Козунаци 2022-ра

• 57 790
  • 778
  •   1
Отговори
# 465
Като за първи опит, мисля, че се получи. Има забележки, особено към края, ако някой се е чудил какво ще стане, ако е прекалено течна плънката, ами ето го резултата 😂 Но месенето беше лесно, щом си помогнах с миксера, втаса уникално тестото и при трите стъпки. Май обаче не е много на конци точно. Но са вкусни, особено шоколадовия, въпреки че няма вид, семейството го одобри. Другия е с накиснати в портокалов сок и есенция ром стафиди, които обаче се изгубиха нещо.
За празниците мисля, че ще успея да ги докарам (приемам съвети и напътствия). Благодаря на Morena за подробно написаната рецепта за такива начинаещи като мен.

Smile, на мен ми втасва 3 часа тестото.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 21:35 от deska90

# 466
# 467
  • Sofia
Месих го 30 минути в хлебопекарна, после само да усвои мазнината на ръка, не съм засичала колко. Увих с фолио и кърпа, на стайна температура, за час нямаше промяна в състоянието му. Мога ли да го спася?

Забравих да кажа за тестото, 300гр брашно, 100мл мляко, 5гр мая, 1 яйце, 100гр захар.
е,1яйце...?!
То не си заслужава цялата хамалогия...

# 468
  • София
Бе, и на мен ми се видя странно, ама... уж изпробвана рецепта от блог ли, какво беше. Допадна ми, че е малко като количество цялото нещо, за проба. Може ли да се оправи изобщо или за какво мога да ползвам тестото?

Е сега погледнах... хванала съм маята, която приготвих да изхвърлям, с минала преди месец годност. Не знам дали това може да е причината, но повече ме интересува дали е поправимо.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 21:19 от « Ѕmile »

# 469
  • Sofia
« Ѕmile », не ми изглежда проблемна рецептата.
Месила ли си друг път,  тестото събра ли се на топка след измесването, имаше ли мехурчета?
Дали ти е всичко наред с маята?
Снимка в момента може ли?
Видях ти добавката в поста... ако си погледнала линка в предния ми пост... маята е първото...
Забъркай нова (читава) мая като стартерът при мен и след това размеси с тестото - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

И ето ти моята 1/3 доза, ако искаш опитай следващя път.

340г брашно
10г жива мая/ 3-4г суха
75мл пр. мляко
85г захар
2 яйца
50г мазнина

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 21:31 от Morena

# 470
  • Sofia
Когато не ми се получи тестото го правя на малки топченца ,мажа с яйце,поръсвам със захар и пека.Стават като курабийки 😋

# 471
  • София
« Ѕmile », не ми изглежда проблемна рецептата.
Месила ли си друг път,  тестото събра ли се на топка след измесването, имаше ли мехурчета?
Дали ти е всичко наред с маята?
Снимка в момента може ли?

Месила съм много пъти, и за козунак също, просто го правя рядко - събра си се тестото на топка, беше леко твърдо, но след "внедряването" на мазнината, стана еластично - ни твърдо, ни меко. Мехурчета не забелязах. Ще се опитам по-късно да щракна една снимка.

# 472
  • Русе
Скрит текст:
Месих го 30 минути в хлебопекарна, после само да усвои мазнината на ръка, не съм засичала колко. Увих с фолио и кърпа, на стайна температура, за час нямаше промяна в състоянието му. Мога ли да го спася?

Забравих да кажа за тестото, 300гр брашно, 100мл мляко, 5гр мая, 1 яйце, 100гр захар.

Захарта е в повече и му трябва много време да втаса - поне 2-3 часа. Маята, ако е прясна, също е малко за това количество брашно.

# 473
  • In transit
Възможно е и маята да е причината, щом е с изтекъл срок.

# 474
  • София
Имам ЛС относно козунаците и брашно и т.н от Vividas,  но е заключила получаването на ЛС, не мога да пратя отговор на това което ме пита, предполагам, че е от тази тема дамата, то от друга тема няма как да е.

Възможно е и маята да е причината, щом е с изтекъл срок.
Ако е свежа може да има проблем, но ако е суха няма никакъв проблем, ако ще и да е от миналата година и да е затворено пакетчето, но и да е отворено все тази, работи си маята.

# 475
deska90, може ли да обясните как се прави плетката на козунака ? Благодаря !

# 476
  • Sofia
Аз пък ще ползвам снимката на deska90, за да покажа нещо...

Та ако виждате разликата... това са две теста на  един и същи етап - след втасването - второто тесто може да се пече свободно, без форма.

# 477
Рзкошни са ви козунаците.
Аз от скоро си правя квас и се уча да правя хляб с квас.
Направих проба и с два козунака, станаха супер.
Имам още какво да уча, но смятам, че тези ми се получиха, та не мога да не ви се похваля.

Ето ги: https://alinasi-everyday.blogspot.com/2022/04/blog-post_19.html? … evm4JTn_BOQemBGVo

# 478
Morena и аз забелязах, че външния им вид не е еднакъв след втасването. Има ли как да го коригирам или всъщност не е толкова фатално?
Брашно използвах на София мел за баница.

metome плитката ми е най-лесната - разточих две парчета от тестото, сложих плънка, навих ги на руло/фитил и после двата ги усуках един върху друг. Тип морски възел е плитката.

Като на снимката:

# 479
  • Sofia
Morena и аз забелязах, че външния им вид не е еднакъв след втасването. Има ли как да го коригирам или всъщност не е толкова фатално?
Брашно използвах на София мел за баница.
Деска, за твоите два ли говориш?  Или за моята и твоята снимка, които коментирах, защото ако за тях говориш, няма нищо фатално, просто при твоето тесто трябва форма, както си го пекла и добре с е получил, но не би могъл да се пече без форма. Simple Smile

И друго може да се види нагледно при твоя кръгъл... както наскоро коментирахме - как  шоколадът е разкъсал фитила при печенето.  А този без таква плънка как си е цял. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт