Професия учител - 13

• 65 903
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • Някъде по Дунава
Pileto, моята първа специалност също е учител по БЕЛ, но и аз не съм преподавала отдавна.
Помисли първоначално дали литература или български ще ти е по - лесно. В сайтовете на издателствата има вариант на електронно четими учебници. Разгледай и прецени.

# 301
  • European Union
Здравейте, колеги!
Ще си позволя и аз да помоля за помощ тук.
Завършила съм българска филология преди 20 години, но така се стече животът ми, че започнах работа като детски учител.
След доста години реших да придобия 5 ПКС и съответно трябва да държа изпит според специалността в дипломата си.
Трябва да подготвя  методически вариант на урок по БЕЛ за 5 или 6 клас.
Въпреки различната специфика на работата в детските градини и училищата, ние също сме затрупани със задачи😀
Даже не зная какво точно се изучава в момента в тези класове. Какво учебно съдържание е най-подходящо да избера.
Вземете предвид, че никога не съм преподавала БЕЛ на ученици и се нуждая от по-общ, по-лесен урок, който мога без проблем да обясня, разработя и представя устно пред изпитващата комисия.
Молбата ми е да споделите какъв урок е добре да представя. Какви методи, средства и съвременни задачи трябва да включва?
Какво да представляват дейностите на учителя и ученика?
Какво да включа, за да бъде интересно и възможно да се задържи вниманието на учениците?
Как правите обратната връзка?
Самостоятелна работа, проекти, домашни?
Включвате ли мултимедийни продукти в хода на урока? Активности от страна на децата?
Въобще как протича един урок(от кухнята) при вас?
Много благодаря предварително на всички, които имат възможност и ще отделят от времето си(зная колко е ценно).
Всичко споделено, като съвет и практическа насока, ще ми бъде от полза.
Не знам къде ще се явяваш на изпит, но като цяло изпитващите са добронамерени. Не се притеснявай твърде много.
Освен това не се старай да сблъскаш всичко, което си изброила в един урок. Обикновено не можеш да зададеш и проект, и домашно, и т.н. Съсредоточи се върху нещото, което ти е водещо за урока. Не се старай да използваш всички възможни методи и средства в един час.
Ако включваш мултимедийни продукти помисли дали децата ще са само пасивни наблюдатели или ще трябва да направят нещо. Ако ще правят - имат ли достъп до устройства.
Това е само теоритичен урок, така че няма нужда да мислиш дали ще е интересен за децата. Не е открит урок, при който наистина ще трябва да им задържаш вниманието. С две думи - това е един от най-лесните изпити, които си държала някога. Simple Smile Запази си притесненията за следващите степени.

# 302
  • София
Благодаря!
Към СУ ще бъде изпитът.
Не съм си помисляла да включа всичко, питах кое е най-подходящо да присъства в плана😀.

# 303
Здравейте! Търся тест 7 и 8 към учебника Your Space for Bulgaria 5th. Ако някой ги има, ще се радвам да ми ги изпрати на krasimiravasileva@abv.bg. Лек ден!

# 304
  • Добрич
Благодаря!
Към СУ ще бъде изпитът.
Не съм си помисляла да включа всичко, питах кое е най-подходящо да присъства в плана😀.

Бих препоръчала да си закупите абонамент за електронен учебник ( не електронно четим).
При Просвета е 20 лв за 1 месец.
Лично аз харесвам много платформата на Клет, izzi, но там мисля, че няма абонамент за един месец. През Теленор може да се избере, като допълнителна услуга ( аз така я ползвам) и тогава май можеше да се откаже или смени избраната платформа.

И на двете издателства има разработени уроци със задачи и електронни ресурси и мисля, че ще Ви бъде от полза и ще Ви ориентира.

# 305
  • София
Здравейте,
хонорарът за проведени лекторски часове директорът ли го определя или има установена сума, която се изплаща независимо къде преподаваш? И също така този хонорар дали зависи от типа на договора, на който си нает?

# 306
  • Ямбол
Във вътрешните правила има разписани за всяко училище сума за един лекторски час. Но има и определен минимум, под който не може да се дава.

# 307
  • София
Във вътрешните правила има разписани за всяко училище сума за един лекторски час. Но има и определен минимум, под който не може да се дава.
А, знаете ли, какъв е този минимум?

# 308
  • Ямбол
Честно казано не знам със сигурност. Много промени има постоянно, но мисля, че не е по-малко от 9лв или 9,50, а може и 10 вече да е станал.

# 309
  • Sofia
При нас е 8.50 бруто Confounded

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 13:07 от aniK

# 310
Сумата за лекторски се разписва в КТД, а после може да се договори по - голяма между синдиката и директора и тя влиза във вътрешните правила(но не може да е по - малка от договореното в КТД).

# 311
  • София
При мен се получава така, че в едното училище, което е малко, намира се дори в близко до София село ми изплащат по 8,50 чисти на лекторски час, а в другото където давам много повече часове - хонорара е доста под тази сума. Когато сключвах договора никой не се ангажира да ми каже, колко ще ми е заплащането,  вчера получих първия паричен превод и като раздробих сумата меко казано онемях от изненада. За съжаление от днес нататък ще ходя с особено нежелание за работа. Не може да съм ангажирана по 7 астрономически  часа на ден и накрая да се прибера с половината на нормален надник...

# 312
Просветния министър пак повдига темата за ранно започване на учебната година.Въпреки неодобрението на обществото все пак ще го пробутат...

# 313
  • European Union
Със сигурност ще го направят - от другата учебна година. За тази ще го отложат само защото няма да имат време да променят закона.

# 314
И аз така мисля.
Освен ако не оцелее правителството.

Общи условия

Активация на акаунт