Не иска да ходим за ръка

• 3 893
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте на всички !
Може и да има вече такава тема , но не я открих ! Моля за извинение предварително.
Въпросът ми е как научихте дечицата си да ходят за ръчичка ? Синът ни е на 2 годинки и 2 месеца вече и иска да ходи сам навсякъде , и дума да не става ако му кажем да даде ръчичка. Има ли трик или е индивидуално за всяко детенце на каква възраст "узрява" за подобни неща ?
Благодаря предварително 😊

Синът ми никога не е ходел за ръка, просто не искаше. Отскоро започна да дава, и то ако аз му кажа, ама не с идеята да го водя. Просто като знак за близост. Но пък много бързо се научи къде и кога да спира, за да ме изчака.

# 16
Когато е нещо, свързано с безопасност и здраве, не правя компромиси. Обяснявам защо е нужно да се свърши и ако не стане доброволно, става доброзорно. Моят син до скоро се тръшкаше и искаше да го нося буквално от входа до колата, или до кварталния магазин, абе за 3-5 метра, даже по стълбите до асансьора Scream ами вече ми е физически невъзможно да го вдигам, обяснявах и обяснявах, ама накрая два дни го влачих за ръка и на третия ден не попита даже за носене. Така, че понякога, за някои неща, безопасност и здраве, няма компромиси. Децата усещат и знаят кога си склонен да отстъпиш и кога просто няма да стане.

# 17
  • София
Не ги питам, искат, не искат. Държа здраво. Отказаха се да спорят. Минахме през влаченето и количката. Тук и на тротоарите карат, на червено минават колите, в парка пък има колелета и пуснати кучета. Младост, София. Като не ми стигат ръцете, понеже имам 3 деца, най- отговорното в момента държи най-малкото за свободната ръка.

# 18
Моето е на 1г9м. Все още използваме количката за по-дълги разстояния, но от ранна есен на по кратки разстояния сме винаги пеша. В началото отказваше да дава ръка и всеки път при пресичане на улица или при друг повод ако откажеше да даде ръка го вдигах- а на него това хич не му харесваше, защото е още по-ограничаващо. С течение на времето, много обясняване на едно и също вече само да доближим улица и ме хваща за ръка сам и след това ме пуска. Навън е изключително самостоятелен и му давам много свобода и вече знае, че когато кажа трябва да ме държи.
За мен друг важен момент беше, че когато започнах да го уча на това никога не бързахме за никъде. Той имаше време да опознава и изучава света извън количката. Така и аз не се ядосвах излишно, когато отнемаше време да ми даде ръка и да тръгнем в определената посока.
Разбира се, темперамента на детето също оказва влияние, но в тази възраст децата вече разбират много и с повече обяснения се постига невероятен прогрес. Забелязала съм го и за други неща, които отказваше.

Успех!

# 19
  • Банско
И моят син вече на 3, но пак не иска за ръка. Явно периода да прави всичко сам, още не е отминал. За мен беше много важно да спира преди улица и да се оглежда. Винаги му повтарям да внимава и той след хилядните повторения запомни де 😄.

# 20
Живеем в къща на оживена улица и просто няма начин да излизаме без да го държа. Още като проходи не искаше да дава ръчичка, затова жертвах няколко разходки. Излизахме от пътната врата,но щом ме пусне и започне да се тръшка да върви сам,го прибирах обратно вкъщи. След няколко дни свикна и като изключим площадките, отдавна не мърда никъде без да се хване за мен. Бонус след наказанието с прибирането е ,че драстично намали и тръшкането навън. Знае ,че като започне да се тръшка се прибираме и няма игри навън,та сцени  прави основно вкъщи  Grinning

# 21
И моят син на 2 г. е така.
В дадени случаи ме хваща за ръка, но то е обикновено или още в началото на разходката, когато е много ентусиазиран, че излизаме и след околко половин час вече му е писнало и иска да ходи сам или да го нося.
Или пък като има затруднение да качи по-високи стълби или го заговори непознат човек, тогава идва и ме хваща за ръка без пазарлъци. Което донякъде ме успокоява, че все пак не е чак толкова доверчив, колкото изглежда на пръв поглед.

# 22
Синът ми е на година и 10 месеца и отскоро ходи за ръка,но за кратко време,иначе си търчи и не можеш да го спреш,див,див, но за мен е голям напредък,че все пак почна да дава ръка,мислех,че никога няма да се случи. Grinning С батко му не си спомням кога е почнал да дава ръка,той е на 5 години и 4 месеца,но на възрастта на малкия беше доста по-кротък.

# 23
Само ако е на непознато място ме държи, иначе сме готови за цирка с моя син.

Общи условия

Активация на акаунт