Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми в училище

• 3 906
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,мами!
Могат ли да изгонят ученик във втори клас от училище?
Четох ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за народната просвета,там пише,че няма как да бъде изгонено дете в начален етап. Има ли някой,който е по-запознат с това?

# 1
На какво основание искат да го изгонят? Имало ли е предупреждения досега?

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 18:08 от Аmélie

# 2
На какво основание искат да го исзгонят? Имало ли е предупреждения досега?

Не,няма предупреждения. Не слуша в час и се закача със съучениците си.
Родителите на тези деца искат да бъде преместен,защото им се оплакват от него.

# 3
Преместване не е равно на изгонване. Едното може, другото не.

# 4
  • София
Преди преместването има няколко други наказания. Не може направо. И то най-много в съседен клас, не може в друго училище.

# 5
Преди преместването има няколко други наказания. Не може направо. И то най-много в съседен клас, не може в друго училище.

Благодаря Ви!

# 6
Четете правилника на самото училище.
Всъщност би трябвало да са ви запознали с него на род- среща в началото на учебната година.
Вижте в сайта на училището...

# 7
Учениците до четвърти клас включително могат да бъдат наказвани административно единствено със забележка или преместване в друга паралелка. Ученик до четвърти клас включително НЕ може да бъде наказван административно с предупреждение за преместване в друго училище или преместване в друго училище. Ако ученикът е със СОП/ ТЕЛК и провинението е поради здравословно състояние доказано с документ то т.3 и т. 4 не се прилагат до 7 клас включително.
При ученици от 5 клас до 16-годешна възраст стъпките са:
1. Забележка
2. Преместване в друга паралелка, ако това е възможно
3. Предупреждение за преместване в друго училище
4. Преместване в друго училище.
Ако училището е единствено в населеното място ми е интересно да видя как ще го преместят в друго училище точно. Може и да има начин, не съм се сблъсквал лично.

# 8
Учениците до четвърти клас включително могат да бъдат наказвани административно единствено със забележка или преместване в друга паралелка. Ученик до четвърти клас включително НЕ може да бъде наказван административно с предупреждение за преместване в друго училище или преместване в друго училище. Ако ученикът е със СОП/ ТЕЛК и провинението е поради здравословно състояние доказано с документ то т.3 и т. 4 не се прилагат до 7 клас включително.
При ученици от 5 клас до 16-годешна възраст стъпките са:
1. Забележка
2. Преместване в друга паралелка, ако това е възможно
3. Предупреждение за преместване в друго училище
4. Преместване в друго училище.
Ако училището е единствено в населеното място ми е интересно да видя как ще го преместят в друго училище точно. Може и да има начин, не съм се сблъсквал лично.

Благодаря Ви!

# 9
При нас родители направиха подписка, че искат едно момче с хиперактивно поведение да бъде преместено от класа. Всичко беше открито, децата също му обясняваха, че им пречи в часовете и че не го искат. Вярно беше, но за мен прекалено жестоко.
Лично аз веднага бих потърсила вариант да преместя детето си при такава ситуация. Оставането в клас, в който има такива настроения, би било по-травмиращо от смяна на среда и учител...

# 10
При нас родители направиха подписка, че искат едно момче с хиперактивно поведение да бъде преместено от класа. Всичко беше открито, децата също му обясняваха, че им пречи в часовете и че не го искат. Вярно беше, но за мен прекалено жестоко.
Лично аз веднага бих потърсила вариант да преместя детето си при такава ситуация. Оставането в клас, в който има такива настроения, би било по-травмиращо от смяна на среда и учител...
Браво. Децата ви са обяснили на съученика си, че им пречи и няма работа в техния клас. Думи нямам, чудесни деца възпитавате. На това му се вика булинг. А някога му казваха и другарски съд. Няма дете, вие нямате проблем. Честито. Имате проблеми и то големи, но ще го проумеете след няколко години.
С проблемното дете трябва да се работи по приемането му и вписването му. Ама за целта трябва класният да поиска екип за подкрепа. ЕКИП - класен, училищен психог, при нужда ресурсен, родител, ученик + да се работи по създаването на подкрепящ среда в класа. Ако случаят е по-тежък, тогава може да се предложи на родителите комбинирана форма на обучение.
П.п имам две деца - едно с проблеми и един здрав прав първокласник. В момента сме онлайн (карантина) и съм свидетел как се държат първокласниците в час. Много симпатични деца са, ама част от тях много разсеяни и шумни. Тъй като останалата част от класа е присъствено, другите родители нямат тази привилегия да надникнат в класната стая. Ама в стаята има камера и часовете се записват. Много ми се иска някой път да се пусне запис и да се види как протичат часовете с и без проблемно дете. Май много родители биха били.изненадани от поведението на собствените си деца. Защото децата се държат различно у дома и в училище, защото границите са различни и толерантността към определно поведение.
Подписка и натиск върху родителите на проблемното дете е най- лесното нещо. За момента. Защото утре децата ще пораснат и не винаги ще им е комфортно да работят с някой колега и тогава?
Да се отървеш от проблема е лесно, да решиш проблема и да приобщиш - трудно. Само за миг, за един единствен миг поставихте ли се на мястото на родителите на изгоненото дете или на самото дете по време на този другарски съд. Открито и честно?

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 20:23 от Mama Ru

# 11
...
Подписка и натиск върху родителите на проблемното дете е най- лесното нещо. За момента. Защото утре децата ще пораснат и не винаги ще им е комфортно да работят с някой колега и тогава?
Да се отървеш от проблема е лесно, да решиш проблема и да приобщиш - трудно. Само за миг, да един единствен миг поставихте ми се на мястото на родителите на изготвеното дете или на самото дете по време на този другарски съд. Открито и честно?
С всичко казано съм абсолютно съгласна!
Аз реагирах, веднага щом разбрах от моето дете. Мен не ме бяха поканили да се подпиша. Явно са ме поопознали бързо. Wink

Не това е темата на авторката обаче! и аз нямам никакво намерение да навлизам в страни от нея.
Казах от опит как смятам, че е най-добре за детето. Толкова.

# 12
  • София
Ако всички се настроят срещу вас, е най-добре да си тръгнете и да преместите детето в друго училище. Започнат ли нещата накриво - все вървят накриво.  Законово може да упорствате, но реално хич няма да е добре за детето. Помислете как можете да съдействате дисциплината на детето да се подобри. Тогава имате шанс да обърнете нещата в своя полза. Говорете с учителката, с училищния психолог и покажете, че сте готови да работите за разрешаване на проблемите. Това "закачане със съучениците" явно не е съвссем безобидно, щом хората недоволстват. Вие сте на ход, ако искате нещата да се оправят.

# 13
Може ли поради отсъствия по здравословни причини училището да прекъсне дете във втори клас през първия срок.

Общи условия

Активация на акаунт