Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 748
  • 828
  •   1
Отговори
# 150
Ние избрахме гимназия според желанията и възможностите на детето.
Не е кандидатствал в АК, не е кандидатствал в ПЧМГ, даже и на НВО не е ходил. Smiley
Никога не съм била по-категорична в решенията си!
Можех и да го "напомпам" с курсове и допълнителна подготовка от 6 клас за АК, за елитна ЕГ и т.н., но не пожелахме.
Както съм казвала и преди, и за трите си деца сме подхождали информирано и най-вече според желанията и характера на конкретното дете.
Взе ми думите от клавиатурата.
За сега нито АК, нито ПЧМГ се включват в желанията. И нашите и на детето.
Но пък за Иван Апостолов следя активно!

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 13:29 от Фран

# 151
Да, за деца, които не искат профилирането на АК или ПЧМГ, и по една или друга причина не искат/не могат да се справят на НВО за прилична държавна, Иван Апостолов е единствената що годе добра частна алтернатива.

# 152
  • София
Ние избрахме гимназия според желанията и възможностите на детето...

Фран, би ли разказала накратко впечатления - какво ти харесва, какво не? Как се чувства детето? Аз много го заглеждах за детето, но далечното разстояние от нас и факта, че не искам да плащам още 5 години за училище след досегашните 10 г. /7 училище + 3 детска градина/, надделя. Blush

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 13:30 от Фран

# 153
Да, за деца, които не искат профилирането на АК или ПЧМГ, и по една или друга причина не искат/не могат да се справят на НВО за прилична държавна, Иван Апостолов е единствената що годе добра частна алтернатива.
Ама аз не искам и прилична държавна. Английските не му трябват. В 1 немска батака е пълен. Втора е квартално училище. Една испанска остана, но все още не мига да реша този език за какво му е.

# 154
Държавните гимназии ги отписах още преди десетина години.
Олив, публични коментари и мнения за училища вече не правя.

# 155
  • София
О, ок. Ако правиш на ЛС - ще се радвам да получа отзиви.

# 156
  • София
Не съм Фран, но бих искала да споделя впечатленията си от Иван Апостолов, като цитирам детето си, след 3 месеца обучение там "Никога не съм учил повече в живота си."
Избрахме Апостолов пред НЕГ и след 3 години СМГ.
Учи се, изисква се, средата е от деца, които са мотивирани да учат.
 По английски тестовете и диктовките са ежедневие. Оценки даром не се пишат, щом искаш трябва да се трудиш и да си го заслужиш.
Правят се групови проекти.
Не съжаляваме за избора си. Не мога да кажа същото за семейства около нас, които избраха НЕГ.

# 157
Ама аз не искам и прилична държавна. Английските не му трябват. В 1 немска батака е пълен. Втора е квартално училище. Една испанска остана, но все още не мига да реша този език за какво му е.

Нали това написах? Кое не се разбира?
НЕГ си е все тоя батак от десетилетия и въпреки това излизат добре подготвени и мотивирани деца.
В Испанската има хубави профили с испански и други езици. Съвсем не е за подценяване.
И двете гимназии по - мое мнение са по-добре като потенциал след 12 клас, сравнено с ИА.

В ИА друг език ли ще учи? Не са ли само с английски там? Което автоматично идва да се пита, ако в държавните английски не искаш, за какво ти е да плащаш за него в ИА?

# 158
Браво, Фран! Клиентът винаги има право.

# 159
  • София

НЕГ си е все тоя батак от десетилетия и въпреки това излизат добре подготвени и мотивирани деца.
В Испанската има хубави профили с испански и други езици. Съвсем не е за подценяване.
И двете гимназии по - мое мнение са по-добре като потенциал след 12 клас, сравнено с ИА.

В ИА друг език ли ще учи? Не са ли само с английски там? Което автоматично идва да се пита, ако в държавните английски не искаш, за какво ти е да плащаш за него в ИА?
"Потенциал след 12 клас" тъй като се научава още един език или нещо друго визирате?

# 160
Ние избрахме Иван Апостолов според желанията и възможностите на детето.

Това имах предвид като репликирах вчера на анти ИА и Азбуки потребителката. Да се сравняват резултатите на училище Х и У с Z е безпочвено. Х и У са друг профил и децата за там, са си там.  Z не се конкурират с тях и никой не очаква (особено родител познаващ детето си) да отвеят по резултати всички софийски училища. Та коментари от рода как не им стига бала на децата за еди къде си и затова са принудени да останат, не са на място. Колкото могло детето, изкарало е, влязло е някъде..ще се изучи. Откога неучещите в НЕГ,СМГ, 1АГ, АК са за порицание и нима бъдещето им е провалено? А други са останали в ИА, защото са преценили (те или родителите им), че е по-добрият вариант пред държавната алтернива (ако въобще са имали).
Аз на база личен опит (около 3м), от първо лице имам възможност да сравнявам 1АГ и ИА. Но и дори с този личен опит заявявам, че е да сравняваш портокали с череши, да и двете са плодове ама....доста различни.
1. Децата са различни-мотивирано и не толкова;
2. Учителите са определящ фактор-дори и да похваля някое училище, на 100% ще има потребител недоволен на база конкретен предмет и конкретен учител;
3. Английски-засега превес има ИА-добри учители, сериозно подготовка. Около 40+ оценки vs 10 в 1АГ;
4. Математика-превес за ИА. То превес с тези 3 часа е смешно да се каже, но поне си ги имат, в 1АГ е драма.
5. БЕЛ точка за 1АГ и е само заради учител. Веднага може да бъда оборен, знам, но това ни е късмета;
6. Софт скилс - много на нула за ИА.  Стараят се по всеки предмет да ги залагат (къде официално, къде не) и с това темпо и най-неопитното и притеснително дете ще се отпусне с годините.
Може догодина и да нямам личен опит с 1АГ, но е рано да се каже.
За перспективите след 12кл.  - не мога да коментирам, и двете имат профили, имат и избор от втори език, но нямам наблюдение.

# 161
  • София
Не става въпрос за това. Някои от държавните гимназии в София са от години еталон и просто така стоят нещата - с тях се равняват останалите гимназии, включително частните, като изключим АК, защото те са чуждо училище. Добри-лоши, това е еталонът, и то е напълно логично, защото съществуват още от времето на соца, а частните са нови след зората на демокрацията. Няма защо някой да се обижда, че сравнението по резултати в седми клас е именно с няколкото държавни.
И да, първо ключът е в подбора на децата, затова дори когато има кофти учители, децата излизат подготвени. Самите деца имат ресурси, те са заслужили мястото си в тези училища със съвсем честно взети изпити.

# 162
  • София
Да се сравняват резултатите на училище Х и У с Z е безпочвено. Х и У са друг профил и децата за там, са си там.  Z не се конкурират с тях и никой не очаква (особено родител познаващ детето си) да отвеят по резултати всички софийски училища. Та коментари от рода как не им стига бала на децата за еди къде си и затова са принудени да останат, не са на място. Колкото могло детето, изкарало е, влязло е някъде..ще се изучи. Откога неучещите в НЕГ,СМГ, 1АГ, АК са за порицание и нима бъдещето им е провалено? А други са останали в ИА, защото са преценили (те или родителите им), че е по-добрият вариант пред държавната алтернива (ако въобще са имали).
Аз на база личен опит (около 3м), от първо лице имам възможност да сравнявам 1АГ и ИА. Но и дори с този личен опит заявявам, че е да сравняваш портокали с череши, да и двете са плодове ама....доста различни.

Ако не искахме да сравняваме училищата, тази тема изобщо нямаше да съществува. Нали това правим през цялото време - сравняваме резултати, критерии за прием, слухове и впечатления за всичко останало. Няма как да отричаме, че балът за СМГ е по-висок от този за НПМГ например или че всяко дете, прието в Испанската е имало бал и за Френската гимназия. Такива са тенденциите. Много повече деца са в СМГ по първо желание, отколкото в Търговско-Банковата гимназия. Това не прави едните провалени, а другите гарантирано реализирани професионално. Понякога да не те приемат по първото ти желание е най-доброто, което може да се случи.

# 163

Не е алтернатива а осъзнат избор.
Това е което визирах в твоето мнение.
ИА е избор не защото някое дете не е достатъчно подготвено за АК, ПЧМГ, НЕГ, СМГ или ФЕГ а защото избира ИА.

ИА освен езика който е единственито за АЕГ има и доста допълнителни знания и умения които развива.
Между другото държавните езиковни гимназии и с езика закъсаха.

# 164
  • София
Кои държавни езикови гимназии засъсаха с езика?

Общи условия

Активация на акаунт