Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 758
  • 828
  •   1
Отговори
# 165
И кои са "доста допълнителни знания и умения които развива", които ИА ги развива, а никое друго държавно или частно не?

При условие, че казваш, че на детето не му трябва английски език, да плащаш още 5 години за него е нон-сенс решение. Каквито и допълнителни знания и умения тази гимназия да развива, все ще ги намеря и на друго място без да е нужно да плащам за знание, което детето вече е овладяло.

# 166
  • София
И аз скачам невежа в темата ,преглеждам и изминалите.Догодина и на моето дете му предстои да мине по този път.
Училището,към което сме по адресна регистрация не му се носи добра слава,но пък мисля,че откакто е въведена тази уседналост,вероятно би се променило и реномето на училищата.Ще видим ... аз търся алтернативи,имам време да претегля нещата,затова съм и в темата и всяко едно мнение би ми било от полза.
Бях се спряла на Шилер паралелка,но в последно време и с всяка изминала година май стават все по-зле.
Вариант за частните към момента са ми Увекинд и Питагор,като клоня към първото.
Бих искала да попитам като цяло какво представлява изпита за ПУК?Не видях да е обсъждано,а може и да не съм стигнала до дискусията.В сайта им също няма информация по отношение на приема.
Като цяло какви умения трябва да има едно дете,за да се яви на изпита им?

# 167
Здравейте! Разглеждах частните училища с гимназиален етап в София, но не откривам такова, в което да се изучават интезивно география и история. Дали знаете за училище, което съм пропуснала? Моят син е скаран с езиците. Никакъв интерес не проявява. Мъча го с английски вече четири години (школи + частни уроци), но все едно не е ходил. Единствените му интереси са по гореспоменатите предмети, а по останалите си е посредствен ученик.

# 168
Вчера бяхме на деня на отворените врати на "Дени Дидро" и ако случайно някой също проучва това училище, ще се радвам да обменим мисли. Непосредствените ми впечатления са доста добри - философията за образованието е много подобна на това, което съм чувала от приятели в Западна Европа - теми за седмицата, които се засягат в часовете по всички предмети, обратна връзка вместо оценки и състезателност, двама учители във всеки час за още по-голям индивидуален фокус върху всяко дете, използване на Lego Education, часове по конструиране и технологии, философия за деца. Самата програма за ПУК и 1 клас е също доста добра. Базата е повече от впечатляваща - специално изградена за училище от ПУК до 12 клас – в момента са в първата си година и имат само ПУК и 1 клас.
Но има и въпроси за размисъл -  локацията (Банкя) предполага 1 час пътуване в посока с училищния автобус по предварително определен маршрут. Няма приемен изпит, което е и плюс, и известен риск за средата. Предвижда се прием – предположих безплатен, но може да греша - на деца с различен етнически произход и деца със СОП. Предполагам това е свързано с характера на училището като проект за корпоративна социална отговорност на Прекредит Груп. Идеята им е да създадат съвременно училище, което обаче не цели да бъде елитарно. Изглежда няма да се цели непременно към челните места в съревнованието за най-висок бал на НВО, но директорката е уверена, че с техния холистичен подход към образованието децата ще имат всички необходими знания за успешно представяне.  Директорката също така сподели, че училището привлича семейства със сходен профил ("много интелигентни", "спокойно могат да седнат на една маса"). Стана също ясно, че училището няма да е подходящо за устремилите се към СС и АК.
Като майка със 7-годишен опит в СС с големия син, идеята за Дени Дидро за малкия изисква голям завой в мисленето. Изисква и смелост да заложиш на нещо абсолютно ново и в процес на създаване. Та ще ми е интересно, ако има сродни души в подобна дилема. Разбира се, тепърва ще проучваме и други училища с по-алтернативен подход - Откривател, Мапъл Беър, Прогресивно и т.н. Но Дени Дидро ни е първа спирка по препоръка на човек, на когото имаме доверие.

# 169
  • София
Здравейте! Разглеждах частните училища с гимназиален етап в София, но не откривам такова, в което да се изучават интезивно география и история. Дали знаете за училище, което съм пропуснала? Моят син е скаран с езиците. Никакъв интерес не проявява. Мъча го с английски вече четири години (школи + частни уроци), но все едно не е ходил. Единствените му интереси са по гореспоменатите предмети, а по останалите си е посредствен ученик.
В начален и прогимназиален етап няма училище с интензивно изучачаване на тези предмети. Разгледайте профилите на частните гимназии, за да видите дали имат профил обществени науки /с география и история/. В Иван Апостолов например, няма такъв профил, мисля че и в ПЧМГ няма. По принцип не е много търсен профил и е възможна да не намерите ЧГ, която го педлага. По-скоро в държавните.

# 170
В начален и прогимназиален етап няма училище с интензивно изучачаване на тези предмети. Разгледайте профилите на частните гимназии, за да видите дали имат профил обществени науки /с география и история/. В Иван Апостолов например, няма такъв профил, мисля че и в ПЧМГ няма. По принцип не е много търсен профил и е възможна да не намерите ЧГ, която го педлага. По-скоро в държавните.

Благодаря! Значи правилно се ориентирам, че няма такъв профил. Лошото е, че вече е рядко срещано явление и в държавните училища (ако го има, то върви с много чужд език).

# 171
  • София
Да, така е. Мисля, че във всички ЕГ можеш да избереш за профилиращи предмети история и география, но първите два профила задължително са чужди езици. В края на март/началото на април ще излезе държавния план-прием за държавните /общинските/ училища и в него ще може да се види кои училища предлагат този профил. Междувременно, звънете на ЧГ, които не са обявили профилите си в сайта /Дорис Тенеди например/.

# 172
обратна връзка вместо оценки и състезателност

Въпросната директорка трябва да познава нормативната уредба, нали? Тогава би следвало да знае, че до 3 клас няма количествени оценки. Има качествени, което е и формата на обратна връзка. И освен това форма на обратна връзка вече има дори в държавните. А за някои частни училища тя е на много чести периоди.

Чудесен отзив за едно ново и непознато училище. Извън гъделите за малки деца в предучилищна възраст, които ги има под една или друга форма във всяко себеуважаващо се токупрохождащо училище, накъде смята да поеме Дени Дидро при големите ученици и дори в гимназиален етап?

# 173
  • Blondeville
SpaceTime, определено знучи интересно подобна концепция.

Но ми се струва приложима някак повече за страни, в които навсякъде е такава, или поне предимно такава. Без оценки до 12-и клас ли ще карат? Ако решите, че не е вашето, може би ще е трудно наваксването. За кандидатстване за гимназиален етап също звучи малко по-трудно от такова училище, за университет съвсем не си го представям. Може и да бъркам разбира се.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 23:03 от blondie_anna

# 174
  • София
Без оценки до 12-и клас ли ще карат?
Не, разбира се. Има нормативна уредба по този въпрос, с която всички регистрирани училища са задължени да се съобразяват.

# 175
  • София
Без оценки до 12-и клас ли ще карат?
Не, разбира се. Има нормативна уредба по този въпрос, с която всички регистрирани училища са задължени да се съобразяват.
Е стига де - Дени Дидро са обещали, че няма да пишат оценки! Или ще пишат само шестици Grinning

# 176
И кои са "доста допълнителни знания и умения които развива", които ИА ги развива, а никое друго държавно или частно не?

При условие, че казваш, че на детето не му трябва английски език, да плащаш още 5 години за него е нон-сенс решение. Каквито и допълнителни знания и умения тази гимназия да развива, все ще ги намеря и на друго място без да е нужно да плащам за знание, което детето вече е овладяло.
Фенси все по-малко ми се влиза в дискусия по въпроса. Просто приеми, че и други освен теб са информирани Simple Smile

Относно вижданията ми/ни в последните години тази проруска/академична система все по-малко взе да ми допада. Виждам разликите в знанията и уменията на децата в България, Англия и Италия. Сравнявам младите завършили "елитните" гимназии и тези в чужбина и все повече клоня към идеята, че въображението е по-важно от знанието след определена възраст. И както една директорка (бог да я прости) казваше : ей даскали...малко са учителите.

# 177
обратна връзка вместо оценки и състезателност

Въпросната директорка трябва да познава нормативната уредба, нали? Тогава би следвало да знае, че до 3 клас няма количествени оценки. Има качествени, което е и формата на обратна връзка. И освен това форма на обратна връзка вече има дори в държавните. А за някои частни училища тя е на много чести периоди.

Чудесен отзив за едно ново и непознато училище. Извън гъделите за малки деца в предучилищна възраст, които ги има под една или друга форма във всяко себеуважаващо се токупрохождащо училище, накъде смята да поеме Дени Дидро при големите ученици и дори в гимназиален етап?

На родителски въпрос относно оценяването поясниха, че ще изпълняват изискванията на МОН, но ще държат да дават обратната връзка на децата постоянно и не чрез съобщаване на оценки. Не се разискваше визията за по-големите ученици и за гимназиалния етап, предполагам може да се обсъди в индивидуална среща - но засега според мен се фокусират върху малките.

# 178

Фенси все по-малко ми се влиза в дискусия по въпроса. Просто приеми, че и други освен теб са информирани Simple Smile

Относно вижданията ми/ни в последните години тази проруска/академична система все по-малко взе да ми допада. Виждам разликите в знанията и уменията на децата в България, Англия и Италия. Сравнявам младите завършили "елитните" гимназии и тези в чужбина и все повече клоня към идеята, че въображението е по-важно от знанието след определена възраст. И както една директорка (бог да я прости) казваше : ей даскали...малко са учителите.

Не си конкретна. Аз нямам претенции да съм информирана точно по този въпрос и затова попитах теб, която очевидно си. Иначе нямаше да говориш по този начин. Та, ако обичаш да разясниш?

Какво толкова друго и различно предлага ИА, каквото го няма в другите гимназии? Че си склонна да плащаш още 5 години, при това за език, който иначе не му трябва на детето?

# 179
  • в страната на чудесата
Профил география има в нпмг

Общи условия

Активация на акаунт