Козунаци 2022-ра

• 57 741
  • 778
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
В 1ви пост има доста рецепти... и независимо какво ще правиш с тестото или как ще го месиш - всички стават.

# 556
И аз да питам, че не съм си записала от предни години. Когато се оплитат фитилите, по- стегнато, или по- хлабово се плетат?

# 557
  • Sofia
...  Когато се оплитат фитилите, по- стегнато, или по- хлабово се плетат?
https://bg-mam.ma/p/1403855/44650168

# 558
  • München, Deutschland
Морена, може ли да ми споделиш 1/2 от рецептата ти с точност, да не оплескам нещо.
Ще меся в хлебопекарна, със суха мая на belbake и ще ползвам софия мел екстра, ако има значение за дозите.
Обикновено след първото втасаане на пекарната вадя и второ втасване го правя навън във формата за печене. Благодаря!
Second, ще използвам твоето мнение като повод да споделя нещо.

След много години проби и в България, и в Германия, според мен маята и бакпулвера на собствените марки на магазините не са толкова добри като на Йоткер нещата. С еднакви други продукти, стават значително по-добре и десерти, и питки, с Йоткер. Това още години преди да се появи Лидл на българския пазар изобщо.

За мен и брашното им на Belbake не е така добро (тук даже няколко вида имат, че и разни ръжени, пълнозърнести... Ми, не са добри.)... На София Мел брашната постигат далеч по-добри резултати. За конкретни брашна на София Мел ми е трудно да кажа дали имат някакви разлики, но знам, че веднъж реших да взема някакво в България, което беше двойно по-евтино от София Мел Класик и съжалих. Освен да сгъстя сос, за абсолютно нищо друго не ставаше. Даже мъфини - най-непретенциозният десерт - не станаха, цветът на суровото брашно беше странен, нямаше и никакъв аромат на брашно... Не казвам, че и Belbake е чак така, но определено за мен София Мел са по-добри от Belbake.

# 559
  • Somewhere over the Rainbow
Здравейте, дами! Ще правя козуначените кифлички с плънка на Джемма. Някоя от вас може ли да ми каже колко броя приблизително излизат от една доза с 2 яйца (за да знам на колко да разделя тестото, без да експериментирам)?

# 560
Здравейте! Ще правя рецептата на Ваня за Козунак с лимонада. Тя казва,че задължително брашното трябва да е с белтъчно съдържание 12 или 12,8... Аз купих на София Мел брашно за козунак. Обръщам и гледам 10,6.... Да пробвам ли с него или да търся друго брашно? И коя фирма предлага такова брашно, тъй като съм в малък град и тук може и да няма голям избор?
Благодаря за помощта!
Може,
На София мел за баници или козунак.Ако имате Лидъл може и на Родна стряха за козунак.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 13:20 от lavaca

# 561
Влизам с няколко въпросчета. Иска ми се да пробвам няколко варианта на пълнеж днес, за да знам в събота какъв козунак да направя на свекито Simple Smile

Някой пекъл ли е едновременно повече от един в обикновена фурна без вентилатор? Ако да - на какво разстояние един от друг ги слагате и удължавате ли времето за печене? Има ли значение дали са във форми с тънки стени като за кекс, или в йенско?

Другото ми питане е за вкусово съчетание. Дали ще се получи добре козунак с шафран и фурми? Ако някой е ползвал фурми, киснете ли в алкохол предварително като стафидите, или няма нужда?

# 562
Chrissy, то тук вече няма брашна с марката на белбейк с изключение на готовите смески за хляб, които засега явно не са измислили как да прецакат и побългарят🥺. Едно по едно всичко мина под марката  родна стряха, което мен лично много ме подразни. Маята им я ползвам в една идея по голямо количество от даденото по рецепта и с това нямам проблем.

# 563
  • München, Deutschland
Влизам с няколко въпросчета. Иска ми се да пробвам няколко варианта на пълнеж днес, за да знам в събота какъв козунак да направя на свекито Simple Smile

Някой пекъл ли е едновременно повече от един в обикновена фурна без вентилатор? да, почти винаги така пекаАко да - на какво разстояние един от друг ги слагате и удължавате ли времето за печене? не удължавам времето, дистанцията е според това колко очаквам да бухнат, просто с цел да не се залепят. Не, че нещо ще им стане ако се залепят, но просто искам да са отделни.Има ли значение дали са във форми с тънки стени като за кекс, или в йенско? о, да, има. В йената кората става дебела (тази, която се допира до стените и дъното на съда), в еднократни форми и такива тип за кекс става по-тънка. Въпрос на вкус е кой каква харесва. Лично аз предпочитам тънките корички, баба пък обичаше по-дебели...

Другото ми питане е за вкусово съчетание. Дали ще се получи добре козунак с шафран и фурми? Ако някой е ползвал фурми, киснете ли в алкохол предварително като стафидите, или няма нужда? на мен лично не ми се връзват вкусово фурми и шафран в козунак, но фурмите (сушените) са нещо доста сухо и бих нарязала на ситно и накиснала. Лично аз за плънка слагам различни конфитюри, стафиди и ядки, но отново си е въпрос на вкус.

# 564
chrissy, много благодаря!

Има едни шафранови котенца със стафиди в рецептите на Петсън и Финдъс, които са супер и би трябвало и в нашенското козуначеното тесто да е добре. Но вкъщи имам само фурми, и се чудех дали ще са добър заместител на стафидите. Май ще се наложи да се размърдам до магазина.

# 565
  • München, Deutschland
А, не се разкарвай заради мен, просто някакси аз шафрана и фурмите ги свързвам с арабската кухня повече и не ми се връзват за козунак, но разбира се, че самият козунак ще стане с всякаква плънка. Този магазин (или може би са готвачи), който споменаваш, звучи като да си в англоговоряща страна Simple Smile. Не са ми познати никак продуктите, ако е така, възможно е да са ви една идея по-меки фурмите, защото зависи какви се внасят и как се обработват, но все пак са фурми, не са много сочен плод, а и не пречи да придобият аромат от някой ликьор, ром или каквото харесвате вкъщи. Wink

# 566
на мен пък брашната на СМ не ме кефят нещо. аз съм си приготвила РС за баница и италианско за пица.

# 567
И на мен последните години с брашната от Лидъл ми се получават нещата по-добре, отколкото с тези на СофияМел. Забелязала съм и че повече като количество ми се налага да добавя от СМ, за да постигна необходимата консистенция. Може би е до партида или реколта, но избягвам да ги купувам.

chrissy, дядо и коте от една поредица детски книжки са Петсън и Финдъс Simple Smile В България  съм и взех лидълски обезкостени фурми. "Шафрановите котенцата" са тип традиционни шведски "Lussekatter", но също като теб свързвам шафрана по-скоро с арабска кухня, оттам и идеята да заменя стафидите с фурми.

Миналата година експерименталната ми подправка за козунак беше индийско орехче, но нещо не ми допадна. Тази, освен традиционен с локум, мисля да пробвам шафранен и такъв с черен шоколад и портокалови кори. Не съм майстор на печенето и тези с конфитюри ми стават леко глетави, вече не се пробвам с тях.

# 568
  • София
Днес ми беше шантав ден
Ама резултата е това

От няколко години все се каня да опитам една рецепта на козунака на Венета от темата. И се мятам днес за проба.козунак с миксер( обикновен) без много месене. Сложих баркалките за тесто и като почна това тесто да се катери по тях, лудост!
..............................
Лека от мен!
Да, точно така става с обикновен миксер, катери се гадина и не спира и най-вече влиза в дупките и лошото е, че се прецаква и в един скорошен момент ще трябва да си купиш и нов ръчен миксер, така се получи преди доста години при мен, май ги нямаше все още планетарните и си развалих ръчния миксер ,за който още плача, толкова беше хубав. Ще си купиш планетарен, а иначе се е получил разкошен козунак, браво!

Не зная как се обръщат отговорите, затова по спомен пиша, че в плънката по-добре е да се сложи разбит на сняг белтък, така както сподели и Мики, а не прясно мляко.

Някой питаше и за Кулич, ето го нека да го разгледа -
Скрит текст:

- https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_43.html

# 569
  • In transit
Сетих се нещо, което може да е полезно на тези, с жилавите теста и оформянето.
Като си разделите тестото на части за оформяне, примерно три части за нормална плитка, леко ги разточете на фитил и ги оставете на плота да почине тестото за 10-20 минути. Задължително ги покрийте обаче с плат или найлон, да не изсъхне тестото. Така ще се отпусне глутена и после по-лесно ще могат да се дооформят фитилите, съответно да се сплетат без да е жилаво тестото.

Общи условия

Активация на акаунт