Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 834
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 1 155
  • пустинята Гоби
Аз на колежките, които са ми ставали много близки, винаги вземам по едно цвете за рожденния ден, или подарък според случая. Това за мен е уважение и жест, другото са изнасилени истории и определено са излишни след определена възраст.

# 1 156
  • София
Ти сподели за сумите и за ресторанта. На нас ни се струва излишно, но пък вие може да сте супер близки. Това е рядкост и ако някой ми изисква пари за подарък за Пенка от счетоводството, ще откажа, както и не бих отишла на банкет на някой, с който си казвам здрасти и чао.

# 1 157
За другата седмица събираме по 40 лева за подарък. Като й е непотребен и е вещ, да го хвърли, ние сме ги събрали с желание. При нас също колеги канят на обяд, други предпочитат само с бонбони, трети редят отрупани маси в почивката. Всички уж се радват. По 3 лева ако се събират само букет не може да се купи, дори децата вече събират по 50.
Да, много са парите, но когато човек се е охарчил е хубаво да получи нещо на сходна стойност, то е като при сватбите - даваш толкова, че поне да си покриеш куверта.
Ужас, не знаех, че черпните за РД се правят чак с куверти по 40-50 лв.. Това ми е безумно. Не залудо.

# 1 158
  • Най-красивата страна
Няма лошо да почерпиш колеги,приятели за рожден ден.
И е нормално те пък да купят някакъв подарък.
На каква стойност ще е подаръка-зависи как са се разбрали.

Ние например по повод подаръците за рожден ден на децата сме се разбрали да са на стойност 20лв. не повече.Или 20лв.в плик или ваучер за 20лв. от някоя книжарница.Защото децата вече са големи-да си купят каквото искат.

За рожден ден-например моя рожден ден го празнуваме в ресторант с 10 човека гости.Просто на този ден не ми се прави нищо.

# 1 159
  • Great Britain
Ти сподели за сумите и за ресторанта. На нас ни се струва излишно, но пък вие може да сте супер близки. Това е рядкост и ако някой ми изисква пари за подарък за Пенка от счетоводството, ще откажа, както и не бих отишла на банкет на някой, с който си казвам здрасти и чао.
Също бих отказала.Изключително лесно  казвам не.Никои не може да ме задължава за нещо подобно .

# 1 160
Аз споделих, преди това беше споделена също сума. Не ми харесва, че във всички случай, който каквото сподели бива разпнат на кръст. Единия черпел и чакал да събере подаръци, другият пък чакал да го водят на ресторант. Ами като е юбилей какво да се вземе, естествено че ще се вземе нещо по-стойностно, отделно сред колегите си всеки има такива, с които има и приятелство и да близки сме, не сме на здравей-здрасти. Нито Пенка от счетоводството ще ме покани, нито ще отида на рождения й ден, просто ще бъда заета. Там където нещата са само уважителни. Всеки случай си е индивидуален. Аз например за рождения си ден обикновено вземах бонбони. Не обичам да съм център на вниманието, преди време си пусках даже отпуска на този ден, но се оказа, че като се върна те ме посрещат с подаръци и цветя, смятам за уважително да ги почерпя в такъв случай, дори със закъснение. Но това съм си аз, по принцип не си харесвам рождения ден, не обичам да го празнувам и дори си изключвах и телефона преди време, просто се криех от света.
Сега ще ви ужася - за Коледа също си подаряваме коледни подаръчета. Получавам красиви играчки за елха, коледни фигурки, аз купувам шоколади или бонбони в коледни опаковки, щолени, коледни звезди или вино, т.к. смятам, че всеки се е заринал с подаръчета тип сувенир. Там сумата е до 10-тина лева.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 09:42 от blackcat6

# 1 161
Работя в голям екип и имаме много поводи за празнуване.
Обикновено всеки носи нещо за ядене, или пиене и който иска дава някаква малка сума за подарък и никой нищо не очаква от рожденика.
Обикновено настава голям пир и който мине покрай нас и се присъединява.

# 1 162
Последно похарчих пари за скъпи неща, които не ми трябват , преди 3 дена . Бяхме в един музей за производство на доста скъпи и красиви неща , децата участваха в групи в които им обясняваха за материалите, производството и пр. и накрая , участваха в игра с награди в музея и накрая като разгледаха големия музей много интересен поискаха да им купщ от магазина по нещо. Ами колкото и да избирахме накрая се спряхме на смислени неща с умерена цена ... пак нито нещата са ни от първа необходимост , нито цените са малки ... но така се радваха да получат нещо. Още приказват за музея. Страшно им хареса. Така че ... за децата и не за лудо бяха Simple Smile

# 1 163
  • София
Блек, за Коледа и Великден не мисля, че е неуместно купуването на дребни неща.
Аз коментирах споменатата сума и ходенето на ресторант.

# 1 164
Навсякъде е различно, но човек каквото и да се сподели задължително бива разпнат на кръст, как било неприемливо, как никой не може да бъде задължен, как се празнува само със семейството, щото видиш ли другите не са близки. Да, не са ми семейство, но съм ежедневно с тях, след семействто ми, най-много време прекарвам с тези хора. Ми и на мен не ми е сложил никой въжето, но като ти е близък човека и искаш да го зарадваш защо пък да не го направиш. Парите губят стойността си, приятните моменти се помнят, това е моето разбиране. Същото е като се започне например - Хелоуин НЕ празнувам, Св. Валентин НЕ празнувам, това не е наш празник, аз празнувам Коледари и Трифон Зарезан и прочее глупости почват да се ръсят. АЗ празнувам всички празници, украсявам си къщата според празниците и това ми носи настроение. За мен всеки празник носи положителен заряд и е хубаво човек да си отпуска душата. Голяма работа, че ще дам някакви пари за някой, приемам че съм искала този ден да похарча повече, но пък съм зарадвала човека. Толкоз по темата, няма да се обяснявам повече.

Reunion, сумата е такава, защото жената има юбилей. Купуваме бижу. Смятаме, че ще се зарадва. Уважавана колежка е и наистина искаме да й доставим радост. Инициатива е на 5 човека, които сме си супер близки. В битките (визирам работата и сроковете) сме заедно, можем да разчитаме една на друга. Ще отида с желание и с ясното съзнание, че една салата и безалкохолно са 20 лева. Дали ще ида сама на обяд или ще ида на рожден ден, аз тези пари все ще ги похарча. Това не означава, че Пенка от счетоводството ако ме покани, ще отида и ще бъде същата сума. Първо защото няма да ме покани, второ защото възпитано ще кажа че имам работа. Няма да кажа директно - няма да дам пари, защото Пенка не ме кефи.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 09:52 от blackcat6

# 1 165
  • София
Блек, това, което казваш сега е различно от първоначалния пост от който тръгна дискусията.
Аз преди 25 години имах няколко много близки колежки и с тях си разменяхме подаръци и ходихме на кръчми и почивки. Не работим заедно от 15 години, но още сме много близки.
Различно е от това за всеки рожден ден да се събират такива суми и рожденика да резервира ресторант.

# 1 166
И пак е тъпо. Имам няколко приятелки на работа и за рождените си дни ходим да се почерпим, като плащаме вечерята на рожденичката и и подаряваме нещо.

# 1 167
Да, явно не стана ясно, че класифицирам хората. Въпреки това, ако поканата е за ресторант пак съм склонна да дам повече с цел да не съм в щета на канещия. Отделно всеки има право да избере на кой да иде на празника. За да те покани един човек, това означава, че иска да си с него на празника му. Не виждам нищо лошо.
Пак казвам - няма задължение, всеки има право да иде или не.

И пак е тъпо. Имам няколко приятелки на работа и за рождените си дни ходим да се почерпим, като плащаме вечерята на рожденичката и и подаряваме нещо.
Мда, далеч не избираме бижута за всички. За една колежка пред пенсия, която си има всичко се събрахме и купихме торта и букет и се събрахме в обедната почивка и се почерпихме. На жената й стана много приятно.

# 1 168
За офиса, според мен, напълно достатъчно е рожденикът (ако има желание, разбира се) да донесе лека почерпка.
Самото доброназорно събиране на 2- 3 лв на калпак, гонене по коридорите и осъждане кой дал, кой пак скатал, е унизително. И "подаръкът" след това рядко е нещо, което се харесва. Пари в пликче пък е супер неуважително. За мен.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 08:31 от TuЛи

# 1 169
При нас не са събирани пари за рожденни дни, но на когото се родеше дете си правеше представяне на бебето. когато иска, с почерпка , и получаваше подарък нещо хубаво или ваучер за хубав магазин за неща за бебе,  Бяха много приятни празници . Сега ... хоум офис и нищо от сорта.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 11:05 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт