Козунаци 2022-ра

• 57 753
  • 778
  •   1
Отговори
# 90
  • На брега на реката
В правоъгълна форма за кекс или е по-скоро трапецовидна!

# 91
Привет! Днес една репетиция за козунаци преди Великден! 😁 Рецептата я взех от тук, обаче забравих да напиша в тефтера от коя дама е. Извинете ме. 😁🙂

# 92
Така по рецепта на Морена за козунак с кисело и прясно мляко със шоколадов ковертюр и портокалови корички от Лидл.

Морена моля за съвет как да обясня на комшийте, че не приемам поръчки за Великден? Без да ги обидя, разбира се .
Предупреждение- абсорбатора на макс.
Нямам търпение утре да го пробваме
П.п. И за тях по един пекнах

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 23:33 от JustMila

# 93
  • Sofia
Да сте виждали махлеб някъде?

# 94
  • Sofia
Аз онлайн го купих неотдавна... ама аз и без това така пазарувам...

# 95
я кажете при вас има ли разлика в тесто при месене на ръка и с планетарен миксер? нещо ми се струва, че с машинката поема повече брашно и не става толкова добре, не виждам и толкова балончета. май на ръка ми допада повече като резултат. може да си внушавам обаче.

# 96
При мен от няколко години меси хлебопекарната. Много добре се получава с нея тестото, с хубави конци. И най-важното - кръстът ми е най-доволен. Joy С планетарен миксер, доколкото помня месеше Марчева. Тя беше доволна.

# 97
може аз да си внушавам или да пропускам нещо. от трите неща /ръце, хлебопекарна, п. миксер/ май най-не ме кефи п. миксер.

# 98
  • Варна
Здравейте дами! И аз мисля, че планетарният миксер поема повече брашно. Затова изваждам тестото още леко лепнещо и доизмесвам на ръка, прибавейки олио. Така спира да лепне.

# 99
  • Sofia
Аз си харесвах и хлебопекарната (изпя си песента) за месене и миксера харесвам  (от 2-3 годни съм с него). Може и да отива малко повече (+ около 50г ми се откъсват от сърцето, та и да иска повече не му  се получава)  брашно с него, но аз непрекъснато пипам тестото, та  не ми е проблем. Simple Smile
На мен китките ми щади моят. Simple Smile

# 100
И аз до този извод стигнах че с планетарния миксер повече брашно поема. Моята рецепта е с 500 грама брашно за една доза, и от поне 10 години все по нея меся, но тази седмица за пръв път месих с машината и ми пое поне 600гр брашно, т.е около 10 гр повече.

# 101
  • На брега на реката
Е, аз го  писах  преди време, че ми поема повече брашно с миксер /100гр./, но в темата казаха, че не трабва и така и направих тази година.
Добавила съм,  една шепа около 20-30 гр. и стана чудесен,  нищо, че е по-меко тестото. Пусках и снимка онзи ден.
Миналата година,  като добавих повечко, пак си беше хубав, но малко по-хлебен.
Хич няма да се мъча на ръка. Докато имам машината,  ще си  спестявам  труда!

# 102
  • In transit
Не съм забелязала да отива повече брашно с планетарния миксер. Преди съм месила с ръчен миксер, пак същото количество отива.
В планетарния (пак зависи и от модела) по мои наблюдения е хубаво да се меси на ниска скорост, иначе го обърква много бързо, а реално не успява да се образува глутеновата мрежа. Нужни са поне 10-тина минути месене за да се образува добра глутенова мрежа и в последствие да се образуват балончета.
По-скоро различните брашна поемат различно количество течност, може оттам да ти се струва, че има разлика в измесването.

# 103
  • Бургас / UK
И аз не съм забелязала с миксера да ми поема повече брашно.Слагамм колкото е по рецепта и пускам на 1 и после на 2 степен. Наскоро месих едни кифлички с 500 гр брашно по рецепта,но аз имах само 450 някъде и стана чудно меко и пухкаво тесто.
PS: Прекрасни козунаци показвате Simple Smile

# 104
  • София
При мен от няколко години меси хлебопекарната. Много добре се получава с нея тестото, с хубави конци. И най-важното - кръстът ми е най-доволен. Joy С планетарен миксер, доколкото помня месеше Марчева. Тя беше доволна.
Да, само  с планетарен миксер измесвам, защото си щадя кръста, и защото 3 кг козунак ако измеся на ръка ще капна окончателно. Дали ще се измеси в планетарен или в машина за хляб все тая, измесва се прекрасно и с двата уреда, а дали поема повече брашно не, не мисля, а и винаги си спазвам рецептите, колкото пише толкова слагам, повече и да иска не добавям, или както Моренка е споделила винаги го опипвам с ръка и правя преценка на самото тесто. Може би малко повече ,но не повече от 1 шепа, а това са не повече от 20 грама  ще поемат различните брашно, но това изобщо не е проблем тези 20 грама. Така че бих посъветвала всеки ,който се заема с направата на козунаци да си спазва рецептата и грамажите, защото повечето брашно прави хлебен козунака, а това хич не е приятно . Ако лепи тестото се намасляват леко ръцете с мазнина било с олио или масло, омесва се за кратко, леко да се омазни  и нещата си идват в ред. Оставя се да втаса и т. н .

Общи условия

Активация на акаунт