Професия учител - 13

• 65 873
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Дама от морето, Лиляна , благодаря за споделеното ! Звучи хем малко страшно, хем доста вдъхновяващо ! Аз в момента , пък и цял живот, съм на работа в частна фирма, офис..Понякога е доста напрегнато и вършиш 4 неща наведнъж, има стрес, има напрегнати ситуации. Отделно отношения с колеги, всеки с характера си, шефове, които си мислят, че като ти дават едни пари, ти си им роб едва ли не...Така, че на натоварване и стрес и работа с документации и компютри съм свикнала отдавна! Честно казано, притесняват ме децата. Аз ще работя с големи, от 8 до 12 клас. Родителите и те станаха страшно взискателни , неуважителни към учителя, мислят, че той трябва да им възпитава децата едва ли не....Точно за това исках да работя и с по-големи, с надеждата, че вече са по-улегнали . Дано се включи и друг действащ учител, наистина е много интересно и полезно! Аз сега в понеделник изнасям урок и приключвам ученето си. И не знам кой път да хващам . Казаха ми, че трябва да отида в Гимназията по икономика да си подам документи, един вид да заявя, че съм учител и да чакам евентуално ако е късмет да ми се обадят. Хубавото е, че имам приятел , учител по Български език, при първа възможност ще се видя с него, за да ми разкаже подробности и той . Вярвам, че каквото е писано, се случва ! Ако не е за мен това начинание, най-вероятно просто никой няма да ми се обади и така.

# 361
И аз благодаря на всички дотук за споделеното. Истина е, че професията си има своите специфики и натоварване. Но, когато човек има мерак и наистина обича работата си и учениците и приложи правилната тактика и подход, не би било мисия невъзможна.  Разбира се, както всяко нещо в живота, и тук всичко е на късмет и са възможни всякакви сценарии. При мен догодина, живот и здраве, тепърва предстои интересната част - практиките (които по програма не са малко часове),  след това евентуално първоначално бих искала да пробвам да водя лекторски часове някъде, без да бързам да напускам сегашната ми работа. А пък ако ми хареса, по-далеч във времето, ако по чудо имам късмета да намеря някъде постоянно учителско място, тогава бих се отдала изцяло само на това, като се откажа от сегашната си работа. Времето и обстоятелствата ще си покажат, само да сме живи и здрави.
Ще продължа да следя с интерес.

# 362
  • European Union
Много важен е и колективът, но това си е чист късмет. С претенциите на родителите се свиква, учениците идват и си отиват. Към някои се привързваш, други едвам изтрайваш да завършат, но ако с колегите се работи лесно, половината битка е спечелена.

# 363
Много важен е и колективът, но това си е чист късмет. С претенциите на родителите се свиква, учениците идват и си отиват. Към някои се привързваш, други едвам изтрайваш да завършат, но ако с колегите се работи лесно, половината битка е спечелена.

Мдааа. За съжаление това с колегите важи за навсякъде, не само в тази професия. Но имайки предвид, че все пак се очаква да са образовани , възпитани и  интелигентни хора в голяма степен ....Просто за сравнение в момента работя в офиса на голяма шивашка фирма в града ни. Можете да си представите какво е обкръжението ми Disappointed Нищо лично против шивачките..Но нивото е далеч под моето, да не говорим, че и говора им на български език не е добър..Реално всеки ден аз наработа не комуникирам почти с никого, само с една колежка счетоводител и с някои от цеха, тъй като работата ми го налага за съжаление.

# 364
Идвам с един въпрос...
Ако преподавам няколко предмета задължително ли е по основния да имам 50 % норматив?
Училището е малко има по 2 паралелки 8, 9 и 10 и по предметите
Биология
Химия
География
Не може да се направи 50 %норматив.
Аз съм в същото положение. Преподавам история, география и изобразително изкуство. В договора ми пише "учител в прогимназиален етап на обучение". Имам правоспособност само по история, по география съм в процес на придобиване. Основната ми заплата е 85 % от заплатата на правоспособен учител, когато завърша географията, ще стане пълна заплата.

# 365
  • Някъде по Дунава
Това за мен е най - важното. В момента се разбирам добре с родителите, децата са свикнали с мен и аз а тях, макар да са 90% момчета и са много палави, но колектива... Хората са казали, че рибата се вмирисва откъм главата. Новата директорка не е подходяща за този пост и я командват група учители. Назначава неправоспособни, за сметка на такива с диплома, раздува щата за свои, при диференцираното заплащане винаги нейното обкръжение има повече точки, те са включвани и в различни проекти. Децата също се делят на наши и ваши.
Ще дам пресен пример от края на март. Целият клас на едното ми дете беше онлайн до 29.03, защото малко родители бяха подали декларации за тестване. От 28 до 31 март в училище имаше различни мероприятия за патрона на училището - Димчо Дебелянов. Едно от тях беше ежегодната спортна щафета.  За връщането на класа в училище се знаеше от предишната седмица, но никой не ги включи в нея. След питане от моя страна казаха, че ще участват. В деня на щафетата случайно разбрах, че организаторите - учителите по физическо решили да не участват. Голямо унижение за цял клас и то само защото не са били на училище присъствено. След разправии ( не аз, а една майка, на която споделих), все пак децата участваха. Като се има предвид, че класовете ни са на минимума и се борим за всяко дете, това беше страхотна обида.

# 366
Здравейте има ли някой, който е карал 1 ПКС за начален учител?

# 367
  • София
Здравейте, аз съм тотално незапозната с професия "учител" и сега след толкова години работа като преводач и редактор съм решила да си търся работа в сферата на образованието. Имам педагогическа правоспособност за учител по БЕЛ от 5 до 12 клас според дипломата ми, завършила съм филология. Нямам нито ден стаж като учител и   сигурно трябва да е много закъсало училището за учители по БЕЛ, за да ме вземе. Не съм безработна, просто упорито съм решила да сменям професионалната сфера и да работя това, което съм завършила. Въпросът ми е какво мога да очаквам, ако евентуално някой директор реши да ми се довери? Задължително ли искат стаж? Слагат ли ментор на начинаещите учители?

# 368
  • By the river side
Да попитам и тук. Знаете ли дали се признава за професионален учителски опит/стаж предишна работа на длъжност "преподавател" в езикова школа към читалище?

# 369
  • Бургас
Здравейте, аз съм тотално незапозната с професия "учител" и сега след толкова години работа като преводач и редактор съм решила да си търся работа в сферата на образованието. Имам педагогическа правоспособност за учител по БЕЛ от 5 до 12 клас според дипломата ми, завършила съм филология. Нямам нито ден стаж като учител и   сигурно трябва да е много закъсало училището за учители по БЕЛ, за да ме вземе. Не съм безработна, просто упорито съм решила да сменям професионалната сфера и да работя това, което съм завършила. Въпросът ми е какво мога да очаквам, ако евентуално някой директор реши да ми се довери? Задължително ли искат стаж? Слагат ли ментор на начинаещите учители?
Разбира се, че могат да те вземат в училище. Независимо какво ще ти приказват някои директори-"Ама, като нямаш стаж....няма да можеш да се справиш с децата,.....ама те, сегашните деца...." Носят понякога вода от девет кладенеца. Щом си решила да опиташ, пробвай. С мисълта "Ако не ми хареса, ще се откажа. Имам си професия." ще ти бъде по-леко. Ще чувстваш, че нещата зависят само от теб, от твоето желание. Относно ментора: може директорът да реши да те представи на някой колега , който да ти отговаря на въпросите, когато имаш такива. Когато за пръв път отидох в гимназията на работа, една колежка ме попита къде съм учила/ в същата гимназия/ , кой ми е преподавал и ми каза :"ако искаш, може да си подготвяш уроците и да ми ги показваш, да ги обсъдим" . Започнах така и тя ми казваше"тука ги попитай : .ААА...Те са учили ВВВ и ще ти отговорят СССС. Тогава им кажи ДДДД" . Беше  ми много полезно.
Пробвай. Нищо няма да загубиш,може само да спечелиш- просто да ти хареса.

# 370
  • под тепетата
Да, има такъв човек, но му казваме наставник, не ментор. И затова му се плаща допълнително.

# 371
Въпреки че ми е още много рано -  в началото на СДК-то ми съм и завършвам другата година, живот и здраве през лятото, да попитам. Ако случайно някъде е обявено свободно място, мога ли да  кандидатствам малко преди получаването на свидетелството за завършена СДК, или трябва първо да го получа и тогава?
Извинявайте, ако въпросът ми е глупав, но и аз отсега започвам да събирам сериозно информация по всичко, свързано с темата.

# 372
Въпреки че ми е още много рано -  в началото на СДК-то ми съм и завършвам другата година, живот и здраве през лятото, да попитам. Ако случайно някъде е обявено свободно място, мога ли да  кандидатствам малко преди получаването на свидетелството за завършена СДК, или трябва първо да го получа и тогава?
Извинявайте, ако въпросът ми е глупав, но и аз отсега започвам да събирам сериозно информация по всичко, свързано с темата.
Вземи си уверение от университета, че следваш и го представяй по интервютата. Копие  на моето уверение изпращах заедно с автобиографията, когато кандидатствах. В уверението се споменаваше кога ще завърша. Започнах работа преди да съм завършила семестриално. Късмет 🌸

Magill, на мен не ми признаха преподавателската работа в школа за учителски стаж (само го признаха като общ стаж). Но пък помогна по време на интервютата. И на теб късмет 🌸

Рядко пиша, но почти ежедневно ви чета дами в този форум, много сте ми полезни! Благодаря!
Проблемът е, че след току-що завършена магистратура и по-малко от година стаж в гимназия, вече се чудя дали си струваше. Не мога да свикна със системата. А иначе обичам да преподавам!

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 22:40 от Yellowflower

# 373
  • София
Благодаря за насърчението. Simple Smile
А какво евентуално биха ме питали на интервю за учител?

# 374
Вземи си уверение от университета, че следваш и го представяй по интервютата. Копие  на моето уверение изпращах заедно с автобиографията, когато кандидатствах. В уверението се споменаваше кога ще завърша. Започнах работа преди да съм завършила семестриално. Късмет 🌸

Magill, на мен не ми признаха преподавателската работа в школа за учителски стаж (само го признаха като общ стаж). Но пък помогна по време на интервютата. И на теб късмет 🌸

Рядко пиша, но почти ежедневно ви чета дами в този форум, много сте ми полезни! Благодаря!
Проблемът е, че след току-що завършена магистратура и по-малко от година стаж в гимназия, вече се чудя дали си струваше. Не мога да свикна със системата. А иначе обичам да преподавам!

Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт