Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 564
  • 828
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Поясних какво имам предвид в първия си пост. Не искам да заяждаме.

# 61
Искам да ви питам нещо, без да ме нападате, ако може Grinning

Виждам тази и последната тема, предимно се говори за Питагор и  СС. И оставам с впечатлението, че всички държат предимно на акдемичното обучение. Децата да учат много, да имат топ резултати, да ходят по олимпиади и всичко останало.

Може ли някой да ми обясни, защо? Наистина питам без да се заяждам. Питам като майка на бъдещ първокласник за който не искам това. Не че не е умен, напротив. И може много да "носи" като натоварване.

Но въпреки това не искам това за него. Или поне не мислех, че го искам докато не започнах да чета този форум Grinning

Истината е, че аз се начосих към алтернатично частно училище, където развиват така наречените soft skils и не наблягат на състезания и академична подготовка.

И логиката ми за това е, че аз съм предприемач. Имам бизнес от 6-7 години и когато наемам хора не ме интересува кое училище са завършили, нито дали са печелили олимпиади. Най ми е важно как работят в екип и колко са склонни да учат нови неща, да се променят и адаптират към средата.

И аз не съм изключение. Моята среда е от хора с бизнеси и всички мислят, че многото учене убива креативизъма в децата. Същото е и като многото работа.

Но след като започнах да чета започнах много да се обърквам. Всички говорят за СС, за Питагор и подобни. Започнах да си мисля, че аз явно не съм ОК щом не искам детето ми да е в училището, с най-добарата академична подготовка.

Та въпросът ми е, защо избирате тези училища. Защо децата трябва да учат по 10 часа математика и български ( за английския го разбирам, той се използва) на седмица. Защо децата трябва да ходят по състезания и да печелят първи места при положение, че в реалния живот печелят отборните, а не индивидуални играчи.

Каква е идята детето да учи толкова много първите 4 или 7 години. За, да влезе после в престижна гимназия, а после в добър университет или ...

# 62
  • София
Като неутрален човек ще ти кажа. Негласно, софт скилс означава, че не напъват много на учене, а на други работи, каквото си изберат. Но не и сериозно да учат. Ако искаш детето да е с възможности за отлично овладяване на материала и после да влезе в хубава държавна гимназия или в хубава частна като АК, тези със софт скилс работа не вършат, а ти трябва училище, в което се учи здраво. Може и със софт скилс, но в седми клас ще ви трябват уроци за кандидатстване. Количествените натрупвания водят до качествени изменения - по-добро овладяване на материала и по-малко пропуски за запълване в седми клас. Със софт скилс е..., ами какво да ти кажа, все някак трябва да привлекат с нещо като не привличат с много учене.

# 63
не достатъчен бал, за да влязат, а влезлии.
По отношение на училищната подготовка и частните уроци каква е разликата дали са влезли или са имали достатъчно висок бал, за да влязат, но не са кандидатствали или не са се записали, защото са предпочели АК, СМГ, ПЧМГ или друго училище. Не обсъждаме избора на учениците, а училищната подготовка и приема в конкретно училище без /с частни уроци, нали!?

# 64
  • София
Desem, аз също предпочитам класическа пред професионална, най-малкото, защото не си и представям да не учат повече след това, не отглеждам някакви гениални деца все пак. Но искам да направя проучване, да го сведа на заинтересованите ( или поне, на които се очаква да са заинтересовани). Благодаря на теб и на всички, които ми писаха досега!

Анди, всички, които искаха от класа на голямата, влязоха там без подготовка. Бяха много силен клас. Имаше и доста деца, чийто хубав бал за навсякъде отиде зян Simple Smile Но след като вече имам доста отзиви на завършили, търся отново частна гимназия.

Иначе преди десетина години, когато моето дете избра ПЧМГ пред СМГ, тук на лични ми писа една дама, че съм луда. Училището не беше популярно дори за 5-7 клас, а гимназията не винаги събираше клас. Влъчкова (лека й пръст) направи невероятно много, но как ще върви училището занапред, кой знае, времето ще покаже. Което важи и за всички останали частни училища.

Хоуп, странно е мнението ти за Шопова. Моето такива измишльотини пише, не са го критикували, дори обратното, има браво за изразено мнение. Но краснописа... ех. Ще черпя ако някой ми даде работеща идея как да го оправи. Всъщност не е толкова грозно, колкото е нечетливо, по-лошия вариант.

# 65
  • София
Mariq-B, като човек минал по подобен път с децата си (през алтернативни и след това не училища) ще споделя следното: Т.нар. академични изобщо не са това, което е в главите на повечето родители тепърва сблъскващи се с въпроса за образованието на децата си. Там не ядат деца, не ги тормозят, не учат нещо свръх, мега, ултра непостижимо. Просто се учи системно и стабилно през годините. Цели се децата да нямат пропуски, за да не им е трудно с напредването на класовете. Просто на повечето места качеството на образованието е зле и затова там изглежда все едно "се скъсват да учат". А за родните алтернативни ЧУ не ми се отваря дума -  soft skills, съобразяване с темпото на детето... хахаха. Просто рекламни думички за да прикрият колко са зле нещата. И говоря за елементарни, основни познания, не за нещо уау.

# 66
  • софия
Скрит текст:
Искам да ви питам нещо, без да ме нападате, ако може Grinning

Виждам тази и последната тема, предимно се говори за Питагор и  СС. И оставам с впечатлението, че всички държат предимно на акдемичното обучение. Децата да учат много, да имат топ резултати, да ходят по олимпиади и всичко останало.

Може ли някой да ми обясни, защо? Наистина питам без да се заяждам. Питам като майка на бъдещ първокласник за който не искам това. Не че не е умен, напротив. И може много да "носи" като натоварване.

Но въпреки това не искам това за него. Или поне не мислех, че го искам докато не започнах да чета този форум Grinning

Истината е, че аз се начосих към алтернатично частно училище, където развиват така наречените soft skils и не наблягат на състезания и академична подготовка
.

И логиката ми за това е, че аз съм предприемач. Имам бизнес от 6-7 години и когато наемам хора не ме интересува кое училище са завършили, нито дали са печелили олимпиади. Най ми е важно как работят в екип и колко са склонни да учат нови неща, да се променят и адаптират към средата.
Скрит текст:
И аз не съм изключение. Моята среда е от хора с бизнеси и всички мислят, че многото учене убива креативизъма в децата. Същото е и като многото работа.

Но след като започнах да чета започнах много да се обърквам. Всички говорят за СС, за Питагор и подобни. Започнах да си мисля, че аз явно не съм ОК щом не искам детето ми да е в училището, с най-добарата академична подготовка.

Та въпросът ми е, защо избирате тези училища. Защо децата трябва да учат по 10 часа математика и български ( за английския го разбирам, той се използва) на седмица. Защо децата трябва да ходят по състезания и да печелят първи места при положение, че в реалния живот печелят отборните, а не индивидуални играчи.

Каква е идята детето да учи толкова много първите 4 или 7 години. За, да влезе после в престижна гимназия, а после в добър университет или ...

и аз добронамерено ти отговарям.
 за да може един ден те да бъдат тези, които ще интревюират. Нужно е повече от софт скилс. Софт скилс се учат, но предимно се имат първо.

Понеже не ме касае нито едно от спряганите училища в тази възраст, искам да обърна внимание на всички бъдещи интересуващи се - не се поддавайте. Вкарват негатични нюанси на училища, които имат летва. Това не ги прави чудовищни. Имайте едно на ум и не вярвайте на тия крайни етикети.

Заради такива етикети щях да пропусна едно от най-хубавите неща в образованието на детето си.

Отивате, посещавате, говорите, мислите и решавате. Но да зачерквате някакво спрягано често име, само защото е често спрягано е равно на липса на зрялост. То е като да отхвърляте богати и успешни хора в света, само защото са успешни и да пропуснете уникалната си възможност да научите нещо от тях.

Относно олимипадите - огледайте се, участниците са отвсякъде.

Be smart!

# 67
Като неутрален човек ще ти кажа. Негласно, софт скилс означава, че не напъват много на учене, а на други работи, каквото си изберат. Но не и сериозно да учат. Ако искаш детето да е с възможности за отлично овладяване на материала и после да влезе в хубава държавна гимназия или в хубава частна като АК, тези със софт скилс работа не вършат, а ти трябва училище, в което се учи здраво. Може и със софт скилс, но в седми клас ще ви трябват уроци за кандидатстване. Количествените натрупвания водят до качествени изменения - по-добро овладяване на материала и по-малко пропуски за запълване в седми клас. Със софт скилс е..., ами какво да ти кажа, все някак трябва да привлекат с нещо като не привличат с много учене.

Добре, пак не разбирам защо трябва да се учи много? За да влязат в престижна гимназия ли? За това ли е всичко. Аз съм завършила супер престижна гимназия и не помня и 1 нещо от нея, освен че бях до 3-4 на училище и се прибирах да уча до 1 вечерта. И тези в непрестижните учлища влязоха в същите университети като нас в престижната гимназия, дето не можахме да си докараме високи балове, щото трябваше да си вундеркин, за да ти пишат 6.
Въпросът ми е в реалния живот ще му помогне ли на детето ми, че е влязло в училище, където яко учат?

# 68
  • София
Съобразяване с темпото на детето на прост език означава, че не го понатискаме лекичко дори да се помъчи да се справи. Така сме ок с това, че нещата не са цветущи и колкото - толкова.

Твоето време с влизане е било Преди новата ера. Сега играта е друга. С времето ще се усетиш, най-късно в шести-седми клас.

# 69
  • софия

Добре, пак не разбирам защо трябва да се учи много? За да влязат в престижна гимназия ли? За това ли е всичко. Аз съм завършила супер престижна гимназия и не помня и 1 нещо от нея, освен че бях до 3-4 на училище и се прибирах да уча до 1 вечерта. И тези в непрестижните учлища влязоха в същите университети като нас в престижната гимназия, дето не можахме да си докараме високи балове, щото трябваше да си вундеркин, за да ти пишат 6.
Въпросът ми е в реалния живот ще му помогне ли на детето ми, че е влязло в училище, където яко учат?

Обиновено човек учи за да се развива, да знае, да достига повече. Ако за вас престижна гимназия е всичко до което свеждате образованието, значи няма накъде да се говори повече.
То по тая логика не трябва нищо да правят, защото много често последната дума е на съдбата. Ама все пак човек трябва да изпитва прогрес.

# 70
За съдбата ми хареса😀
Не ли идеята да ги учат на повече труд в академичните училища и гимназии?

# 71
  • Blondeville
Maria_B, а защо повечето хора смятат, че качественото учене е равно на непременно (много) количествено? Когато още проучвах училища, постоянно чувах тая мантра не само за СС и Питагор, но и за частните училища като цяло - как едва ли не въздух не им остава да си поемат на децата там. В повечето случаи от родители на деца в ДУ в подкрепа на нежеланието им да “тормозят” децата. За мен лично е по-затормозяващо да се мъкнем на частни уроци допълнително, вместо да получим максимума от самото училище.

По отношение на soft skills, те не се усвояват просто така, обикновено или ги имаш, или не. Останалото е надграждане.

И не знам как качественото обучение е в противовес на това да имаш/развиваш и soft skills?

# 72
Добре, за пример ще дам прогресивното училище. Тук съм чела ужасно много негативни коментари за него. Няма смисъл да ги повтаряме.
Но наскоро видях резултатите от НВО след 7ми клас. Първата година в която това учлище се явява на такова оценяване.
Училището се класира на 4то място в София. Точно под СС, ПЧМГ и СМГ и над Еспа, Веда и доста други училища с голям престиж. Според вас на какво се дължи това, при положение, че това учлище обяснява как те залагат на това, че децата учат водени от техния интерес и тн. Просто ми е трудно да взема решение за детето си?

Защото за мен това не е училище, в което се скъсват да учат. Напротив! Имат час по взаимоотношения. Имат по 4 часа мат, бел и англ на седмица. Учат в парка и чрез преживяване. Даже май нямат учебници. Но въпреки това малкото деца, явили се на изпита показват страхотни резултати. Въпреки, че и Веда и Еспа се явяват с токова деца, а за мен това са топ училища, имат с една идея по ниски резултати от прогресивното.

Това нарежда ли го в класацията с най-добрите училища и означава ли, че учлище, в което децата са свободни и бих казала леко недисциплинирани, подготвя по-добре от останалите?

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 17:37 от Анонимен

# 73
В реалния живот има много по-голяма вероятност наученото в тези училища да ти е от реална полза, отколкото софт скилс от поредното алтернативно.
И в тези училища малка част ходят на олимпиади. А желанието за мат. състезания на повечето изфирясва в 3-4 клас.

# 74
  • Отвъд алеята зад шкафа
В прогресивното, ако са изкарали високи резултати на НВО, не е станало с развиване на меки умения, а с решаване на задачи. Добрите резултати на изпити се получават с учене. За съжаление друг начин не е измислен.

Иначе в ПУК много родители са с романтична представа. В 7 клас вече разсъждават различно. Да, важна е гимназията. Както и университетът. Както и четенето на книги, решаването на задачи - всичко това те изгражда като човек. А не на последно място - средата е жизненоважна за един тийн.

Общи условия

Активация на акаунт