Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 851
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 90
  • пустинята Гоби
Аз пък не шофирам, колко пари съм спестила, ехеее.

# 91
Всеки гърми пари там, накъдето го тегли. От рубриката "за мен е необходимост, за друг - разхищение" - аз съм склонна да купувам без оглед на цената да речем книги за детето, хем не ги рекламират по телевизора. Отделно вземаме от детския отдел на библиотеката.

# 92
  • пустинята Гоби
Да, за книги на децата парите никога не са много.

# 93
На мен ми е жал, защото сме пълни с наистина много книги, а децата почти не четат Sad Книгите ми - голяма част - са още в кашони от последното ни местене, като ги наредим ще са внушителна библиотека. Детските си стоят по стаите, а моите са на етажерки във външния коридор. Добре, че голямата ми дъщеря чете, а и малката може да вземе пример. Но като знам аз как четях... нищо общо сега. Момчетата четат книги за Minecraft и подобни.

# 94
  • пустинята Гоби
И моето дете не иска да чете художествена литература, за съжаление. Почна да чете обаче много специализирана литература за игрите, които играе (а е трети клас и всяка книга е важна, дори и тази без литературна стойност) и по-важното енциклопедии за история и география и аз сега това купувам много. На малкото купувам приказки и книги за деца, които чета аз на глас и ги слуша и големия.

И аз много четях, но пък сестра ми изобщо. Тя винаги е била с отличен успех, за разлика от мен. Така, че......

# 95
Много четях едно време, истински книжен плъх бях. Сега чета по- умерено, гледам да сваля безплатно или вземам от библиотеката. Не ми се дават пари за книги.

# 96
Имам много детски книжки и всичките са подарък. За себе си също не купувам, при условие че в нета има много безплатни такива.

# 97
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%D1%87%D0 … D0%BD%D1%84%D0%BE

Децата четат / биха чели, но не нашите книги. Съдя по моето - четеш много, но повечето книги от нашата библиотека не и бяха по вкуса.

# 98
Е, и някои от моите четат, Хари Потър примерно, Какавидите и други фантастични, но на дъщеря ми купувам и от модерните за тийнове Simple Smile

# 99
Под "купувам" имате предвид, че избирате какви книги да им купите или децата си ги избират, а вие просто плащате?

# 100
  • пустинята Гоби
И двете. И аз купувам и децата си избират. И отделно имаме доста подарени. Аз вече само книги казвам да се купуват, ако някой ме пита, даже помагам с избора, защото обикновено става въпрос за много близки роднини.

# 101
Преди 2 години харчех доста. Сега и аз винаги си задавам въпроса "наистина ли имам нужда от това". Помогнаха и пандемията, и фактът, че се преместих. Особено при преместване изскачат неща, които са ползвани никога или веднъж и човек си дава сметка, че само си е похарчил парите.
Но минималистите не са ми пример. Начинът им на живот се осланя на вярата, че ако нещо им потрябва или се скапе, винаги ще има откъде да си го купят и с какво да си го купят. А точно това не ни е гарантирано. Дано не се случва, но пари се обезценяват или просто изчезват, а има и вариант да имаш пари и да няма какво да купиш с тях.
Нашите майки и баби са били точно противоположното на минималисти, без да харчат излишно. Просто са събирали и пазели, защото е нямало. В този ред на мисли смятам, че освен непосредствено необходимото, трябва да има и нещо заделено, някакви запаси.

# 102
Юникорн, това при нашите баби и майки мисля, че е станало много вредно и изродено. Малко прекаляват по нои наблюдения. Все нещо да не се хвърли, сакън да не потрябва. Десет сервиза, които се ползват само на празник и седят на витрината в хола.
Майка ми не искаше да се раздели с дрехи, купувани преди 30 години, които никога повече няма да облече, защото е загубила 20 кг от тогава и въобще не носи такъв стил.
Свекърва ми намери стар прнюар на майка си, които е висял има-няма 20 г забравен и твърдеше, че нов го изхвърля, ама няма кой да го носи.
Около мен все такива примери, затова не го смятам и тяхното съвсем за правилно.

# 103
Шерилин, да, много изкривено мислене.
Но да ти кажа може би защото са имали тежки периоди и затова са кърпили чорапи и пестели от каквото могат.
Баба ми и дядо ми са се оженили без да имат нищо.
Работили са упорито, сами са си построили къщата.
Винаги ми е било много чудно защо трябва да си кърпя гащите и чорапите, а не ми се купуват нови.
Защо нови сервизи за кафе, красиви чинии трябва да седят в шкафа и да се вадят веднъж в годината, а през цялото време да се използват някакви стари и грозни съдове.
Верото се разреждаше страшно много. Аз и сега го разреждам, но много малко. Просто не обичам да е гъсто. И не е с цел икономия.
И по фрапиращ случай имам на принуда, който не изтърпях дълго време и трябваше да говоря с майка за да спрат с простотиите.
Скрит текст:
Като ми дойде като малка, не ми даваха да купувам превръзки. Баба ми уши превръзки. Смотани, които логично се местят в гащите. Още от първия ми път си бях обилна по време на първите дни. Прибирала съм се подгизнала до коленете. Отнасяла съм подигравки. Изтърпях 3 месеца,  после майка като се прибра говорих с нея и тя прекрати това извращение.

# 104
Ох, Елораа, това с превръзките не знам даже как да го коментирам. Хубаво е, че поне си реагирала и си показала, че така не става.

Аз също кипя от примери за тия икономии, които се израждат в нещо безумно.
Моите баба и дядо също са се оженили без да имат нищо. Наскоро даже баба ми разказваше, били са на поляна с пейки, това 50-те е било.
Построили са си къща и сами всичко са правили.

Другите ми баба и дядо също, после са си купили и два апартамента, но на цената на много лишения, които баща ми помнеше и му бяха травма.

Когато баба ми и дядо ми починаха, нашите намериха един гардероб с чисто нови кърпи и чаршафи с етикетите. Такива неползвани. Плюс кафеварки, гофретник (соц един много голям) и какви ли не още посуди, никога недокосвани.

Майка ми и свекърва ми още не могат да се отърват от тоя манталитет, не само, че се пести, но има едно привързване към вещи. Разни стари стъклени купи, чаши, вази, които нямат стойност, соц мебели, за тях са си красиви и стойностни и не искат да вкарат нещо модерно.

Общи условия

Активация на акаунт