Професия учител - 13

• 66 280
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Имам 3 дози ваксина и право на болничен сллед всяка...
Не съм ползвала нито един ден....
Дори не го приемах за неправилно, но когато сега пуснаха колежка и при първа, и при втора доза да ползва отпуск . вече ми е несправедливо!
След първа или втора доза, имаме право на 2 дни платен отпуск пак от синдиката. Защо да не се възползваме от неща, които ни се полагат?
А относно болничния, ако колежката Ви се е почувствала зле, което е напълно възможно, разбира се, че ще си вземе болничен.

# 121
Тук по-скоро става въпрос за някакъв морален казус и чисто колегиални отношения. Говоря за случаите, когато не се вика външен заместник, а колегите се нагърбват да ни заместват. При нас няма и кого да повикаме, тъй като сме малък град. Има няколко колежки, които се пенсионираха наскоро, но те се страхуват от вируса и отказват... Та в тази ситуация, да си вземеш няколко дни отпуск, защото ти се полагат, без реално да се чувстваш зле, на мен лично не ми се нрави. И аз съм замествала и знам какво е да работиш и сутрин, и следобед  с децата, така че не бих го причинила умишлено на колега. Ако се вика външен заместник - съм За!
Аз след втора доза не се чувствах много добре сутринта и въпреки, че бях говорила предварително с колежката ЦДО, ако се наложи, да ме замести сутринта, си отидох на работа и след 3-4 час вече бях ок.

# 122
Подкрепям горното мнение. При нас също не се вика външен заместник, а се заместваме ние си. Една колежка я нямаше почти 1 месец. (Изрично да подчертая, че самата тя каза, че не е била зле, а просто си е почивала) ... Е, питате ли ни нас какво ни беше? Аз имам норматив и почти и половина + нейния цял норматив.. имах два дни в седмицата от 07:30 до 19:30ч.

Аз ако не съм на легло, не бих си взела и 1 ден, защото знам какво означава това за колегите...

# 123
И мен принципно нямаше кой да ме замества, но колежките ми отказаха да карат цял ден и намериха веднага заместник. Не е ваша работа да търсите заместници, за това има директори.
Тук един-два дни, там още няколко... В крайна сметка и един ден да е като ви се полага, ще го вземете. За мен не е редно пък да не се взима полагащото ви се и да се гледа с лошо око на колеги, които си взимат отпуската.
И какво означава чак като сте на легло, до толкова да се влошите, тогава да се вземе болничен. Особено в такава обстановка, дори с лека настинка да си, не е редно да се ходи на работа.
Колеги, достатъчно от всякъде гледат да ни възложат още и още задължения, поне нека правата да изискваме да ни се спазват.

# 124
При нас, както казах, наистина става въпрос за липса на кадри, които да заместват. Като се има предвид, че и начални учители в момента има и не се наблюдава недостиг. За специалности като математика, химия, физика, биология, направо не ми се мисли. При тях си има перманентен недостиг, не само на заместници. Хубаво е да си знаем правата и да си ги отстояваме, разбира се, но ако реално не си зле, в учебно време за мен не е редно да си ползваш отпуската, ако няма осигурен външен заместник. Не става въпрос, когато наистина си болен, тогава, искаш-не искаш си излизаш болничен, не в отпуск.
А тези дни, които се полагат след ваксина, не са ли само, ако чувстваш някакво сериозно неразположение - висока температура, болки в мускулите и т.н.? Някъде бях чела анекса, но не си спомням как точно беше записано. То е ясно, че всеки може да каже, че е зле, но все пак...

# 125
При нас, както казах, наистина става въпрос за липса на кадри, които да заместват. Като се има предвид, че и начални учители в момента има и не се наблюдава недостиг. За специалности като математика, химия, физика, биология, направо не ми се мисли. При тях си има перманентен недостиг, не само на заместници. Хубаво е да си знаем правата и да си ги отстояваме, разбира се, но ако реално не си зле, в учебно време за мен не е редно да си ползваш отпуската, ако няма осигурен външен заместник. Не става въпрос, когато наистина си болен, тогава, искаш-не искаш си излизаш болничен, не в отпуск.
А тези дни, които се полагат след ваксина, не са ли само, ако чувстваш някакво сериозно неразположение - висока температура, болки в мускулите и т.н.? Някъде бях чела анекса, но не си спомням как точно беше записано. То е ясно, че всеки може да каже, че е зле, но все пак...
Не става въпрос за отпуската, която имаме по КТД, а тази, която ни се полага допълнително, като например тази за възстановяване след Ковид и тази след поставена доза.
Тези допълнителните дни имат давност. Аз в момента си ползвам дните за възстановяване след Ковид, чувствам се добре и можех да се върна на работа, но ако чакам до лятото, щяха да изгорят. А в крайна сметка ми се полагат. А вие след като не си ги ползвате и мине давността, оставате да изгорят ли?

# 126
  • Добрич
И при нас не се търси външен заместник. Действително натоварването е голямо, ако се работи и в двете смени. Най-често заместват възпитателите, нищо, че са начални учители, викат ги и за по-големите ученици.

И за мен казусът е морален. Егоистично е да си вземеш дни, само защото ти се полагат, без да се чувстваш зле, а вместо теб да се натоварват колегите ти (няма "не искам") и да им се заплатят лекторски на нередовни, защото не са специалисти. А как се подготвят уроци, като не си специалист, няма нужда да коментирам...

Колежка есента беше в карантина, заради майка си, после веднага прекара вируса и се възстановява доста бавно и трудно. Около месец и половина беше в болничен. Сега през януари работи с превързана ръка (целия месец),  отказва болничен, защото и е неудобно отново да се натоварват колегите, заради нея... Надява се да се възстанови без операция.

# 127
Аз не бих издържала в такива условия, в които да не мога да си взема полагащото ми се. Още по-малко да ходя с превързана ръка и риск за операция и да се притеснявам да си взема болничен, защото ще натоваря колегите си. Разбирам гледната ви точка, но така поставени нещата, бих напуснала, но не и да рискувам здравето си. Колкото и да обичам работата си, здравето ми е най-важно.

# 128
Заради подобни нагласи и настроения, относно болнични, положението е "болен здрав носи".......а тези, които имат деца /каквато съм и аз/ не искам да коментирам!
 През изминалия срок се наслушах на такива подмятания и тънки коментарчета, че детето ми "отново е болно", "много боледува това дете, направи нещо !?!", " то до едно време е добре...ама много често ти е болен " ....и т.н.
От колеги, майки....нямам думи просто!
Защото, да, според мнозинството е геройска постъпка да се мъчиш с превързана ръка, кръвно и др., а за колегите с малки деца ще замълча....
Успешен втори срок!

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 10:02 от Ra_dost

# 129
Съгласна съм с Jane122. Здравето е най-важно. Ние все си мълчим , с каквото и да ни натоварят, приемаме безропотно. Затова ни товарят и още, и още, и още.
Трябва да си търсим правата. Задълженията си ги знаем и си ги изпълняваме.

# 130
За мен пък е подсъдно болни колеги геройски да се мъкнат на работа, защото са страхотни колеги и за да не натоварват никой и защото милеят за децата. Аз ще изгоря с моите 10 дена след прекаран Ковид, трябваше да ги взема веднага след карантината. Сега съм сметнала, че ще ми е трудно да наваксам ако ги взема плюс това ще бъда сатаната в училище. След ваксина не ползвах отпуска, защото още не беше прието това, напротив имах много висока температура и молих директорката за какъвто отпуск се съгласи за 2 дена, защото личната не можеше да ми издаде болничен.На мнение съм, че каквото се полага трябва да се ползва,защото то е измислено с цел. След прекаран Ковид, точно след 10 дена такъв синузит и отит ме треснаха, че едвам оцелях. Бях отново в болничен. Ето за това са тези дни, за възстановяване на организма.

# 131
  • Sliven
Здравейте! Тук съм да пиша след първите си два работни дни, както писах по-назад. Започнах в училище в нашия град, което е само от деца от малцинствата. За момента съм крайно притеснена, с разминати очаквания и не знаеща как да продължа. Посещават малко деца, но са крайно непослушни, шумни, неконтролируеми, не разбиращи езика, и не знаещи нищо, освен да броят до 10. Нищо, даже и цветовете не знаят, да не говоря за азбуката. Не зная как се е работило с тях преди мен - никой не ми казва. Не мога да им задържа в нищо вниманието повече от минута, две. Има телевизор, но няма дистанционно и флашка, 2 дни чакам за лаптоп и не ми дават, мъча се от телефона да им пусна нещо, но не е същото. Изтърва ли ги за минута започват да бягат, пищят и тропат, същото и в коридора - бягат и пищят. Ако ги пусна да се мият пускат водата до край и ми правят на пук. А изобщо не споменавам колко са нечистоплътни. Тук вина имат родителите. Ама така е, защото нямат вода в квартала Cry Cry Cry . Колегите изобщо не се интересуват как се справям, ако ги попитам нещо отговарят, но до там. И аз не знам как ще продължа. Моля посъветвайте ме в моята безпомощност Cold Sweat Чувствам вино, че не мога да свърша нищо. Ще е чудо ако са само по-послушни... Не се заиграват и с играчки Head Band

# 132
  • На изток от Рая
Не е лесно да се работи с малцинства…
Няма подкрепа нито от страна на родителите, нито от страна на системата.

Аз те съветвам да пробваш различни методи, с цел да те обикнат, или поне да те приемат по някакъв начин. Точна формула за справяне с такива деца няма, но с повече упоритост и търпение, може и да се получи.
Прочети малко информация на тема - работа с деца билингви, има много идеи, които колегите, работили с такива деца, са споделили.
Не се отказвай!

# 133
Много е трудно с роми да се работи, но наистина не се отказвай. Снижаваш нивото. Наблегни на песнички, подвижни игри, игри с пръсти, учиш ги как да си мият ръцете...все едно са първа група. Обясняваш постоянно какви са правилата и т.н.  Трудно е, но не се отчайвай.

# 134
Колегите изобщо не се интересуват как се справям, ако ги попитам нещо отговарят, но до там. И аз не знам как ще продължа. Моля посъветвайте ме в моята безпомощност Cold Sweat Чувствам вино, че не мога да свърша нищо. Ще е чудо ако са само по-послушни... Не се заиграват и с играчки Head Band

Здравей,

ако за пръв път започваш работа в училище, ти се полага наставник. Назначава го директора и той ти е нещо като пътеводител в училище. При нас преди три години дойде едно момче на 23г., веднага след университета. Младо, зелено, уплашено. Пък нашите ученици не са нито кротки, нито възпитани. Затова директорът му сложи за наставник една колежка с голям опит. Става дума за преподаватели по английски език. Цяла година жената буквално го води за ръка. Много пъти съм ги засичала в учителската стая как правят разбор на негов учебен час, той се оплаква, тя му дава съвети кое как да направи. И ето, вече трета година момчето е при нас, натрупа опит, самочувствие и е един чудесен млад преподавател. Колективът също го прие радушно от самото начало.

Общи условия

Активация на акаунт