Професия учител - 13

• 65 884
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте отново! Бях писала по-горе, сега отново се включвам. Винаги много съм харесвала вашата професия и ми е била слабост  (от рода ми моята баба и прабаба, лека им пръст са били учителки) и от доста време чета темите ви с интерес. Съзнавам отлично, че си има и своите трудности , но когато човек силно желае нещо, нищо не може да го спре. Може да се каже, че винаги съм искала да я практикувам, макар и по-рано да не съм признавала пред себе си. През живота си съм водила известно време само упражнения на студенти, известно време, докато карах докторантура в университета, тъй като беше задължително включено в програмата. И сред тях си имаше по-палави, но някак си успях да направя така, че да влизат в часовете с интерес и да слушат.
Бях пробвала късмета си първо в университета, като се явявах по асистентски конкурси, но не се получи. Известно време бях много отчаяна, но един ден изведнъж се събудих с ясната мисъл, че искам да запиша и да изкарам СДК "Учител" (по една от природните дисциплини), тъй като дипломите ми за бакалавър и магистър не са с педагогическа правоспособност.
Започнах занятията сравнително отскоро, с ентусиазъм. По-нататък, живот и здраве ми предстоят практиките. Напоследък ме гризе мисълта, дали само тази СДК, без предишен учителски опит би била от полза за намирането на работа в училище, или само ще хвърля пари на вятъра. Това е нещо, за което имам силно желание  да го практикувам (не си правя илюзии, че всичко в професията е идеално).
И така - има ли  сред вас такива, които само с СДК са успяли да се реализират като учители? Вярно е, че всичко е Божа работа, но все пак всякаква информация би ми била от полза.
Извинявам се за дългия пост!
Аз в момента завършвам СДК Учител по икономически дисциплини в Кърджали. Незнам какво ще стане от тук нататък, но за съжаление, както всичко в нашата държава май и на този фронт "всичко става с връзки" и то дебели. Но щом имате такова голямо желание, парите Ви няма да са хвърлени на вятъра. Аз съм много доволна от обучението си, от преподавателите си, изключително интересни лекции, имахме и наблюдение в училището, имахме и пробен урок, сега ще изнасям урок отново , това ще ми е самия държавен изпит, с който завършвам...Който си има желание и съвест, ще си научи, каквото трябва , а реализацията, за съжаление е съвсем друг въпрос вече. Особено с моите Икономически дисциплини ...Само една Икономическа гимназия имаме в нашия град, дори не се и надявам за някаква реализация ... Успех на Вас !

# 346
  • Бургас
В нашето училище има доста колеги със СДК, не знам колко са с връзки...Аз самата имам две следдипломни квалификации, работила съм епизодично по едната /за ресурсен учител/ и без връзки. Много зависи за кой град става дума и какво е СДК-то. По математика се търсят сега доста, съдейки по обявите.

# 347
  • European Union
Много странна практика и нередна, де..Откакто се помня съм получавала фишове, както и колеги от други училища. Дори с умиление си спомням първия фиш за "колосалната" сума от 220 лева бруто. А нето ме разрева почти JoyЕх, че път сме извървели до днес, когато сме в устата на всички с "големите" си заплати...Кажи - речи половината на две работни места едновременно.
По-млада си от мен. Моят първи фиш беше с по-малка сума. Не го пазя, но си пазя първия трудов договор с основната заплата. Сега заплатата ми е 11 пъти по-голяма от тогавашната.

# 348
Ще го спомена тук. СДК-то ми е за Учител по биология. Сега съм в началото. Този семестър са ни само теоретичните дисциплини и на мен ми е много интересно. Наесен очаквам с нетърпение часовете по хоспитиране, а по-нататък и самите практики. Не знам как стои въпросът с учителските места по този предмет в София.
В момента съм на работа уж по специалността, но не съм удовлетворена. Имам огромно желание да практикувам учителската професия. За постоянно работно място, без връзки, изобщо не се и надявам. Но, живот и здраве, все си мисля, че се намират  места  за водене на лекторски часове. Така поне може отвреме-навреме да имам възможността да преподавам, без изцяло да напускам сегашната си работа. Където сега работя, поне има възможност да се работи и на друго място. Все храня някакви надежди. Щом нещо отвътре силно ми подсказа да се захвана с тази СДК, може и да има защо.

P.S. kikolin, пожелавам и на Вас успешно завършване и да Ви се случи да сбъднете мечтата си!

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 15:06 от Sun_Shine016

# 349
Здравейте мили хора! Искам да попитам за тази заплата, която ще я увеличават. Детските учители също ли са включени?
Хубав ден!

# 350
  • Бургас
Да, естествено.

# 351
В нашето училище има доста колеги със СДК, не знам колко са с връзки...Аз самата имам две следдипломни квалификации, работила съм епизодично по едната /за ресурсен учител/ и без връзки. Много зависи за кой град става дума и какво е СДК-то. По математика се търсят сега доста, съдейки по обявите.

СДК "Учител по икономически дисциплини " -счетоводство, предприемачество...такива неща Simple Smile Специфични са .А иначе с биология, химия , физика ...Математика ..Предполагам реализацията би била по-успешна и възможна като цяло.

Иска ми се да попитам действащите учители в момента, кажете вашето мнение за професията като цяло ...Обсъждат се предимно заплатите ..Да, ясно, че се подобриха заплатите, но повечето хора си мислят "влизаш, изпяваш си урока и по цяло лято лежиш увас" нали..грубо казано, но на повечето хора представата им е това. Аз знам, че далеч не е такава истината. Моля, разкажете за ежедневната подготовка на уроци, цялата бумащина, учителски съвети, квесторство по олимпиади... Децата сегашните ...не са като преди- възпитание, интереси, агресия дори...И всички тези неща. Всичко, което включва професията Учител.  Ще ми е много интересно и предварително благодаря, на тези, които ще се включат с отговор.

# 352
Ако е удобно и аз се включвам със същата молба като предходния коментар. Предстои ми завършване на Сдк Учител по английски.тъй като не съм нито бакалавър, нито магистър, а проф.бакалавър ще си запиша и една магистратураза да имам диплома, от която не ме е срам и чак тогава ще си пробвам късмета. Искам да знам обаче повече за професията. Ако някой има време и желание и пише, ще съм благодарна.

# 353
Ако е удобно и аз се включвам със същата молба като предходния коментар. Предстои ми завършване на Сдк Учител по английски.тъй като не съм нито бакалавър, нито магистър, а проф.бакалавър ще си запиша и една магистратураза да имам диплома, от която не ме е срам и чак тогава ще си пробвам късмета. Искам да знам обаче повече за професията. Ако някой има време и желание и пише, ще съм благодарна.
Аз също завърших СДК за начален учител. Иска ми се наесен да започна работа по тази специалност. Имам две магистратури, но са в съвсем различно направление. Не знам как гледат директорите на хората, завършили СДК и на тези с магистратура или бакалавър.

# 354
  • Ямбол
Първо и най-важно - учителската професия е за хора, които я обичат, обичат да работят с деца и ги приемат каквито и да са те, колкото и клиширано да звучи. Ако някой има колебания или не е сигурен, че иска точно това, няма смисъл, според мен. Следва отговорността за всичко което правиш, отговорността за децата, отговорността пред семействата им, отговорността за съдържанието, което предлагаш и колко си на ниво да го правиш, отговорността да оценяваш справедливои безпристрастно.
Ако си приел горното за себе си и си готов да го следваш, то останалото ще е по-леко и с времето ще се натрупа опит и рутина.
Работата ни не е само изпят урок и почивка през ваканцията. Работата е 24 часа. Подготовка на уроци, писмени и тяхното проверяване. Участие в комисии, работни групи, проекти. Работа на класния е безкрайна - с учениците, родителите, институциите. Има и изпити - поправителни, приравнителни, самостоятелна форма, за които си или изпитващ, или член на комисия, или квестор. Има олимпиади, състезания, НВО, матури - пак си квестор или проверяващ и често са в почивни дни. Бумащината понамаля малко като писане, но пак се иска въвеждане в електронен дневник. Има задължителни консултации и втори час на класа.
Има проверки, много проверки и от кой ли не - РУО, директор, сигнали и жалби....
Децата са си деца, както те, така и ние сме променени с времето. Свиква се, в различните училища са различни. С разбиране и авторитет с всякакви има решение.

Като за математик, доста дълго слово дръпнах. Ако нещо конкретно ви интересува, така или иначе коментираме в темата, но и пак мога да отговоря. Заплатите сега са на дневен ред, защото този месец е увеличението.

# 355
Всичко зависи от това дали в даденото училище е нужен точно такъв специалист и доколко е спешно. Аз търсих работа няколко месеца. За пръв път влязох в училище още като студентка първи курс в магистърската програма, за да замествам колежка по време на карантина. Първия час бях ужасно притеснена, но си казах, че това е, което искам да работя до края на живота си. После около година затишие, работех друго, осмелих се да напусна, за да търся работа като учител. Но имах осем месеца остатък от борсата, съответно и доходи, макар и не високи. Не успях да си намеря работа за следващата учебна година. Сблъсках се с доста нагласени конкурси и точно същата година нямаше търсене по моята специалност. В голям град съм, където за едно място се борят понякога по 50 души и повече. Успях да намеря работа като медиатор в училище, но реших да рискувам и да изчакам. След три месеца ми се обадиха за заместване на лекторски. Два месеца. Приключих и точно се бях отчаяла и мислех да търся какво да е до лятото, обадиха ми се за сегашната ми работа. Пак по заместване, но по-дългосрочно, колежка в болнични и предстоящо майчинство. В село с ученици, на които българският не е майчин език. Пътувам по около час на посока всеки ден, но много ми харесва. Три-четири дни след като започнах, ми се обадиха от друго място, пак от село, за постоянна работа. Отказах защото вече бях поела ангажимент към сегашното училище, освен това много ми харесват директорката, колегите и учениците. Освен това имаме служебен транспорт, а там, откъдето ми се обадиха, нямаше и паралелките бяха смесени, напр. пети и шести клас в една стая.
От опита ми досега: в началото учениците винаги се пробват докъде могат да стигнат. Опитват се да нарушават правилата. В предишното училище (голямо, в града), имаше един клас с лоша дисциплина, които даже опитаха да се оплакват от мен на зам. - директорката. Не им се получи. Мислеха, че след като само замествам, нямам право да пиша оценки.
Работата ми харесва много, въпреки че съм доста заета и вкъщи след часовете: подготвям уроци, тестове, презентации. С магистратура съм, в момента съм втори семестър СДК за втора специалност. Преподавам три предмета, имам правоспособност само по единия и получавам 85 % от основната заплата на правоспособен учител, като завърша втората специалност, ще стане пълна заплата. Проблемът при мен беше възрастта - тръгнах да се преквалифицирам на 48 г., сега съм на 52 и изобщо не съжалявам.

# 356
  • при моите деца .....
Идвам с един въпрос...
Ако преподавам няколко предмета задължително ли е по основния да имам 50 % норматив?
Училището е малко има по 2 паралелки 8, 9 и 10 и по предметите
Биология
Химия
География
Не може да се направи 50 %норматив.

# 357
  • Ямбол
Зависи какво пише в договора ти. Имам колежка, която по договор е на информатика и ИТ, но взима часове и по математика. По информатика и ИТ трябва да има 50%. Аз съм обратно - по договор съм математика и трябва да имам 50% математика, но имам понякога и часове по ИТ и информатика. Друга колежка в договора ѝ пише и двете - математика и информатика. За нея няма значение по кое от двете ще има 50%, но не съм сигурна за последното.

# 358
  • European Union
Трябва да има поне 50% часове, по които имаш правоспособност. Не е задължително да е 1 предмет. После може да се допълва с други часове.

# 359
  • при моите деца .....
Благодаря.
Аз имам и магистратура Икономика. Но по ТД съм учител по биология.

И на нас ни правят по 50 % норматив с 18 часа ФУЧ.

Общи условия

Активация на акаунт