Козунаци 2022-ра

• 57 889
  • 778
  •   1
Отговори
# 195
Искам да попитам, сигурно е казано, но кой вид брашно е най-добро за направата на хубав козунак?

# 196
  • Sofia
Искам да попитам, сигурно е казано, но кой вид брашно е най-добро за направата на хубав козунак?
Ами ако си печена в месенето - от българските брашно "за баница" - има го на СМ, и на РС (Родна стряха).
За начинаещи - брашно от рода (с толкова белтъци) на СМ (София Мел) "Екстра", не че и "Класик" не става...
Има и добри италиански брашна.

# 197
Благодаря, Морена!
Начинаеща съм, търся лесни рецепти за козунак. Решила съм да пробвам през уикенда с някоя рецепта, за да не се изложа за Великден...

# 198
  • Sofia
... Начинаеща съм, търся лесни рецепти за козунак. Решила съм да пробвам през уикенда с някоя рецепта, за да не се изложа за Великден...
Моля, Мони, пак заповядай! Simple Smile
Ето от мен - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

# 199
Непременно ще пробвам тази рецепта, че за мен всички изглеждат сложни..
Морена, имам въпрос към този текст: "Сгорещете останалото пр. мляко и разтворете в него захарта, при непрекъснато бъркане добавете киселото мляко и яйцата, ароматите."
Сгорещено пр. мляко означава за мен почти да заври и като прибавя киселото мляко и яйцата, няма ли да се пресекат?

# 200
  • Sofia
Мони, горещо толкова колкото да се разтвори захарта... докато бъркаш тя да се разтвори, млякото се поохлажда и после като бъркаш с яйцата интезивно, няма им нищо. За да ти е по-спокойно, остави млякото с разтворената захар да поизстине, преди да смесиш с яйцата.  
За въпроси и неясноти - насреща съм.Simple Smile

Иначе рецептите са почти едно и също. Говоря за тези, които са с традиционното прясно мляко, а не други млечни (макар и с тях да е малко по-различно Simple Smile ).
И разликите (не особено съществени, но пък объркват начинаещите) идват от тук малко повече мляко, там пък повечко яйца, повече или по-малко мазнина и видовете от нея - мас, масло и олио.
Моята рецепта е за въздушен козунак, други харесват по-плътни.  
С повече масло са по-сухи, с повече олио са по-влажни козунаците.
Избери каквото е по ваш вкус.

# 201
Втасва в пекарната моят козунак. От седмица и повече се каня,днес забърках. Ще се похваля ако стане. 😁
Редактирам,стана добре на вид. След малко ще видим на вкус как е. Сложих мармалад вътре.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 20:24 от Anyyyone

# 202
  • Бургас / UK
... Начинаеща съм, търся лесни рецепти за козунак. Решила съм да пробвам през уикенда с някоя рецепта, за да не се изложа за Великден...
Моля, Мони, пак заповядай! Simple Smile
Ето от мен - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html
Морена, тъкмо на време “дойде” с рецептата 😊 Тръгвах да я търся из записките, да направя репетиция за Велик ден. Моя козуначец втасва в момента. После ще кача резултата, ако става за гледане де 😀
Допълвам със снимки . Тези плетки все не ми се получават, но поне козунака е чудесен на вкус 😊

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 17:43 от *Чефи*

# 203
  • София
И аз съм начинаеща, имам въпрос, който може да се окаже изключително глупав. Но все пак, как захарта ви остава така бяла върху козунака, а не почернява? Сигурно чалъма е в градусите...

# 204
Или по едра захар, или леко се овлажнява.

# 205
  • Sofia
И аз съм начинаеща, имам въпрос, който може да се окаже изключително глупав. Но все пак, как захарта ви остава така бяла върху козунака, а не почернява? Сигурно чалъма е в градусите...
Щом си начинаеща, почерняването на захарта от опит ли е или го предполагаш?

Никога не съм го мислела това и нищо не съм правила съответно, никога не ми е почернявала захарта, а пека печива/козунаци от доста години.

# 206
  • In transit
Ако искаш да остане бяла слагаш захарна гранела. Така изглежда:

За обикновената мисля, че е нормално да се препече, защото се разтапя (карамелизира) по време на печене. Както ти е казала Мими, може да сложиш по-едра захар, но пак ще се препече поне малко.

# 207
  • Бургас / UK
Аз бая захар наръсих , та сигурно не успя да се стопи много 😀 Сега кухнята е цялата в захар , отворих си друга беля …🤔
Градусите ги спазвах стрикно по рецептата на Морена .

# 208
  • София
Говоря от един жалък опит преди две години. Нито козунакът стана на конци, нито беше лек и пухкав, нито захарта остана бяла. Абе беше с много лош търговски вид, а на вкус много смътно напомняше козунак. Чак сега като чета темата разбирам едната си грешка - количеството брашно. Вместо да сложа още мазнина, за да спре да лепне, аз слагаш брашно. Но понеже сега съм мераклийка да пробвам пак питам и за захарта.

# 209
  • Sofia
Говоря от един жалък опит преди две години. Нито козунакът стана на конци, нито беше лек и пухкав, нито захарта остана бяла. Абе беше с много лош търговски вид, а на вкус много смътно напомняше козунак. Чак сега като чета темата разбирам едната си грешка - количеството брашно. Вместо да сложа още мазнина, за да спре да лепне, аз слагаш брашно. Но понеже сега съм мераклийка да пробвам пак питам и за захарта.
Ето моя козунак за начинаещи, ако искаш лек и въздушен козунак - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Общи условия

Активация на акаунт