Козунаци 2022-ра

• 57 823
  • 778
  •   2
Отговори
# 435
Явно хладилника го е прецакало, защото сложих 550 гр брашно, толкова отиде с омесването. Сега правя втора проба, ама захарта 150-160 гр не ви ли е малко? Сложих си суха мая, но вчера я взех, сложих всичко по рецепта...
Имам и стевия, дали ще стане ако добавя малко, тя не е тепна обаче?

# 436
  • Sofia
Препоръчвам ви тази рецепта, щом аз я правя успешно Simple Smile и вие ще успеете!
Скрит текст:
Не е ли достатъчна захарта, че се добавя течен подсладител?! ...

Абсолютно! 150г захар + 3с.л. течен подсладител... на мен ми звучи отровно сладко. Simple Smile
Иначе рецептата е като всички останали, та също толкова успешна (или пък не)Simple Smile  Успехът е колкото от съвкупността от  продукти, толкова и от месене, втасване, печене...

Явно хладилника го е прецакало, защото сложих 550 гр брашно, толкова отиде с омесването. Сега правя втора проба, ама захарта 150-160 гр не ви ли е малко? Сложих си суха мая, но вчера я взех, сложих всичко по рецепта...
Имам и стевия, дали ще стане ако добавя малко, тя не е тепна обаче?
Като имаш предивд, че повечето захар утежнява тестото и втасването, както и че според учебника по сладкарство абсолютният максимум е 340г  захар на 1кг брашно, прецени колко да сложиш по ваш вкус. Но имай предвид, че и мазнината утежнява...  
Относно течния подсладител си направих експеримент 2-3 пъти докато го наглася. Със стевия или друго сладко не съм опитвала и не смятам да пробвам.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 15:51 от Morena

# 437
  • München, Deutschland
Обещаните козунаци от вчера. 😃
По рецептата на Моренка са, накрая с малко принудено втасване, че стана много късно вече. Сложих 1 кг брашно в робота и според мен не успя да се измеси така добре, накрая взе да мирише роботът на изгоряло, та дори спирах на моменти. Вероятно и затова толкова време чаках това втасване... За идния път ще знам да го измесвам на 2 пъти, защото 2кг тесто идват малко множко. 😃

Не съм ги чак толкова овъглявала козунаците, макар да ги препекох малко повече в началото и на повечето снимки да изглеждат едва ли не черни. 😃

Големият козунак е от 2/3 тесто (някъде 600г брашно), малките бяха 4 от 1/3 доза (300г брашно). Този път с българското брашно поеха малко по-малко от 500г на пакет мая, но яйцата бяха по-дребни и повече отсипах за намазването отгоре.

Тази плетка как я оплетох и аз нямам идея. Joy Но добре изглежда.

# 438
Козунаци се правят само в четвъртък и  събота  ли или може и в друг ден?

# 439
Страхотни козунаци, браво.
Благодаря Морена, четох за максимума на кг захар, сложих този път 160 гр, по-сладичко да е. Тестото ми днес е много по-еластично и добро от снощи, мисля, че олиото не ми е ок, миришеше лошо като го прибавих. Днес сложих само масло, дано не е проблем, сега ще чакам естествено втасване , стискайте палци Simple Smile

# 440
  • Sofia
Това е по традиция. Колко ще спазваш си е лично твоя работа. Simple Smile

# 441
Един нестандартен въпрос 😁 всички ли пемете на хартия или можете тавичката с мазнина? Имам един спрей/мазнина от Lidl, който е за печене и се чудя дали с него да не напръскам формите.

# 442
Един нестандартен въпрос 😁 всички ли пемете на хартия или можете тавичката с мазнина? Имам един спрей/мазнина от Lidl, който е за печене и се чудя дали с него да не напръскам формите.
Преди не ползвах хартия и намазвах хубаво тавичката с олио като ползвах четка или с ръка. Внимавах да не остава излишно олио.
Мисля, че може да ползваш спрея.

# 443
  • Sofia
На хартия винаги.
Преди години, когато нямаше ,съм мазала формите с мазнина и поръсвах с брашно.

Да питам за големите хартиени форми,които се продават-правоъгълни,кръгли...те мажат ли се или са от незалепващ материал?

Снощният ми полу успешен опит ми даде желание да направя още и да подаря на близките ми 😁...с тези форми поне няма да мисля как да ги опаковам...май и целофан ще ми трябва 🤔

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 16:55 от Doli

# 444
Дара, от незалепващ материал са.

# 445
Аз не правя само на разпети петък. Но всеки си знае.

# 446
  • Sofia
В четвъртък се боядисват яйцата, в петък се правят козунаците, а който не успее в събота всичко и козунаци и яйца

# 447
  • Sofia
В четвъртък се боядисват яйцата, в петък се правят козунаците, а който не успее в събота всичко и козунаци и яйца
Но не по традицията.
По традиция и яйцата, и козунаците са само в четвъртък и събота. На Разпети петък не се работи.

Просто Гугъл...
Из Уикипедия... Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.
...

# 448
  • München, Deutschland

Да питам за големите хартиени форми,които се продават-правоъгълни,кръгли...те мажат ли се или са от незалепващ материал?

Доли, има 2 вида форми - едните са с нещо като пекарска хартия отвътре, то е едно промазано, гладко покритие. За сладкарски цели се продават обаче и едни декоративни хартиени форми, които се ползват за по-хубав външен вид след като се извади печивото, в тях няма как да се пече или поне трябва с хартия (но пак не ти препоръчвам, защото вероятно цветът на формичката ще се промени непроятно при печенето във фурна).

Та, чети на опаковката какво пише - ако приличат просто на цветна хартиена кутийка - не стават за печене, ако са гладки и промазани отвътре - стават. Simple Smile

# 449
Да, но въпреки това първото му втасване беше 4-5часа, при това в топла фурна. Брашното било с 14% белтъчини, продавало се основно онлайн.
Това не знам защо... квас ли е ползвал, много малко мая ли... та е трябвало толкова време на топло.
В топла фурна не бих втасвала аз.  Simple Smile  Бавно, но на хладно/непринудено...
Моренка, може ли да ми кажеш защо не втасваш в топла фурна?
Интересно ми е, защото аз така втасвам тестата, фурна на 30°.

Общи условия

Активация на акаунт