Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 534
  • 828
  •   1
Отговори
# 795
  • Отвъд алеята зад шкафа
the slayer Благодаря много. Така усещам, че Британика е изборът. Крайно време е да има в темата някой родител с дете там. Виждам, че и за КО има вече няколко човека.

Привечер ще пусна нова тема. Има много за актуализиране по първия пост.

# 796
  • София
Много ми беше интересно да прочета информацията за тези училища, пък била тя и субективна Simple Smile Благодаря!

# 797
the slayer, и аз благодаря за информацията.

Аз също съм с много добри впечатления от Увекинд и мога да допълня малко за приемната им процедура, когато кандидатствахме преди няколко години.
Детето изкара половин ден в училището заедно с още едно дете. Една от задачите им е била да нарисуват заедно къща. Всеки е рисувал някакви елементи от картината. Наблюдавали са толерантност и работа в екип.
Бях приятно изненадана от подробната писмена обратна връзка, която получих от тях, изготвена от психолог и педагог. В нея, в отделни секции, бяха описани: комуникативни умения, логика и осъзнаване на връзки, социални умения, фина моторика, езикови познания и математически познания. Беше описано те какво очакват и къде се намира детето.

# 798
gadamer, Британика е мечтата на мама - дребния се издъни на английския тест там - той е скаран с  буквите и на български и на английски - това звук, буква, кое с какво започва , за нищо го няма. Аз не успях да му помогна да напредне в това, признавам си. Затова минах на вариант Б - друго училище, където да му стегнат английския, и ако имам късмет и той не е безкрайно тъп ,  1 клас в Британика.

Радвам се, ако съм била полезна на потребителите. Но едно само мога да кажа  - обикалянето по толкова училища е излишно, ако намериш своето и имаш късмета да те приемат. Другото е просто "за спорта" (и за такива маниаци като мен, които си правят таблички с информацията за училищата).

# 799
  • София
И на мен ми хареса информацията на slayer.

Втори език от 5 клас, с твърдение за В2 ниво в седми.
Много добре казано - "с твърдение за В2". Joy Пълни глупости са това.

Аз се изнервих, доскуча ми да слушам за кръговия им подход и да ме питат като какво животно се определям.
JoyJoyJoy

# 800
За 2 години B 2 на втори език? Уау!

Бих препоръчала при посещение да искате информация за целите, които си поставя всяко училище в края на всеки образователен етап. И после да питате за методи за постигане и доказателства за постигане на тези цели и резултати.

Давам пример: Петър Берон казали, че много деца след 4 клас отиват в СМГ. Въпрос1: Само с училищни знания ли го постигат? Въпрос 2: Колко деца от колко голям випуск отиват в СМГ само с училищни знания? Въпрос 3: Колко деца от какъв випуск напускат след 4 клас, независимо от причините?

Втори пример: В училище Х казали, че вторият език в края на 7 клас е на ниво B2. Въпрос 1: Колко деца от какъв випуск постигат това по години(завършили випуски)?

Иначе всичко си остава в сферата на добрите пожелания и рекламни приказки. И после се оказва, че то детето нещо не се справяло. Но всъщност накрая се оказва, че цял випуск "изненадващо" не се справя и не е постигнал обещаните резултати.

# 801
На мен ми стана интересно, че искат на антлийски да определят звук. Бях останала с впечетление, че е модерно с цели суми да започват. Отначало по-кратки.

# 802
Радвам се, ако съм била полезна на потребителите. Но едно само мога да кажа  - обикалянето по толкова училища е излишно, ако намериш своето и имаш късмета да те приемат. Другото е просто "за спорта" (и за такива маниаци като мен, които си правят таблички с информацията за училищата).

И аз много благодаря за информацията! Със сигурност ще е много полезна на много родители, които сега навлизат в материята, явно е, че процесът на избор/прием става все по-сложен, но е и хубаво, че има все повече училища, които привличат интерес.

Ще споделите опит догодина с избраното място:)) Успех на детенце!

# 803
  • София
Благодаря за инфото, the slayer, много полезно. Само да вметна от позицията на човек с дете, било и в ПБ - 3 г. и в Прогресивно - 5 г. и оценявайки, че това е твоята гледна точка, формирана от кратки посещения, че ако те прочете човек, би заложил повече на Петър Берон, отколкото на Прогресивно. Всъщност ПБ е доста посредствено училище с хитра собственичка, което успява на пръв поглед да направи добро впечатление, както казва Фенси - обръщат дефекта в ефект. Не само обучението и резултатите му са зле, но базата му не е това, което изглежда - много малки и претъпкани стаи, в прекрасната картина ядат набързо на смени ужасна храна (сега е даже по-ужасна, отколкото по наше време).
Та совите не са това, което са.
За Прогресивно съм писала, не агитирам, имат си своите проблеми, но ако трябваше да избирам между двете - пак бих избрала него.
Само не се лъжете по ПБ - тук сме няколко човека оттам, не се е променило към добро.

# 804
Мнението за превръщането на дефекта в ефект може да се лепне и на още няколко училища от гореописаните училища.

Питайте колко добър е немският всъщност в Увекинд в края на 7 клас.
Единственото немско училище, което горе долу си заслужава обмисляне(с огромни резерви) е Ерих Кестнер. Нито Увекинд, нито Веда.

# 805
The slayer как се смях на описанието ти за Прогресивното. Бяхме в Слатина (преди това на презентация в Перото) . Аз бях силно впечатлена от приказките на директора и много ми хареса. Но мъжа ми беше като теб. 😂Гледаше възмутено и накрая каза - "Защо искаш да ми водиш детето при тия сектанти!"

Увекинд - да. Същите впечатления. Но немския.....
Британика - не ходих, защото не знаеше бъкел английски моето дете.

Дали сте запознати как стоят нещата с междинен прием след 1 ви, 2, 3 клас там ?

Свети Георги - супер база, а и локация според мен. Но там не всяко дете ще се чувства добре. Всъщност е само за хора с пари и с манталитет на такива ( статус) . Това после го научих.

Така се говореше и за БШ, което аз бях харесала, но там е по-голяма диверсификацията. Базата отново супер. Но директорката просто не ме спечели с идеята, че не се борят за резултати и то в прав текст.

# 806
Стайлър, сууупер информация. Бях си дала време до утре да избера училище и днес цял ден с нетърпение чаках да видя какво ще споделиш.
Направо се възхищавам на нервите и ентусиазмът ти. Поклон!
Всичко което написа е супер прясно и актуално. Освен някои такси. На мен ми ги казаха с по 500 евро отгоре. Но да приемем, че е от инфлацията 😂😂😂

Само с едно не съм съгласна. Трябва да се ходи по училища.

Една жена ми беше казала да ходя, да говоря и че ще си усетя училището. На мен тогава ми се струваше абсурдно. Все пак можеш да добиеш инфо от интернет, какво има да усещаш 😂😂😂

В крайна сметка ди го усетих ☺

Мисля, че няма добри или лоши училища. Ние като родители им продаваме такава стойност.

Ако един родител иска добра академична подготовка за детето си, то той ще хвали СС или Питагор, защото за него ще е най-доброто.

Има родите ли пък за които Волдорфскотп е the best.

Най-важното е ние като майки да се доверим на училището и да вярваме, че това е най-доброто за детето ни.
Ако имаме дори минимални съмнения за това, детето ще ги усети.

# 807
  • софия
Скрит текст:
The slayer как се смях на описанието ти за Прогресивното. Бяхме в Слатина (преди това на презентация в Перото) . Аз бях силно впечатлена от приказките на директора. Но мъжа ми беше като теб. 😂Гледаше възмутено и накрая каза - "Защо искаш да ми водиш детето при тия сектанти!"

Увекинд - да. Същите впечатления. Но немския.....
Британика - не ходих, защото не знаеше бъкел английски моето дете.

Дали сте запознати как стоят нещата с междинен прием след 1 ви, 2, 3 клас там ?

Свети Георги - супер база, а и локация според мен. Но там не всяко дете ще се чувства добре. Всъщност е само за хора с пари и с манталитет на такива ( статус) . Това после го научих.
Така се говореше и за БШ, което аз бях харесала, но там е по-голяма диверсификацията. Базата отново супер. Но директорката просто не ме спечели с идеята, че не се борят за резултати и то в прав текст.
Това е някакъв подход да обяснят как са над "състезаелнто поведение" на училищата и как те се ръкводят от много по-висши ценности. И си мислят, че като обезсилят класирането си в сравнителните таблици, вече всичко е наред и услугата, която дават е тип топ, а родителя не стъпва по земята в захлас...

the slayer, благодаря за споделеното. Кога започнахте прочуването? В смисъл, на каква възраст на детето започнахте да се подготвяте с избора?

# 808
В БШ процентът на хората със "статус" е значително по-малък. Предполагам, че картинката е като в повечето ЧУ - има от по-заможни семейства с охрнана и шофьор на детето, но има и много средна класа. Училището е като "квартално" за много хора от Младост в добрия смисъл - децата се познават, виждат се и извън училище, ходят пеша. Не бих го сравнявала със СГ.

# 809
В БШ процентът на хората със "статус" е значително по-малък. Предполагам, че картинката е като в повечето ЧУ - има от по-заможни семейства с охрнана и шофьор на детето, но има и много средна класа. Училището е като "квартално" за много хора от Младост в добрия смисъл - децата се познават, виждат се и извън училище, ходят пеша. Не бих го сравнявала със СГ.

Не го сравнявам. По-скоро на мен ми беше описано като снобарско, а не го видях като такова. Има малко от вида на родителите, за които говорим, но да - няма общо със СГ. Всъщност не знам има ли по-скъпо училище от СГ и въобще друго ЧУ с такива претенции за неприкрита селекция. Там се изгубих и дори охраната не беше особено любезен. По обувките и дрехите още те познават за там ли си, не си ли.

Но аз все звезди очаквам да ми свалят. Нали ще си плащам😉

Общи условия

Активация на акаунт