Козунаци 2022-ра

• 57 873
  • 778
  •   1
Отговори
# 150
Брашното София мел тип 500 класик става ли за козунак д

# 151
  • Sofia
Брашното София мел тип 500 класик става ли за козунак д
По-добре е Екстра.

# 152
Момичета, ето я днешната версия

Не знам защо ми се разваля формата отгоре при печенето. Така се зарадвах, че направих идеална плетка, но от нея не остана следа Simple Smile
Толкова въздушен и пухкав отвътре досега май не съм правила. Но не е толкова сладък както обикновено, една идея е разликата, ни се усеща. Възможно ли е да се дължи на по-малкото съотношение захар/брашно?

# 153
Много е хубав. По коя рецепта е?

# 154
  • Sofia
Момичета, ето я днешната версия
Скрит текст:
Не знам защо ми се разваля формата отгоре при печенето. Така се зарадвах, че направих идеална плетка, но от нея не остана следа Simple Smile
Толкова въздушен и пухкав отвътре досега май не съм правила. Но не е толкова сладък както обикновено, една идея е разликата, ни се усеща. Възможно ли е да се дължи на по-малкото съотношение захар/брашно?
За кое питаш?

А плетката се разваля, ако не е добре втасвало тестото и ако се чака повече при второто втасване, когато е оформено/ сплетено тестото.

# 155
mariat, благодаря Simple Smile. По рецептата на Морена е
Морена, имах предвид възможно ли е да е супер въздушен и пухкав, заради по-малкото количество захар спрямо брашното. Пое доста повече брашно, отколкото трябваше, нямам идея защо. Вярно, че яйцата бяха доста големи, но все пак ...
А за развалената плетка, хм, това не го знаех. Тестото почти утрои обема си, но за много кратко време, около 1,5 ч. Вкъщи е доста топло, въпреки това ми се видя твърде бързо, но много ме е страх от превтасал козунак и затова не рискувах. Второто втасване пак стана бързо. Яд ме е, че забравих да снимам преди да го пъхна във фурната. Но нищо, тийнейджърът току що изяде половината и попита чак на Великден ли ще е следващия Grinning. Явно ще има втора пробна серия

# 156
  • Sofia
mariat, благодаря Simple Smile. По рецептата на Морена е
Морена, имах предвид възможно ли е да е супер въздушен и пухкав, заради по-малкото количество захар спрямо брашното. Пое доста повече брашно, отколкото трябваше, нямам идея защо. Вярно, че яйцата бяха доста големи, но все пак ...
Разбира се... повече мазнина или захар утежняват тестото и затрудняват втасването.
При второто втасване щом видимо се надигне оформеното тесто, влиза за печене, за да има накъде да расте и във фурната и да не се деформира плетката.

# 157
Е, нормално при повече брашно да стане малко по-малко сладък.
По принцип си има разлика между брашната, разбира се, може да поеме малко повече или по-малко и не е проблем стига да е наистина малко. Но "доста повече" не ми звучи много добре че разваля пропорцията с всичко останало също.
По принцип понякога тестото лепне и подвежда че иска още брашно, а всъщност иска само да се измеси още, не знам колко опит имаш като цяло но може и това да е фактор. Номерът дето споделят при измесване с миксер помага малко и тук - да го месиш поне няколко минути, да почине още няколко и тогава вече да месиш още и да преценяваш дали наистина иска още брашно.
Иначе наистина захарта като е по-малко, може да втасва малко по-засилено. Многото захар пречи на маята, то затова няма как само със захар да се направи да е хем хубаво втасал, хем много сладък.
На мен си ми изглежда много добре даже, не знам какво не му харесваш на формата.

# 158
  • Sofia
Щом е "пухкав и въздушен"... и "бързо втасал" не е било премного брашното нито за стуктурата, нито за маята..  Simple Smile

# 159
Той може и хлебен да стане и пак да е хубаво втасал, за съжаление говоря от опит Grinning Сега вече не бих се подлъгала така, но като много по-млада всякакви експерименти съм имала и не всичките съвсем успешни...
А може и наистина да е било съвсем малко повече брашното заради по-едрите яйца, нали е станал хубав и са го харесали и питат за още.

# 160
Колко опит ... 7-8 години с козунаците конкретно. Стана страхотен, хич не се оплаквам. По принцип ги правя с 250 гр захар на 1 кг брашно (София мел баница). Това е половин доза и при сложените в случая 125 гр захар, пое към 640 гр брашно. Бях предвидила 550-580 заради по-големите яйца.
Питам и си разсъждавам, защото отдавна съм си наумила да постигна съвършения козунак. Обожавам козунаци и съм най-големия си критик Simple Smile
Морена, благодаря много за разясненията Flowers Hibiscus

# 161
  • На брега на реката
Морена, кое втасване правиш в хладилник?
Преди сплитане или вече сплетените козунаци?

# 162
  • Sofia
Първото... нали замесвам вечерта и го оставям за нощта в хладилника. Сутринта като стана, вадя да се отпусне (то и довтасва даже)  и после оформям.

# 163
  • На брега на реката
Благодаря ти! Реших, че е другото и ми стана интересно!
Правих го миналата година и се получиха добре!
Сега замесих,  но ще стане много късно и го прибрах  в  хладилника!

# 164
  • In transit
Колко опит ... 7-8 години с козунаците конкретно. Стана страхотен, хич не се оплаквам. По принцип ги правя с 250 гр захар на 1 кг брашно (София мел баница). Това е половин доза и при сложените в случая 125 гр захар, пое към 640 гр брашно. Бях предвидила 550-580 заради по-големите яйца.
Питам и си разсъждавам, защото отдавна съм си наумила да постигна съвършения козунак. Обожавам козунаци и съм най-големия си критик Simple Smile
Морена, благодаря много за разясненията Flowers Hibiscus
Тестото ти е поело повече брашно, точно защото яйцата са ти били големи. А е втасал по-бързо, защото е било топло у вас.
Скрит текст:
Вкъщи в кухнята колкото и да е топло, никога не мога да вдигна температурата над 23С примерно. При майка ми винаги е поне 26С, а лятото ако не е пуснат климатика си е над 30С. Съответно у тях всичко втасва по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт