Професия учител - 13

• 66 261
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Вярно въпроса ви е странен. Вие не се ли обадихте на джипито? Ако сте с тест от лаборатория, сте влезли в системата, подлежите на карантина и съответно личния лекар е длъжен да издаде болничен. Ако сте си правили тест в домашни условия, това вече е друг въпрос.

# 106
Да, с тест от лаборатория съм.
Обадих се на личната и тя ми каза, че след като ми изтече карантината да отида при нея.
От РЗИ не са ми звъняли и затова се чудя, дали въобще ме има в системата.

# 107
  • под тепетата
Има те, просто не смогват, което не значи, че не трябва да спазвате карантина.

# 108
Ако сте положителна от вторник, то би трябвало да сте на работа идния петък (10 дни карантина), та няма как се мине без болничен.

# 109
Имам малко странен въпрос, но наистина не знам. Във вторник теста за ковид ми излезна положителен , та сега като се върна на работа болничен ли трябва да нося ?

Личният лекар ще Ви напише болничен за дните на карантината. Както аз ги изчислявам, в карантина сте до 10.02. включително. РЗИ явно нямат капацитет да се обадят на всички. Аз съм с положителен тест от понеделник и във вторник ми се обадиха, че до 09.02. съм в карантина. Болничният ще си го взема от личния лекар след като тя изтече. Желая Ви леко да изкарате вируса!

# 110
Благодаря и на вас ! Притеснено ми е , защото четох в интернет, че ако си с бърз тест не може да вземеш болничен, задължително трябва писиар, а аз съм с антигенен.

# 111
Аз също бях с антигенен тест. От няколко месеца са приравнили антигеният с ПСР в България. Съответно и с двата теста сте длъжна да спазвате 10 дневна карантина, получавате болничен и после сертификат. С тази разлика с антигенен тест сертификата важи само за България, а с ПСР се води зелен  сертификат и може да се пътува с него. Само да напомня, ако сте член на синдиката, имате право да се възползвате от 10 работни дни отпуск за възстановяване от Ковид. Могат да се ползват до 3 месеца след преболедуването, но според мен е най-редно да ги вземете след болничният.
Относно РЗИ, може и въобще да не звъннат, това Вас не трябва да Ви притеснява. Те ще изпратят код на личния Ви лекар, за да оформи болничния. Вие си знаете, че сте под карантина 10 дни, от датата на положителният тест в лаборатория.

# 112
Аз също бях с антигенен тест. От няколко месеца са приравнили антигеният с ПСР в България. Съответно и с двата теста сте длъжна да спазвате 10 дневна карантина, получавате болничен и после сертификат. С тази разлика с антигенен тест сертификата важи само за България, а с ПСР се води зелен  сертификат и може да се пътува с него. Само да напомня, ако сте член на синдиката, имате право да се възползвате от 10 работни дни отпуск за възстановяване от Ковид. Могат да се ползват до 3 месеца след преболедуването, но според мен е най-редно да ги вземете след болничният.
Относно РЗИ, може и въобще да не звъннат, това Вас не трябва да Ви притеснява. Те ще изпратят код на личния Ви лекар, за да оформи болничния. Вие си знаете, че сте под карантина 10 дни, от датата на положителният тест в лаборатория.

Благодаря много ! Лек ден на всички и успешна седмица!

# 113
  • под тепетата
Обаче има нещо, което явно не е допълнено или аз не знам, предвид това, че вирусът повтаря. А такава отпуска май не се полага втори път?

# 114
В нашето училище колега за втори път се възползва от правото си на допълнителни дни за лечение на Ковид. Явно има право...

# 115
Обадих се на личната и тя ми каза, че след като ми изтече карантината да отида при нея.
И аз се чудех дали съм в системата, и взех че проверих.  РЗИ и на мен не са ми звъняли, за разлика от първия път, когато дори и полицай се появи да проверява.
Можете да си изтеглите сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc и така ще сте сигурна, че ви има в системата.

# 116
  • под тепетата
wiseacre, благодаря! Ще се поразровя!

# 117
И аз се чудех дали съм в системата, и взех че проверих.  РЗИ и на мен не са ми звъняли, за разлика от първия път, когато дори и полицай се появи да проверява.
Можете да си изтеглите сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc и така ще сте сигурна, че ви има в системата.

Ей сега си го изтеглих , значи съм в системата. Защо не ми звънят още не знам, явно не съм само аз.

# 118
  • при моите деца .....
Имам 3 дози ваксина и право на болничен сллед всяка...
Не съм ползвала нито един ден....
Дори не го приемах за неправилно, но когато сега пуснаха колежка и при първа, и при втора доза да ползва отпуск . вече ми е несправедливо!

# 119
  • Майничка
Защото просто нямат достатъчно ресурс. Личният лекар вече е получил информация от системата на мейл, съобщенията се генерират автоматично.

Общи условия

Активация на акаунт