Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 704
  • 828
  •   1
Отговори
# 120
Оф, те пък двуезичните са толкова двуезични, че.....

# 121
  • софия
По ред на номерата:

Беше ясно, че рано или късно ще ме нападнете. Аз не нападам избора ви за академично обучение за децата ви, а ви питам защо избирате точно това? И пак не получавам отговор.
вярно е, този избор вие го сте взели и го предоставяте по друг начин, с уроци, които никой тук не е причинил на детето си на 6 годипна възраст.
Ето аз ще ви кажа. Аз предпочитам алтернативен подход, защото предпочитам детето не просто да учи формули по математика, а да му обясняват защо, как и с каква цел са създадени формули и как да ги използва в реалния живот, пък било то и за сметка на 3 пъти по-малко научени формули по мат.
изключително сте права, но за целта изобщо трябва да се знае що е то формула, както и една солидна подготовка изначално, за да може да има какво да се философства. ВъзрасттаПУК - 6/7 клас далеч не е подходяща.
Не иска да учи дати по история и исторически събитя, които може да ги намери в гугл за 5 мин. Искам да го учат как тези исторически събития са променили живота ни сега.

Ми пак е валидно условието за възрастта.
Искам да се научи да учи критично. Искам да стане отборен играч, да не е сам за себе си. Искам дори да учи с деца със СОП, за да развие емпатията си, да разбира хората, да им влиза в положението и тн.

Извинявайте, но това е работа първо на семейството. Узилишето в случая има подържаща роля. Което ми напомня да коментирам впечатление от преден пост, в който се възхишавате, че има час по взаимоотношения. Това - добрите взаимоотношения, трябва да го има навсякъде и да се случва от самосебе си с елемнтарен пример и подражание на всички около нас. Изберем ли си едно училище с добър екип и правилна визия и поведение, всяка секунда в сградата на училището става час по взаимоотношения.

Не знам дали това ще стане или не, но това търся за детето си и това са моите доводи.

просто ми бяха интересни вашите за акдемичните училища.

И за зубърите! Сега детето ми ходи на частни уроци с native speaker по английски, има частен учител по бел, има частен учител от смг, с когото решават състезателна математика за 2ри клас. Отделно пак ходи на спорт, ходи на курс по състезателна математика, по английски ходи на курс, за да е в екип и с други деца.

И все пак детето ми е на 6 години и бих казала, че е най-големия зубър тук. Но той не иска това., Аз го натискам и дори не знам защо го правя.
Защото съм объркана.
ето тука вече объркахте всички в дискусията. Моля ви: 1) спирайте всякакви уроци или 2) спирайте всякакви мъмрения на останалите тук

Той иска да му показвам експерименти, да гледаме звездите и да му чета за съзвездия. Накара ме да му купя книжка за Христо Ботев. Иска да му говоря за историята. Постоянно ме пита за връзките меджу хората, защото така се държат един за друг Чака с нетърпение да мине пандемията, за да го заведа в Париж да види айфеловатра кула, защото постоянно обяснява, че си я представя. Постоянно обръща от лев в евро. Интересува се как се прави фирма и колко трябва да получват служителите. Иска да си направи влог.
  ама покажете му я на снимка тая кула, няма какво да си я представя. Освен това Франция и сега е достъпна

И нека така да задам въпроса. Според вас детето ми ще се чувства ли ОК в училище като Питагор и СС или да си продължавам към алтернативния подход на образование?
Лично според мен, децата имат орисията родителите им да взимат решенията които взимат. В това няма нищо лошо. Естествено развитие е, но никой не може да ви даде по-верният отговор от този, който вие вътрешно знаете. Обърквате се, защото се опитвате да намерите абсолютен еднозначен отговор. Такъв няма. Иначе представяте ли си в каква агония биха били всички, които четат тук, че не са поели в единствената вярна посока... Дишайте. Има си време и за захараен памук има и за писане на домашни.

не знам как търсите алтернативен подход при положение, че действате мегаамбициозно с тия уроци. Дали съпругът ви не се е опитал да е балансьор на вашите амбиции и затова да е дал другата крайност на щастливо дете без домашни?! ( не се заяждам, давам гледна точка, която може да ви е от полза)

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 19:13 от Амели

# 122
  • в страната на чудесата
Мария, не сте ли мислила да се консултирате с психолог. Има някакво разминаваме между желания и възможности при вас. Може това да причинява объркване и за детето. Как може да сте завършила топ гимназия и от нея да помните учене до 4 следобед и после до 1 през нощта... то е ясно, че е извън възможностите. Но детето може да е различно, може да се справя по-лесно и по-бързо от вас. Щом ходи на уроци от сега и му харесва.
Олив дано каже, но няма дете от 7-клас на прогресивно без плътни уроци, но тя да каже от седми или от шести клас някои.
Академичните училища развиват бързината и силата на интелекта. Което си е нужно и за университет и за бизнес, пък и мъж/жена да си намериш...

# 123
  • Blondeville
Алтернативният подход и 3-те вида частни уроци за 5/6-годишно си противоречат някак. Прочетох доводите, но отново си противоречат.

По отношение на това как искате детето да се вдъхновява с обяснение защо и как дадено откритие е преобразило света - страхотно е, и спокойно може да му го обяснявате и вкъщи.

Но на интервю за работа в IT сектора например, един програмист няма да го питат как PHP да кажем се е отразило на програмирането, а ще поискат от него да пише код на РНР 😉

# 124
  • София
Помислих си същото като Амели, какво мисли съпругът Ви за тези безбройни уроци? Дали идеята да не е в академично училище да е на бащата, а майката на повърхността да се съгласява с него, а подсъзнателно да се противопоставя и да търси сериозно учене?
Чак такъв дисбаланс не бях срещала, съвсем честно.

# 125
Може и така да е. Може би аз имам различна представа за академичните учлища, въпреки че съм доста млада. Може нещата да са се променили, а да не е като по мое време.

Иначе мъжа ми да. Той е завършил най-пропадналото училище за мен в София - Тоха. Дори са го приели след 8ми клас, защото 7ми клас е изкарал двойки. Двамата завършихме един и същи университет въпреки моето голямо академично учене и неговото нулево, запознахме наравно.
Но той като цяло не е фактор. Ако питам него да се местим да живеем в Бали и децата да учат с местните там Grinning

Може би е проблем, че сред приятелите ми имам най-голямото дете, никой никога не ми е говорил за училище или споделял опит. Повечето от тях сега тепърва имат деца...

Нормално е всеки да търси най-доброто за детето си.

Тук виждам, че академичното се тачи и е важно.

Но примерно в скандинавските държави,  не се преподава академично, напротив.

Там децата не са пренатоварени, нямат домашни, наблягат предимно на софт скилс и въпреки това от образователната система излизат най-успешните хора в Европа и най-вече най-щастливите.

Може би наистина ако го вкларам в първи клас в някое по-академично училище и видя как е, после мога да преценя дали да го оставя или не. От престижно училище мога да го преместя където поискам.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 19:39 от Анонимен

# 126
  • в страната на чудесата
Ама те в Скандинавия базов доход имат. За какво им е да учат?

# 127
Ох, от кога чаках да се спомене Финландия.

# 128
Във Финландия има много сняг и по цял ден се пързалят.

# 129
ЕЙ, изяли сте я с парцалите.

# 130
  • в страната на чудесата
Не не защо? Просто се изчистват противоречията.

# 131
  • софия
Може и така да е. Може би аз имам различна представа за академичните учлища, въпреки че съм доста млада. Може нещата да са се променили, а да не е като по мое време.

Иначе мъжа ми да. Той е завършил най-пропадналото училище за мен в София - Тоха. Дори са го приели след 8ми клас, защото 7ми клас е изкарал двойки. Двамата завършихме един и същи университет въпреки моето голямо академично учене и неговото нулево, запознахме наравно.
Скрит текст:
Но той като цяло не е фактор. Ако питам него да се местим да живеем в Бали и децата да учат с местните там Grinning

Може би е проблем, че сред приятелите ми имам най-голямото дете, никой никога не ми е говорил за училище или споделял опит. Повечето от тях сега тепърва имат деца...

Нормално е всеки да търси най-доброто за детето си.

Тук виждам, че академичното се тачи и е важно.

Но примерно в скандинавските държави,  не се преподава академично, напротив.

Там децата не са пренатоварени, нямат домашни, наблягат предимно на софт скилс и въпреки това от образователната система излизат най-успешните хора в Европа и най-вече най-щастливите.

Може би наистина ако го вкларам в първи клас в някое по-академично училище и видя как е, после мога да преценя дали да го оставя или не. От престижно училище мога да го преместя където поискам.

аз мисля, че конфликта в душата ви идва от това крайно категоризиране на училищата. Имахме си тука един Нико, дето категоризираше така - технукумите не ставаха...
май трябва вие да спрете така да очерняте и определяте като пропаднали, а след това ще дойде и по-лекото разсъждаване по темата. В крайна сметка най-важното е изобщо да растем и да бъдем добри хора.

Ето вижте - съпругът ви е след тоха е станал човек. Вие да не се бунтувате, че цял живот сте учили толкова много, пък накрая сте наравно с някой от тох-а? Ама моля ви се, хората се допълват, не сте се прецакали, сега двамата дружно ще давате житейските истини на вашето дете. Живота е доста шарен и всичко си има време и място. Ако му се учи на детето нека да учи. Вие като настойник го подкрепяйте в желанията му, стимулирайте любопитството му като му представяте това и онова, но ако видите, че не иска да става световен китарист или математически философ , просто спирате да го настискате.
Релакс, живота предстои, нищо не е фатално.

# 132
Невероятна дискусия в последните страници. Мария, според мен наистина имате изградена някаква особена представа за т.нар академични училища. Аз лично много се притеснявам от тенденциите в родителството напоследък.... на децата не трябва да им е трудно, да полагат усилия, да изпитват дискомфорт, да им се поставят граници, защото ще са тъжнички... Иска ми се светът да е толкова розово място, ама не е ...
 Никое дете няма да е щастливо/нещастно в живота си, успешно или не заради домашните 3 клас втори срок или че се явило на олимпиада или е плело гривни в час и оцветявало вместо да учи. Но е особено полезно да получи стабилни знания и обща култура (т.е такива, които ще го улеснят при кандидатстването след 7ми клас + такива, които ще са му ценни и полезни цял живот). Да има възможност да открие интересите си, подкрепяно от родители, преподаватели и средата в училище. Да се научи на труд и последователност и че в живота не е нужно да ни казват браво за всяко елементарно нещо. За мен това го има в спряганите академични училища и не само... вече вие като семейство можете да прецените другите фактори, които имат тежест при взимането на решение. Вслушайте се и в детето Ви - то Ви е показало какво му е интересно за момента и кое би го мотивирало в училище... математика, експерименти и др подобни можете да откриете в доста от т.нар. академични училища. Успех!

blondie_anna Труден избор беше между СС/Питагор.... дъщеря ми искаше да ги редуваме Simple Smile Тя беше очарована от изпитите и на двете места, даже с превес към СС заради по-игровия формат. Същевременно каза, че задачите в Питагор са й били по-интересни. По-близо ни е и ще се справяме с взимането без транспорт (който аз предпочитам да не използва по ред причини). Имаме и някои търде лични причини да не изберем СС (не са свързани с училището само по себе си), но в ПУК бяха записани две деца, които ние (и тримата) не желаем в обкръжението й заради 2 години неприятни изживявания в градината с тях и родителите им.

# 133
  • София
Мария, разбираме ви напълно, доста от нас са минали през подобни терзания. Просто вие не ни разбирате. Объркана сте, защото в главата си сте изградили образа на някакво идеално за вас училище, а такова няма. Със сигурност го твърдя за София. Вие живеете със заблудата, че основните неща се учат еднакво навсякъде, а разликата е в "допълнителните" неща- В академичните - учат излишно много, тормозят ги,  а в алтернативните - се учат допълнително меки умения и имат някакъв алтернативен подход допълващ основните изисквания на МОН и правещ ги интересни и "уау". Ама това са глупости. Без извинение. Това, което си мислите, че търсите просто не съществува. Съжалявам. Затова е добре да се запознаете с реалностите и после да правите избор. Имате време, нищо че сте изпуснали сега сроковете за ПУК (за Питагор може и да не сте, не знам), има възможност и за първи клас. Особено щом на детето му върви математиката, не знам защо изобщо имате дилема. Не са много училищата, където би могло да си развива тази наклонност. Ако го запишете в алтернативно, ще трябва да го скъсате от уроци. А ако е по цял ден в алтернативното? Кога ще наваксва? Вечер? Аз съм я играла тази игра и ви казвам, че не си струва. В тези моменти разбираш, че е изключително важно колкото се може по-бързо да се изнесеш с двеста в някое "академично". И е много по-добре нещата да се случват в училище, а извън него да се надгражда по интереси, вместо да наемате учители, с които да запълва пропуски от най-простия и основен материал по МОН. Този вариант е ок, само както предложи Призма, ако се запишете в близкото ДУ и детето е по половин ден в училище.
Между другото, от първия завършил випуск на Прогресивното имам познато дете - ами...скъсаха го от уроци, когато родителите осъзнаха нивото и че доникъде не стига за желанията на детето. Иначе и те залитаха все по алтернативните. После, след сагата в седми клас, споделиха, че са сглупили. И чест им прави де.

# 134
Някой спомена интересите на децата да се подкрепят от преподавателите и ми изникна въпроса, дали преподаватели са ви обръщали внимание за интересите на детето ви и дали ги стимулират в училище по някакъв конкретен начин. Бихте ли споделили? Моят опит е по-скоро обратен. При видими интереси и способности у детето, някак си го оставят да си се развива само. Нали се справя и няма нужда от допълнително внимание. Естествено основната роля си е на детето и родителите, но имах някакви надежди и учителите да участват.

Общи условия

Активация на акаунт