Априлски бебчета 2022 - тема 5

• 43 926
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Жоржи, аз даже гледам да не питам как ще раждам 😂😂 само си вадя мои изводи от прегледите.. Ама няма да ми се размине де, той ще ми каже след някоя друга седмица 🤷🏼
Днес бяхме на преглед-бебока е 1350 грама в 30 г.с. съм, върви си дребничка, но за сега не е споменал, че има нещо притеснително. Аз не съм и очаквала голям бебок, всички в родата сме родени около 3-то килограма, някои даже и по-мънички 😁

# 541
Забелването при момченцата е много остаряла практика, която я има само в България.
За мен е абсурдно да правя такова нещо. Момчетата като пораснат и като си играят с пишлето, сами си го забелват. Аз там не пипам.

Колкото до клиниките, покрай инвитро опитите ги пообиколих и се нагледах на какво ли не. Оставяш една камара пари за опит и си като на конвейер, никакъв индивидуален подход и сестрите те гледат намусено, една всеки път така ми слагаше абоката, сякаш иска да ме убие там на място. И до Турция стигнахме, болница Мемориал беше като 5 звезден хотел, всички много мили, но нещо не ми вдъхнаха доверие, поради ред причини. Затова за мен лъскавата и супер оборудвана болница отдавна не е фактор. Накрая успяхме в по-малка клиника, където лекарят беше сопнат и имаше пропуски, сестрите и те с едно странно, понякога кисело поведение, но знаех, че ембриолозите са много добри. И заради добрите ембриолози изтърпях всичко друго. Последният път пък като лежах за задържане в държавна болница, всички бяха много отзивчиви. За мен това, че си плащаш и е частна болница, не е гаранция за нищо. Понякога е въпрос на късмет или кое за конкретния човек е приоритет и му е важно.

Момичета, има ли сред вас, на които бебетата са седалищно? В 32 гс съм проблемът е, че и пулса ми се е увеличил и докторът днес каза, че е от положението на бебето, притиска вени и ще трябва да се проследи пулса. Като седя също ми е зле и некомфортно, място не мога да си намеря, дори пулса ми се ускорява, трябва или да съм права или легнала. На някоя от вас случва ли се?

# 542
waterviolet, в 28ма седмица при мен беше седалищно и не мисля, че се обърнало (сега съм в 30та), защото ритниците са на същите места и аз като съм седнала, особено като шофирам много ме подпира под ребрата,  но честно казано не съм усетила сърцебиене. 🤨

# 543
  • София
Моето е главично, но въпреки това си тежи и ми изкочиха нови вени. Ходих на съдов хирург, направи ми доплер на кръвоносните съдове и ми изписа дълги компресиращи чорапи, които трябва да нося всеки ден, включително и на раждането и два месеца след това. За другите, които не се покриват от чорапите АГ ми изписа мехлем и се прибраха на 90%. Получават се от увеличения кръвоток в малкия таз и тежестта на бебето и качени кг разбира се за тези по краката. И АГ, и съдовия ми препоръчаха повече движение и въртя на ден по 10хил. крачки.

# 544
fiffy и мен докторът като ме пита не съм ли го усетила, казах не, но после като се замислих всички дискомфорти, които си мислех, че са от бременността, са всъщност от неговото разположение. Като седя и имам чувството, че се задушавам, като си чакам часа с други бременни те си седят, ровят си в телефоните, не помръдват, аз място не мога да си намеря. И се задъхвам страшно много, понякога едва ходя, трябва да се спирам през 10 мин, дори да седна за малко, а коремът ми е малък, килограмите също не са много. Пулсът в покой отива на 105-110, а като седя дори 120. Хем имам часовник, хем не съм обърнала внимание, че пулса се е ускорил.

# 545
Относно забелването, това клипче ми беше много полезно
https://youtu.be/9Jo-ipLfSZw

# 546
  • Sofia
Момичета, има ли сред вас, на които бебетата са седалищно? В 32 гс съм проблемът е, че и пулса ми се е увеличил и докторът днес каза, че е от положението на бебето, притиска вени и ще трябва да се проследи пулса. Като седя също ми е зле и некомфортно, място не мога да си намеря, дори пулса ми се ускорява, трябва или да съм права или легнала. На някоя от вас случва ли се?
fiffy и мен докторът като ме пита не съм ли го усетила, казах не, но после като се замислих всички дискомфорти, които си мислех, че са от бременността, са всъщност от неговото разположение. Като седя и имам чувството, че се задушавам, като си чакам часа с други бременни те си седят, ровят си в телефоните, не помръдват, аз място не мога да си намеря. И се задъхвам страшно много, понякога едва ходя, трябва да се спирам през 10 мин, дори да седна за малко, а коремът ми е малък, килограмите също не са много. Пулсът в покой отива на 105-110, а като седя дори 120. Хем имам часовник, хем не съм обърнала внимание, че пулса се е ускорил.
Аз съм същата мъка в 29+5. Моята не е седалищно, а напречно и никакви индикации да си смени положението. Настанила се е все едно ми е гушната в скута, с гръбчето надолу и главичката под ребрата ми отдясно. Просто искам да се обърне нанякъде, но да не стои напречно.
И моят пулс е адски ускорен. Не смея да го меря, защото като видя, че е 120 в покой, ще скочи още и съвсем ще си изкарам акъла.
И на мен Вецев ми каза, че е от позицията на бебето, притискало нещо си. Каза ми да увелича Магнезия, ама докога така? Първото тримесечие магнезият наистина помогна, ама сега ако бебето притиска нещо, какво ще ми помогне Магнезия.
И моят корем не е голям, да съм качила 5кг. Видяла съм се в чудо. И аз не мога да си намеря място, не мога да спя, направо на моменти издивявам. В покой съм, а сърцето се държи така все едно препускам и това адски ме изморява. Задъхвам се от най-малкото движение. Вече се замислям да се консултирам с кардиолог. Ама ако е от бебето, как ли би ми помогнал и той. Наистина не знам как ще избутам така още два месеца.

# 547
Gigi, този крем можеш ли да ми кажеш какъв е? На мен ми се влошиха вените и имам вече и по срамните устни, но нормално било. Изписаха ми един крем с листа от кестен и още нещо + едно хапче, но никакъв ефект няма при мен. Дано поне не става по-зле. Също казаха ли ти нещо за раждането? На мен също ми препоръчаха повече движение.

За предлежанието - моето бебе миналата седмкца във вторник като бях при ангиолог да ми гледа вените беше главично и пречеше да видят едната вена 😀 буквално на другия ден ми беше феталната морфология и вече беше седалищно и то в каква поза.. краката му бяха на главата горе. Изобщо не съм усетила кога се е обърнало. Waterviolet, пробвай да лазиш на 4 крака вкъщи и да танцуваш салса + има една йога поза - котешко гръбче. Пробвай и нея, ако състоянието ти го позволява (тоест ако нямаш предписание да лежиш). Този тип движения помагат за правилното позициониране на бебчето.

Жоржи, аз също изпадам в паника като си помисля да ме режат 😳 но на посл фетална с докторката си говорихме за хернията и разширените ми вени и тя ми каза: “Няма проблем да родиш нормално. Ако нещо ти се разпори корема поне си в многопрофилна болница и ще те закърпят веднага”.. значи откакто ми го каза това вече и от естествено раждане ме е страх 😳 не знам как ще се ражда изобщо… а ми е второ 🤣

# 548
Брин, Вецев ме посъветва да го проследя в следващите 2 седмици и най-добре консултация с кардиолог. Каза, че при раждане матката като се контрахира допълнително 1 литър кръв се излива в кръообращението и сърцето се натоварва още повече. Май наистина е най-добре консултация със специалист. Според него от мястото, което има вероятността да се обърне е 3%. Да някакви вени се притискали при такова предлежание. Мен принципно ме гласят за секцио заради очите, имам операции, въпреки че в цял свят не е пречка, но в Бг е 🤷♀ Обаче аз това нещо още 2 месеца няма да го издържа. А като се появят газове и ме притискат още повече и имам чувството, че ще хвърля топа 🥴🥴🥴

BMR мерси за съвета, ще пробвам задължително. От утре се нареждам до котките за разходки на 4 крака, извивки в гърба и дано нещо помогне 😁😻

# 549
Забелването при момченцата е много остаряла практика, която я има само в България.
За мен е абсурдно да правя такова нещо. Момчетата като пораснат и като си играят с пишлето, сами си го забелват. Аз там не пипам.
Това за забелването, което споделяш, не е вярно. Не е казано, че ти трябва да се занимаваш с това, има си уролози за целта. Взима се направление от педиатъра и до третата годинка се свършва тази работа. То дори при забелени по правилата момченца се получават възпаления, сраствания и слепвания, които се налага в по-голяма възраст да им ги оправят и остава доста неприятен и травмиращ спомен, какво остава за незабелените. Казвам го с абсолютно информативна цел, а иначе всеки си решава сам.
Моето е седалищно в 32 седмица, но аз съм със сърцебиене от ноември и не е от позицията на бебето. След посещение на кардиолог се оказа, че имам и изменение в ЕКГ-то и ми предписаха магнезий + бета блокер. Може би не е зле да минете на кардиолог за консултация.
BMR, и на мен ми излязоха разширени вени от слабините та до прасеца. Още не съм ходила на съдов хирург, че ми писна от доктори. Хубаво казват повече движение, ама при ходене става по-зле. Вените се подуват още повече и започват да пулсират. Как това помага не ми е ясно?

# 550
Воднавиолета, моята девойка е седалищно и не ще да се объне инатият му овен, въртях суках, йога, пози, чудо… не мърда Disappointed и на мен ми поприхлопва сърцето, но стигам до около 100 пулс. И според мен не е от позицията на бебето, все пак ще питам АГ в понеделник.

ВМР с тази херния не те мисля, направо ужас Rolling Eyes  и аз не искам рязане, но ако остане седалищно нямам избор. Каката беше главично още от 7-ми месец и тогава много ме беше страх да не се налага рязане и сега ме е страх, не знам защо… имах леко раждане и като знам как 2 часа след като родих си ходех като пич, а на сутринта нищо ми нямаше …

# 551
  • София
За забелването има много противоречиви мнения. Аз лично мисля да се консултирам с Вецев както и с педиатърката на бебето. Четох че в началото е много по-добре да не се забелва защото предпазва от инфекции и предпазва главичката.
Може някоя мама, която има момче да сподели мнение. Може и на лично или скрит текст, за да не притесняваме всички.

# 552
  • Sofia
Може някоя мама, която има момче да сподели мнение. Може и на лично или скрит текст, за да не притесняваме всички.
Аз много се колебаех какво да правя. Не бях наясно нито до какви инфекции може да доведе, ако не се прави нищо, нито какво точно представлява самото забелване.
Скрит текст:
Мислих, мислих - мъжа ми, свекървата и педиатърката казаха, че трябвало да се направи. Мъжа ми каза, че на него са му го направили доста късно, в смисъл, че имал спомени от манипулацията и била много травмираща. Било по-добре да се направи рано, че детето да не помни.
Еми... подведох се от "съвети" и страх от инфекции и го заведохме при педиатърката.

След като видях какво представлява това, само ще кажа, че това е варварщина. Ако знаех какво ще му причинят никога нямаше да се съглася. Баща ми също беше изумен как сме причинили това на детето.
Мина и замина, но съжалих триста пъти.
Ако имах второ момче, това нямаше да го допусна пак.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 00:37 от Brin de muguet

# 553
Всички големи педриатрични организации и болници, препоръчват отделянето на препуциума да не се случва насила и да не се прави от никой друг, освен от самото дете. Камо ли да се забелва по правила и до определена възраст.
Скрит текст:
До около 2-годишна възраст препуциума трябва да започне да се отделя естествено от главичката.
Отделянето при някои момчета може да отнеме повече време, но това не означава, че има проблем – просто ще се отдели на по-късен етап.
При някои се случва на 10 годишна възраст. Това си е естествен процес, който може да продължи дори до пубертета. Сега ако препуциумът е склеротично изменен и има образуван кожен фимозен пръстен, естествено, че трябва консултация със специалист, както ако има зачервявания и болки и т.н.
“Когато младо момче дърпа препуциума си, то обикновено го издърпва навън. Това е нормално и естествено и няма причина за безпокойство; той няма да се нарани. След като препуциума е готов за изтегляне, синът ви най-вероятно ще открие това сам. Той трябва да бъде първият човек, който отдръпва препуциума си.”

https://www.kidshealth.org.nz/how-care-your-childs-foreskin

Имам двама племенника, които са родени в Дания, родителите като питаха за забелване, педиатърът доста се беше учудил, че в Бг съществува такава практика. Всичко се случи естествено и без травми, направено от самите деца.
Пускам линкове на различни организации, на английски са
Скрит текст:
https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/foreskin-care-questions/

https://babyology.com.au/health/baby-health/why-retracting-your- … -not-a-good-idea/

https://www.childrensdayton.org/patients-visitors/services/urolo … ions/circumcision

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/phimosis

https://tamalpaispediatrics.com/Care-of-the-Uncircumcised-Penis

“Повечето млади момчета често докосват или играят с пениса си. Това е нормална част от тяхното развитие и как те научават за тялото си. След като препуциума е готов за отдръпване, вашето дете вероятно ще открие това сам за себе си.”
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Penis_and_foreskin_care/
Пък наистина, всеки си решава сам.

# 554
Ние с моят син не сме имали такива проблеми. Първите месеци педиатърката ми беше казала да не пипам там. Така и направихме. В последствие започнахме съвсем леко и безболезнено придърпване вечер по време на баня за измиване и с времето се забели. Може би в рамките на година, година и половина. Мъжът ми е имал проблеми като малък в тази област. Свекъва ми не е забелвала и се е инфектирало там, та после са имали трудности с години. Водили са да го забелят от раз, за да спадне възпалението, но съответно след това се е слепвало и е било трудно. При нас станаха от само себе си нещата. Не твърдя, че аз съм права. Просто реших да слушам педиатъра по темата и минахме без никакви проблеми. Иначе наистина материали има много, но факт, че българските лекари съветват друго. Консултирали сме се с уролог, педиатър и нефролог и всички ни посъветваха да практикуваме това плавно забелване вечер по време на баня и съответно да го продължаваме докато не стане достатъчно голям сам да се измива така.

Общи условия

Активация на акаунт