладни места (с оглед, че е строена, за да минава вятър и проветрява леко улиците). Има летен театър, има музеи, има магазини от всякакъв тип, няколко места за бързо хранене и много традиционни или фюжън ресторанти.

Питайте конкретно какво друго ви интересува и уточнете кога е това "скоро", за колко време, какво планувате да посетите, за да можем да споделим мнение и информация.

Ако под скоро имате предвид Май месец, може да си подготвите къси дрехи, защото ще е горещо вече. В края на месеца, спокойно хората вече ходят дори на море (макар, че водата е още студена до края на Юни) да се пекат и да ядат барбекю с роднини и приятели.

# 169
Освен, че има много информация по зададените въпроси в тази тема, има и туристическа тема за Малта:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1491096.255

Аз лично ще се включа само с една препоръка: Не пропускайте Мдина.

Иначе всичко, за което питате, сме го писали по сто пъти в тези две теми.

# 170
Здравейте,с 4ри деца ,къде бихте препоръчали да търся апартамент?Гозо ,дали е вариант?Искам плажа да е наблизо.Замислила съм 4нощувки в Гозо и една в близост до летището ,понеже полета е около 5сутринта.А кога е по-подходящо краят на юни или юли?Дали е много горещо в средата на юли?

# 171
В Гозо защо искате да оставате през цялото време? Аз не съм ходила на плаж там, но знам че Ramla Bay е най-известният. Не мога да препоръчам нищо като хотел или апартамент, нито район - дано други имат повече опит.

Може да останете в близост до Мелиха или Голдън бей(ако решите да останете в Малта, на главния остров), където по принцип са по-пясъчните и много по-известни плажове(Мелиха е по-добре за малки деца 0-10г., защото е по-плитко на по-дълго разстояние, има си душове за 1Евро и има място за хапване, сладолед, снаксове). Можете преспокойно да отседнете в близост в някой хотел или Airbnb(на 5-10 минути пеша) и да ви е удобно за престоя. Ако отивате по-рано следобед на плаж в мелиха, обикновено цената на шезлонгите става по-ниска, защото е за половин ден (прибират ги между 5-6ч.). Има свободни части, където може да си носиш свой чадър и да си постелиш кърпите, но са по-оскъдни като място и обикновено препълнени.

Горещо е цяло лято, няма ден в който да не се пържиш като риба в тиган обикновено, можете да проверите информацията в гугъл, където ще бъде точна. Проверете средните температури за месеците, в които желаете да посетите островите. Моят съвет е да добавите едно 7-8 градуса отгоре, защото ще се чувствате като грухнали още от момента на кацане, ако не сте свикнали на висок процент влага. А и на повечето места няма дървета, за да разхладят, затова настилките по улиците: асфалт, бетон и цимент - всички стават супер горещи и допълнително увеличават усещането за горещина.

*** Фактор 50+ е задължителен, особено за деца. Не забравяйте и ходилата да мажете отгоре, както и вратлето.

Следете за лилаво знаменце, ако има медузи. Все забравям през кои месеци излизат, но често има и по време на сезона. Има и сайт, където да се проверява къде се намират и колко пъти са видяни: https://ocean.mt/jellyfish/public/ & има информация за тях, как да се справите, ако случайно ви опарят.

# 172
Юни месец са медузите. И другите месеци има, но юни плъпват навсякъде и масово.

# 173
  • на село
Само да вметна за горещините в Малта, липсата на дървета и сянка. Много, много е горещо през юли. Понеже съм висяла доволно по спирки, винаги съм разсъждавала защо няма свестни конструкции, които да пазят сянка? Освен ако нещата не са се променили в последните години, не подценявайте този факт, когато планирате придвижване из острова. Можеш да си загинеш, докато дойде автобуса. Ако изобщо спре, защото през юли са претъпкани. Плажовете също.

# 174
Много ви благодаря за изчерпателните отговори.Гледах апартаменти в района на Мелиеха,насочва ме и към Ксагра,не мога да се ориентирам на близо ли е,?А как можем да се придвижим от летището до Мелиеха?В такъв случай юни е по-добър вариант за почивка.Предполагам 7дни са достатъчни за да разгледаме?

# 175
Не мога се ориентирам, какво имате предвид под Ксагра (Шара/Xaghra на Гозо, може би?). Къде да отседнете преценете според това, как ще се придвижвате. Ако сте с кола, няма нужда да се бутате в най-голямата лудница. Ако разчитате на градски транспорт и държите да сте близо до плаж, то тогава Мелиха е по-удачно. Става дума, ако ще спите на остров Малта. Ако държите да сте на Гозо, там не знам къде е най-добре. Откъм забележителности Гозо ще го обиколите за два дни, ако сте с кола. Само Ramla е хубав плаж за мен там. Но то и без това Малта не е плажна дестинация като цяло.
Седем дни са добър интервал. Ще можете да видите основни неща и на Малта, и на Гозо спокойно, без да препускате. И ще имате време за плаж.

# 176
Съгласна съм с Врабец за всичко.

ПраВещица, да ти кажа същото е, ако не и по-зле. Там където имаше някакви дървета е занемарено, където няма (или са изкоренени) - бум на строежи. От 2016 до напускането ми през 2024-та, няма големи позитивни промени, всички проекти са с МНОГО бетон и малко зеленина. Поне нативните им дървета и растения да засаждат, но не - просто ги махат и ако сложат нещо е дърво в саксия, цветя в малък пач или малка вдигната градина.
Няма сянка на много места, където е нужна. Автобусните спирки са още парници също.

# 177
За съжаление е така, моите наблюдения са като на Лия. Не знам как ги виждат нещата в дългосрочен план на двата острова, но и презастрояването е свирепо. Бившите градчета с малки улички, канализация за сто човека и прочее все по-трудно поемат хората и сградите, които се изсипват. Засега туризмът си върви, проблемът се задълбочава за живеещите там. Но в някакъв момент може да започне да влияе и на туризма.

# 178
  • София
Здравейте,
Пиша с молба да ме ориентирате,къде е удачно да потърсим квартира за 9-10 месеца за дъщеря ми,която ще бъде на стаж в Малта от Октомври 2025 до Юни 2026 в Биркиркара.Вече сме се абонирали в доста групи от фейсбук и следим,но ако имате някакви съвети или познати,които отдават под наем за този период ще съм много благодарна. Blush Flowers Hibiscus

# 179
Здравей!
Като начало препоръчвам да се запознаете със законите за наемане в Малта, за да избегнете излишни проблеми. За един човек студио апартамент започва от 550–700 евро месечно, особено по-старите и без екстри като миялна, сушилня, климатици и нови уреди. Ако търсите по-комфортен и по-достъпен вариант, стая със съквартиранти е добра опция. Важно е да проверите дали сметките са включени в наема — средно за един човек са около 50 евро месечно. Интернет също е съществен детайл — без включен в наема, ще е нужен отделен договор (основните оператори са Melita, Epic и GO).

Ако престоят е над 3 месеца, дъщеря ви ще трябва да извади residence карта. Ако стажът е платен, е задължителна регистрация в Jobsplus и издаване на social security number, за да плаща данъци и осигуровки. Препоръчвам да си извади и европейска здравноосигурителна карта (EHIC) още от България — при нужда може да потърси помощ в денонощния Health Centre в Моста, който приема безплатно.

Santa Venera е също отличен вариант, много близо е до Биркиркара, цените и в двата района са по-ниски спрямо Слима, добре е свързан с автобусен транспорт, има магазини, супермаркети и аптеки на всяка крачка. Аз съм живяла в района около 6 години и го познавам добре. Ако решите, мога да проверя дали агентът от Quicklets, с когото съм работила, все още работи — благодарение на нея намерих хубав апартамент на Psaila Street, на удобно и спокойно място. Препоръчвам да не търсите нищо в Хамрун, дори да е близо и цените да са ниски. За жалост не е хубаво място.

Следете и публикувайте във Facebook групата Expats Malta — тя е активна и полезна, хората често търсят съквартиранти и дават точна информация. Ако наемете стая, обичайна практика е да се подписва договор за 1 година с възможност за прекратяване след 6 месеца с 1 месец предизвестие. Стандартното предизвестие при изтичане на срока е 3 месеца, като то трябва да е писмено (имейл, съобщение, писмо с дата), в противен случай договорът се подновява автоматично. Депозитът се връща при спазени условия. Снимайте в детайл всичко, преди да се разопакова. Снимки, видео и прочее. От сега да знае, да не си взема хубавите дрехи, а всичко с което може да се раздели в случай на проблем с мухъла (който е навсякъде там - в бани, външни стени).

Важно: сметките идват на всеки два месеца и се изпращат на хазяина в оригинал. При наемане на самостоятелно жилище е добре да снимате електромера и водомера в началото, за да следите потреблението си. В случай на съквартиранти това е по-трудно за контрол, затова не знам как стоят нещата - предварително питайте. Не наемайте апартамент с токомер с монети — това е незаконна практика за апартаменти отдаване за дългосрочни наеми.

Съвет от личен опит: не разчитайте непременно на българите там — често е по-лесно да намерите адекватно място чрез агенция или директно през онлайн обяви. Освен Quicklets, Remax също имат офиси в Малта(има и други). Всички контакти, с които съм търсила апартаменти, са били през Facebook. Имах неприятен опит при опит да попитам в български магазин дали има някъде апартамент в район, в който не бях живяла — не бих препоръчала този подход, ако не познавате хората, по-често ще ви отговорят саркастично и ще се изсмеят, отколкото да помогнат или да кажат, че не знаят.

Пишете, ако имате въпроси — дъщеря ви може и директно да ми пише, ако иска съвет или помощ за конкретни неща. Ще помогна с каквото мога.

Общи условия

Активация на акаунт