Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 534
  • 828
  •   1
Отговори
# 810

Всичко което написа е супер прясно и актуално. Освен някои такси. На мен ми ги казаха с по 500 евро отгоре. Но да приемем, че е от инфлацията 😂😂😂

Сериозно?! В повечето съм ходила през октомври и ноември и си мислех, че информацията е прясна. Олеле, какво ли ще сервират другата година!

Мисля, че няма добри или лоши училища. Ние като родители им продаваме такава стойност.

.....
Най-важното е ние като майки да се доверим на училището и да вярваме, че това е най-доброто за детето ни.
Ако имаме дори минимални съмнения за това, детето ще ги усети.

Тук съм на 100% съгласна и подкрепям с две ръце. Определенията са в нашите глави, затова наистина училище по интернет не се избира. Всеки само трябва да го усети , защото моето възприятие е едно, на друг човек е напълно различно, което не означава че някой от нас непременно греши. То добре, че всички имаме различни вкусове, иначе ако се харесваха само едни училища, всички щяха да учат само в тях.

Затова пак се извинявам, ако без да искам съм засегнала някой родител - тези впечатления наистина са много субективни (и понякога основани на някакви много дребни и незначителни неща).

# 811
  • София
Най-често срещам едно нещо, което скъсява хоризонта при доста родители, което е голяма степен е логично - възприемат детето така, все едно то все ще си стои 5-6-7-годишно. А е необходимо за образованивто да се мисли една крачка напред - детето утре няма да е първи клас, а пети или седми. Тогава вече няма да е сладкото 5-годишно дете, което харесва да играе по цял ден, а ще трябва да има определени знания и издържливост и дисциплина да се състезава с връстниците си. Помислете и от тази перспектива, детето няма да е сладкият Гошко, а Георги.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 18:03 от Andariel

# 812
  • София
Дааам, в един момент Георги става седмокласник. И решава, че иска да учи в Испанската, в СМГ, в АК... Обаче мама го е записала в училище, което "не гони резултати", в което Гошко е натрупал пропуски, докато е живял щастливото си детство и се е състезавал сам със себе си. И к'во правим?

# 813
И в което мама е имала безпрекословно доверие. Wink И е вярвала безпрекословно и без грам съмнение. Така, че детето да не усети съмнение.

И мама и тати, вярвайки, се превръщат в една вярваща и доверяваща се ходеща касичка.

# 814

the slayer, благодаря за споделеното. Кога започнахте прочуването? В смисъл, на каква възраст на детето започнахте да се подготвяте с избора?

Аз се сетих миналата година, като осъзнаване, че ако искам да учи в ЧУ , трябва да влезе в подготвителен клас. Осъзнах и че с подготовката от държавна ДГ няма да стане. Започнах леичко да го подготвям от лятото, но по-сериозно учихме 2-3 месеца, докато  успях да го приведа в горе-долу нормално състояние да се яви в избраните от мен училища. Има пропуски определено и аз ги знам къде са (затова и не е в уч-ще номер 1 в списъка), но се надявам да има време да навакса.

Иначе проучването ми отне около 4 месеца.

# 815
Е, сега, детето винаги ще си е дете. Поне като гледам майка ми как ми говори 😂😂😂

Но е факт, че е време да започне да се дава гласност и на алтернативни училища. Да влязат и родители с тези разбирания.

Академичното образование в този му вид е едно от най-добрите неща създавани някога. Супер устойчиво и 100% работещо.

Но, все повече хора от различни сфери започват да твърдят, че това образование, в този му вид, не е адекватно на днешния супер бързо променящ се свят.

Тук естествено идва другия проблем. Вече има прекалено много нови образователни методи с неясен изход. Повечето родители, които тестват децата си на тези нови методилогии на обучение буквално експериментират.

Затова всеки сам трябва да реши за себе си.
Аз напълно разбирам и уважавам изборът на всеки решил да запише детето си в СС.

Но разбирам и тези, които искат да го запишат в демократичното, примерно.

И аз имам опасения за 7ми клас, но съм сигурна, че и родителите от Питагор имат.

Съгласна съм, че детето няма да е винаги на 6. Но при избора на училище мисля, че родителите не трябва да се водят от това къде ще влезе в 7 клас, а дали това, което учи днес ще му е полезно, когато стане на 30 години.

И все пак алармирам за повече толерантност към родителите с различно мислене. Убедена съм, че след 5-6 години ще са доста повече, за добро или за лошо

# 816
  • София
Ооо, имаме толерантност, как да нямаме. И аз имах различно мислене, когато бях млад щастлив родител на първо дете, преди около двайсетина години. Joy Та, нищо ново под слънцето, този разговор в момента е тотално дежа вю с идентични разговори, водени почти всяка година в темите. От мноого години.

# 817
  • София
Дойдохме си на думата (на годината) "Всеки сам си преценя!".

# 818
  • в страната на чудесата
Да ви кажа, описанието на Слеър за прогресивно ме разсмя - така си беше и преди, само че имаха една голяма зала, в която ядяха. Поне на ресторант не ги водеха. И кръгчетата между децата всяка сутрин са пълна отврат. А след нас изпитът е за родители, не за деца.
Олив, вие бяхте много малко. И като цяло въобще не отразявате негативите на прогресивно.

# 819
  • София
Искам само да добавя, Слейър, че пишеш много увлекателно и с голямо удоволствие прочетох всичко, въпреки че не търся училище Grinning

# 820
Aз пък се сетих, че при моето зомбирано проучване, след като посещавах училище,търсех познати, роднини, колеги, 68 ми братовчеди чийто деца учат в съответното училище и разговарях с тях.И финалният ми въпрос беше, колко от обещанията които ви дадоха в чулището при постъпване не бяха спазени? Във всяко имаше по някое.
Единствено в ОТ и трите майки с които разговарях, казаха че няма такова!

# 821
  • в страната на чудесата
Аз пък май не съм търсила. Като се разбра, че ми трябва училище ходих в СГ, още в старата им сграда. Там не ми хареса една Ирена, с която говорих. И понеже познавах Радкова записах детето в светлина. После го преместих в ПБ, щото не ми хареса Светлина. После се запознах с робова и Мариана незнам коя си в ИПО. Преместихме половината клас. После се яви джонев и лъснаха ужасни практики, мангалщини, бюджета още го пазя, едно неврастенно моме за учителка и го отписах. Беше пауза около месец. Беше нужно за всички ни да излекуваме нанесеното от прогресивно 😂😂😂
Тогава се яви ТЕ, който в началото беше чудесен, после имаше забележки, но беше най-доброто от вс преди това. Никъде не е кандидатствал, никой не е питал за академичните му познания. Бил е на срещите с нас.
А и да е имало препитване, не е оставило трайни спомени у мен.
 После отиде на изпит и го приеха в Пчмг.
С годините все по-малко слушам обещания и не допускам директори да ми обясняват. Като се замисля, ако директорите са фронт, все ще има неспазени обещания.
Въобще не си представям Влъчкова (Бог да я прости) или Керкова да разтягат локуми на неврастенни майки на пукчета... може и да греша.
В сегашното училище подбират децата, а не родителите и това ми е за първи път от сравнително небедния ми опит.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 22:31 от Leika_moja

# 822
Малко са училищата, които и след един срок продължават да същите или почти същите, като от първата учебна седмица. Wink

От тук насетне да си кажа, че и при половин дума, която не ми харесва в конкретен пост ще натискам бутончето, следвайки светлия пример. За да не остане триенето едностранно.

# 823
Leika Moja,
А как се отразяват на детето толкова смени на училища за такъв кратък период от време? На големия син училището за моите критерии беше зле откъм обучение , но пък детето се чустваше добре там и имаше приятели и не се престраших да го преместя до 7 клас. Другото наваксвахме с уроци. Говоря за ДУ.

# 824
  • в страната на чудесата
Ами чудесно му се отразяват като гледам резултатите му към днешна дата. Впрочем на нас също - чудесни приятелства от всяко училище. Много ценни хора срещнахме.
Той има още едно училище в Англия преди това и две детски градини пак там.
Ако вс е било ок, нямало е да го местя. Ако не е, детето ми страда, за което плащам.
От моя опит и гл точка преместванията не се отразяват негативно. На моето дете със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт