Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 705
  • 828
  •   1
Отговори
# 135
  • София
В София няма много алтернативни, това е добре да се разбере от младите родители на деца в края на детската градина. Прогресивно училище не е алтернативно, то си покрива изцяло материала на МОН. Също и новите като Иззи например. Алтернативно е Демократичното училище или пространство "Пътеки". Те изобщо не гледат НВО и други подобни измерители, нито подготвят децата за тях. Но пък събират по-специфични родителски групи, към които не всеки би се приобщил с лекота.

Другите училища прилагат своя методика да подготвят децата и рано или късно се фокусират върху преломния 7 клас. Такава е играта, такова е положението. Няма училище, което да не вкарва някакви иновации, да не се опитва да ангажира вниманието на децата или да не използва всякакви интерактивни и други методи, за да го направи. Едни го афишират повече, други по-малко. След 1-2 клас всички родители се ориентират, децата порасват и тогава в общи линии представата за учене чрез забавление и водено от интересите на детето, уляга. Не казвам, че училището не може да подхранва интересите на детето, а само, че родители и дете осъзнават, че центърът на света все пак може би не е около пъпа на детето Simple Smile

# 136
  • Blondeville
Chacha86, успех да дъщеря ти, сигурна съм, че щом сте усетили избора като правилен за вас, значи е така Relaxed А и двете училища са много добри, така че реално все е правилен изборът Wink И при нас пътуването беше някакъв фактор, като СС ни е една идея по-близо. Няма да ползваме транспорт поне в началото, ще си го возим ние (под ние имам предвид баща му Grinning)

# 137
Chacha86, успех да дъщеря ти, сигурна съм, че щом сте усетили избора като правилен за вас, значи е така Relaxed А и двете училища са много добри, така че реално все е правилен изборът Wink И при нас пътуването беше някакъв фактор, като СС ни е една идея по-близо. Няма да ползваме транспорт поне в началото, ще си го возим ние (под ние имам предвид баща му Grinning)

Благодаря! Успех и на сина ти, дано да се чувства прекрасно в СС!

# 138

После си казах, че ние нещо сме сбъркани., Затрова питам вас защо искате тези училища за децата си?

За да получи отлична основа не само по български и математика. За да получи достатъчно богата обща култура, за да може да проведе нормален разговор, без да се притеснява (и да трябва да гугълва коя година са ни покръстили, защото е била в прогресивно училище). За да й преподават учители, които да я вдъхновят и събудят за знания. За да е сред подбрана среда. За да не ми се налага да я мъкна от ПУК (?!) по частни уроци, ами да има едно нормално детство и достатъчно свободно време. Дори и заради софт скилс.

# 139
Хоуп, да кандидатстваш за езикови (знаеш кои са) и накрая да кацнеш в платена паралелка на средна ръка професионална не е много голям успех. Нали?
А и сериозно се съмнявам в подбора на Андрич, познавайки едните родители. Да подбираш родители, а не деца освен това е мега хипер смешно и прозират други интереси.

А не се ли замисляте,  че е вероятно толкова да си може детето? Защо училището да е виновно? И на уроци е било, тогава  учителят(учителите) там също ли са виновни? Има ли зависимост деца в ЧУ = 100т НВО, не мисля. И не мисля, че някое училище обещава такава подготовка. В крайна сметка си зависи от капацитета на детето.
Да, има по-успешни на НВО училища, но такъв им е профилът. И дали всички деца от тези училища са в топ гимназии? Поне за 3 от ПЧМГ знам, че не са (НТБГ-2, Увекинд-1)...и обвиняваме ПЧМГ ли? Толкова си могат, няма как в N места, да влязат N+100 деца.
Във ваши публикации преди години писахте май за същото дете, че идва от СС и не са се разделили ОК от там. Ами тогава да обвиним и СС, че не е в добра гимназия сега.
Май имате проблем с родителите и анализът ви е по-скоро субективен, доколкото обективен. Thinking

# 140
Хоуп, да кандидатстваш за езикови (знаеш кои са) и накрая да кацнеш в платена паралелка на средна ръка професионална не е много голям успех. Нали?
А и сериозно се съмнявам в подбора на Андрич, познавайки едните родители. Да подбираш родители, а не деца освен това е мега хипер смешно и прозират други интереси.

А не се ли замисляте,  че е вероятно толкова да си може детето? Защо училището да е виновно? И на уроци е било, тогава  учителят(учителите) там също ли са виновни? Има ли зависимост деца в ЧУ = 100т НВО, не мисля. И не мисля, че някое училище обещава такава подготовка. В крайна сметка си зависи от капацитета на детето.
Да, има по-успешни на НВО училища, но такъв им е профилът. И дали всички деца от тези училища са в топ гимназии? Поне за 3 от ПЧМГ знам, че не са (НТБГ-2, Увекинд-1)...и обвиняваме ПЧМГ ли? Толкова си могат, няма как в N места, да влязат N+100 деца.
Във ваши публикации преди години писахте май за същото дете, че идва от СС и не са се разделили ОК от там. Ами тогава да обвиним и СС, че не е в добра гимназия сега.
Май имате проблем с родителите и анализът ви е по-скоро субективен, доколкото обективен. Thinking

И се регистрирахте, Гришо, точно днес за да ми кажете това? Спекулирате сега със СС и няма да ви се вържа. Simple Smile
Да, разбира се, че допускам детето да си може толкова. Но пък статистиката на цялото Азбуки говори, че обобщението ми е съвсем правилно. Твърде посредствено за претенциите, които има. При това средните постижения доказват, че резултатът на това дете не е изключение за училището. И не, не ми казвайте, че това е защото децата искат да си продължат в гимназията и не си дават зор на НВО. Знаем го това "желание" и причините за него.

Освен това аз проблеми с никого нямам. Но очевидно този някой анонимен и нерегистриран, който има проблем с мен, твърде отблизо и подробно следи постовете ми. Wink

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 23:40 от Fancy

# 141
Не, няма да ви го казвам,  защото не знам така ли е.  А и писахте,  че това дете не е там вече. Явно има и такива, които не остават, сама казахте 3 познавате.
Докъдето им стига бала в нареждането, училища има много...и пак казвам, това не е само там. А 100% има и обратни примери.

# 142
Изключения във всяко училище има, разбира се. В едната или другата посока. За да си вадим изводи е важен среден резултат. В ПЧМГ и СС, за които посочихте негативни изключения, средният резултат е един. На Азбуки съвсем друг. А ние говорим именно за това. И затова, че моят негативен пример очевидно не е изключение за Азбуки, а правило. Докато в другите две училища наистина е изключение.
Това поне за СС всяка година е видно от статистиката, която показват на сайта си. А ПЧМГ дори и да не го оповестяват публично, неформално се знае. Simple Smile

Едното от трите ми познати деца с допълнителен труд е постигнало да напусне училището преди 7 клас. Причините са ясни. И да, в училището остават принудените  предимно.

# 143
  • София
Фенси, имаш предвид, че в Иван Апостолов остават принудени, или в Азубки? Защото за Иван Апостолов напоследък чувам много хубави отзиви, както и за елитни ДГ като НЕГ например напоследък чувам недобри. Мисля, че с годините се променят училищата доста, възможно е след 2-3 години елитни ДГ да не са толкова желани вече.

Относно Прогресивно и "академичните" училища - за мен нещата са прости - деца, които биха били приети в СС или Питагор, са си съвсем за там и ще издържат натоварването им без особени усилия /с редки изключения/. Смея да го твърдя с няколко много близки деца от СС.
Деца, които не биха издържали /моето дете например не беше прието в ПУК в СС/ по-скоро биха понесли вреди от такъв тип училище - темпото и състезателността /защото я има/ щеше да смаже моето по-бавно и стеснително дете. За сметка на това в Прогресивно имаше възможност през годините, с наистина нейно темпо да разгърне потенциала си и да даде най-доброто от себе си, в СС никой нямаше да я чака за това /и правилно, защото щеше да забави множеството/.
Затова бих заложила първо на възможностите и натюрела на детето, а после на родителските желания и амбиции - независимо дали са в академична посока или тип "детето да е щастливо".
Относно уроците за НВО /детето ми е в класа, завършил миналата година/ - мисля, че всички деца ходеха на уроци за НВО, като 3 ходеха и на уроци за АК /от тях едно беше прието/. Приеха ги в  ИГ, АК, НЕГ, 2 АЕГ и още 1-2  не толкова напред в класациите. Писала съм и преди обаче - децата /общо 7 в класа/ бяха много мотивирани - познавам лично всичките и то сравнително добре. Не казвам, че резултата е въпрос само на уроци - имаха прекрасен учител по мат, освен това училището от 6 кл. започна да полага усилия по посока НВО, но в предишни години поради честа смяна на учители и постоянно променяща се концепция децата бяха натрупали пропуски.

ПП. И само да вметна - нито в Прогресивно пречат да учиш, нито в СС - да развиваш софт скилс. Grinning

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 11:19 от Olive

# 144
Олив, Иван Апостолов е може би единствения частен приличен вариант, ако детето не влезе в АК или ПЧМГ. Говорим за частни гимназии само. Нито Златарски, нито Уве ... Но това не променя факта, че не си дават зор в подготовката до 7 клас, точно за да стимулират оставане. Нещо, което единствено липсва като активно явление в Питагор/ПЧМГ.
А иначе и за НЕГ, и за СМГ негативи се говорят и пишат открай време. И много зависи при кой учител се е паднало детето. Това обаче важи и за частните гимназии. Не е изолирано явление само в НЕГ. Аз пък имам приятели с деца в НЕГ, които са абсолютно доволни.

Иначе за нещата, които си казала за СС и Прогресивното - абсолютно съм съгласна. Всеки трябва да си прецени детето що за натюрел и възможности има. Нещо, което често е трудно, защото за всеки родител детето му е най, най. И се поставят етикети на училищата, които нямат общо с действителността.

# 145
Голямото ни дете ще е първокласник. Изпуснахме изпита в СС заради ковид-карантина. А и не съм убедена, че имаше шанс - момче, родено в края на годината - колкото и да е умен, трудно може да се сравнява с момиченцата, родени в началото на годината..  Изчетох последните теми, събрах колкото можах инфо и от други места, и вариантите са ни Британика, Еспа, Иззи, Мейпъл Беър. Мейпъл Беър щели да откриват и ново училище - не знам някой има ли инфо по този въпрос. Малко е страшно да заложиш на съвсем ново училище. Та моля за съвет за тези няколко училища. Отделно, може да звучи твърде битово, но гледам кога започват първите часове на децата във всяко училище /включително и след 4-ти клас/, и местоположението. НМПГ, НГ, СМГ - всичките имат първа смяна от 7.30ч. - не води ли това до страхотно недоспиване при вече по-големите деца, ако не живеят точно до съответното училище? За мен и това е критерий при избора. Едно дете да прекарва 2х40 минути на ден в пътуване - голямо губене на време ми се струва. И го казвам след мои 11 години в Италианския лицей /всеки ден над 30 минути в автобуса/, където не бих си пратила децата.

# 146
Ние избрахме гимназия според желанията и възможностите на детето.
Не е кандидатствал в АК, не е кандидатствал в ПЧМГ, даже и на НВО не е ходил. Smiley
Никога не съм била по-категорична в решенията си!
Можех и да го "напомпам" с курсове и допълнителна подготовка от 6 клас за АК, за елитна ЕГ и т.н., но не пожелахме.
Както съм казвала и преди, и за трите си деца сме подхождали информирано и най-вече според желанията и характера на конкретното дете.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 13:28 от Фран

# 147
Мейпъл по-скоро мислят да открият нова сграда като филиал, защото в настоящата няма място. Първоначалният план е бил да започнат с по една паралелка на випуск, но сега има две ПУК и две първи клас, втори и трети са по една.

# 148
  • София
....вариантите са ни Британика, Еспа, Иззи, Мейпъл Беър. Мейпъл Беър щели да откриват и ново училище - не знам някой има ли инфо по този въпрос. Малко е страшно да заложиш на съвсем ново училище. Та моля за съвет за тези няколко училища.

... НМПГ, НГ, СМГ - всичките имат първа смяна от 7.30ч. - не води ли това до страхотно недоспиване при вече по-големите деца, ако не живеят точно до съответното училище? За мен и това е критерий при избора. Едно дете да прекарва 2х40 минути на ден в пътуване - голямо губене на време ми се струва. ...

Бих заложила на Иззи от така изброените, преди Британика и Еспа, но нямам никакво инфо за Мейпъл Беър.

За мен също е важно, макар че при по-големите деца не е толкова страшно - успяват някак да компенсират, но да - в ДГ за от 7,30, дъщеря ми става към 6,40, при условие, че живее на 10-15 мин. пеша от училище, защото трябва да са в 7,15 най-късно /поне те като зайци се стараят/. Не ми се мисли, ако трябваше да пътува по 40 мин.

# 149
  • Blondeville
И аз имах опасения, че като роден декември 2016, синът ми все пак ще трябва да се “състезава” за прием с януарчета. Отделно това, че посещава държавна градина също ме притесняваше на фона на по-усилените занимания в частните. Но в крайна сметка е приет за ПУК в СС.

За първи клас имам добри отзиви от “Образователни технологии”, но не знам как ще ви е като локация.

Голямото ни дете ще е първокласник. Изпуснахме изпита в СС заради ковид-карантина. А и не съм убедена, че имаше шанс - момче, родено в края на годината - колкото и да е умен, трудно може да се сравнява с момиченцата, родени в началото на годината..  Изчетох последните теми, събрах колкото можах инфо и от други места, и вариантите са ни Британика, Еспа, Иззи, Мейпъл Беър.

Общи условия

Активация на акаунт